Gdje si bio u Libiji? Garant Bengazi ili Misurata.
LIBIJA
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6001 Re: LIBIJA
Naravno da jesu, samo je to cudno procitati od lika kojem ni kafa nije crna da ne uvrijedi crnce
- Kikibombona
#6002 Re: LIBIJA
Izgled nekad prevari. Uredno obrijani i sredjeni zapadnjacki vojnici, a u stvari psihopate i sadisti, su radili grozne stvari u svim ratovima. Da sada ne nabrajam.jeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 17:54Tebi ove cupave bradonje nisu divljaci?
Tvoj sovinizam i rasizam pak je davno dokazan.
...
Libijci su ljudi kao svi drugi. Problem je sto su suvise podijeljeni po razlicitim osnovima, od plemenskih pa nadalje. I porblem je sto obrazovanje nije ni blizu kao u razvijenim drzavama poput Finske ili Norveske. To je ujedno najveci problem.
- jeza u ledja
#6003 Re: LIBIJA
Veze nemam. Kaze stara Tripoli. Ja sam bio mali prco._BataZiv_0809 wrote: ↑21/04/2020 17:59 Naravno da jesu, samo je to cudno procitati od lika kojem ni kafa nije crna da ne uvrijedi crnce![]()
Ovo sto pricam su uglavnom iskustva mojih staraca koji su radili dole par mjeseci (Energoinvest). Iste price koje i dan danas cujem cim se spomene Libija. Ja se samo sjecam tog zida preko kojeg su likovi virili po cijeli dan, pijeska po kuci, i da sam prvi put probao bijelu cokoladu iz duty free shopa.
Ovi danas sto hvale Gadafijevu Libiju, a sto su radili dole, su uglavnom ljudi koji su isli dole na fizikanerske radove. Svako sa malo vise IQ-a a ko ima iskustva dole zna kako je tamo. S obzirom koliko su imali resursa, ocekivao bih mnogo vise. Dovoljno je pogledati susjedni Tunis, ne mora nista dalje.
- jeza u ledja
#6004 Re: LIBIJA
okKikibombona wrote: ↑21/04/2020 18:02Izgled nekad prevari. Uredno obrijani i sredjeni zapadnjacki vojnici, a u stvari psihopate i sadisti, su radili grozne stvari u svim ratovima. Da sada ne nabrajam.jeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 17:54Tebi ove cupave bradonje nisu divljaci?
Tvoj sovinizam i rasizam pak je davno dokazan.
...
Libijci su ljudi kao svi drugi. Problem je sto su suvise podijeljeni po razlicitim osnovima, od plemenskih pa nadalje. I porblem je sto obrazovanje nije ni blizu kao u razvijenim drzavama poput Finske ili Norveske. To je ujedno najveci problem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6005 Re: LIBIJA
Aha Tripoli, Benkasir tu su bili Energoinvestovci i Hidrogradđani....Mi djeca terenaca u Libijijeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 18:22Veze nemam. Kaze stara Tripoli. Ja sam bio mali prco._BataZiv_0809 wrote: ↑21/04/2020 17:59 Naravno da jesu, samo je to cudno procitati od lika kojem ni kafa nije crna da ne uvrijedi crnce![]()
Ovo sto pricam su uglavnom iskustva mojih staraca koji su radili dole par mjeseci (Energoinvest). Iste price koje i dan danas cujem cim se spomene Libija. Ja se samo sjecam tog zida preko kojeg su likovi virili po cijeli dan, pijeska po kuci, i da sam prvi put probao bijelu cokoladu iz duty free shopa.![]()
Ovi danas sto hvale Gadafijevu Libiju, a sto su radili dole, su uglavnom ljudi koji su isli dole na fizikanerske radove. Svako sa malo vise IQ-a a ko ima iskustva dole zna kako je tamo. S obzirom koliko su imali resursa, ocekivao bih mnogo vise. Dovoljno je pogledati susjedni Tunis, ne mora nista dalje.
-
zlajaBHF
#6006 Re: LIBIJA
Svedska? Zanima te gdje zivim? Nadam se da me neces proganjatijeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 17:48
"Zlaja BHF", (pretpostavljam Svedska?), manjak edukacije? Ne bih ulazio s tobom u raspravu o manjku edukacije.
Ne samo generalno edukacije, vec poznavanja svijeta, regiona, vec i konkretno ovdje Libije. Ne da Libija nije bila sigurna, vec nisi mogao na ulicu izaci, kao zena, bez pratnje muskaraca, a da te doslovce seksualno ne zlostavljaju na ulici. U kuci nisi mogao biti siguran jer ti svako malo lokalni tinejdzer se popne preko ograde i gleda kako moze uc. Ovo su licna iskustva mene kao djeteta i moje porodice.
Cuj bez mrznje prema drugim nacijama i vjerama?? Sigurnija nego Zapad? Kakve gluposti jebote.![]()
I naravno da su divljaci, barem ovi sto ratuju, pogledati slike par prethodnih strana. I pored velikog bogatstva daleko najprimitivnija zemlja na Sjeveru Afrike. To je tako historijski, nije samo Gadafi tu kriv. A on nije napravio apsolutno nista da tu sliku promjeni, vec je napravio zemlju socijalnih izdavanja i nalijepio ispraznu naljepnicu na zemlju plemena (slicno kao sto rade u zemljama Zaliva). I Egipat, i Tunis, i Alzir i Maroko su kulturno, civilizacijski i intelektualno daleko ispred Libije, iako su daleko siromasniji. To je jasno svakom ko je bio dole i ko imalo spoznaje svijet van razgledanja betona, stakla i skupih radnji.
I pazi koji je to nivo, da kao argument pises epitete "gostoljubiv", "dobronamjeran", "bez mrznje",Isto ko da smo u kakvoj Mjesnoj zajednici cirka 1985-e .
"Bilo uvijek malo rasizma".![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zemlja je epicentar trgovine robljem, a njen bivsi lider je cijelu crnu Afriku izrabljivao kao najgori kolonizatori.
Fakat nevjerovatno koji nivo deluzije, apsolutnog manjka znanja, sposobnosti razlucivanja ocitih problema u drustvu. Slicno ko salik. U stvari toliko je nevjerovatan da tesko da i vi sami vjerujete u to sto pisete. Al bitno se potapsat po ledjima na forumu.Pravi humanisti!
![]()
Libija je konzervativna zemlja. Tu zive beduini. Tacno je da zene u tom dijelu svijeta, nemaju prava kao kod nas, ali to vrijedi za 50% svijeta, i naravno i kod tih beduina, koji su zivili pod satorima do 70tih. Mislim da je trecina stanovnistva zivila beduinski zivot do nazad 30 godina.
Libija je bila sigurna, i slobodno usporedi statistike Amerike, evropskih zemalja sa njima.
Znas li sta se kod nas desvalo u ratu? Jesmo li i mi divljaci?
Jedino sto si ispravno napisao je da Gadafi nije uspio da narod podigne na neki veci nivo u mnogim poljima.
U tvojim ocima je svijet crnobijeli, i ako neko nije kao ti, za tebe je neprihvatljiv. Upravo ta ideologija je razlog mnogih ratova danas.
Da bi dobio pravu i objektivnu sliku svijeta, trebas koristiti mnogo vise boja. Nadam se da ces uspjeti.
-
The 51st State
#6007 Re: LIBIJA
Pa eto, ova gna se trudi da nesto pokrene sa mrtve tacke, dok haftar zeli da nastavi gadafijevim stazama revolucije. Sapienti sat.
-
zlajaBHF
#6008 Re: LIBIJA
Pa kako da uporedjujete Egipat i Libiju. Egipat je centar arapske kulture. Isto kao da usporedis Sarajevo i Gacko. Jednostavno ne ide! Libija je kao jug Egipta..._BataZiv_0809 wrote: ↑21/04/2020 18:29Aha Tripoli, Benkasir tu su bili Energoinvestovci i Hidrogradđani....Mi djeca terenaca u Libijijeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 18:22Veze nemam. Kaze stara Tripoli. Ja sam bio mali prco._BataZiv_0809 wrote: ↑21/04/2020 17:59 Naravno da jesu, samo je to cudno procitati od lika kojem ni kafa nije crna da ne uvrijedi crnce![]()
Ovo sto pricam su uglavnom iskustva mojih staraca koji su radili dole par mjeseci (Energoinvest). Iste price koje i dan danas cujem cim se spomene Libija. Ja se samo sjecam tog zida preko kojeg su likovi virili po cijeli dan, pijeska po kuci, i da sam prvi put probao bijelu cokoladu iz duty free shopa.![]()
Ovi danas sto hvale Gadafijevu Libiju, a sto su radili dole, su uglavnom ljudi koji su isli dole na fizikanerske radove. Svako sa malo vise IQ-a a ko ima iskustva dole zna kako je tamo. S obzirom koliko su imali resursa, ocekivao bih mnogo vise. Dovoljno je pogledati susjedni Tunis, ne mora nista dalje.eto nek imamo nesto zajednicko
moji nisu fizikaneri, oboje su skoro penzije zaradili dole, ali o Libiji imaju uglavnom pozitivno misljenje. Kao i ja koji sam dole proveo dosta vremena. Mada slazem se da je Egipat za njih civilizacija.
- Kikibombona
#6009 Re: LIBIJA
Sta da pokrenu, hljeba ti?The 51st State wrote: ↑21/04/2020 18:32 Pa eto, ova gna se trudi da nesto pokrene sa mrtve tacke, dok haftar zeli da nastavi gadafijevim stazama revolucije. Sapienti sat.
Muslimansko bratstvo da pokrene?
Te frakcije u Tripoliju su se medjusobno X puta potukle, kao sto su tzv. sirijski pobunjenici imali milijardu medjusobnih obracuna. Danas se opet tuku u Serekanije. Samo u Afrinu, od kada su ga okupirali, imali su desetine medjusobnih obracuna.
Sutra da se potpise primirje ponovo bi u Tripoliju izbio rat izmedju teorista oko raspodjele ratnog plijena.
-
The 51st State
#6010 Re: LIBIJA
Sve je to nivo vise za nego diktatorstvo na africki nacin.
- jeza u ledja
#6011 Re: LIBIJA
ufzlajaBHF wrote: ↑21/04/2020 18:30 Svedska? Zanima te gdje zivim? Nadam se da me neces proganjati![]()
Libija je konzervativna zemlja. Tu zive beduini. Tacno je da zene u tom dijelu svijeta, nemaju prava kao kod nas, ali to vrijedi za 50% svijeta, i naravno i kod tih beduina, koji su zivili pod satorima do 70tih. Mislim da je trecina stanovnistva zivila beduinski zivot do nazad 30 godina.
Libija je bila sigurna, i slobodno usporedi statistike Amerike, evropskih zemalja sa njima.
Jedino sto si ispravno napisao je da Gadafi nije uspio da narod podigne na neki veci nivo u mnogim poljima.
U tvojim ocima je svijet crnobijeli, i ako neko nije kao ti, za tebe je neprihvatljiv. Upravo ta ideologija je razlog mnogih ratova danas.
Da bi dobio pravu i objektivnu sliku svijeta, trebas koristiti mnogo vise boja. Nadam se da ces uspjeti.
-
zlajaBHF
#6012 Re: LIBIJA
Sta ti je reci intenet.jeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 18:46ufzlajaBHF wrote: ↑21/04/2020 18:30 Svedska? Zanima te gdje zivim? Nadam se da me neces proganjati![]()
Da bi dobio pravu i objektivnu sliku svijeta, trebas koristiti mnogo vise boja. Nadam se da ces uspjeti.![]()
Sad imamo informacije iz prve ruke iz Libije, sobzirom da si tamo zivio kao beba.
Neki malac vam povirio u avliju, i zakljucak je, ne mozes glavu okrenuti, a da te ne opljackaju
Kakva im je Nargila?
- jeza u ledja
#6013 Re: LIBIJA
Izgleda ne razumijes napisano.
Stice se dojam da ti bosanski jezik nije jaca strana?
Predlazem da umjesto trosenja vremena sa glupavim upisima po tebi stranom forumu, palamudeci o stranim zemljama i ljudima o kojima ne znas apsolutno nista, ulozis trud u nesto korisnije.
-
zlajaBHF
#6014 Re: LIBIJA
jeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 20:47Izgleda ne razumijes napisano.
Stice se dojam da ti bosanski jezik nije jaca strana?
Predlazem da umjesto trosenja vremena sa glupavim upisima po tebi stranom forumu, palamudeci o stranim zemljama i ljudima o kojima ne znas apsolutno nista, ulozis trud u nesto korisnije.
Ja govorim vise jezika, nego sto si ih ti cuo na tv-u
Ali to nije tema.....tema su tvoja iskustva iz Libije
-
zlajaBHF
#6015 Re: LIBIJA
Putin i Erdogan danas obavili telefonski razgovor.
Bice kako se dogovore!
Bice kako se dogovore!
- jeza u ledja
#6016 Re: LIBIJA
Ne razumijem zasto imas potrebu da poredis svoje obrazovanje i svoje poznavanje jezika sa mnom?
Ne zanima me koliko smatras da si edukovan i koliko zamisljas da govoris jezika (
U medjuvremenu, mozes raji opisati svoja licna iskustva iz Libije.
-
zlajaBHF
#6017 Re: LIBIJA
jeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 21:47Ne razumijem zasto imas potrebu da poredis svoje obrazovanje i svoje poznavanje jezika sa mnom?
Ne zanima me koliko smatras da si edukovan i koliko zamisljas da govoris jezika (). Jedino me interesuje da razumijes ono sto je napisano na bosanskom, a o cemu govorimo ovdje. Kada razumijes i shodno tome repliciras, umjesto da laprdas uprazno sa tupavim upadicama koje nemaju veze s napisanim, onda mozemo razgovarati.
U medjuvremenu, mozes raji opisati svoja licna iskustva iz Libije.
- @mba
#6018 Re: LIBIJA
_BataZiv_0809 wrote: ↑20/04/2020 21:15I u Damasku je priznata vlada, SAA je sirijska armija, u UN-u sjedi ambasador Sirije kojeg je ta vlada imenovala. O kakvim normamaa pričamo ako su placenici iz raznih zemalja pod kontrolom Turske odjednom borci za slobodu Sirije ili je samo bitno da je protiv Asada ne bitno ko je, dobar je?@mba wrote: ↑18/04/2020 12:07
cuj to „libijska armija“ pa valjda je vlada u tripoliju priznata vlada, i jedina koja se moze zvati „libijska armija“ jeli ta pravila vise ne vaze, jeli priznanja od strane clanica UN-a vise nisu bitna, o kakvim medjunarodnim pravilima i normama se ovde radi ako su placenici iz raznih zemalja pod kontrolom puciste haftara odjednom „libijska vojska“ il je samo bitno fa je neko protiv turske ne bitno ko je, dobar je?
pa razlika je u tome sto „legitimna vlada u damasku“ uz pomoc rusije godinama svoj narod masakrira, sto „legitimna vlada u libiji ne radi“ i naravno da je bitno da dignes glas ako civili stradaju i to ciljano a to ti dobro znas, e o tim normama se radi!
„borce za slobodu“ je rusija poslala i u siriji i u libiju pod imenom vagner, vagneri koji ama bas nista sa sirijom nemaju a ni sa libijom, a ti borci u siriji koje ti spominjes je jedan mali dio iz arapskog svijeta, vecina njih su sirijci!
- @mba
#6019 Re: LIBIJA
Kikibombona wrote: ↑20/04/2020 10:56Ako ne znas engleski mogu ti pomoci sa prevodom...@mba wrote: ↑19/04/2020 19:17o kakvom bolan parlamentu pricas kad pucista haftar igra glavnu ulogu, od kada su pucisti i generali demokrate, o kakvoj demokratiji i koji parlament kad imas pucistu koji je iz amerike poslan u libiju!
po toj logici je bosna priznata od clanica UN-a ilegalna drzava, wtf?
https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_ ... es_(Libya)
jedna je vlada priznata od strane UN-a, ako je neko preko puca dosao na vlast ne moze biti legitimni predstavnik dzaba sve, to je tako!
kao sto i je venezueli maduro, onaj drugi moze samo putem ouca doci na vlast!
- jeza u ledja
-
zlajaBHF
#6021 Re: LIBIJA
jeza u ledja wrote: ↑22/04/2020 15:15Sta koji kurac kolutas? Javio si se nicim prozvan da napises koju pametnu o meni. Sad nam fino ti ispricaj svoja iskustva iz Libije na nekoliko desetina jezika.
Nemoj da se ljutis, ovdje smo da diskutujemo.
Tema je Libija, a ti o mjestu prebivalista i poznavanju Bosanskog.
Ne mozes narod ocjeniti kao divlji, kao sto ti radis. U nasem ratu je bilo mnogo vise zrtava i gorih zlocina nego u Libiji.
Ako su oni divlji, sta smo onda mi ?
- jeza u ledja
#6022 Re: LIBIJA
Aha, sad je tema Libija, ali si juce nasao za shodno da komentarises mene. Nicim prozvan.zlajaBHF wrote: ↑22/04/2020 15:53jeza u ledja wrote: ↑22/04/2020 15:15Sta koji kurac kolutas? Javio si se nicim prozvan da napises koju pametnu o meni. Sad nam fino ti ispricaj svoja iskustva iz Libije na nekoliko desetina jezika.![]()
Ne mozes narod ocjeniti kao divlji, kao sto ti radis. U nasem ratu je bilo mnogo vise zrtava i gorih zlocina nego u Libiji.
Naravno da su i kod nas ratovali mnogi divljaci. Ne znam sta je tu nejasno? Imam averziju prema neobrijanim i cupavim likovima u uniformama.
-
Naslovnica
#6023 Re: LIBIJA
Samo da se tuspasim - Bugrin i Tripoli, 80's...bolje sam pričao arapski nego naš._BataZiv_0809 wrote: ↑21/04/2020 18:29Aha Tripoli, Benkasir tu su bili Energoinvestovci i Hidrogradđani....Mi djeca terenaca u Libijijeza u ledja wrote: ↑21/04/2020 18:22Veze nemam. Kaze stara Tripoli. Ja sam bio mali prco._BataZiv_0809 wrote: ↑21/04/2020 17:59 Naravno da jesu, samo je to cudno procitati od lika kojem ni kafa nije crna da ne uvrijedi crnce![]()
Ovi danas sto hvale Gadafijevu Libiju, a sto su radili dole, su uglavnom ljudi koji su isli dole na fizikanerske radove. Svako sa malo vise IQ-a a ko ima iskustva dole zna kako je tamo. S obzirom koliko su imali resursa, ocekivao bih mnogo vise. Dovoljno je pogledati susjedni Tunis, ne mora nista dalje.eto nek imamo nesto zajednicko
moji nisu fizikaneri, oboje su skoro penzije zaradili dole, ali o Libiji imaju uglavnom pozitivno misljenje. Kao i ja koji sam dole proveo dosta vremena. Mada slazem se da je Egipat za njih civilizacija.
-
zlajaBHF
#6024 Re: LIBIJA
Zato sto si ih nazvao zemljom divljaka. Ako cemo te kriterije koristiti i mi smo zemlja divljaka.jeza u ledja wrote: ↑22/04/2020 16:18Aha, sad je tema Libija, ali si juce nasao za shodno da komentarises mene. Nicim prozvan.zlajaBHF wrote: ↑22/04/2020 15:53jeza u ledja wrote: ↑22/04/2020 15:15
Sta koji kurac kolutas? Javio si se nicim prozvan da napises koju pametnu o meni. Sad nam fino ti ispricaj svoja iskustva iz Libije na nekoliko desetina jezika.![]()
Naravno da su i kod nas ratovali mnogi divljaci. Ne znam sta je tu nejasno? Imam averziju prema neobrijanim i cupavim likovima u uniformama.
Sta ocekivati od njih, neobrazovanih.
Digli se protiv Gadafija zeljeci slobodu, dobili su dugotrajni rat, gdje kolo vode svi, samo ne oni sami.
-
aldinjo
#6025 Re: LIBIJA
Čupavi i neobrijani. A kupaju li se? Krate li nokte? Umivaju li se?