Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
sinuhe

#18726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sinuhe »

Panika ovladala. Neki brisu, navodno dezinficiraju, sve sto kupe u prodavnici.
salik79

#18727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

sinuhe wrote: 09/04/2020 10:14 Panika ovladala. Neki brisu, navodno dezinficiraju, sve sto kupe u prodavnici.
Upravo postavih link gdje je bila upravo ta tema:

drugari-jel-vas-strah-t157603s950.html#p16393689

Na moju kritiku i konstatacije su me neki poceli cak i sazaljevati :mrgreen:
uglavnomja

#18728 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

pojavila se korona i u nekom amazonskom plemenu
itekako

#18729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

salik79 wrote: 09/04/2020 10:13
daddy-kool wrote: 09/04/2020 10:00 Da li je neko upratio ove studije oko antitijela, negdje sam pročitao da se u oko 30% slučajeva antitijela ne zadržavaju poslije ozdravljenja ili su na vrlo niskom nivou? Postoji li nešto relevantno na ovu temu?

Da ti nisi upratio ono sto su spanski mediji prenijeli, kako brzi test na antitijela iskazuje senzitivitet od 30%, iako bi trebao iznositi najmanje 80%?
https://elpais.com/sociedad/2020-03-25/ ... ionan.html
Coronavirus: low antibody levels raise questions about reinfection risk

https://amp.scmp.com/news/china/science ... ions-about
Raigor Stonehoof

#18730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Raigor Stonehoof »

armin071 wrote: 09/04/2020 09:47 Interesantno kako opada broj zaraženih tj. umrlih opada nam i broj “doktora” na ovoj temi kao i interesovanje na istu. Nema više onih nebuloznih pitanja “kako stojimo danas?” ko da je riječ o dionicama a ne o ljudima...Stavovi se približavaju nema više nekih ekstremnih isključivosti, nema lova na vještice... Ja samo znam da se od ovih zabrana čovjeku polahko gasi želja za bilo čim. Jednostavno čovjek nije napravljen da funkcioniše u zatvorenom prostoru. Mislim na normalne ljude.... Živim za dan kada će sve ovo da bude juče a ne kao naš ministar sutra :D
to je zato jer su psihicki bolesnici protjerani na svoju temu, a nije im zanimljivo pisat gluposti jedan drugome bez normalnih ljudi da ih napadaju
salik79

#18731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

itekako wrote: 09/04/2020 10:20
daddy-kool wrote: 09/04/2020 10:00 Da li je neko upratio ove studije oko antitijela, negdje sam pročitao da se u oko 30% slučajeva antitijela ne zadržavaju poslije ozdravljenja ili su na vrlo niskom nivou? Postoji li nešto relevantno na ovu temu?

Da ti nisi upratio ono sto su spanski mediji prenijeli, kako brzi test na antitijela iskazuje senzitivitet od 30%, iako bi trebao iznositi najmanje 80%?

Sve da je i ovako, da trecina koji su prelezali iskazuju mali broj antitijela, iako je premali uzorak (a i nedostaju informacije o godinama i opcem zdravstvenom stanju testiranih) da bi se donosio konacni zakljucak, ako bi se ovo stavilo u korelaciju sa onima koji nisu pokazali simptome, ili vrlo blage simptome, dobili bi potpuno drugaciju sliku.

Opca vakcinacija, koju zagovaraju iz ko zna kojih interesa, je idiotizam sam po sebi, od koje bi zestoko profitirali odredjeni krugovi ljudi, bas kao sto su i po pitanju "svinjske gripe" profitirali. Samo, ovaj put, iznosi bi bili visestruko veci.
Alles-Tamam

#18732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Alles-Tamam »

salik79 wrote: 09/04/2020 09:48
Bluemore wrote: 09/04/2020 01:26
salik79 wrote: 08/04/2020 23:04

Zasto? :mrgreen:
Zato sto nam se ne svidja Sta covjek govori

Kako uz pomoc indiciranog straha moze ljude navest da kupuju Sta god hoces
Ja da imam neki proizvod za plasirati na svjetsko trziste bolji marketing ne bi mi trebao

DISCLAIMER OVO JE ZDF ONLINE na YouTube
Nije putin ili nesto drugo sto vam izaziva paranoju

Evo i tekst koji su nasi prenijeli
A rekao je mnogo vise

Njemački naučnik upozorava: Virus se ne širi u prodavnicama ili frizerskim salonima...
Objavljeno: 03.04.2020. u 21:08
139

Hendrik Streeck
Vodeći njemački virolog doveo je u pitanje način na koji se koronavirus širi svijetom, dok se tim stručnjaka priprema za odlazak u selo koje je nazvano "njemački Wuhan" kako bi otkrili ključne informacije o virusu.

Profesor Hendrik Streeck, direktor Instituta za virologiju pri Univerzitetskoj bolnici u Bonnu, rekao je da se Covid-19 možda ne može širiti tako lako kao što su ljudi najprije vjerovali.
'ta ce on, vid' mu glave! A i premlad je. Pitaj Milenkovog :oops: :roll:
Ovo sto je Hendrik Streeck rekao ne odgovara bas nacinu kako je preneseno u nasim medijima.Ako se procita samo clanak sa faktora covjek bi pomislio da je ovo sto je uradjeno sve jedan veliki zajeb.

Nije tacno da virusa nema na stekama,mackama i slicno nego ga nisu uspjeli reproducirati,ali isto tako kaze da to nije bila reprezentativna studija.
Isto tako kaze da se njemu princip Juzne Koreje svidja,mnogo testova i pokusat sto je bolje izolovati oboljele.

Rekao bih da je ovo do sada najbolje gostovanje nekog virologa na TV-u,jer lik stane sa davanjem savjeta sta i kako treba cim nije u njegovom domenu znanja.

Isto tako dok govori,razlikuje izmedju strucne price i kada prica kao normalni gradjanin Njemacke.
daddy-kool

#18733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20047365v1
https://www.forbes.com/sites/victoriafo ... 40a18a31a5
The preliminary results of the study, suggesting that survivors of COVID-19 may not have long-term immunity to the SARS-CoV2 coronavirus were met with a lack of surprise from some experts, including Dr Kizzmekia Corbett from the National Institute of Allergy and Infectious Diseases Vaccine Research Center. Corbett is part of the team developing and testing the NIH’s mRNA-based vaccine, which is now being evaluated in human clinical trials.

Što će ga reći, sezonske vakcije i opšta zajebancija.
Zox

#18734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

cyprus wrote: 08/04/2020 23:27 Image
Cuj nema LGBT povorki.
Pa nema ni dzume!
Malo ekstreman nacin da se dohaka gejevima, zar ne mislis?
salik79

#18735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Alles-Tamam wrote: 09/04/2020 10:32
salik79 wrote: 09/04/2020 09:48
Bluemore wrote: 09/04/2020 01:26

Zato sto nam se ne svidja Sta covjek govori

Kako uz pomoc indiciranog straha moze ljude navest da kupuju Sta god hoces
Ja da imam neki proizvod za plasirati na svjetsko trziste bolji marketing ne bi mi trebao

DISCLAIMER OVO JE ZDF ONLINE na YouTube
Nije putin ili nesto drugo sto vam izaziva paranoju

Evo i tekst koji su nasi prenijeli
A rekao je mnogo vise

Njemački naučnik upozorava: Virus se ne širi u prodavnicama ili frizerskim salonima...
Objavljeno: 03.04.2020. u 21:08
139

Hendrik Streeck
Vodeći njemački virolog doveo je u pitanje način na koji se koronavirus širi svijetom, dok se tim stručnjaka priprema za odlazak u selo koje je nazvano "njemački Wuhan" kako bi otkrili ključne informacije o virusu.

Profesor Hendrik Streeck, direktor Instituta za virologiju pri Univerzitetskoj bolnici u Bonnu, rekao je da se Covid-19 možda ne može širiti tako lako kao što su ljudi najprije vjerovali.
'ta ce on, vid' mu glave! A i premlad je. Pitaj Milenkovog :oops: :roll:
Ovo sto je Hendrik Streeck rekao ne odgovara bas nacinu kako je preneseno u nasim medijima.Ako se procita samo clanak sa faktora covjek bi pomislio da je ovo sto je uradjeno sve jedan veliki zajeb.

Nije tacno da virusa nema na stekama,mackama i slicno nego ga nisu uspjeli reproducirati,ali isto tako kaze da to nije bila reprezentativna studija.
Isto tako kaze da se njemu princip Juzne Koreje svidja,mnogo testova i pokusat sto je bolje izolovati oboljele.

Rekao bih da je ovo do sada najbolje gostovanje nekog virologa na TV-u,jer lik stane sa davanjem savjeta sta i kako treba cim nije u njegovom domenu znanja.

Isto tako dok govori,razlikuje izmedju strucne price i kada prica kao normalni gradjanin Njemacke.
Ako se vratis vidjet ces da sam sazeo ono o cemu pricas, a postavio sam i link na "Zeit online", sa citatom o prenosenju preko predmeta (kvaka na vratima), koji sam i preveo (mozes se vratiti koji upis nazad i pronaci ga).
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#18736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

salik79 wrote: 08/04/2020 22:19
bingov buraz wrote: 08/04/2020 22:04
Zijo77 wrote: 08/04/2020 18:41 Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.
To su planinski,gorštački virusi mnogo zajebanijih od ovih šminkerskih gradskih virusa.
Ljudi medijski ispranog mozga, isprepadani, ustvari nisu svjesni da je zrak na Igmanu sterilniji, po tom pitanju, od bilo koje operacione sale na svijetu.
Ne postoji komparacija pridjeva sterilan. Ili je sterilan ili nije, tacka. :wink:
Alles-Tamam

#18737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Alles-Tamam »

@salik79 procitao sam,nego sam se dohvatio samo ovog snimka sa ZDF-a jer je na zadnjoj stranici :D

Uglavnom jos jednom,odlicno gostovanje bez ikakvih teorija zavjera,prebacivanja krivice i slicnog.
Samo se dobije skroz drugaciji dojam recenog,kada se procita clanak na nasim medijima i pogleda ovo gostovanje
salik79

#18738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 09/04/2020 10:41
bingov buraz wrote: 08/04/2020 22:04

To su planinski,gorštački virusi mnogo zajebanijih od ovih šminkerskih gradskih virusa.
Ljudi medijski ispranog mozga, isprepadani, ustvari nisu svjesni da je zrak na Igmanu sterilniji, po tom pitanju, od bilo koje operacione sale na svijetu.
Ne postoji komparacija pridjeva sterilan. Ili je sterilan ili nije, tacka. :wink:
:thumbup:

Jednostavno, morao sam :mrgreen:
Hajlac

#18739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Razmak od dva metra nije dovoljan kada se trči ili vozi biciklo

Kada ljudi govore, dišu, kašlju ili kišu, nastaju kapljice i dok najveće kapljice prvo padnu na tlo, manje kapljice mogu ostati u vazduhu duže, tako da je važno da osoba koja je iza druge osobe ne upadne u taj "oblak" kapljica, prenosi list "Bruxeles Times" rezultate studije.

Simulacija koju su napravili naučnici pokazuju da je mnogo sigurnije ako se trči pored neke osoba na propisanoj udaljnosti ili ako se trči u nekoj formaciji, naprimjer dijagonalno iza nekog kako se ne bi ulazilo u "oblak" kapljica osobe ispred vas.

Pri ovom istraživanju, nisu uzeti u obzir vremenski uslovi, poput vjetra, koji takođe može znatno uticati na širenje kapljica.
https://www.klix.ba/scitech/nauka/razma ... /200409054
Djipalo-Junuz

#18740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Djipalo-Junuz »

salik79 wrote: 08/04/2020 22:19 Ljudi medijski ispranog mozga, isprepadani, ustvari nisu svjesni da je zrak na Igmanu sterilniji, po tom pitanju, od bilo koje operacione sale na svijetu.
Zrak sterilan? Ne znam da li da placem ili da se smijem :D

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 09/04/2020 10:41 Ne postoji komparacija pridjeva sterilan. Ili je sterilan ili nije, tacka. :wink:
Sterility Assurance Level cemo zanemariti? :D
zigzag

#18741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zigzag »

zigzag wrote: 19/03/2020 13:05 Image

To ovako nekako.
Bio sam blizu. Ako se kome dolazi evo ga.....

https://avaz.ba/vijesti/bih/561409/povr ... na-izacicu
salik79

#18742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Alles-Tamam wrote: 09/04/2020 10:44 @salik79 procitao sam,nego sam se dohvatio samo ovog snimka sa ZDF-a jer je na zadnjoj stranici :D

Uglavnom jos jednom,odlicno gostovanje bez ikakvih teorija zavjera,prebacivanja krivice i slicnog.
Samo se dobije skroz drugaciji dojam recenog,kada se procita clanak na nasim medijima i pogleda ovo gostovanje

Ponukao si me da prevedem i ovaj dio:

ZEIT ONLINE: Vi ste se jos i iz drugih razloga opredjelili protiv striktne zabrane izlaska. Zasto?

Streeck: Razlog je taj da mi upravo sve cinimo sto je lose za nas imuni sistem. Visimo po kucama i ne izlazimo vani na sunce. Cetvero da sjede u parku, na deci, je zabranjeno. Ni tu ne sagledavamo cinjenice. Sars-Cov-2 je kapljicna infekcija koja se NE PRENOSI ZRAKOM. Da su u pitanju ospice i da nemamo imunolosku zastitu, tada bih i ja savjetovao da se izbjegava javni prijevoz. I kod boginja bih se drugacije ponašao.
salik79

#18743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Djipalo-Junuz wrote: 09/04/2020 10:50
salik79 wrote: 08/04/2020 22:19 Ljudi medijski ispranog mozga, isprepadani, ustvari nisu svjesni da je zrak na Igmanu sterilniji, po tom pitanju, od bilo koje operacione sale na svijetu.
Zrak sterilan? Ne znam da li da placem ili da se smijem :D
Svejedno mi je.

Igman je pun ozona, koji je jedan od najjacih prirodnih antimikrobika (doslovno otrov za mikrobe), uz sve to ovih dana je obasjan suncevom svjetloscu (UV-zracenje), plus zrak je ispunjen i mirisom smole, koja je, takodjer prirodni antimikrobik, kojim se drvece stiti od mnogih mikroorganizama. Takve uvjete nemas ni u operacionoj sali.
itekako

#18744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

daddy-kool wrote: 09/04/2020 10:36

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20047365v1
https://www.forbes.com/sites/victoriafo ... 40a18a31a5
The preliminary results of the study, suggesting that survivors of COVID-19 may not have long-term immunity to the SARS-CoV2 coronavirus were met with a lack of surprise from some experts, including Dr Kizzmekia Corbett from the National Institute of Allergy and Infectious Diseases Vaccine Research Center. Corbett is part of the team developing and testing the NIH’s mRNA-based vaccine, which is now being evaluated in human clinical trials.

Što će ga reći, sezonske vakcije i opšta zajebancija.
mislim da je jos rano za neke velike zakljucke... procitao sam par kontradiktornih studija na ovu temu. stvari su jos porilicno nejasne.
licno mi se cini da ce COVID-19 postati novo sezonsko oboljenje bas kao i gripa. takodjer, mislim da ce se iz cijele ove price, osim vakcine, izroditi i neki dobri antivirusni lijekovi koji bi mogli donijeti i neke promjene u samom pristupu lijecenja kako COVIDa tako i razlicitih sojeva gripa te nekih drugih virusnih oboljenja.
puno je pameti ukljuceno u borbu i vjerujem da ce iz svega izroditi nesto dobro, da ne kazem neko revolucionarno otkrice, bas kao i ono Flemingovo sa pocetka dvadesetih godina proslog stoljeca kada je otkriven pencilin.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

salik79 wrote: 09/04/2020 11:08 Razlog je taj da mi upravo sve cinimo sto je lose za nas imuni sistem. Visimo po kucama i ne izlazimo vani na sunce
sve rečeno, nema ništa gore po imunitet nego manjak vitamina D = sunce

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
Kaligrafija

#18746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kaligrafija »

A sta kad krene sezona krvopija, komaraca!? Jos epidemiolozi nisu sigurni da li ce komarci prenositi zarazu!? Kazu, ne bi trebalo, ali...!?! :skoljka:
mO k3

#18747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

salik79 wrote: 09/04/2020 11:08
Alles-Tamam wrote: 09/04/2020 10:44 @salik79 procitao sam,nego sam se dohvatio samo ovog snimka sa ZDF-a jer je na zadnjoj stranici :D

ZEIT ONLINE: Vi ste se jos i iz drugih razloga opredjelili protiv striktne zabrane izlaska. Zasto?

Streeck: Razlog je taj da mi upravo sve cinimo sto je lose za nas imuni sistem. Visimo po kucama i ne izlazimo vani na sunce. Cetvero da sjede u parku, na deci, je zabranjeno. Ni tu ne sagledavamo cinjenice. Sars-Cov-2 je kapljicna infekcija koja se NE PRENOSI ZRAKOM. Da su u pitanju ospice i da nemamo imunolosku zastitu, tada bih i ja savjetovao da se izbjegava javni prijevoz. I kod boginja bih se drugacije ponašao.
Ti i jos par ovdje stvarno ne razumijete zasto je njemacka i ne samo njemacka uvela ove mjere ......

Pogledaj sta se desava u new yorku pa pokusajte shvatiti , zdravstveni sistem im je u kolapsu
He1972

#18748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

salik79 wrote: 09/04/2020 10:46
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 09/04/2020 10:41

:thumbup:

Jednostavno, morao sam :mrgreen:
postoji itekako
pizarro

#18749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

Image
Spoiler
Show
Bestätigt
90 Prozent der Deutschen halten die Ausgangsbeschränkungen für angemessen. Das zeigt das aktuelle ZDF-Politbarometer. Mehr als die Hälfte spricht sich außerdem dafür aus, die Einschränkungen später als am 20. April zu lockern.
Wenn es zu einer Aufhebung der Beschränkungen bei einzelnen Maßnahmen kommt, hat für 45 Prozent der Bereich Schule und Kinderbetreuung oberste Priorität. 37 Prozent meinen, als erstes sollten Läden und Geschäfte wieder öffnen dürfen, eine Lockerung des allgemeinen Kontaktverbots steht für 14 Prozent an erster Stelle, Sport- und Freizeiteinrichtungen nennen hier nur 2 Prozent.
salik79

#18750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

mO k3 wrote: 09/04/2020 11:24
salik79 wrote: 09/04/2020 11:08

Ti i jos par ovdje stvarno ne razumijete zasto je njemacka i ne samo njemacka uvela ove mjere ......

Pogledaj sta se desava u new yorku pa pokusajte shvatiti , zdravstveni sistem im je u kolapsu
Nisam ja prof.dr. Streeck. Ja samo prevodim.

Je li to ovo?!
Image

Apropo, nas zdravstveni sistem je u kolapsu vec godinama, i na njega se nisi mogao osloniti ni prije ovih suludih mjera, s ovim mjerama ce nam kolabirati nas imuni sistem i imuni sistem nase djece.
Locked