Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
Yenna

#876 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

Meni je ovo naglo ublažavanje mjera baš čudno :run:
Gdje je ona priča pripremite se na izolaciju skoro čitavo ljeto?
Preko noći Vučić i raja skontase neke stvari, a i naši navodno spominju početak maja, a oboljeli u porastu, koje je onda mjerilo da držanje ovakve vanredne situacije...?
mali_balon

#877 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

CPT wrote: 19/04/2020 01:27
Better Man wrote: 19/04/2020 01:20
high_volume wrote: 19/04/2020 01:17

Želiš reći da svako sebi u autu ponese ibrik i lavor, pa da nasafunja ruke čim uđe unutra
Valjda kući opereš ruke prije nego sjedneš u auto. nikad nisam u životu sjeo za volan neopranih ruku.
jako bitno... i onda otvaras kako? upalis kako? garazu otvoris kako?

Ma sere pusti ga....cuj nepranih ruku po toj logici ih odma isprlja cim ih obrise od peskir mozda ne peskiru ima virus.....u malu bocicu ili u nesta prakticno 72% alkohola 5 6 kapi istrljaj ruke i ne sekiraj se
Cijela austrija luda jer pred svakim granapom stoji osoba koja ti da masku naprsce ti ruke i papir sa kojim ces obrisat rucke na kolicima, da je kako on kaze bio bi slauf/cesma i peri se....jeftinije je
Last edited by mali_balon on 19/04/2020 08:45, edited 1 time in total.
Zoya

#878 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Zoya »

Yenna wrote: 19/04/2020 08:35 Meni je ovo naglo ublažavanje mjera baš čudno :run:
Preko noći Vučić i raja skontase neke stvari, a i naši navodno spominju početak maja, a oboljeli u porastu, koje je onda mjerilo da držanje ovakve vanredne situacije...?
Skontali da sve ovo utiče loše na ekonomiju :)

Ja za sedam dana počinjem raditi i niko mi ne garantuje da me neće djeca zaraziti. :roll: Veli doktorica da mi je dobar žurnal i da nema mjesta brizi :lol: :-?
mali_balon

#879 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

Yenna wrote: 19/04/2020 08:35 Meni je ovo naglo ublažavanje mjera baš čudno :run:
Zato sto su skontali da su pojeli govno, da narod nema para, a sto je najvaznije nema njim apara preko poreza i ostalih nameta, ne mogu se nonstop zaduzivati, nema humanitrane sadake da se narod mlao nahrani a gladan narod postaje jebena stvar ne mozes ga kontrolisat
mali_balon

#880 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

MUNAFIK wrote: 18/04/2020 22:35
Cherry-Cherry wrote: 18/04/2020 22:26 Kod mene ispred zgrade sjede ljudi sa djecom. Iznijeli kafu iz kuće u plastičnim čašama. Svima je više pun klinac ovoga svega.
To su scene svuda... A panicari u velikoj nevjeri zovu policiju :-)
Tako i treba neposluhom im dat do znanja kako stvari stoje a organe izignorisati kad dodju pravit se ko d aoh ne vidis...sti vise raje ih bude ignorisalo skontat ce i oni
Yenna

#881 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

Razumijem, ali barem nek isfoliraju da je broj oboljelih u padu :-)
Ovo je presmjesno, sad kazu bit će moratoriji na 6 mj, penzioneri mogu izaći opet po iduću penziju tek, online nastava ostaje, a sad otvaraju kafiće nakon 1.maja...
Da se razumijemo nemam ništa protiv, pogotovo radi ljudi koji su ostali bez plata u tim branšama, nek rade naravno, ali je ovo sve preko noći apsurd... :roll:
Yenna

#882 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

Zoya wrote: 19/04/2020 08:42

Ja za sedam dana počinjem raditi i niko mi ne garantuje da me neće djeca zaraziti. :roll: Veli doktorica da mi je dobar žurnal i da nema mjesta brizi :lol: :-?
:roll:
Ma sve je samo računica.
U Swe univerziteti ne rade, al rade škole i vrtići jer ako ih zatvore roditelji će morati uzeti odmore da ih čuvaju...
Znači mala djeca (se) ne mogu zaraziti :zoka:
Cherry-Cherry

#883 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Skontali da su im mjere glupe i besmislene. Ljudima nestaje para, odmah i njima manje poreza, a ne mogu vječno da se zadužuju. Ne bi mogao danas - sutra niko gladni narod zaustaviti. A vide i da sve više ljudi ne poštuje te njihove mjere i da je ljudima pun klinac svega. Taj prvi strah od corone je prestao, vide ljudi da to nije ni u pola to što su govorili da će biti.
sinuhe

#884 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sinuhe »

Mogu u Bosni 'mjere' trajati duze da pokazu kako se brinu o gradjanima. Lakse je uvoditi mjere nego odustati od istih.
Zoya

#885 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Zoya »

Yenna wrote: 19/04/2020 09:31
Zoya wrote: 19/04/2020 08:42

:roll:
Ma sve je samo računica.
U Swe univerziteti ne rade, al rade škole i vrtići jer ako ih zatvore roditelji će morati uzeti odmore da ih čuvaju...
Znači mala djeca (se) ne mogu zaraziti :zoka:
Svi koji mogu raditi od kuće to i čine. Oni koji rade u zdravstvu su druga priča i za tu djecu je, barem ovdje, škola bila stalno otvorena.
Naravno da djeca mogu da se zaraze a i da zaraze druge.
Argumenti za otvaranje škole ovdje (u Švedskom komšiluku) su djeca koja kod kuće ne dobijaju pažnju od svojih roditelja, koja su zlostavljana ili su im roditelji alkoholičari, psihički nestabilne osobe i sl.
Odjednom su ta djeca postala bitna. Niko se recimo za tu djecu nije do sada brinuo i o tome kako je njima kada su na raspustu dva mjeseca, pa vikendi, pa ostali slobodni dani. Sva je odgovornost svaljena na školu. Gdje du ostale institucije... :-? Uglavnom, šuplja priča.

Neka se sve pootvara pa će preživjeti samo najjači 💪
Nivelacija

#886 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Vise ce ljudi ujesti poskok danas u BIH nego sto ce biti pronadjeno pozitivnih Covidom. :mrgreen:

Ne mozes radi 20-30 pozitivnih od kojih 80% nema nikakve probleme sa zdravljem drzati u blokadi i unistavati ekonomiju i zivote 3 miliona ljudi.
Yenna

#887 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

Nivelacija wrote: 19/04/2020 10:14
Vise ce ljudi ujesti poskok danas u BIH nego sto ce biti pronadjeno pozitivnih Covidom. :mrgreen:

Ne mozes radi 20-30 pozitivnih od kojih 80% nema nikakve probleme sa zdravljem drzati u blokadi i unistavati ekonomiju i zivote 3 miliona ljudi.
Ma slažem se potpuno.
Ali preko noći se provukla priča o smanjenju mjera, zato kažem da je velika kalkulacija u pitanju ustvari.
neko_sa_strane

#888 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by neko_sa_strane »

high_volume wrote: 19/04/2020 00:32
neko_sa_strane wrote: 19/04/2020 00:26 Ja nosim rukavice samo kada idem u prodavnicu.
Potpuno je besmisleno nositi rukavice u javnom prostoru, nepotrebno, naročito u trgovinama i sličnim situacijama u kojima se dodiruju razni predmeti, a koji ne kogu biti istovremeno i dezinficirani.

Radi zaštite od coronavirusa, mnogo je efikasnije dezinficirati ruke i ako je moguće predmete razblaženim, 70% medicinskim alkoholom, ili sličnim sredstvom, a ako ne, onda ruke dobro oprati i predmete takođe, one koje je moguće prati.
Onda još bolje da nosim sa sobom dezinficijens za ruke ukoliko nemaju postavljen na ulazu.
Yenna

#889 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

neko_sa_strane wrote: 19/04/2020 10:22
high_volume wrote: 19/04/2020 00:32
neko_sa_strane wrote: 19/04/2020 00:26 Ja nosim rukavice samo kada idem u prodavnicu.
Potpuno je besmisleno nositi rukavice u javnom prostoru, nepotrebno, naročito u trgovinama i sličnim situacijama u kojima se dodiruju razni predmeti, a koji ne kogu biti istovremeno i dezinficirani.

Radi zaštite od coronavirusa, mnogo je efikasnije dezinficirati ruke i ako je moguće predmete razblaženim, 70% medicinskim alkoholom, ili sličnim sredstvom, a ako ne, onda ruke dobro oprati i predmete takođe, one koje je moguće prati.
Onda još bolje da nosim sa sobom dezinficijens za ruke ukoliko nemaju postavljen na ulazu.
Ovi mali gelovi su super stvar, imam ih u autu, tašni, na poslu, gdje god nema vode u blizini, puno bolje od rukavica...
Njih samo gdje moram.
Industrialyzer

#890 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Industrialyzer »

Kako ce vladajuca struktura ovo iskoristiti pa niste svjesni... Ovo je win-win situacija za njih, jos ako prodjemo sa linearnim rastom (a hocemo, jer nije bitno ko glasa nego ko broji), napravice od sebe heroje nacije. Ljudi ce povjerovati da su njihove odluke spasile hiljade zivota, da smo stabilniji od Spanije i Italije, da su nam doktori vrhunski strucnjaci, a Sebija otac i majka zdravstvenog sistema. Novalic premijer za udzbenike jer ljudi nisu dobili otkaz nego su na neplacenom cekanju, i on je sacuvao radna mjesta, a usput i spasio budzet SZZKS... A Solak, eh to ce tek biti prica, radio 24/7 u sluzbi naroda, donosio odluke koje su bile vrlo riskantne, ali on je bio hrabar i isao je na sve i nista, i dobio je sve. Ako Konakovic i ekipa ne budu ludilo pravili po medijima, na sjednicama im oci kopali, u oktobru smo donji, ovi mogu uvjeriti u narod u sve. A koncept "Nenadic" je vec za dublju analizu, moj Senade :mrgreen: Kaze, nece oni moci od Nenadica marku potrositi, a frajer se manje pita od Šehovića u aferi Asim :mrgreen:
MUNAFIK

#891 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

Industrialyzer wrote: 19/04/2020 11:05 Kako ce vladajuca struktura ovo iskoristiti pa niste svjesni... Ovo je win-win situacija za njih, jos ako prodjemo sa linearnim rastom (a hocemo, jer nije bitno ko glasa nego ko broji), napravice od sebe heroje nacije. Ljudi ce povjerovati da su njihove odluke spasile hiljade zivota, da smo stabilniji od Spanije i Italije, da su nam doktori vrhunski strucnjaci, a Sebija otac i majka zdravstvenog sistema. Novalic premijer za udzbenike jer ljudi nisu dobili otkaz nego su na neplacenom cekanju, i on je sacuvao radna mjesta, a usput i spasio budzet SZZKS... A Solak, eh to ce tek biti prica, radio 24/7 u sluzbi naroda, donosio odluke koje su bile vrlo riskantne, ali on je bio hrabar i isao je na sve i nista, i dobio je sve. Ako Konakovic i ekipa ne budu ludilo pravili po medijima, na sjednicama im oci kopali, u oktobru smo donji, ovi mogu uvjeriti u narod u sve. A koncept "Nenadic" je vec za dublju analizu, moj Senade :mrgreen: Kaze, nece oni moci od Nenadica marku potrositi, a frajer se manje pita od Šehovića u aferi Asim :mrgreen:
Ovdje je mnogo nas govorili prije 40 dana da ce ti tako biti...

Jednostavno coronavirus nije toliko opasan kako su govorili i to je sad svima jasno.

Skoro svaki dan novo istraživanje prikaže rezultate koji potvrde da corona nije opasna toliko, da je puno vise ljudi odbolovalo vec bez problema i da ovo zatvaranje svega.nije opravdano...

Tu situaciju koriste sad mnogi politicari da kažu evi mi smi vas SPASILI, pa tako i naši... Jucer se.onaj naš hvali da smo radi mjera izbjegli 80% zaraženih od cijele populacije :-)
avenija

#892 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

Nije mi jasno da smo spali na 20 slucajeva dnevno a jos mjere koje su odredili prije vise od mjesec dana za stanje kataklizme.
Sta cekaju ? Svakim danom je 1000 ljudi vise na birou,kakav policijski sat, otvaraj frizerske, butike, obucu, produzuj radno vrijeme do 23.
Svaki dan je bitan, jel to jasno uhljebima Cerkezu, Solaku, Campari i slicnima.
Dinostula

#893 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Dinostula »

avenija wrote: 19/04/2020 11:32 Nije mi jasno da smo spali na 20 slucajeva dnevno a jos mjere koje su odredili prije vise od mjesec dana za stanje kataklizme.
Sta cekaju ? Svakim danom je 1000 ljudi vise na birou,kakav policijski sat, otvaraj frizerske, butike, obucu, produzuj radno vrijeme do 23.
Jedan dan bude 30 drugi 70 i sve tako.Ako jedan dan imas na pocetku dana 12 zarazenih ne mora znaciti da mozes igrati kolo oko Sebilja.
avenija

#894 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

Dinostula wrote: 19/04/2020 11:35
avenija wrote: 19/04/2020 11:32 Nije mi jasno da smo spali na 20 slucajeva dnevno a jos mjere koje su odredili prije vise od mjesec dana za stanje kataklizme.
Jedan dan bude 30 drugi 70 i sve tako.Ako jedan dan imas na pocetku dana 12 zarazenih ne mora znaciti da mozes igrati kolo oko Sebilja.
Zadnjih 7 dana---30-30-30-60-50-30-20

Ko priziva kolo? Procitaj jos jednom pa komentarisi. Sve sto moze uz distancu i mjere hitno otvoriti a ne cekati jos 10 dana jer to znaci jos vecu ekonomsku dubiozu
kritikos

#895 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kritikos »

Imamo konkretno pitanje i polemiku za POLICIJSKI SAT.
- Donesena je uredba da je populaciji do 18 godina i preko 65 zabranjeno 24h kretanje.
- Donesena je uredba da su zabranjena okupljanja, javni događaji, rad ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata osim prodavnica.
- Donesena je uredba da mogu raditi prodavnice do 18:30h
- Donesena je uredba da je na snazi policijski sat od 20 do 5h, ako se ne varama (sada ti sati nisu toliko bitni).

U suštini, što će onda policijski sat? Koji je smisao uvođenja policijskog sata?
- Populacija od 18 do 65 obavlja svoje aktivnosti od 5h do 20h i na raspolaganju su im prodavnice od 8 do 18:30h. Nakon toga sve zamre. Mladi i stari ne mogu izaći svakako, aktivnosti u gradu se zatvaraju od 18:30. Zabrana kretanja od 20h postaje suštinski besmislena, jer i kad izađeš poslije 20h nema nikakvih događaja, aktivnosti, kafana, restorana, koncerata, okupljanja.
- Da li to virus aktivnije djeluje od 20h?

Stvarno mi nije jasna uredba zabrane kretanja poslije 20h sa svim drugim donesenim uredbama o radnom vremenu, restrikcijama kretanja dobne populacije i restrikcijama o javnim okupljanjim, i radom svih uslužnih grana.

Komentar?
lutko

#896 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by lutko »

Policijski sat u dosta slucajeva moze i produziti medjusobno druzenje ljudi. Evo npr. hocu da sa 2-3 jarana sjedim, cugam, igram video igrice, gledam film. Da nema polixijskog nasli bi se oko 20 30 igrali do 23 00 i vratio bi se svak svojoj kuci. Al posto ima nadjemo se oko 19 30 bas ga zaruzimo prespavamo kod domacina i ujutro svak svojoj kuci. Umjesto 2.5 sata sad smo nedistancirani bili bar 5.5 sati
MUNAFIK

#897 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

kritikos wrote: 19/04/2020 12:32 Imamo konkretno pitanje i polemiku za POLICIJSKI SAT.
- Donesena je uredba da je populaciji do 18 godina i preko 65 zabranjeno 24h kretanje.
- Donesena je uredba da su zabranjena okupljanja, javni događaji, rad ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata osim prodavnica.
- Donesena je uredba da mogu raditi prodavnice do 18:30h
- Donesena je uredba da je na snazi policijski sat od 20 do 5h, ako se ne varama (sada ti sati nisu toliko bitni).

U suštini, što će onda policijski sat? Koji je smisao uvođenja policijskog sata?
- Populacija od 18 do 65 obavlja svoje aktivnosti od 5h do 20h i na raspolaganju su im prodavnice od 8 do 18:30h. Nakon toga sve zamre. Mladi i stari ne mogu izaći svakako, aktivnosti u gradu se zatvaraju od 18:30. Zabrana kretanja od 20h postaje suštinski besmislena, jer i kad izađeš poslije 20h nema nikakvih događaja, aktivnosti, kafana, restorana, koncerata, okupljanja.
- Da li to virus aktivnije djeluje od 20h?

Stvarno mi nije jasna uredba zabrane kretanja poslije 20h sa svim drugim donesenim uredbama o radnom vremenu, restrikcijama kretanja dobne populacije i restrikcijama o javnim okupljanjim, i radom svih uslužnih grana.

Komentar?
Nema komentara, nema logike... Zato sto je sve to samo prepisano od Vucica koji ima bolesne ambicije...

Nista oko coronavirusa nema logike, a ljudi ko ovce bleje za medijskom panikom i ponavljaju AAAAA LJUDI UMIRUUUU AAAAA... Strah se uvukao, a svaki dan relevantni i strucni ljidi DOKAZUJU crno na bijeli da nema potrebe ni za strahom ni za panikom i da je ovo sve više nego prenapuhano, ali ko njih sluša... Eto ima Bill Gates on je relevantan :-)

Sve je ovo prebvara i cirkus... I sad akad su nasi skontali da je prevara, pocinju price kako su nas SPASILI Solak i Sebija od katastrofe (koja se nikad i nije mogla desit)...
Yenna

#899 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

mali_balon wrote: 19/04/2020 13:18 Solak na aparatima

https://www.klix.ba/vijesti/bih/biskup- ... /200419052
:nija:
coco1

#900 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

srbiju, bolje receno, vucica sve vise iz eu upozoravaju na uvedene mjere i da iste vise pristaju ratnom stanju, nego trenutnom.

tako, da...
Locked