Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Moderator: O'zone

Locked
moonca

#51 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by moonca »

Escobarmc wrote: 19/04/2020 16:21 Ja nikad nisam reko da ja nisam kriv, apsolutno sam kriv, da si citao moje objave bilo bi ti jasno. Ja razmisljam da dignem prokleti kredit da platim kaznu. A ko je kriv to sto se vec mjesec dana po noci budim od bolova iako vec 10 god placam zdravstveni sistem svojim radom? Pod kojim izgovorom pandemije su zatvoreni mnogobrojni odjeli ljekarskih centara? Zamolio sam da ne ulazimo preduboko, ne trazim krivce i ne osudjujem samo zelim informacije hvala
Zao mi je za tvoje probleme... situacija jeste 'ozbiljna' ne samo u Bosni- vec u cijelom Svijetu--- i vani nije moguce posjetiti dr s bilo koim problem - ne opasnim po zivot--- eventualno, je moguc, video kontakt s dr...
Nadam se da ce ti policija oprostiti -kaznu... kako?
Sretno..
Escobarmc

#52 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Escobarmc »

Zaustavljen sam na podrucju opcine Ilidza
studiorum_tuzlaensis

#53 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ci-Nick wrote: 19/04/2020 16:26
SmokingMan wrote: 19/04/2020 16:19 Zakon i situacija je na njihovoj strani u svakom slučaju, drugi put ispoštuj restrikcije i više budi društveno odgovoran.
Nije uvijek,.. mene su kaznili za nepropuštanje pješaka preko pješačkog,.. pješak je imao još par koraka do pješačkog i nisam ugrozio njegovu sigurnost ni u jednom trenutku.
Platio sam kaznu od 25 KM jer me mrzilo da idem na sud. Kasnije razgovaram sa sudijom sa kantonalnog suda,.. kaže bez izjave pješaka da je bio ugrožen, sve pada na sudu,.
Upravo takva politika "nezamjeranja" vlastima, kao i 50% amnestija čini ovo društvo nepravednim. Umjesto da kažeš "hoću sudsko odlučivanje" i izgubiš max. sat vremena života da dođeš na ročište i kažeš svoje, ti si drumskim razbojnicima dao 25 KM. Meni su prije 5 godina napisali kako sam pio pivu u parku, i to ni manje ni više nego iz flaše od 4 litra. Osporio navode na sudu i na ročištu, policajac se nije ni pojavio, i tako uštedio 200 KM.

Nisi dužan da propuštaš pješaka dok ne zakorači na pješački prelaz. Kako ćeš znati da hoće da pređe cestu, ako mu je ostalo par koraka do prelaza.
Edin H.

#54 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Edin H. »

moonca wrote: 19/04/2020 16:31
Escobarmc wrote: 19/04/2020 16:21 Ja nikad nisam reko da ja nisam kriv, apsolutno sam kriv, da si citao moje objave bilo bi ti jasno. Ja razmisljam da dignem prokleti kredit da platim kaznu. A ko je kriv to sto se vec mjesec dana po noci budim od bolova iako vec 10 god placam zdravstveni sistem svojim radom? Pod kojim izgovorom pandemije su zatvoreni mnogobrojni odjeli ljekarskih centara? Zamolio sam da ne ulazimo preduboko, ne trazim krivce i ne osudjujem samo zelim informacije hvala
Zao mi je za tvoje probleme... situacija jeste 'ozbiljna' ne samo u Bosni- vec u cijelom Svijetu--- i vani nije moguce posjetiti dr s bilo koim problem - ne opasnim po zivot--- eventualno, je moguc, video kontakt s dr...
Nadam se da ce ti policija oprostiti -kaznu... kako?
Sretno..
Napisi zalbu i objasni okolnosti kao sto si i ovdje objasnio.
salik79

#55 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

Escobarmc wrote: 19/04/2020 16:33 Zaustavljen sam na podrucju opcine Ilidza
Mora da si naletio na nekog klasicnog kretena. Evo ja, kao i moja supruga, se redovno krecemo po ilidzi (redovno bez maski i ostalih glupisti), idemo i u setnje, prolazimo pored patrola, patrole prolaze pored nas i, hvala Bogu, nikada nas ni pogledali nisu. Skoro sam i sa maloljetnim djeteto izasao u setnju, samo nas dvoje bili, patrola prolazila u autu, vidjeli nas, i samo produzili. Normalni ljudi, a to su neki krkani kojima je pisanje ovih nebuloznih kazni ostvarenje zivotnog sna.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#56 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Bobi »

salik79 wrote: 19/04/2020 16:55
Mora da si naletio na nekog klasicnog kretena. Evo ja, kao i moja supruga, se redovno krecemo po ilidzi (redovno bez maski i ostalih glupisti), idemo i u setnje, prolazimo pored patrola, patrole prolaze pored nas i, hvala Bogu, nikada nas ni pogledali nisu. Skoro sam i sa maloljetnim djeteto izasao u setnju, samo nas dvoje bili, patrola prolazila u autu, vidjeli nas, i samo produzili. Normalni ljudi, a to su neki krkani kojima je pisanje ovih nebuloznih kazni ostvarenje zivotnog sna.
Haj ne laži :D i maske nisu glupost. ista situacija u Zenici...stojim i gledam patrolu sta radi, ljudi prolaze na nekoliko metara od njih bez maski uopste ne raguju...ide lik pravo pored njih na metar...hop..daj ličnu :D....samo se ti šetkaj do jednom :D.
L u c i f e r

#57 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by L u c i f e r »

Nek se napuse kurca vise sa svojim naredbama.

Bitno je imaju povoljnu statistiku korone, a stariji i bolesni nek pokrepaju u kucama od nekretanja i drugih bolesti.
salik79

#58 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

Bobi wrote: 19/04/2020 17:04
salik79 wrote: 19/04/2020 16:55
Haj ne laži :D i maske nisu glupost. ista situacija u Zenici...stojim i gledam patrolu sta radi, ljudi prolaze na nekoliko metara od njih bez maski uopste ne raguju...ide lik pravo pored njih na metar...hop..daj ličnu :D....samo se ti šetkaj do jednom :D.

Boga mi dragog, ne lazem. Uvijek sam i smo prolazili direktno pored njih, ili oni pored nas. I da, maske su glupost. Doprinjeti mogu jedino infekcijama, pogotovo na toplom vremenu.
Escobarmc

#59 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Escobarmc »

salik97
jeste vecina su ok, i pored mene su prije njega mnogi prosli i ignorisali, al moj ti je savjet druze da i ti i supruga i djete nosite masku i rukavice, sanse su da ces prije il kasnije naletit na nekog krkana, ako se zateknes sam moj ti je savjet ne daji dokumente nego bjezi, prevelika je ovo kazna za nase budzete, a krkana kad sretnes 3 ce ti pisat i ko zna sta jos...bolje izbjec govna vjeruj... vec istrazivanja pokazuju da ni rukavice ni maske koje nosimo nemaju efekta, maske su cak i stetne, al sto da hranimo kriminalnu vlast, nek svako uci na mom primjeru da sam znao da je kazna 500 km vjerovatno bi prpbao pobjec ili stavio prokletu "zastitnu opremu"
Iker C

#60 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Iker C »

Postoji naredba kriznog staba o obavezi nosenja maski ili salova, rukavice nisu obavezne, a kaznjava se na osnovu Zakona o javnom redu i miru, clan koji se odnosi na obavezu postupanja po naredbi ovlastenih lica. Policajci u vecini slucajeva nevoljno pisu kazne ali nadredjeni ih pritiskaju. Moje misljenje je da ce to biti sve amnestirano a na Sudu bi trebalo pasti ili u najgorem slycaju bice smanjene kazne.
Escobarmc

#61 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Escobarmc »

SmokingMan wrote: 19/04/2020 16:19 Zakon i situacija je na njihovoj strani u svakom slučaju, drugi put ispoštuj restrikcije i više budi društveno odgovoran.
Nije uvijek,.. mene su kaznili za nepropuštanje pješaka preko pješačkog,.. pješak je imao još par koraka do pješačkog i nisam ugrozio njegovu sigurnost ni u jednom trenutku.
Platio sam kaznu od 25 KM jer me mrzilo da idem na sud. Kasnije razgovaram sa sudijom sa kantonalnog suda,.. kaže bez izjave pješaka da je bio ugrožen, sve pada na sudu,.
Pa daj mi onda kontakt tog sudije posalji da pitam njega sta misli
Kaligrafija

#62 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Kaligrafija »

Ima i raje bezobrazne, u smislu, znas ti ciji sam ja sin i sl. Ili krenu drsko sa policijom u raspravu... Onda tom policajcu pukne film i krene taj dan sve redom kaznjavati... Najebu svi radi jedne budale...! Znam jer razgovaram sa njima svakodnevno...! Istjeraju kompletne patrole da ganjaju rostiljdzije po izletistima, migrante, plus ganjaj redovno dilere, rjesavaj porodicna nasilja kojih je sve vise zbog nastale situacije, citav dan obilazi adrese ovih u izolaciji, jesu li tu ili nisu... satrase se ljudi po citav dan ne stanu...! Na kraju krajeva, u svakom zitu kukolja, ko i u svakoj bransi... Ima i medju njima tirana, koji se u ovakvoj situaciji osjecaju odlicno, ovo je njihovo vrijeme... Sreca pa su takvi manjina, vecinom su to ok momci...! Kao sto neko kaze, mislim da mozes oboriti presudu, a mozda ti nikad i ne stigne, mozda je vise da te uplasi... Jedan savjet, ako ne volis masku, uzmes hirursku i vezes i spustis na vrat, a rukavice stavis u dzep... Pridje ti policija podignes masku... Ili ako nisi, a oni te zaustave, kazes sad spustio da se napijem vode i ne mogu ti nista... Pitaju za rukavice, evo sad pukle bacio i izvadis iz dzepa i kazes da mijenjas, oblacis nove, opet te ne mogu kazniti...! Ovo je savjet da izbjegnes da te zakonski kazne, a ljudska preporuka je da nosis i masku i rukavice, u zatvorenim prostorima gdje ima dosta ljudi, na otvorenom gdje drzite distancu i jedno i drugo je bespotrebno....! Pozdrav...
salik79

#63 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

Escobarmc wrote: 19/04/2020 17:12
salik97
jeste vecina su ok, i pored mene su prije njega mnogi prosli i ignorisali, al moj ti je savjet druze da i ti i supruga i djete nosite masku i rukavice, sanse su da ces prije il kasnije naletit na nekog krkana, ako se zateknes sam moj ti je savjet ne daji dokumente nego bjezi, prevelika je ovo kazna za nase budzete, a krkana kad sretnes 3 ce ti pisat i ko zna sta jos...bolje izbjec govna vjeruj... vec istrazivanja pokazuju da ni rukavice ni maske koje nosimo nemaju efekta, maske su cak i stetne, al sto da hranimo kriminalnu vlast, nek svako uci na mom primjeru da sam znao da je kazna 500 km vjerovatno bi prpbao pobjec ili stavio prokletu "zastitnu opremu"
Nisam nosio masku od samog pocetka ovog cirkusa, ne mislim je ni ubuduce nositi (doslovno mi jednu svastika dala da imam za Binga&co). Ustvari, ne pada mi na pamet nositi te gluposti, koje vise stete nego koriste. A gonio bih se sa bagrom kleptomanskom ako treba i do Strazbura. Na ovaj nacin nam mogu bilo sta nametnuti sto im je klincu cejf.
moonca

#64 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by moonca »

Kako su obasnili- maska se nosi- da zastitish -osobe oko sebe.. ti ako si zarazen- i kises--na taj nacin ugrozavash druge gradjane
-- drugi oko tebe nose- da se zastite od tebe i tako u krug.... dakle- po meni- drugi gradjani s maskama bi te trebali prebiti sto im ugozavash zivot, ne policija- al' eto. :oops: :zoka:
salik79

#65 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

moonca wrote: 19/04/2020 17:31 Kako su obasnili- maska se nosi- da zastitish -osobe oko sebe.. ti ako si zarazen- i kises--na taj nacin ugrozavash druge gradjane
-- drugi oko tebe nose- da se zastite od tebe i tako u krug.... dakle- po meni- drugi gradjani s maskama bi te trebali prebiti sto im ugozavash zivot, ne policija- al' eto. :oops: :zoka:
A dokaz za to sto ti tvrdis je?! Niti kisem, niti kasljem, jedino disem...

Bujrum, gdje se kreces, da naletim na tu turu "prebijanja"....Cuj, ugrozavanje zivota :lol:
salik79

#66 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

Prof. dr. Pietro Vernazza, sef Klinike za infektiologiju i bolnicku higijenu Kantonalne bolnice u St.Gallenu (Svicarska):

Maske, opcenito, nemaju nikakvog dokazivog efekta, uz jednu iznimku - bolesnici sa simptomima (kasalj) mogu na taj nacin reducirati sirenje virusa. Inace su maske vise simbolika, odnosno "medijski hype".
https://infekt.ch/2020/04/atemschutzmas ... rzichtbar/
kakavdanakneiskustvu

#67 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by kakavdanakneiskustvu »

cyprus wrote: 19/04/2020 15:38 Jel se kazne pišu samo za nenošenje maski ili osim maske moraš imat i rukavice?

Na masku sam se priviko i sad je svuda nosam :D al' rukavice sam batalio kao beskorisne... Sa sobom nosam dezificijens i špricam se poslije dodirivanja bilo čega...
rukacice u FBiH nisu obavezne
moonca

#68 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by moonca »

salik79 wrote: 19/04/2020 17:35 A dokaz za to sto ti tvrdis je?! Niti kisem, niti kasljem, jedino disem...

Bujrum, gdje se kreces, da naletim na tu turu "prebijanja"....Cuj, ugrozavanje zivota :lol:
:lol: .. Ne mogu prebit -slabijeg od sebe.. :oops:

Tako su objasnili strucnjaci- mada i kihanje-nije uvijek znak, da li si - zarazen.. Izgleda ipak da si -zdrav-- :thumbup: e, zbog toga se cuvaj. nosi masku..Image :)
Ci-Nick

#69 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

Escobarmc wrote: 19/04/2020 17:20
Pa daj mi onda kontakt tog sudije posalji da pitam njega sta misli
Zenica je u pitanju,..
kakavdanakneiskustvu

#70 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

zar je tesko nositi masku pa bar ispod brade dok nema u blizini drugih osoba,ali eto nek je zbog moguceg susreta sa policijom bar ispod brade,navuci je na nos ako ko drugi prolazi,moguce da ima virus,moguce da i nema ali ne vidim sta je problem staviti masku
salik79

#71 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

moonca wrote: 19/04/2020 17:50
salik79 wrote: 19/04/2020 17:35 A dokaz za to sto ti tvrdis je?! Niti kisem, niti kasljem, jedino disem...

:lol: .. Ne mogu prebit -slabijeg od sebe.. :oops:

Tako su objasnili strucnjaci- mada i kihanje-nije uvijek znak, da li si - zarazen.. Izgleda ipak da si -zdrav-- :thumbup: e, zbog toga se cuvaj. nosi masku..Image :)
Koji strucnjaci? Moze li citat? Iznad sam ti postavio link na misljenje vrhunskog strucnjaka. Ima li neki link koji bi pobio njegovo misljenje? Volio bih vidjeti.

I da ne zaboravim - kod korone nema kihanja, samo kasalj. Zdrav sam jer ne nosim masku i mahnito ne dezinfikujem sve i svasta. Ponasam se kao i uvijek, bas kao i ostatak mojih ukucana. Pazimo na ishranu, kretanje i to je to.
salik79

#72 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2020 17:55 zar je tesko nositi masku pa bar ispod brade dok nema u blizini drugih osoba,ali eto nek je zbog moguceg susreta sa policijom bar ispod brade,navuci je na nos ako ko drugi prolazi,moguce da ima virus,moguce da i nema ali ne vidim sta je problem staviti masku
Koliko puta treba ponoviti - maska ne stiti od virusa. Ne zelim raditi gluposti koje nasim, u svakom polju nekopetentnim, idiotima naumpadaju.
kakavdanakneiskustvu

#73 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

salik79 wrote: 19/04/2020 17:58
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2020 17:55 zar je tesko nositi masku pa bar ispod brade dok nema u blizini drugih osoba,ali eto nek je zbog moguceg susreta sa policijom bar ispod brade,navuci je na nos ako ko drugi prolazi,moguce da ima virus,moguce da i nema ali ne vidim sta je problem staviti masku
Koliko puta treba ponoviti - maska ne stiti od virusa. Ne zelim raditi gluposti koje nasim, u svakom polju nekopetentnim, idiotima naumpadne.
sve ja to znam,ali kad vec postoji naredba zbog koje ja,ti ,bilo ko moze dobiti prek. nalog,isplati li se rizikovati?,isto tako čemu rizikovati neko ko ima 75 godoina i šeta svakio dan,jednom,dva puta ,tri puta će ga patrola upozoriti,mozda četvrti put dobije i prek. nalog
salik79

#74 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2020 18:02
Koliko puta treba ponoviti - maska ne stiti od virusa. Ne zelim raditi gluposti koje nasim, u svakom polju nekopetentnim, idiotima naumpadne.
sve ja to znam,ali kad vec postoji naredba zbog koje ja,ti ,bilo ko moze dobiti prek. nalog,isplati li se rizikovati?,isto tako čemu rizikovati neko ko ima 75 godoina i šeta svakio dan,jednom,dva puta ,tri puta će ga patrola upozoriti,mozda četvrti put dobije i prek. nalog
Zato sto se ne zelim povinovati kretenima i budalama koje donose te i takve mjere, bez ikakvih konsultacija sa strukom. Ne zelim biti ovca koja ce sebi ugrozavati zdravlje zbog njihovog kretenskog izzivljavanja.
kakavdanakneiskustvu

#75 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

salik79 wrote: 19/04/2020 18:04
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2020 18:02

Zato sto se ne zelim povinovati kretenima i budalama koje donose te i takve mjere, bez ikakvih konsultacija sa strukom. Ne zelim biti ovca koja ce sebi ugrozavati zdravlje zbog njihovog kretenskog izzivljavanja.
:thumbup:
Locked