Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
neko_sa_strane

#1726 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by neko_sa_strane »

Naši genijalci na vlasti kažu da ove godine neće graditi nove puteve zbog krize izazvane pandemijom korona virusa. Vjerovatno nisu ni planirali ali im korona poslužila kao savršen izgovor. Najavili su i rezanje troškova u vezi kupovine službenih automobila. Imamo ih i previše. Bar bi polovinu mogli prodati.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1727 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Nivelacija

#1728 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nivelacija »

Govnalica u tehničkom mandatu treba smijeniti hitno, cuj prekida gradnju puteva dok u Hrvatskoj kazu da to ni pomisliti ne smiju jer bi to bio kraj ekonomije i ekonomsko samoubistvo. Ljudi rezu administraciju i plate istoj kod nas Govnalic sve radi suprotno.
Ostavlja stranačkim uhljebima ogromne plate a investicije zaustavlja. Ima li ko da zaustavi kamikazu?
King Theoden

#1729 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Čuj da zaustaviš najuspješnijeg premijera svih vremena :mrgreen:
Je l ono bakir reče da je novalić najuspješniji?
drndalo

#1730 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by drndalo »

E ako mu je El-Bake dao ferman, onda mora da je tako...
drndalo

#1731 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by drndalo »

Fadil je inace dogovorio vec da Tesanjski Dijamant pokusa "iskopirati" Zemzem vodu, i da je flasiraju i distribuiraju u ovim teskim vremenima sirom Evrope. Tako bismo rijesili i ekonomsku krizu jednim udarcem...
Tambure

#1732 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

sta bi od ovih vladinih mjera ... poslodavci klecali molili, Fadil najavio i evo već hefta i ništa ... ni Fadil ni poslodavci ... očito je neki novi tal u igri :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1733 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

drndalo wrote: 10/04/2020 11:28 Fadil je inace dogovorio vec da Tesanjski Dijamant pokusa "iskopirati" Zemzem vodu, i da je flasiraju i distribuiraju u ovim teskim vremenima sirom Evrope. Tako bismo rijesili i ekonomsku krizu jednim udarcem...
Nek zovu Torabija.
Tambure wrote: 10/04/2020 11:30 sta bi od ovih vladinih mjera ... poslodavci klecali molili, Fadil najavio i evo već hefta i ništa ... ni Fadil ni poslodavci ... očito je neki novi tal u igri :D
Nema pečata, odnio ga neki ''konaković''.
Tambure

#1734 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

Tomahawk11 wrote: 10/04/2020 11:32
drndalo wrote: 10/04/2020 11:28 Fadil je inace dogovorio vec da Tesanjski Dijamant pokusa "iskopirati" Zemzem vodu, i da je flasiraju i distribuiraju u ovim teskim vremenima sirom Evrope. Tako bismo rijesili i ekonomsku krizu jednim udarcem...
Nek zovu Torabija.
Tambure wrote: 10/04/2020 11:30 sta bi od ovih vladinih mjera ... poslodavci klecali molili, Fadil najavio i evo već hefta i ništa ... ni Fadil ni poslodavci ... očito je neki novi tal u igri :D
Nema pečata, odnio ga neki ''konaković''.
ceka se da prodje uplata plata i doprinosa za mart pa da se donesu mjere za mart, logicno bez retroaktivne mogućnosti.- :D
saabsa

#1735 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

Ma kakve crne mjere, ono što je bilo najjednostavnije - banke još uvijek ne rješavaju ništa, navodno tek dobili uputstva sta i kako da rade, samo još da uzmu zalet pa će možda nešto i uraditi ako u međuvremenu ovo govno i ne prestane, a kako tek očekivati da Fadil&co urade neke ozbiljnije stvari koje zaista trebaju spriječiti da sve ode do đavola...
Lično bih savjetovao svima da se u pomoć ne pouzdaju jer i ako dodje bit će mizerna, pa je bolje gledati kako sa što manje štete čovjek sam da se izvuče iz ovog.
Škobo Habu

#1736 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

neko_sa_strane wrote: 10/04/2020 10:00 Naši genijalci na vlasti kažu da ove godine neće graditi nove puteve zbog krize izazvane pandemijom korona virusa. Vjerovatno nisu ni planirali ali im korona poslužila kao savršen izgovor. Najavili su i rezanje troškova u vezi kupovine službenih automobila. Imamo ih i previše. Bar bi polovinu mogli prodati.
Zadužil smo se za izgradnju puteva, koji sigurno neće biti izgrađeni, jer će sredstva biti transferirana za kupovinu socijalnog mira.
To su Fadilove mjere po pitanju novonastale situacije. Čista kupovina socijalnog mira.

Što je najgore, zadžićemo se još više, i to ne da bi stvarali nove vrijednosti kako bi ekonomija oporavila, već da bi kratkoročno održali ovako stanje kako i jeste. Ni na nebu, ni na zemlji.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1737 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

saabsa wrote: 10/04/2020 13:39 Ma kakve crne mjere, ono što je bilo najjednostavnije - banke još uvijek ne rješavaju ništa, navodno tek dobili uputstva sta i kako da rade, samo još da uzmu zalet pa će možda nešto i uraditi ako u međuvremenu ovo govno i ne prestane, a kako tek očekivati da Fadil&co urade neke ozbiljnije stvari koje zaista trebaju spriječiti da sve ode do đavola...
Lično bih savjetovao svima da se u pomoć ne pouzdaju jer i ako dodje bit će mizerna, pa je bolje gledati kako sa što manje štete čovjek sam da se izvuče iz ovog.
Znaš sigurno ili?
costacurta

#1738 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by costacurta »

Meni je interesantno kako smo poceli kukati isti dan kad je počelo ovo sa koronom i šorati se nekim ciframa i miljaradama gubitka. Moš mislit.
U ovom svemu žao mi je ljudi koji su plaćali porez i obaveze. A sve ovo drugo, počevši od buvljaka i pijaca (osim zelenih), automehaničara po garažama, molera i vodoinstalatera, piljara u kojoj neš dobit račun da si svevišnji, električara i zidara i stolara i keramičara koji ti odraše kožu a računa niđe itd itd me uopšte ne zanima.
Ionako je sve šverc. Utaja poreza kako god. Ako se nisu nauzimali para od rata do korone i neće nikad. Sve bih potjerao da se prijave, porez plate i zdravo.
Ovdje u ovoj zemlji uspijeh i snalažljivost je mjera za koliko si zaebo državu.
Pa zna i Nijemac i Danac da su im visoki porezi ako zaebe i ne plati da će njemu ostati više u novčaniku, al zna i da ako zaebe a provale ga da je ebo ježa u leđa.
Ne kažem, treba napraviti rezove i izmjene zakona o porezima ali džaba sve to dok je koridora, Arizona, buvljaka na kojima avion možeš sastaviti u dijelovima i na kojima se šverca i utaje milijarde
Tomahawk11
Globalni moderator

#1739 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Blokada aranžmana s MMF-om: Pismo namjere potpisali svi osim Bevande i Milićević

:shock:
Kako saznaje Klix.ba iz više izvora, ovo pismo je u proteklim danima već potpisalo pet članova Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Jedina dva potpisa koja nedostaju su ona od ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande te federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

Bevanda je, pak, danas okrivio Novalića što nije došao na sjednicu Fiskalnog vijeća koju je sazvao. Međutim, upravo na toj sjednici se trebalo razgovarati o ulozi kantona u svemu ovome, što je, saznajemo, bio razlog da Novalić ne dođe na sjednicu u vezi s pismom koje je već potpisao.
saabsa

#1740 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

Tomahawk11 wrote: 10/04/2020 13:47
saabsa wrote: 10/04/2020 13:39 Ma kakve crne mjere, ono što je bilo najjednostavnije - banke još uvijek ne rješavaju ništa, navodno tek dobili uputstva sta i kako da rade, samo još da uzmu zalet pa će možda nešto i uraditi ako u međuvremenu ovo govno i ne prestane, a kako tek očekivati da Fadil&co urade neke ozbiljnije stvari koje zaista trebaju spriječiti da sve ode do đavola...
Znaš sigurno ili?
Tako mi jutros rekli na upit sta je sa moratorijumom ,odnosno kako uraditi reprogram za pravno lice sa korištenjem dodatnih sredstava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1741 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

saabsa wrote: 10/04/2020 14:08
Tako mi jutros rekli na upit sta je sa moratorijuma ,odnosno kako uraditi reprogram za pravno lice sa korištenjem dodatnih sredstava.
Čekaj, imaš kredit u nekoj od banaka (kao pravno lice), tražio si moratorij i nisu ti odobrili?

Evo vidim upravo članak na klixu za NLB banku

https://www.klix.ba/biznis/nlb-banka-d- ... /200410109

Mislim da će svi morati tako raditi.
saabsa

#1743 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

Tomahawk11 wrote: 10/04/2020 14:12
saabsa wrote: 10/04/2020 14:08
Tako mi jutros rekli na upit sta je sa moratorijuma ,odnosno kako uraditi reprogram za pravno lice sa korištenjem dodatnih sredstava.
Čekaj, imaš kredit u nekoj od banaka (kao pravno lice), tražio si moratorij i nisu ti odobrili?

Evo vidim upravo članak na klixu za NLB banku

https://www.klix.ba/biznis/nlb-banka-d- ... /200410109

Mislim da će svi morati tako raditi.
Imam u dvije banke, i u obe čekam da u stvari počnu sa tim, jedni kao već imaju riješeno ali će sad slati na potpise nove ugovore i to čekam već 7 dana još mi ništa nije stiglo, a drugi kažu da se odluka privodi kraju i da su ih kolege upoznale tek sa tim da će trebati :
Bilans stanja i uspjeha sa 31.12.2019
Bruto bilans sa 31.03.2020
i da im ovo pripremim...

U međuvremenu od kad je počela priča oko moratorijuma ,već platio cijeli jedan "krug" kredita koji uopšte nije mali, a sa obzirom da već najavljuju da će "uskoro" početi popuštati mjere sve sam bliži vjerovanju da od ovog u stvari i neće biti ništa.

PS: pročitaj da je ovo PROMO članak odnosno da je vrlo vjerovatno blago rečeno veoma uljepšan u odnosu na ono što će čekati njihove klijente do zaključenja moratorijuma.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1744 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

saabsa wrote: 10/04/2020 14:23
Imam u dvije banke, i u obe čekam da u stvari počnu sa tim, jedni kao već imaju riješeno ali će sad slati na potpise nove ugovore i to čekam već 7 dana još mi ništa nije stiglo, a drugi kažu da se odluka privodi kraju i da su ih kolege upoznale tek sa tim da će trebati :
Bilans stanja i uspjeha sa 31.12.2019
Bruto bilans sa 31.03.2020
i da im ovo pripremim...

U međuvremenu od kad je počela priča oko moratorijuma ,već platio cijeli jedan "krug" kredita koji uopšte nije mali, a sa obzirom da već najavljuju da će "uskoro" početi popuštati mjere sve sam bliži vjerovanju da od ovog u stvari i neće biti ništa.
U principu ko god da to uvede dužan je da to uradi od 01.03.

Mikrokreditne već rade reprograme.

Eto za NLB ima i vijest na klixu.

Imam ovog jednog poznanika i ima u jednoj banci kredit, a ima pravno lice...baš sam ga pitao da vidim jesu li mu odobrili moratorij.
Tambure

#1745 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

kome je zabranjen radi nek nista i ne uplaćuje ... kako ćeš uplatiti ratu kredita kad ti je zabranjen rad?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1746 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Tambure wrote: 10/04/2020 14:28 kome je zabranjen radi nek nista i ne uplaćuje ... kako ćeš uplatiti ratu kredita kad ti je zabranjen rad?
Upravo.
Samo se javi u banku sa info da si bez posla ili da ti je djelatnost obustavljena, ostalo je na njima.
saabsa

#1747 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

Tomahawk11 wrote: 10/04/2020 14:31
Tambure wrote: 10/04/2020 14:28 kome je zabranjen radi nek nista i ne uplaćuje ... kako ćeš uplatiti ratu kredita kad ti je zabranjen rad?
Upravo.
Samo se javi u banku sa info da si bez posla ili da ti je djelatnost obustavljena, ostalo je na njima.
Jbg i te zabrane su stavljane i skidane kretenski, u mojoj djelatnosti je zabrana trajala oko 10 dana ali je zbog cjelokupne situacije trenutni promet (u danima nakon ukidanja zabrane) između 20-25% od normalnog poslovanja.
Što zbog lošijeg posla u Sarajevu što zbog ostatka BiH gdje još manje ljudi radi nego kod nas, praktično u pojedinim kantonima ljudi sami sebi udaraju zabrane ,ne rade i ne izlaze vani jer se boje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1748 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

saabsa wrote: 10/04/2020 15:05
Tomahawk11 wrote: 10/04/2020 14:31
Upravo.
Jbg i te zabrane su stavljane i skidane kretenski, u mojoj djelatnosti je zabrana trajala oko 10 dana ali je zbog cjelokupne situacije trenutni promet (u danima nakon ukidanja zabrane) između 20-25% od normalnog poslovanja.
Što zbog lošijeg posla u Sarajevu što zbog ostatka BiH gdje još manje ljudi radi nego kod nas, praktično u pojedinim kantonima ljudi sami sebi udaraju zabrane ,ne rade i ne izlaze vani jer se boje.
Znači bili te zamandalili pa te sad pustili?
To je malo zeznuto, ne znam hoće li ti uzeti u obzir.
Opet što kažeš, i ono što radi nije to to, vidi opet da se vadiš na smanjen obim poslovanja.
saabsa

#1749 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

Sreća je što imam dobar rejting u bankama pa i sa te strane uvijek imam određene izlazne strategije iz ovog, ali je brzina reakcije zaista katastrofalna...
Objektivno sada mi trebaju određena financijska sredstva za isplatu dospjelih obaveza prema dobavljačima ali sad navodno ne rade ništa po tom pitanju što mi nema logike.
Srećom trenutno nemam obaveza prema ino dobavljačima kao što neke firme imaju, jer strance bukvalno ne interesuje sto je tvoja branša preko noći pala na 20% prometa i to kad te puste da radiš, a ako ih ne isplatiš imaš dugoročno velike probleme jer nemaš više odgode plaćanja i rabate kao što si imao.
Sve u svemu imam osjećaj da u bankama ljudi žive u nekom svom svijetu, nedavno u razgovoru sa jednom poznanicom koja radi u banci ona spominje kako ih svi zivkaju i traže nešto uz komentar pa ako ne mogu preživjeti dva tri mjeseca neka propadnu... Ostao blago rečeno šokiran tolikom količinom te arogancije naspram onih od kojih oni bukvalno i žive.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1750 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

saabsa wrote: 10/04/2020 15:27 Sreća je što imam dobar rejting u bankama pa i sa te strane uvijek imam određene izlazne strategije iz ovog, ali je brzina reakcije zaista katastrofalna...
Objektivno sada mi trebaju određena financijska sredstva za isplatu dospjelih obaveza prema dobavljačima ali sad navodno ne rade ništa po tom pitanju što mi nema logike.
Srećom trenutno nemam obaveza prema ino dobavljačima kao što neke firme imaju, jer strance bukvalno ne interesuje sto je tvoja branša preko noći pala na 20% prometa i to kad te puste da radiš, a ako ih ne isplatiš imaš dugoročno velike probleme jer nemaš više odgode plaćanja i rabate kao što si imao.
Sve u svemu imam osjećaj da u bankama ljudi žive u nekom svom svijetu, nedavno u razgovoru sa jednom poznanicom koja radi u banci ona spominje kako ih svi zivkaju i traže nešto uz komentar pa ako ne mogu preživjeti dva tri mjeseca neka propadnu... Ostao blago rečeno šokiran tolikom količinom te arogancije naspram onih od kojih oni bukvalno i žive.
Rade sigurno za klijente drugih banaka koji dođu podići kredit.
Nije im nužno da tebi daju, pa su ti tu priču prodali.

Ta kraljica nije normalna odnosno nije svjesna svoje nesvjesti, ovo ako potraje i u maju tek će biti poslaza banke.
U pravu si da je dosta ljudi u tom sektoru koji nemaju realnu predstavu i koji onako bahato s visoka sve to posmatraju.

Sve je zapravo u jednom velikom lancu i ako krene, ide poput domina...neće ni ona ostati neokrznuta.
Locked