FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#5576 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

:mrgreen: kao po sadašnjem se ne može raditi od kuće, ni u manjim grupama. koji su to šibicari. nego vidjeli da nemaju ni za naknade sa biroa.
User avatar
pici
Posts: 43538
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5577 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH je Savezu i delegaciji sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH dostavilo resorno federalno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. S tim u vezi doneseni su sljedeći zaključci:

1. SSS BiH odbija ponuđeni Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu dostavljen od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike 15. aprila 2020.godine uz mišljenje da isti nije uopće neophodan, pogotovo ne u ovom obimu, niti sadržaju.

Način, postupak i sam tekst prijedloga Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji se namjerava poslati u hitnu proceduru, nije u skladu sa Konvencijom Međunarodne organizacije rada(MOR), zatim nije ispoštovan tripartetni dijalog, te sindikat nije učestvovao u izradi ovog Nacrta.

Također, iskustva zemalja iz regiona idu u prilog da je ovakav nastup Vlade FBiH kršenje osnovnih ljudskih - radničkih prava. Ne smije se zadirati u prava radnika shodno uputama i smjernicama MOR-a.

2. SSS BiH nudi institucionalno rješenje kroz zaključivanje Općeg kolektivnog ugovora u skladu sa Zakonom o radu.

Tekst prijedloga Općeg kolektivnog ugovora SSS BiH bi dostavio Vladi FBiH i Udruženju poslodavaca, ukoliko za to postoji volja socijalnih partnera, a istim bi se uredila i pojedina pitanja u vezi sa radno - pravnim odnosima u vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBIH.

3. Ukoliko se Vlada FBiH odluči na jednostrano djelovanje, slanjem u parlamentarnu proceduru ponuđenog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i usvajanja istog, SSS BiH će biti primoran da pozove sve radnike na radnički neposluh i blokadu FBiH, a odgovornost za posljedice će isključivo imati Vlada FBiH, jer u vrijeme pandemijske krize izaziva i radničku krizu.

4. Oštro osuđujemo neprimjerene izjave pojedinih članova Vlade FBiH da Sindikat nije imao obzira prema radnicima iz privatnog sektora. Ovakvim izjavama predstavnici Vlade pokušavaju unijeti razdor među radnicima u FBIH, što im neće poći za rukom, jer je više nego očigledno da se Vlada stavila na stranu onih poslodavaca koji u ovoj krizi ne pokazuju senzibilitet i socijalnu osjetljivost prema radnicima i niskom nivou materijalnih primanja istih, a u prilog tome ide i činjenica da je minimalna plata u Federaciji BiH na nivou od 406 KM, dok je u RS taj iznos od početka ove godine 520 KM.

"SSS BiH će o ovim najavama i potezima Vlade FBiH upoznati relevantne međunarodne institucije, uključujući Međunarodnu konfederaciju sindikata i Međunarodnu organizaciju rada", dodali su.

nista ne potpisuj ovoj zelenoj bandi, nek vade iz svicarskih banaka pare i plate radnike, zbrinuli su do desetog koljena unuke....
User avatar
muha_sa
Posts: 128486
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#5578 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by muha_sa »

User avatar
Haris.ba
Posts: 24396
Joined: 08/09/2005 20:08

#5579 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Haris.ba »

JThomas wrote: 17/04/2020 16:01 :mrgreen: kao po sadašnjem se ne može raditi od kuće, ni u manjim grupama. koji su to šibicari. nego vidjeli da nemaju ni za naknade sa biroa.
Može i sada rad od kuće zakonski. Problem je naravno druge prirode jer porezna, inspekcija i ostala birokratija tvrdi da nemaju pravilnika da im se tačno napiše ko djeci u osnovnoj za neke probleme koji se javljaju u praksi.

Evo, postojeći zakon.
Rad izvan prostorija poslodavca

Član 26

(1) Ugovor o radu može se zaključiti radi obavljanja poslova i izvan prostorija poslodavca (kod kuće radnika ili u drugom prostoru koji osigura radnik), u skladu sa kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.

(2) Ugovor o radu zaključen u smislu stava 1. ovog člana, pored podataka iz člana 24. ovog zakona, sadrži i podatke o:

a. trajanju radnog vremena,

b. vrsti poslova i načinu organiziranja rada,

c. uvjetima rada i načinu vršenja nadzora nad radom,

d. visini plaće za obavljeni rad i rokovima isplate,

e. upotrebi vlastitih sredstava za rad i naknadi troškova za njihovu upotrebu,

f. naknadi drugih troškova vezanih za obavljanje poslova i način njihovog utvrđivanja,

g. drugim pravima i obavezama.

(3) Ugovor iz stava 1. ovog člana može se zaključiti samo za poslove koji nisu opasni ili štetni po zdravlje radnika ili drugih lica i ne ugrožavaju radnu okolinu, u skladu sa zakonom.
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#5580 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

pa znam ja da može. i kad nije bilo prije 2015. tog člana, radilo se u branšama gdje je to svrsishodno. tu je dozvoljeno što nije zabranjeno. ima rad na terenu, imaju gradilišta, ima rad od vrata do vrata, imaju vozači, komercijalisti i trgovački putnici, imaju sastanci van firme, ima rad pod zemljom, rad kod klijenta...šta to treba sve biti pobrojano da bi bilo "zakonito". nego pokriva vraćanje faktički ratnih instituta koji bi ostavili radnika na dispoziciji, a bez plate i bez naknade sa biroa.
User avatar
hamza_sa
Posts: 1095
Joined: 25/02/2009 11:35

#5582 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hamza_sa »

pici wrote: 17/04/2020 13:41
PREMIJER POJASNIO
Novalić: Mijenjamo Zakon o radu da se može raditi i od kuće i u manjim grupama
gledaj ovog zelenog poganČera i seoske varalice... samo daj otmi... pa tajkuni tolko su se nahapali para da mogu sve svoje radnike godinama placat po dvije hiljade km najmanje... majku vam jebem lopovsku... dodik svoje nagradio po 1000km i nece smanjivati plate jer ce eurofondovi uloziti u privredu, jebote dodik ispade socijalno osvjesteniji od ovih lopova... da mogu sad bi glasao za dodika, jebo vam sdO kadar sve... cuj 35% kome, da mogu budnje i shanke jahte kupovati... ma mrssshhhhh
Stari moj, Fadil i ostala mu bratija samo rade ono o cemu je Konakovic govorio: "Vaznija je stranka od naroda!"
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58435
Joined: 03/08/2010 19:04

#5583 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by kakavdanakneiskustvu »

korona zakon,dokle je se stiglo sa tim?
Novak20
Posts: 13929
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#5584 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Nepravedno je da čovjek koji ne zna staviti masku na lice bude izostavljen od skandala sa respiratorima, a možda i ventilatorima.

https://avaz.ba/vijesti/bih/566303/dura ... espiratora
Duraković pisao Novaliću o nabavci respiratora

Napominjem da su uvezeni ventilatori, a ne respiratori, što je velika razlika u njihovoj funkciji, kaže Duraković


Predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković danas je uputio otvoreno pismo premijeru Fadilu Novaliću povodom nabavke respiratora koje je kupila poljoprivredna kompanija "Srebrena malina".

Pismo prenosimo cijelosti:

- Vlada FBiH (Fadil Novalić) preko uzgajivača malina uvezla je 80 ventilarora oznake ACM812A.

Napominjem da su uvezeni ventiratori, a ne respitori, što je velika razlika u funkciji istih, a da ne govorimo o drastičnoj finansijskoj nabavci razlike između ventilatora i respiratora.

Ukoliko ostanete imuni na ovaj kriminal (dok smo mi svi u kućnim pritvorima), molim Vas da se svi kanite posla koji obavljate te idite i Vi onda “uzgajati maline”.

Na ovu pljačku od nekoliko miliona maraka poreskih obveznika niko ne može biti imun niti se može proći bez hapšenja svih upletenih u “ovakav uzgoj malina - pardon miliona”.

Poslužimo se još jednom matematikom.

Gospodin Petar Ćorluka, vlasnik "Violete", za 400.000 KM uvezao je 6 respiratora (a ne ventilatora) i šleper dodatne medicinske opreme. Vlada FBiH sa uzgajivačem malina je 15 puta više uvezla ventilatora (90 kom).

Gospodin Ćorluka je donaciju platio iz svog džepa i nije sebe krao.

Ako uzmemo nabavu gdina Ćorluke i njegovu nabavnu cijenu uvećanu za 15 puta, onda dolazimo do cifre od (400.000 x 15) od 6 miliona KM.

Za 6 miliona KM da ste uvezli preko gdina Ćorluke i "Violete", imali biste Fadilovih 80 ventilatora (Ćorluka bi uvezao RESPIRATORE)... i zamislite još 15 šlepera dodatne medicinske opreme..... uz kusur od 4,5 miliona KM.

Fadil i uzgajivač malina su 80 ventilatora platili (ukrali) 10,5 miliona KM.

Poštovani tužioče, molimo Vas radite svoj posao pod HITNO.
User avatar
Roccohljup
Posts: 6995
Joined: 19/02/2014 18:04

#5585 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

kakavdanakneiskustvu wrote: 21/04/2020 10:48 korona zakon,dokle je se stiglo sa tim?
Danas na sjednici doma naroda (evo počela).

Evo na prijedlog Kifla Efendije, uvrstiše na dnevni red sjednice Doma Naroda FBiH da se formira komisija da ispita ovu nabavku respiratora :D
User avatar
Roccohljup
Posts: 6995
Joined: 19/02/2014 18:04

#5586 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

Slušam kretena kako obrazlaže budžet u Domu naroda....njemu bitno sto smo prvi u regiji predložiliizmjenu budžeta :D :D :D
User avatar
Roccohljup
Posts: 6995
Joined: 19/02/2014 18:04

#5587 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

joj krenuo kifla odmah u ofanizivu a derpaš fadil pobjegao odmah nakon uvodnog izlaganja. Kaže pustili ste ga ovdje bez maske da kašljuca :D:D:D
User avatar
Roccohljup
Posts: 6995
Joined: 19/02/2014 18:04

#5588 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

auuu nije valjda da je i ovdje mućka :D
SPORNI DETALJI
Glasanje u Predstavničkom domu: Korona zakon usvojen zahvaljujući (i) glasu ministrice Miličević
Objavljeno: 28.04.2020. u 10:33h
Dok se iščekuje epilog današnje sjednice Doma naroda FBiH, pojedini zastupnici Predstavničkog doma „šapuću“ kako glasanje na sjednici 23. 4. nije legalno, no šutnju pravdaju „višim interesom“. Uporedo, Jelka Miličević kao zastupnica glasala o zakonu vlade u kojoj je ona ministrica

Piše: A. Gutić
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH treba glasati o Prijedlogu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Ukoliko bude usvojen, stupiće konačno na snagu. Prijedlog ovog zakona prethodno je usvojio Predstavnički dom FBiH. Pet dana nakon usvajanja, među zastupnicima još postoji dilema da li je procedura glasanja bila regularna.
Podsjetimo, prijedlog je podržalo 50 zastupnika, dakle minimalan potreban broj. Nakon prvog glasanja izbrojano je 45 glasova „ZA“, da bi potom usmenom prozivkom u narednom zbrajanju „namaknuto“ nedostajućih 5 glasova.
Pojedini zastupnici sa kojima je Žurnal razgovarao, izražavaju sumnju u regularnost prebrojavanja glasova. Uvjeraju da postoji najmanje jedan zastupnik koji je glasao i elektronski i naknadno usmeno, što bi značilo da je njegov glas ubrojan dva puta!? Bez tog glasa zakon ne bi imao potrebnu većinu za usvajanje.
No, oni koji bi o tome mogli svjedočiti, ne žele javno istupiti, zarad „stranačke discipline“ i naredbe da se o tome šuti. Kažu da bi to moglo značiti otvaranje istrage, moguće poništenje glasanja i u konačnici odlaganje usvajanja zakona za kojeg uvjeravaju da je „biti ili ne biti“ za firme, poslodavce i zaposlene.
Sada je sve navedeno teško utvrditi bez snimke glasanja. Na stranici federalnog Predstavničkog doma, dan nakon sjednice izbrisan je snimak, a tri dana kasnije nije moguće pronaći bilo kakvu informaciju o sjednici 23.4., kao da nije ni održana!?
Lista elektronskog glasanja pokazuje još jedan ovdašnji apsurd. U zbir glasova podrške zakonu ubrojan je i onaj federalne ministrice finansija Jelke Miličević. Ona jeste na izborima izabrana za federalnu zastupnicu, ali do imenovanja novog saziva vlade, nastavila je obavljati ministarsku funkciju.

Praktično Jelka Miličević je kao zastupnica glasala o zakonu kojeg predlaže vlada u kojoj je ona ministrica. Sve je po zakonu, kao da bi drugačije ovdje moglo biti...
(zurnal.info)
User avatar
Roccohljup
Posts: 6995
Joined: 19/02/2014 18:04

#5590 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

Joj kako Kifla dere Marića na sjednici Doma Naroda....aferim kifla :thumbup: :D

A marić krenuo da kritikuje SDA i vladu :-) :-) :-) A sad se Čampara i marić svađaju :D:D Cirkus u pripremi :D:D
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#5591 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Tomahawk11 »

Roccohljup wrote: 28/04/2020 14:06 Joj kako Kifla dere Marića na sjednici Doma Naroda....aferim kifla :thumbup: :D

A marić krenuo da kritikuje SDA i vladu :-) :-) :-) A sad se Čampara i marić svađaju :D:D Cirkus u pripremi :D:D
Prekidoše kad je bilo najbolje :mrgreen:

Čampara: - kome ću vjerovati, tebi ili svojim očima?

Marić: - naučite se kako komunicirati u Domu naroda, ne upadajte u riječ :oops:

A Konaković se zlurado smješka :lol:

Marić bi ko izdo, a Čampara mu ne da :zoka:
User avatar
Logovan
Posts: 94165
Joined: 15/05/2010 00:44
Location: http://i57.klix.com/6ocy11.png

#5592 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Logovan »

Odmah ga kazniti i vozdra. Ako je ja moram nositi, onda je i ti moras nositi taman da si ne znam ko.

Kakav bezobrazluk. Prvo dernek u Konjicu, pa setanje Vilsonovim bez maske, pa sad ovo.

A ovi obicni ljudi nosajte maske, rukavice, postujte mjere, itd.
User avatar
DaffyDuck
Posts: 3778
Joined: 22/06/2009 22:54
Location: sarajevo-x

#5593 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by DaffyDuck »

King Theoden wrote: 16/04/2020 20:08
Reisova wrote: 01/04/2015 18:22 FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Za sada obećaje.

Konačno neki premijer koji ima plan i zna o čemu priča.

Premijer koji ne prosipa šuplju kako bi prikrio svoje neznanje kao što je do sada bio slučaj.

Mjere imaju smisla osim što me je strah ovih reformi oko zakona o radu.
Da, da, bio je dečko koji obećava :oops:
:lol:
aha, da se podsjetimo price iz 2013. o uspjesnom direktoru iz realnog sektora:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/smi ... /130527126
User avatar
Roccohljup
Posts: 6995
Joined: 19/02/2014 18:04

#5595 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

Joj traže fadila ko izgubljenu pudlicu po cijeloj zgradi parlamenta :D levat se sakrio negdje i vježba stavljanje maske :D


Image
User avatar
Logovan
Posts: 94165
Joined: 15/05/2010 00:44
Location: http://i57.klix.com/6ocy11.png

#5596 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Logovan »

Neka završi kurs kako staviti masku. :-)
Novak20
Posts: 13929
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#5597 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Banditi će reći da su spašavali živote.

https://avaz.ba/vijesti/bih/566350/fakt ... piratorima
SAZNAJEMO "Avaz" u posjedu dokumenta za nabavku istog tipa aparata

Faktura dokazuje: Ko je uzeo 4,2 miliona KM na respiratorima?
Jedan respirator - ventilator iste marke košta 35.000 dolara, podaci su do kojih smo došli

Faktura dokazuje: Ko je uzeo 4,2 miliona KM na respiratorima?

Ista marka aparata, ali različita cijena

Ne stišava se bura zbog nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji, koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" iz Srebrenice, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, kupilo za 10,5 miliona maraka.

Ovi respiratori (ventilatori) marke ACM812A kupljeni su u Pekingu, a prije četiri dana dostavljeni u Bosnu i Hercegovinu.

Osim što bode u oči da je respiratore kupila firma koja se bavi prodajom malina, istražujemo da je bilo očitih nepravilnosti u samoj nabavci, ali i plaćanju ovih aparata.

"Dnevni avaz" u posjedu je fakture za 100 respiratora koje je rezervirala također jedna kompanija i zatražila potpuni obračun. Oni su, prema dokumentima, za 100 respiratora iste marke dobili odgovor da koštaju 3,5 miliona dolara (6,3 miliona KM). U fakturi se navodi da jedan respirator - ventilator košta 35.000 dolara.
Image
To znači, kada se sve sabere i oduzme, da su pojedinci u Federaciji koji su angažirali "Srebrenu malinu" za nabavku ovih ventilatora, a ne respiratora, zaradili 4,2 miliona maraka.

Sve da je let plaćen i 150.000 KM, ovoj kompaniji ostala je zarada od četiri miliona KM. Ovo je jedan od razloga zašto se, kako saznajemo, i SIPA uključila u istragu o nabavci respiratora.
Novak20
Posts: 13929
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#5598 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Jbt, veće smo mi budale od ovih lopova. Ima li itko od opozicije da zatraži ostavku Novalića i ove Vlade u tehničkom mandatu. Ako je ikada prilika, sad je.

Image
emirolini
Posts: 3493
Joined: 26/11/2007 15:35
Location: TUZLA

#5599 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by emirolini »

Problem je u trazenju ostavke, ne trazi se ostavka vec se da otkaz. Novalic, Solak, Fikro.
Novak20
Posts: 13929
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#5600 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

emirolini wrote: 28/04/2020 15:34 Problem je u trazenju ostavke, ne trazi se ostavka vec se da otkaz. Novalic, Solak, Fikro.
Otkaz neće dati ni kada dobiju krivične prijave.
Post Reply