Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Hercegoviina
#11651 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
šeranić je izjavio da je to testiranje za cijeli vikend...tako da izađe 21 osoba dnevno
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#11652 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jutros onaj iz RS kaze 95% tacni testovi, tako da 2 za redom negativna mi nikako nema smisla...tap3ah75 wrote: ↑06/04/2020 17:11Opcija jedan - nisu dobri testovi.
Opcija dva - čovjek se zarazio između drugog i trećeg testiranja.
Opcija tri - bio je zaražen i na drugom testu ali tek zaražen i nije još bilo zahvatilo usta (valjda tuda uzimaju uzorak)
Najviše me strah što je ovo valjda poznat čovjek u svojoj struci i ako je on prošao upola ovako kako mu žena piše šta da se ja nadam ako mi oca ili mater safata ovo sranje.
- hadzinicasa
#11653 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
http://ba.n1info.com/Vijesti/a423117/Dr ... -kuci.html
Dr. Stevanović: Poslije 37 poziva na kraju sam dobio odgovor - ostanite kući
Dr. Stevanović: Poslije 37 poziva na kraju sam dobio odgovor - ostanite kućiIzvor: N1
Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" gostujući u Novom danu na N1 kazao je da treba hitna reorganizacija zdravstvenog sistema.
"Apelirao sam na odgovorne ljude da siđu i vide gdje sistem ne funkcioniše. Neke zamisli su dobro napravljene, ali očito ne funkcionišu. Ne funkcionišu iz više razloga. Telefonske linije su prezagušene. Ja sam lično probao na žalbu građana da kontaktiram, da fingiram jednu situaciju da sam bolestan, sa simptima koji bi zahtjevali da tim dođe kod mene. Poslije 37 poziva sam na kraju dobio odgovor - ostanite kući", kazao je dr. Stevanović u razgovoru sa Almom Dautbegović - Voloder.
Poručio je da doktori i sestre sa manje straha treba da prilaze bolesnicima, uz mjere zaštite koje su moguće u ovom momentu.
"Ova situacija sa ovom nesretnom ženom koja je umrla na pragu zdravstvene institucije na Ilidži pokazuje da sistem očito nije dovoljno uvezan i nije dovoljno spreman da pacijentima pruži adekvatnu uslugu. Mi moramo pružati pacijentima uslugu, bilo da su oni zaraženi koronom ili ne. Ovdje vidim da je osnovni problem na nivou primarne zdrvstvene zaštte, odnosno na nivou Doma zdravlja. Mislim da problemi postoje i dalje kroz sistem sve do KCUS-a. Ali, treba da reagiju ministar, komandantica štaba CZ i šefica Kriznog štaba. Imate naredbe o testiranju koje se još ne provode. Još uvijek je to jedan komplikovan sistem", naveo je on.
Kazao je i to da epidemiolozi treba da testiraju one građane za koje sumnjaju da su zaraženi.
"To smo govorili i prije deset dana, ali očito da u praksi ne funkcionira. Kod zdravstevnih radnika ima jedna pojava koja je meni vrlo čudna, da su previše uplašeni od pacijenata, odnosno zaraženih. Insistiraju na nekim full mjerama samozaštite. Ne možemo očekivati da će baš svi imati ona svemirska zaštitna odijela i da je to jedini uslov da mi pružimo pomoć pacijentu. Ni mi u ratu nismo imali zaštitne prsluke, uniforme niti mnogo štošta pa smo izlazili na prvu liniju fronta i pomagali ljudima rizikujući da nas snajper ili nešto drugo pogodi", poručio je dr. Stevanović.
Naveo je da rukovodioci previše sjede u kabinetima, donose nardbe koje nisu konzistentne.
"Ovi donesu naredbu i puste da se ona sama od sebe realizuje što je van svake pameti u kriznom rukovođenju. Svi moraju biti terenu, među svojim izvršiocima i vidjeti šta to stvarno od onog što je naređeno ne funckoniše. Ima čitav niz stvari koje bi vidjeli da siđu među neposredne izvršioce. Ako su tražili da rade taj posao, neka ga sada rade na najbolj način, neka ne sjede u kabinetima. Ima i komoditeta među nekim mojim kolegama koji su mirnodopski naučili da se lako mogu osloniti na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite pa samo napisati uputnicu, ali ima i činjenica da u ovoj šumi naredbi koje se ne mogu realizovati nailaze sami na otpor".
Na kraju je poslao poruku građanima.
"Molim vas, držite se mjera, zajedno ćemo ovo proći. Nemojte ih previše komentarisati, nego ih se držite. To je najbolji način da nam svima pomognete. Mi ćemo se boriti da ovaj zdravstveni sistem što prije popravimo na bolji način".
- ladacoko
#11654 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
kakva zastitna odjela ? dovoljni su face shield,n95 maska,rukavice i gownspustopoljina wrote: ↑07/04/2020 08:44To je smjena generacija. To vise nisu oni ljudi.Matzan wrote: ↑07/04/2020 08:22 Postoje li u BiH bar 2 čestita novinara koji imaju hrabrosti, obraza profesionalne etike?
Ako postoje, pozivam ih da pišu o ovom organizacijskom haosu i neljudskim postupcima ljudi u bijelim uniformama; onih kojima smo se ne tako davno divili i koji su spašavali i spasili ogroman broj ruku, nogu i ljudskih života u vremenu agresije na BiH?
Podataka i činjenica ima sasvim dovoljno; imena i posebno prezimena u tim nekim institucijama dovoljno govore sama po sebi, veoma lako ih je povezati...
Od njih bi to u ovom trenutku bio izrazito moralni, ljudski i patriotski čin, kako zbog onih koji su nažalost već iskusili ovaj nakaradni sistem i izgubili ono najvrednije - život, tako i zbog nas koji, ako budemo imali tu nesreću da budemo zaraženi ovim Corona virusom, možemo očekivati isti ili sličan tretman i ishod.
Danas se cekaju zastitna odjela da se dodje po pacijenta.
I znam kako zvuci- zar trebaju sebe izlagati..ne trebaju. Ali...ne mora sve biti iz fabrike...moze se i improvizirati.
Poslije rata su nasi doktori isli pokazivati po svijetu kako su sanirali povrede, kakvim prirucnim sredstvima su spasavali dijelove tijela, zivote..a danas se samo ceka neka pomoc iz vana i necija pomoc. Gdje su zastitna odijela bila zdravstvenim radnicima pri epidemijama proslih vremena.
bosnjo i dalje trazi izgovore za nase zdravstvo jbt.Ovo sad ocima nisu vidjeli onih heroja tokom rata a citavo nase drustvo je truhlo
-
channel10
#11655 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To se podrazumijeva...Milenkov buraz wrote: ↑07/04/2020 09:24Masovno testiranje da i odvajanje zaraženih od zdravih. U situaciji gdje kod nas hitna neće da izađe i gdje domovi zdravlja neće da pišu uputnice u bolnice ne vidim da je izlaz ni u masovnom testiranju. Evo da istestiraju sve građane 100% i šta onda? Ako se ne razdvoje u izolatorij bolesni od zdravih šta ti vrijedi.channel10 wrote: ↑07/04/2020 09:22Gdje se opet vracamo na.masovno testiranje jer je jedino to izlaz iz ove situacije...Milenkov buraz wrote: ↑07/04/2020 08:40 Meni ovo izgleda obečavajuće, ne ureklo se![]()
P.S Taman napisa kad notifikacija...
- animus
#11656 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Danas je utorak. Juce su davali podatke isto. Nesto smrdi kod ovog testiranja.Hercegoviina wrote: ↑07/04/2020 09:44 šeranić je izjavio da je to testiranje za cijeli vikend...tako da izađe 21 osoba dnevno
-
palermo
#11657 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
fascinatna je kolicina licemjerstva naseg covjeka. Ovdje se od zdravstvenih radnika trazi da budu heroji i improviziraju sa zastitnim odijelima i istovremeno se potpisuju peticije za pustanje vani djece ispod 18 godina.ladacoko wrote: ↑07/04/2020 10:04kakva zastitna odjela ? dovoljni su face shield,n95 maska,rukavice i gownspustopoljina wrote: ↑07/04/2020 08:44To je smjena generacija. To vise nisu oni ljudi.Matzan wrote: ↑07/04/2020 08:22 Postoje li u BiH bar 2 čestita novinara koji imaju hrabrosti, obraza profesionalne etike?
Ako postoje, pozivam ih da pišu o ovom organizacijskom haosu i neljudskim postupcima ljudi u bijelim uniformama; onih kojima smo se ne tako davno divili i koji su spašavali i spasili ogroman broj ruku, nogu i ljudskih života u vremenu agresije na BiH?
Podataka i činjenica ima sasvim dovoljno; imena i posebno prezimena u tim nekim institucijama dovoljno govore sama po sebi, veoma lako ih je povezati...
Od njih bi to u ovom trenutku bio izrazito moralni, ljudski i patriotski čin, kako zbog onih koji su nažalost već iskusili ovaj nakaradni sistem i izgubili ono najvrednije - život, tako i zbog nas koji, ako budemo imali tu nesreću da budemo zaraženi ovim Corona virusom, možemo očekivati isti ili sličan tretman i ishod.
Danas se cekaju zastitna odjela da se dodje po pacijenta.
I znam kako zvuci- zar trebaju sebe izlagati..ne trebaju. Ali...ne mora sve biti iz fabrike...moze se i improvizirati.
Poslije rata su nasi doktori isli pokazivati po svijetu kako su sanirali povrede, kakvim prirucnim sredstvima su spasavali dijelove tijela, zivote..a danas se samo ceka neka pomoc iz vana i necija pomoc. Gdje su zastitna odijela bila zdravstvenim radnicima pri epidemijama proslih vremena.
bosnjo i dalje trazi izgovore za nase zdravstvo jbt.Ovo sad ocima nisu vidjeli onih heroja tokom rata a citavo nase drustvo je truhlo
-
laik1981
#11658 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Virus je prisutan u citavom svijetu jos od prije nove godine. Ako je istina da se tako lahko prenosi, onda se visus eksponencijalno sirio u tih par mjeseci prije nego sto su se uvodile bilo kakve mjere.. Evropa je bila preplavljena turistima, pa i kineskim, u periodu novogodisnjih i bozicnjih praznika. Ne znam imaju li zvanicne medicinke statistike za posebno za januar i februar, kako kod nas, tako i za evropu koje govore o broju virusnih oboljenja. U januaru je kod nas od h1n1 umrlo 7 ljudi. Nije se testiralo na ovaj novi virus. Zima je bila specificna i iz mog licnog iskustva. I ja sam prebolovao nesto, do duse sa blazim simptomima i trajalo je par dana. Mnogi koje poznajem su bili malo jace gripozni. Znam i za slucaj jednog naseg kosarkasa koji se za novu godinu vratio iz Kine i imao sve simptome gripe u blazem obliku. Kazem gripe jer se tada nije ni pricalo o koroni. Taj momak se normalno kretao i izlazio. Skole i vrtici su u februaru bili poluprazni zbog viroze.
Postujem sve mjere, iako se bas i ne slazem sa vecinom istih. Postujem iz razloga da ovo sve sto brze prodje i da nastavimo sa zivotima. Ako je virus dosao kod nas sredinom marta onda mjere imaju puni smisao. Ali ogromna je vjerovatnoca da se pojavio puno prije i da ni priblizno ne znamo kojim smjerom ici, koliko je klastera, kako da djelujemo. Vjerujem da nasi sve rade da bi se ogradili od odgovornosti, a ne zbog konkretnih podataka i pokazatelja. Mi trenutno slusamo te neke globalne
obrasce ponasanja. Mene ovi brojevi, kako nasi, tako i globalni ne tangiraju. Mislim da je broj zarazenih bar 50 puta veci i da ce na kraju doci do nekog broja od 300-500 miliona potvrdjenih zarazenih i nekih 300-500k smrtnih slucajeva. Ti brojevi su se vec desavali i u bliskoj proslosti.
Postujem sve mjere, iako se bas i ne slazem sa vecinom istih. Postujem iz razloga da ovo sve sto brze prodje i da nastavimo sa zivotima. Ako je virus dosao kod nas sredinom marta onda mjere imaju puni smisao. Ali ogromna je vjerovatnoca da se pojavio puno prije i da ni priblizno ne znamo kojim smjerom ici, koliko je klastera, kako da djelujemo. Vjerujem da nasi sve rade da bi se ogradili od odgovornosti, a ne zbog konkretnih podataka i pokazatelja. Mi trenutno slusamo te neke globalne
obrasce ponasanja. Mene ovi brojevi, kako nasi, tako i globalni ne tangiraju. Mislim da je broj zarazenih bar 50 puta veci i da ce na kraju doci do nekog broja od 300-500 miliona potvrdjenih zarazenih i nekih 300-500k smrtnih slucajeva. Ti brojevi su se vec desavali i u bliskoj proslosti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#11659 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
66 novih
jos dok tuzla doda, idemo do rekorda
gdje onaj sto jutros rece da kao da se stanje stabilizuje
jos dok tuzla doda, idemo do rekorda
gdje onaj sto jutros rece da kao da se stanje stabilizuje
- animus
#11660 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zajebali su statistiku ovi iz RŠ sa ovih 42 novih. Nesto su oni zajebali pa se sada vade na vikend. Inace bi bilo u prosjeku. Mada cemo danas imati rekord sigurno.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#11661 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U zdravstvu se sada sve radi po protokolu. Dobili su smjernice kako da postupaju i oni rade po tome bez obzira na ishod pacijenta.
I svaki izgovor je da su postupili u skladu sa procedurom.
Zdravstveni radnici su pretvoreni u robote, nije im data mogućnost da rade svojom glavom. Nema tu improvizacije ko u ratu.
Sada otiđi u ambulantu i pokušaj donirati 1000 odijela, nećeš moći, jer ima protokol kako se to radi. Uradi po protokolu, ta odijela završe negdje u magacinu, jer neće raspodijeliti zato što nemaju sva potrebna. A ustvari i nije im stalo, jer bi im nastupio dodatni trošak i posao.
Zdravstveni radnici su pretvoreni u robote, nije im data mogućnost da rade svojom glavom. Nema tu improvizacije ko u ratu.
Sada otiđi u ambulantu i pokušaj donirati 1000 odijela, nećeš moći, jer ima protokol kako se to radi. Uradi po protokolu, ta odijela završe negdje u magacinu, jer neće raspodijeliti zato što nemaju sva potrebna. A ustvari i nije im stalo, jer bi im nastupio dodatni trošak i posao.
-
last mohicans
#11662 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Snimao je lik u Zenici, javno objavio, pa mu policija dosla i uručila prekrsajnu prijavu za narušavanja javnog reda i mira. Bio grub, uznemiravo jadna radnike doma zdravlja..
-
lacrima
#11663 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jest mozda po protokolima al nasim balkanskim. Daj Boze da se sve radi po pravim protokolima.stetoskop wrote: ↑07/04/2020 10:38 U zdravstvu se sada sve radi po protokolu. Dobili su smjernice kako da postupaju i oni rade po tome bez obzira na ishod pacijenta.
-
Mustang1
#11664 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vec troje mrtvih i 66 novih danas. Ova sedmice ce biti haos.
- Prpa.ba
#11665 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad se gradjani pocnu cuvati, onda cemo ih i lijeciti. Pajel.
- plain vanilla
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#11667 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ma kakav šeranic, on je dodikov potrčkalo i ovaj ako mu kaze pisi deset ovaj ce iz idolopoklonstva napisat devet... sve go poltron i podanik...animus wrote: ↑07/04/2020 10:13Danas je utorak. Juce su davali podatke isto. Nesto smrdi kod ovog testiranja.Hercegoviina wrote: ↑07/04/2020 09:44 šeranić je izjavio da je to testiranje za cijeli vikend...tako da izađe 21 osoba dnevno
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#11668 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- hadzinicasa
#11669 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- plain vanilla
#11670 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ne primaju ostale bolesne zbog korone
ne primaju ni zarazene koronom zbog korone
ne primaju ni zarazene koronom zbog korone
- DaffyDuck
#11671 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li iko upratio je li zvanicno objavljen u statistiku covjek koji je umro u Brijescu, a za kojeg je objavio Damir Masic? Jer je izjavom Doma zdravlja potvrdjena smrt i test na koronu, ali koliko sam ja upratila statistickim objavama nije ubrojan?
Znaci da ne objavljuju sve, kriju...
- dječak sa šibicama
#11672 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
doktore, imam temperaturu
a sto si mokre kose izlazila napolje, mozda si dze i nagraisala
pravda za Sebijine doktore
a sto si mokre kose izlazila napolje, mozda si dze i nagraisala
pravda za Sebijine doktore
-
°u°
#11673 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Niko ne govori da gripa ne može biti opasna. Ali činjenica je da je u mojoj familiji nema, ne pamtim zadnji put kad. Majka stara nikad, apsolutno nikad nije vakcinisana i veli da je nikad nije ni imala. Ja se ne sjećam da jeste.biglebovski wrote: ↑07/04/2020 09:24Virus gripe je izuzetno opasan i ne bi se trebalo šaliti sa istim.
Gripa 2019 - 90 mrtvih širom BiH, kovid 2020 - 30 mrtvih. Za gripu postoji vakcina. Gripu smo svi imali, razvili imunitet i opet svake godine od 300k do 600k mrtvih.
COVID-19: Approximately 70,356 deaths reported worldwide; 9,653 deaths in the U.S., as of Apr. 6, 2020.*
Flu: 291,000 to 646,000 deaths worldwide; 12,000 to 61,000 deaths in the U.S. per year.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/ ... vs-the-flu
Ja je nisam imao ne pamtim, žena takođet, brat isto. Vakcinu niko od nas nije vidio.
A ako već potedite gripu s koronom morate u obzir uzeti da je većina svijeta u karantinu. Kad pustite koroni uslove kakve ima gripa, znači NIŠTA KARANTIN, NIŠTA OSTALE MJERE.... Do tad me zaobiđite s tim pričama.
Poruka doktora s Mayo klinike svim koji osporavaju opasnost korone i porede je s gripom na 3:05
https://youtu.be/4lrLsAB9gF8
-
palermo
#11674 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
nisam ali sam blzu zdravstvenih radnika pa recimo da mogu sve izbliza posmatrati.
Nego ne slazes se sa mnom ?
- studiorum_tuzlaensis
#11675 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
niko normalan se neće slagati sa tobom. Kad je primiti platu i štrajkovati, prvi su u redu doktori a i sestre. Kad treba raditi, onda nećemo ni improvizirati, ni liječiti a još se traže i izgovori.
Ti si taj koji spinuje.