ne bih ni ja pozvao. to samo govori o sistemu u kojem zivimo i pravilima ponasanja koja su nam usadjena.NediM17 wrote: ↑08/04/2020 14:03Potpuno se slazem. Evo, jesam li ja sad trebao pozvati muriju, dedo preko 65, unuka 2 god. na triciklu, stari bez maske, komsijska curica od 7-8 pada po ovoj maloj, grli, ljubi. U tim zemljama koje si nabrojao bi pozvali sigurno, ja nisam.coco1 wrote: ↑08/04/2020 13:55najbolja kandzija je novcanik. sve drzave, i njihovi gradjani, koje se navode kao disciplinovani i daju za primjer i uzor, su takvi jer znaju koje i kakve posljedice snose ako se ponasaju mimo zakona i propisa. bilo prekrsajna, bilo krivicna odgovornost. nema ni po babu, ni po stricevima, zakon za sve isti i jasan. i za merkelovu i za baustelca.
uvedi provodjenje zakona u svicarsku, njemacku, svedsku, japan... ravan ovom u BiH, za par godina ce doci do "opustanja", a za samo jednu generaciju bi imao situaciju kao kod nas.![]()
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
coco1
#12176 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
BadBoy
#12177 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet se bavim laičkom ali optimističnom matematikom.
Mislim da je kod nas jedini realan broj, broj umrlih. To ne mogu niti sakriti niti "netestirati". To je realan broj.
Eh sad ako uzmemo neku standardnu stopu smrtnosti koronavirusa u malo slabijim zemljama (kakva je i naša), ona iznosi 2%.
To znači da, ako je kod nas 34. umrlih do sada, onda ima 1700 stvarno zaraženih (od čega ovih 794 potvrđenih - testiranih). Što nije TOLIKO strašno, po mom mišljenju.
Šta vi mislite?
Mislim da je kod nas jedini realan broj, broj umrlih. To ne mogu niti sakriti niti "netestirati". To je realan broj.
Eh sad ako uzmemo neku standardnu stopu smrtnosti koronavirusa u malo slabijim zemljama (kakva je i naša), ona iznosi 2%.
To znači da, ako je kod nas 34. umrlih do sada, onda ima 1700 stvarno zaraženih (od čega ovih 794 potvrđenih - testiranih). Što nije TOLIKO strašno, po mom mišljenju.
Šta vi mislite?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- studiorum_tuzlaensis
#12179 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dobra ti je matematika, realne su cifre. Međutim ako ima 1700 zaraženih sa simptomima, onda ima između 17.000 i 170.000 zaraženih da uopće to ni ne znaju.
Svako od nas je potencijalni kliconoša PUNIH 15 dana.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 08/04/2020 14:17, edited 1 time in total.
-
L u c i f e r
#12180 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo.NediM17 wrote: ↑08/04/2020 13:43Ma samo kandzijat, na ovim prostorima bilo je reda samo dok je bilo cvrste ruke.piupiu wrote: ↑08/04/2020 13:39Fali kvalitetnog čobanskog kadra.NediM17 wrote: ↑08/04/2020 13:29 Ovoj marvi balkanskoj samo dobar coban treba.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1OqA0GHthfw[youtube]![]()
Ovo sad anarhija.
Kao da kravu pristojno zamoliš "gospođo Krilava molim vas ako ćete biti ljubazni da ne gazite upravo niknuli kupus".
Ona će samo muknuti, gledati te tupim pogledom preživajući, i odvaliti komad balege iz šupka.
Ali zato, kad je složiš pritkom po rogovima i leđima, da vidiš kako razumije i sluša.
Iz mojih čobanskih iskustava barem.
-
BadBoy
#12181 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eh sad to ne znam. Ja bih prije rekao da su tu svi zaraženi i sa simptomima i bez.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑08/04/2020 14:16 Dobra ti je matematika, realne su cifre. Međutim ako ima 1700 zaraženih sa simptomima, onda ima između 17.000 i 170.000 zaraženih da uopće to ni ne znaju.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#12182 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
HrvatskaZARAŽENA ŽENA UŠETALA U POŠTU Nakon što je faksirala nalaze, šokirala ljude koji su se ondje zatekli: 'Znate, ja vam imam koronu, dezinficirajte sve!'
-
BadBoy
#12183 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Izgleda da se moramo pomiriti sa kulturološkim šovinizmom i konačno priznati da su određene kulture i narodi bolji od drugih...
- Lalena
#12184 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
plain vanilla wrote: ↑08/04/2020 14:22HrvatskaZARAŽENA ŽENA UŠETALA U POŠTU Nakon što je faksirala nalaze, šokirala ljude koji su se ondje zatekli: 'Znate, ja vam imam koronu, dezinficirajte sve!'
Ovo me ostavilo bez teksta...
- zomri
#12185 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
gledajući podatke na worldometeru za ove zemlje koje najviše testiraju prema broju stanovnika, korelacija koju sam našao je da je broj kritičnih (na respiratoru) 1% od ukupnog broja aktivnih slučajeva. e sad kako ni te zemlje vjerovatno nisu detektovale sve zaražene, ali jesu dosta, to znači da pošto u fbih ima 6 na respiratoru, stvarni broj trenutno zaraženih je 600+.BadBoy wrote: ↑08/04/2020 14:14 Opet se bavim laičkom ali optimističnom matematikom.
Šta vi mislite?
ako uzmemo u obzir da je dosta ljudi po kućama umiralo, znači da i broj kritičnih vjerovatno nije tačan pa se kod nas to sigurno kreće 1000+.
-
Sociolog
#12186 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ej moj glupi Bosnjo...i SDA ...turkofili...najveca gamad od ljuti.
S Turcima za sva vremena zavrsiti..dokle nas je dovela SDA
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#12187 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eto kakvog naroda ima. Ne razmislja da moze nekoga ubiti. Valja poslije s tim zivjeti.Lalena wrote: ↑08/04/2020 14:28plain vanilla wrote: ↑08/04/2020 14:22HrvatskaZARAŽENA ŽENA UŠETALA U POŠTU Nakon što je faksirala nalaze, šokirala ljude koji su se ondje zatekli: 'Znate, ja vam imam koronu, dezinficirajte sve!'
Ovo me ostavilo bez teksta...
- bunk
#12188 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Odustali kaze..znaci da to nije bilo nikakvo hitno izmijestanje..Pet autobusa sa građanima Bosne i Hercegovine danas je trebalo da krene iz Beča za BiH, ali je njihov polazak trenutno upitan.
Kako je za Faktor potvrđeno iz agencije El Kiram International Reisebüro GmbH, koja je organizovala povratak naših državljana u domovinu, u 11 sati su dobili dopis iz tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem stoji da svi Bosanci i Hercegovci koji dođu autobusima iz Beča moraju ići u obavezni dvosedmični prinudni karantin u šatorsko naselje koje se nalazi na granici.
- Prije ove odluke imali smo pet punih autobusa iz Beča, a kada smo počeli obavještavati naše ljude o novoj proceduri, većina je odustala - kaže Sadik Džafo, jedan od organizatora prijevoza bh. državljana.
Dodaja da su do sada obavijestili 50 ljudi koji su rezervisali mjesta, a samo njih pet je potvrdilo da će putovati i pristati na karantin na granici.
- Svi ostali su negativno odgovorili. Jučer smo dobili dopis prema kojem će putnici ići u izolaciju u svojim kućama i svi su to prihvatili. Ipak, nakon promijenjene odluke (da sad idu u šatore, op. a.), većina odustaje od puta. Uglavnom su to studenti koji nisu dobrog finansijskog stanja i postavlja se pitanje kako će oni živjeti narednih dana u Austriji. Mi smo već platili pet autobusa po 3.500 eura, ali vjerovatno da će samo jedan autobus krenuti danas iz Beča – kaže Džafo.
On ističe i da su u kontaktu i da imaju pomoć Ambasade BiH u Beču na čelu sa ambasadorom Kemalom Kozarićem.
- Kamper
#12189 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I da ih je pet mnogo je ako nisu testirani i izolovani. Jedan zarazi 2.2 osobe pa racunaj sta moze uraditi tih 1700 za par dana ako ne znaju i slobodno hodaju i idu na posao.BadBoy wrote: ↑08/04/2020 14:18Eh sad to ne znam. Ja bih prije rekao da su tu svi zaraženi i sa simptomima i bez.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑08/04/2020 14:16 Dobra ti je matematika, realne su cifre. Međutim ako ima 1700 zaraženih sa simptomima, onda ima između 17.000 i 170.000 zaraženih da uopće to ni ne znaju.
- vjeshalica
#12190 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi su se sami doveli...ako nekome treba 30,50,100 godina da bude krezavi tupi debiloid ko kod nas onda sta dalje treba pricat?
Jos ce kovat u zvijezde tursku kad sve ovo prodje i mecat slike sultanata i aminat na svaki idiotluk...jebes nas glupa smo nacija kako god okrenes
-
Nivelacija
#12191 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj mali Citluk treba zatvoriti u karantin, nema izlaska.
Covjece 55 zarazenih na tako mal gradic je ozbiljna cifra.
Nekako mi se čini da je sve ok osim situacije sa ovim klasterom srce Tuzla i Citluk.
Nekako mi se čini da je sve ok osim situacije sa ovim klasterom srce Tuzla i Citluk.
- dječak sa šibicama
#12192 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja vec danima slusam ishavjescene poznanike, prijatelje, komsije koji "znaju", rekla zaova od svekrvine amidzinice, reko badzo od zetovog brata od strica, da ljudi umiru da se to skriva da ovo da ono... pricam maloprije sa prijateljem, on je neki direktorcic u mrtvacnici, kaze imaju cak i manje preminulih nego je prosjek.
Narod je polulud... veli on, ok razumijem da mora braniti svoje kolege "u bijelom", ali i oni imaju svoju stranu price. Kaze da ima jako bezobraznog naroda, drski, napadni, psuju, vrijedjaju, za preminulog doktora pretpostavka je da je supruga kao i svaki "burzuj" isla preko privatnih klinika, pregledi, lijecenje ovo ono jer sarajevski burzuji uglavnom imaju svog privatnog ljekara i uglavnom sve rade po privatnim poluklinikama jer imaju para i ne vjeruju drzavnim doktorima, i kad su shvatili da je covjek ozbiljno bolestan tek se onda javili. Nekih 5 dana prije smrti.
Sta je istina ja ne znam, ali eto.
Narod je polulud... veli on, ok razumijem da mora braniti svoje kolege "u bijelom", ali i oni imaju svoju stranu price. Kaze da ima jako bezobraznog naroda, drski, napadni, psuju, vrijedjaju, za preminulog doktora pretpostavka je da je supruga kao i svaki "burzuj" isla preko privatnih klinika, pregledi, lijecenje ovo ono jer sarajevski burzuji uglavnom imaju svog privatnog ljekara i uglavnom sve rade po privatnim poluklinikama jer imaju para i ne vjeruju drzavnim doktorima, i kad su shvatili da je covjek ozbiljno bolestan tek se onda javili. Nekih 5 dana prije smrti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12193 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Malo nas hajcaju i ovi koji nas vode.dječak sa šibicama wrote: ↑08/04/2020 14:48 Ja vec danima slusam ishavjescene poznanike, prijatelje, komsije koji "znaju", rekla zaova od svekrvine amidzinice, reko badzo od zetovog brata od strica, da ljudi umiru da se to skriva da ovo da ono... pricam maloprije sa prijateljem, on je neki direktorcic u mrtvacnici, kaze imaju cak i manje preminulih nego je prosjek.
Gledam maloprije, ona led reklama, nema ništa drugo samo poruke civilne zaštite, šta je Sebija rekla, onda apoteke zauzele bilborde, svaka reklama ojačajte imunitet, propoplis....upališ tv, ono nekakve vijesti povazdan.
Istina neistina, ona ne može dokazati ništa osim onog što je gore zavedeno.
- Maraschino
#12194 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti zaboravljas da i osobe sa tbc-om isto to rade(ne svi ali ih ima).plain vanilla wrote: ↑08/04/2020 14:31Eto kakvog naroda ima. Ne razmislja da moze nekoga ubiti. Valja poslije s tim zivjeti.
Kad sam ja zarazen neka se svi zaraze.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12195 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Zaustavili ih pred zgradom
Kako je mrtva tišina sve se čuje
Kaže imaš li dozvolu - Imam
Daj vamo, koja je ovo ulica? Šuti lik... Kaže drugi drot nema te ulice u Sarajevu.
Lik iz auta zato što je ulica u Zenici
Kaže drot pa šta radiš u Sarajevu!?
Dozvola ti je samo za posao a ne da se vozas okolo
- pici
#12196 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ova serologija jel to neka nova oblast medicineKORAK NAPRIJED
|
KCUS: Prvi na Balkanu pustili u rad aparat za serološku analizu antitijela na koronavirus
- geralt
#12197 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vise je tu problematicno Medjugorje nego sam Citluk, ali se ono ubraja pod Citluk jer je ista opstina. Manje-vise citava zapadna Hercegovina je sada zariste - imali su onog pokojnika iz Mostara koji je sirio virus po kafanama prije nego sto ce uci "sazad", Medjugorje je bilo centar vjerskog turizma iz Italije, a iz njega su casne sestre i franjevci sirili virus po selima. A u nedjelju je Uskrs i porodicna i vjerska okupljenja koja sa njim idu, tako da se bojim da je sadasnje stanje nista kakvo ce biti za sedmicu-dvije.Nivelacija wrote: ↑08/04/2020 14:42 Ovaj mali Citluk treba zatvoriti u karantin, nema izlaska.
- pici
#12198 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Komplet za terapiju kisikom 10l
3.936,25 kn
Allahami dzabe, prije ces na pumpu il kod vulkanizera dobit kisik neg kod sebije... odo naruČit
- animus
#12199 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I meni je kasnije nakon prvog šoka palo u oči par nelogičnosti. Izgleda nije bas sve kako supruga kaže tj. nesto je i presutila.dječak sa šibicama wrote: ↑08/04/2020 14:48 Ja vec danima slusam ishavjescene poznanike, prijatelje, komsije koji "znaju", rekla zaova od svekrvine amidzinice, reko badzo od zetovog brata od strica, da ljudi umiru da se to skriva da ovo da ono... pricam maloprije sa prijateljem, on je neki direktorcic u mrtvacnici, kaze imaju cak i manje preminulih nego je prosjek.
Korona ubija i ne bira. Žao mi je čovjeka ali definitivno je da nije imao povjerenje u nase zdravstvo i da je kasno stigao u bolnicu. Sumnjam da ga nebi i ranije primili da je bio uporan i da se javio licno gore. Mada pitanje je da li bi prezivio i da je sve išlo kako treba.
-
zilog
#12200 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta se ceka sa povecanjem broja testiranih? Pa stigli su testovi.
Treba testirati sto vise i sto prije...
Svaki test obavljen danas, vrijedi kao 10 obavljenih naredne sedmice...
Testirati sve koji su stavljeni u izolaciju.
Testirati sve medicinske radnike koji imaju kontakt sa pacijentima.
Kasirke, policajce, salterske radnike...
Treba testirati sto vise i sto prije...
Svaki test obavljen danas, vrijedi kao 10 obavljenih naredne sedmice...
Testirati sve koji su stavljeni u izolaciju.
Testirati sve medicinske radnike koji imaju kontakt sa pacijentima.
Kasirke, policajce, salterske radnike...