Pitanje je moze li nas sistem pratiti i kontorolisati.Ci-Nick wrote: ↑23/04/2020 21:21Naravno da niko od nas nije za scenarij Španije ili Italije ali ovo je neadekvatno situaciji.elcaliente wrote: ↑23/04/2020 20:42 Pitanje da li bi oni koji sada srdacno zagovaraju popustanje mjera u slucaju da epidemija bukne i zdravstveni sistem ne bude mogao to izdrzati i onda neciji roditelji umru jer im se ne moze pruziti pomoc opet krivili drzavu ili bi rekli hebiga kolaralna steta.
Veliko eticko pitanje se postavlja i svako u svojoj glavi treba da nadje odgovor.
Jedno je jasno nemamo dovoljno niti doktora niti tehnickih sredstava.
A bolest moze svakoga napasti.
Dilema izmedju ekonomije, dosade, zdravlja i smrti.
Neće buknuti ništa preko noći, sve se da pratiti i kontrolisati.
Evo Hrvatska ima koeficijent prenosa 0,7 dakle broj aktivnih slučajeva se smanjuje i odlučili su popustiti mjere.
U slučaju da dođe do povećanja prenosa na 1,2 ponovo će pooštriti mjere.
Mi smo negdje na 0,8 i možemo učiniti isto kao i Hrvatska a ne slijediti Srbiju.
Nas najveci problem je javasluk i nedisciplina.
Ljudi ne paze, priblizavaju se jedni drugima. Sutra da kafici otvore po petero bi za stolom sjedili. Jer uvjek ide ona ma nece bolest mene.
Nase medinicinsko osoblje u jeku pandemije ide namjero na bolovanje a zdravstvo ionako devastirano.
Opet kazem sve je eticko pitanje pa neka odluci svako za sebe.
A jedno je sigurno nas sistem niti moze kontrolisati bolest niti se brinuti o vecem broju zarazenih.
Mene licno nerviraju ljudi koji u sadasnskoj situaciji traze uvjek krivca u drzavi ili u nekom Solaku koji ih zatvara.
Sada naprimjer srdacno govore ma treba sve otvoriti, drzava ovakva ili onakva. A kada bi drzava otvorila i pandemija uzela maha i neko m iz porodice umre od Corone onda ce govoriti drzava je kriva sto je otovorila.
A taj isti je cutio kao picka i gledao kako mu zdravstveni sistem propada svih ovih godina do te mjere da se nemoze brinuti o 100 ljudi ako im zatrebaju respiratori i da ce morati pustiti nekoga da umre od tih 100 ljudi. Isti taj je stvorio tog Solaka i tu Sebiju.
Niko od gradjana nece makar na forumu da preuzme odgovornost i da kaze tako nam je jer smo mi takvi, jer sam ja takav.