Haris033 wrote: ↑29/02/2020 08:42
Tvrdim da ću uvijek bolju ribu pojesti po restoranima u BiH nego u restoranima na moru. Na Jadranu, najbolju ribu i morske plodove sam pojeo u kućnoj varijanti, kod prijatelja, vlasnika apartmana i sl. Oni restorani na plaži uz more, uglavnom nude ribu i morske plodove iz Ledo ambalaže i to masno naplaćuju,
a da bi pojeo divlju ribu, hobotnicu ili morske plodove u nekom boljem restoranu, za jednu večeru (4) za bi morao izdvojiti min. hiljadu kuna. Osim toga, više puta sam pravio ribu kući ili po vikendicama i ne vidim da za spremanje bilo kakve ribe treba biti nekakav profi kuhar. Samo je potrebna svježa riba koja se može naći po našim ribarnicama. Teže je napraviti teletinu ispod sača, pitu, lonac i sl.
Zadnji put sam posvjediocio da je racun za to što navodis (hobitnica ispod peke za 4 osobe), 2 x pomfrit za mali raju, 4-5 boca kisele vode, 1-2 gazirana soka, par kafa, mislim nijedna casa vina, bilo 550 EUR.
Napisah ranije, svi restorani rade po istom princpu kao i u BiH, dobavljaju tovljenu ribu tzv "porcijase" i zamrtnute proizvode, a gdje je restoran je samo pitanje geografije. Sluziti divlju ribu, ako nisi dobro uhodan sa masnim cijenama, je neisplativo.
Restorani uz plazu itd koriste najjeftiniju varijantu smrznute ribe su standardne podvale, lugnjun umjesto lignje koje turista ne moze razlokovati da mu stave jedan pored drugog (cijena jadranske lignje je 25-30 KM, cijena lignjuna 5-6 KM), jeftniju ribu slicnog izgleda pod skuplju, "mislinovo ulje" koje je 1/3 maslinovog zbog mirisa, 2/suncokretovog i slicne discipline.