Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
aerodinamika

#15151 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2020 20:59 Merkel upozorava jer se u Njemackoj odigrava predizborna kampanja u njenoj CDU pri cemu su neki guverneri pokrajina namjerno poceli kontrirati Merkelki jer pucaju na njeno mjesto u stranci. Kod njih pokrajine imaju pravo na autonomne mjere vizavi pandemije, pa sad namjerno popustaju neke mjere iako ne znaju ni sami kako ce to sprovesti.

Haos je svugdje, mi nismo bas ni u toku jer se brinemo za svoje probleme, Nijemcu imaju univerzalnu naredbu socijalne distance ali do neki dan nisu uveli obavezno nosenje maski prosto jer ih nema, kao i vecina EU zemalja, oni naredbu o nosenju maski nisu donijeli do sada jer nema maski.
Sad su Nijemci uveli zakon o nosenju maski, i sad je haos jer maski nema, gradjani nemaju gdje kupiti maske. Dakle kad tako sposobne drzave do danas nisu nasle nacin kako proizvesti dovoljno zastitnih maski, sta onda mi da pricamo... tek sad je teksitlna industrija uvela u asortiman maske i pravice ih od obicnog platna.

Maske su morali zakonski obavezati jer ako misle otvoriti prijevoz putnika, onda maske su nuzne. E sad je onaj klasicni problem, kako kontrolisati putnike, niko ne moze zabraniti nekome da udje u autobus a isto tako putnici moraju znati da ne smiju biti jedan na drugom. I tu je u EU pronadjen malo blesav kompromis, ostavljeno je putnicima da sami vode brigu o distanci u vozilu. Ovi sjevernjaci ce se nekako i disciplinovati, ali sve juzne drzave tu ce biti haos. Zamisljam tramvaj GRAS-a, i kao neko ce ostati na stranici jer je guzva u tramvaju. Ma bice tu zarazenih ko pljeve.

Zatim ovo sa skolama, profesori u isto vrijeme ce imatzi i online nastavu sa nekom djecom i neku djecu u ucionicama, i niko nije predlozio rjesenje. Kako, ne moze na dva mjesta biti u isto vrijeme. A negdje ce mladja djeca u skolu, negdje stariji razredi posebno maturanti, negdje pola razreda da se ne guzvaju, i opet je roditeljima ostavljeno na brigu kako i sta sa djecom. Histericni gradjani traze popustanje mjera, a virus je i dalje medju nama i nismo mi ni blizu kraja pandemije.

Milion je problema a nas to tek ceka.
maske su obavezne samo u javnom prevozu i u prodavnicama
aerodinamika

#15152 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

Tarik2 wrote: 24/04/2020 23:15
Edin H. wrote: 24/04/2020 22:39
Tarik2 wrote: 24/04/2020 22:21

kakav bolan kolektivni imunitet
to su gluposti koje je plasirao Boris Johnson, i šteta što se ker izvuče, i Tramp ali su brzo odustali

jel razvijan imunitet za velike boginje ?!?!
ili su suzbijanjem i vakcinacijom eleminisane konačno 1977.
nadat se da će i SARS Cov 2 isto suzbijanjem i vakcinacijom bit potpuno eliminisan bar 2027.g.
Sa uzitkom i odobravanjem sam citao tvoj post dok nisam dosao do brojke navedene na kraju. :-x
meni bi bilo drago da grijesim, a da je tvoj optimizam opravdan
uglavnom mislio sam na potpuno iskorjenjivanje virusa na planeti, kao što je slučaj sa virusom velikih boginja iako je to vjerovatno nemoguće jer koronavirusi i dalje žive u šišmišima
smrtnost od korone je skoro pa nikakva, svedska/osnovne skole rade
daddy-kool

#15153 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Pošto se pojavila opcija testiranja na antitijela u privatnoj laboratoriji, da li neko zna ko je proizvođač ovih testova koji se nude?
Matzan

#15154 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

Tarik2 wrote: 24/04/2020 23:20
Alles-Tamam wrote: 24/04/2020 23:15

Sama cinjenica da si rekao da od para koje se pošalju u BiH profitira samo porodica u koju se pošalje nam pokazuje da ti veze o novcu nemaš.
da, DIREKTNU korist imaju samo oni,
indirektno ima i zajednica, ali ne njihovom namjerom, niti bilo čim izazvani, niti oni to ciljano rade
ponavljam, jesu li sada slucajno negdje organizovali kakvu donaciju, neki respiratora ili opreme za neku bolnicu u BH
kad već dolaze ovde na grbaču zdravstvenog sistema BH
jesu kurac
to sve govori i pametnom je dosta
Zbog čega bi dijaspora slala donacije?
Zbog čega bi od svojeg pošteno zarađenog novca nama kupovali respiratore?

Možda zbog toga da bi se ovdje još više dizale plate parlamentarcima koji ne dolaze na sjednice ili spavaju na istim?
Možda zbog toga da bi BiH 25 godina nakon rata imala još više ministara, ministarstava, sekretarica, savjetnika i službenih auta koje zanavljaju svake 2-3 godine nego respiratora?
Možda zbog toga da bi se od PDV-a i ostalih poreza zaposlila još koja stotina stranačkih uhljeba i famElija, finansiralo još desetine kojekakvih udruženja i namjenski osnovanih firmi za izvlačenje para iz budžeta na svim nivoima?

I ne znam o kakvom dolasku na grbaču zdravstvenog sistema pričaš?
Očito da ne samo ne razumiješ novac, poreze, budžet isl. nego ne znaš ni ko je dijaspora.
muha_sa

#15155 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

bunk

#15156 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Nelson: Institucije u BiH su na epidemiju odgovorile uspješno
Ambasador SAD u Sarajevu.
Tarik2

#15157 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

Alles-Tamam wrote: 24/04/2020 23:27

Sama cinjenica da si rekao da od para koje se pošalju u BiH profitira samo porodica u koju se pošalje nam pokazuje da ti veze o novcu nemaš.
indirektno ima i zajednica, ali ne njihovom namjerom, niti bilo čim izazvani, niti oni to ciljano rade
ponavljam, jesu li sada slucajno negdje organizovali kakvu donaciju, neki respiratora ili opreme za neku bolnicu u BH
jesu kurac
A šta ti misliš da se uradi sa parama koje se pošalju u Bosnu? Da se naloze u šporetu ili šta?

20,16 Milliarden USD (2018) gdp BiH.

Iznos novčanih doznaka koje je slala naša dijaspora u prošloj godini službeno bi trebao uvelike premašiti 2,7 milijardi KM, a računajući i ono što banke ne zabilježe, vjerovatno je dvostruko veći.

I ti kažeš nije to ništa :-)
Imam prijatelja, došao je prije 3 godine u Njemačku sa ženom, od njihove plate u Bosni hrane svoje roditelje i školuju dvoje djece.
To je samo jedan slučaj a siguran sam da ih ima na hiljade.
hajd ti čitaj redom, ja sam i rekao da su te doznake oko 10% GDP-a BH što znači da nisu ni približno u takvoj ulozi kako žele dijasporasi da prikažu, da bi mi ovde, maltene, umirali od gladi da nema njih i njihovih para
na kraju krajeva, gro ih je upravo i pobjeglo u ratu, a mi rat !!! plus glad !!! preživjeli bez njih i kad smo to preživjeli, vala sve ćemo, zato sikter sa tim šupljim dijasporaškim pričama
Tarik2

#15158 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

Matzan wrote: 25/04/2020 06:27

jesu kurac

Možda zbog toga da bi se ovdje još više dizale plate parlamentarcima koji ne dolaze na sjednice ili spavaju na istim?
Možda zbog toga da bi BiH 25 godina nakon rata imala još više ministara, ministarstava, sekretarica, savjetnika i službenih auta koje zanavljaju svake 2-3 godine nego respiratora?
Možda zbog toga da bi se od PDV-a i ostalih poreza zaposlila još koja stotina stranačkih uhljeba i famElija, finansiralo još desetine kojekakvih udruženja i namjenski osnovanih firmi za izvlačenje para iz budžeta na svim nivoima?

Očito da ne samo ne razumiješ novac, poreze, budžet isl. nego ne znaš ni ko je dijaspora.
zbog čega je kompanija Violeta dopremila avion medicinskih potrepština i donirala bolnicama širom BH
a ne busaju se da "hrane BH" i da bez njihobih para bi ovde svijet "pocrkao od gladi"

što se tiče zdravstvenog sistema
de mi ti pričaj
ovde se vodi na birou upravo radi osiguranja i NE UPLAĆUJE NISTA !!!
ali keš zna uzeti gore i potrositi na druge stvari
Last edited by Tarik2 on 25/04/2020 08:47, edited 1 time in total.
Sanjarko

#15159 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Neka nama dijaspore. Meni i mojima posla od sestre prijateljica pare tokom ovog sr*nja. Nekazem davali su i drugi, i oni koji su ovdje. A sto nesalje vise humanitarno, mozda sto su slabije organizovani kao i mi sami ovdje. Slabo nam organizovanje ide izgleda, a mozda mi se samo cini to, da smo prilicno neorganizovani kao narod.
JThomas

#15160 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

i šta kaže samo 10% BDP. samo. k'o biva ništa, beznačajno :mrgreen:

a s druge strane, ukupno oko 3% datih glasova na opštim izborima 2018. godine dato je putem pošte i ambasada. dakle, glupo je po nekim forumskim trolovima suditi ukupan odnos. ja vjerujem da je suština da ljude prosto prestaje zanimati kad odu, a nema više ni ekonomske ovisnosti o strankama.
dječak sa šibicama

#15161 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Klix kaze 39 novih slucajeva u Republici Srpskoj i na onoj njihovoj tabeli pise +39, a na covidbih pise da u federaciji danas ima 84 testirana i 13 pozitivnih od toga.

Kako slampavo prenose brojeve, ili ja nisam nesto razumio.
last mohicans

#15162 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Mandić: Trebalo je postepeno popuštati mjere, nedisciplina građana može izazvati ekspanziju zaraze
http://www.klix.ba/clanak/200425041
Sta sad ovaj "nevidljivi" ministar zdravstva priča o neodgovornosti i policijskom satu. Kao Bošnjaci ih natjerali da ukinu policijski, tako ispade. Spominje neodgovornost a hiljade Hrvata iz dijaspore nagrnulo u Herecegovinu i ljubakanjem zarazilo starije, bas su postovali karantenu. Neka sela poput Čitluka maltene imaju vise zarazenih od Sarajeva. Prvooboljeli, nazalost i preminuli, u Mostaru do smrti tvrdio da nije isao na skijanje u Italiju. Kao sad ce Bosnje iz redova za somune zaraziti cijelu drzavu, a hrvatski načelnici otvoreno prijetili i negirali da ce poslati stanovnike svojih opcina u Mostar u karantenu. Sto me iznervira..Mrs
channel10

#15163 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

dječak sa šibicama wrote: 25/04/2020 12:04 Klix kaze 39 novih slucajeva u Republici Srpskoj i na onoj njihovoj tabeli pise +39, a na covidbih pise da u federaciji danas ima 84 testirana i 13 pozitivnih od toga.

Kako slampavo prenose brojeve, ili ja nisam nesto razumio.
U FBIH-a su izgleda poceli bubati broj testiranih u posljednja 24 sata. Ja im nista ne vjerujem, kao sto ne vjerujem da u Srbiji, a evo haman i u RS jer su pobogu oni jedna drzava :D , virus napada samo vikendom :oops: i to haman dolazi od zlih federachana :evil:
Nivelacija

#15164 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Goran Čerkez. Vjeko Mandic itd..bune se zbog Ramazana jasno, sta bi u Medjugorju neoglasise se tada..

Sa sigurnim primanjima od 3k..nevidljivi do sada.

Kada je Čampara donio odluku bez njih onda im nije smetalo, sada kada je povukao nakon vise od mjesec hoce da oni upravljaju :lol:

Fino im receno da je tu odluku Čampara donio radi kriminaliteta..Sta se mjesate covjeku u posao?

Ovi brojaci nesto nisu dobri jucer unose sve po 2-3 slucaja i onda ponovo unesu sve zajedno zadnja 24 sata a vec jucer i sinoc unosili podatke.
JThomas

#15165 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

da se ne lažemo, sve odluke sa svih strana su isključivo političke, a koja se slučajno poklopi sa ljekarskim preporukama dobro i jeste. ako se ne poklopi njima opet dobro.
dječak sa šibicama

#15166 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Naravno da je sve politika i da se sve radi na vrat na nos.

Sad prodavacice negoduju jer moraju raditi do 22h a onda pjeske kuci, mnoge rade na drugom kraju grada.
Maloprije cujem na Baricama covjek na covjeku, to je ta nasa nedisciplina i samo neka skoci broj zarazenih Solak ce nas u 24 satni karantin baciti. Eto vec danas imamo 58 novo zarazenih. Dzaba budalama govoriti.
laik1981

#15167 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 25/04/2020 13:18 Naravno da je sve politika i da se sve radi na vrat na nos.

Sad prodavacice negoduju jer moraju raditi do 22h a onda pjeske kuci, mnoge rade na drugom kraju grada.
Maloprije cujem na Baricama covjek na covjeku, to je ta nasa nedisciplina i samo neka skoci broj zarazenih Solak ce nas u 24 satni karantin baciti. Eto vec danas imamo 58 novo zarazenih. Dzaba budalama govoriti.
Zelis li mozda reci da je tih 58 novozarazenih u zadnjih 24h rezultat popustanja mjera?
dječak sa šibicama

#15168 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Ne, ne zelim reci, ali nije ni bitno sta cu ja reci.

Bitno je da ce vam/nam Solak zaracunati sve i naplatiti. Kako vi ne razumijete da oni imaju zakone u rukama, i ako bude rastao broj zarazenih da mogu raditi sta hoce. A onda cete i za sadasnjim slobodama plakati.
SmokingMan

#15169 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Coup d'etat!!!
Prpa.ba

#15170 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Prpa.ba »

Babo ce nam oprostiti sto nas je tukao.
JThomas

#15171 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

dječak sa šibicama wrote: 25/04/2020 13:18 Naravno da je sve politika i da se sve radi na vrat na nos.

ali kad završi ramazan. i bajram :mrgreen:
Casual's

#15172 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Svi se sinoć zarazili. :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa taj broj zaraženih danas govori samo da mjere nisu nikakve rezultate pokazale. Dijagram nam ko EKG
vjesticanametli

#15173 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjesticanametli »

Tarik2 wrote: 25/04/2020 08:43
Matzan wrote: 25/04/2020 06:27

jesu kurac

zbog čega je kompanija Violeta dopremila avion medicinskih potrepština i donirala bolnicama širom BH
a ne busaju se da "hrane BH" i da bez njihobih para bi ovde svijet "pocrkao od gladi"

što se tiče zdravstvenog sistema
de mi ti pričaj
ovde se vodi na birou upravo radi osiguranja i NE UPLAĆUJE NISTA !!!
ali keš zna uzeti gore i potrositi na druge stvari
Tarice ti si toliko ljubomoran i ogorcen a vjerujem i balav

e vako pa nek me i banuju :)
nije moguce biti na birou i ne doci licno s LK da se prijavis....iz 1 ruke jer sam ja pokusala za drugu osobu a nakacit se u socijalu u DE za one koji su dosli s tom namjerom nije vise lako.....
ni mrtva ne bih dosla iz DE seki i tebi u bolnicu :D i de se uhavizaj vise da jedna njemacka ili bilo koja druga zapadna zemlja jednostavno ima sve bolje od bosne i niko nije lud da ide u bosnu u bolnicu

zasto da ti doniram ista i tebi i bosni......sadaka mentalitet samo se prosi i vice help baznia.....hajde ba vise tolko je para procerdamo da smo svica mogli biti
osim sto sam se tamo rodila nikakvog hajra osim belaja nisam imala....bosna je divna al su ljudi cudo....zato tariCE digni dupe kao i drugi i ako se ne mozes oduprijeti tom jebenom sistemu idi vani pa radi kao dijaspora, kao ja koja radi 3 posla 8-) kao sto sam ih radila i u bosni.....uredno placala sve i nista od toga nisam imala........ stelu morala imati za jebene nalaze jer nemaaaaaaaa reagensa :-) kako nema sunce ti tvoje

istini za volju imam i previse :-D ...... kapa mi ali ne dam donacije nikakvoj bosni vec onome za koga ja smatram da je OK ....... za tvoj info gurala roditelje i jos neke ljude u bosni....donirala vrticu koji se bavi logopedskim radom i ulaze u djecu za koju skupljate smsovima Tarice :-? a ona govna kupuju audije.....kao frelancer radim 21 god i cistu lovu donosim u bosnu i sve sam u bosni potrosila.....u penzioni 15 god staza uplatila ......od mene i previse....digni dupe pa sam sebi osiguraj respirator
Last edited by vjesticanametli on 25/04/2020 13:47, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#15174 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Pri tome imamo sve manje testiranja, dakle sve je manje testova. Kad ih nestane ili Seki odluci komercijalizaciju, samo sapnu Solaku "zatvaraj".
laik1981

#15175 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 25/04/2020 13:34 Ne, ne zelim reci, ali nije ni bitno sta cu ja reci.

Bitno je da ce vam/nam Solak zaracunati sve i naplatiti. Kako vi ne razumijete da oni imaju zakone u rukama, i ako bude rastao broj zarazenih da mogu raditi sta hoce. A onda cete i za sadasnjim slobodama plakati.
Cinilo mi se da insinuiras.. Izvini.. Oni i ovako i onako mogu kako hoce i sta hoce.. Vecinu mjera nisu ni donosili u konsultaciji sa epidemiolozima vec na svoju ruku..
Locked