Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
shalla

#11351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

TheRealist wrote: 06/04/2020 13:47
vjeshalica wrote: 06/04/2020 10:30 Provjerena informacija Sparkasse banka nece danas isplatiti peMzije. Kazu sutra. Pa nek Krnjic i Solak objasne sirim masama o cemu je rijec. Hahahaha
Mislim da nije tačno, imam nekoga u porodici kome je legla penzija. Sparkasse je u pitanju.
Naravno da nije tačno ali zar ne bi bilo manje upadljivo da je napisala "u Sparkasse banci počela isplata penzija".
U Poslovnici u kojoj ja radim je svakom klijentu isprintan i uručen ček čim su stali u red ispred banke i sve do jednom klijentu je ponuđena pomoć da podignu novac na bankomatu. Za razliku od iskustava prije, danas je veliki broj pristao na to :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#11352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

gledam press konferenciju iz zagreba,novinari prisutni,zbog čega u sarajevu ne budu novinari prisutni na press konferencijama?
zomri

#11353 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

MMM1977 wrote: 06/04/2020 14:27
daddy-kool wrote: 06/04/2020 14:21 Žena iz Cazina zaražena koronavirusom preminula u bihaćkoj bolnici

Kod nas je inače loša prognoza za preživljavanje na respiratoru.
Nama izgleda neće ni trebati respiratori, ko na njima završi može mu se dženaza/sahrana odmah spremati
moram priznati da sam i ja ovo primjetio. dan-dva na respiratoru i to je to u ovim slučajevima za koje se zna. i jedno u mostaru skinuto sa respiratora.

mislim nije bilo neočekivano s obzirom na stanje zdravstvenog sistema i zdravlja nacije, but still
daddy-kool

#11354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mislim da sam već ranije pisao, u Italiji je smrtnost oko 50% poslije priključivanja na respirator.
Kod nas bi mogla biti i do 90%.
tap3ah75

#11355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

shalla wrote: 06/04/2020 14:29
TheRealist wrote: 06/04/2020 13:47
vjeshalica wrote: 06/04/2020 10:30 Provjerena informacija Sparkasse banka nece danas isplatiti peMzije. Kazu sutra. Pa nek Krnjic i Solak objasne sirim masama o cemu je rijec. Hahahaha
Mislim da nije tačno, imam nekoga u porodici kome je legla penzija. Sparkasse je u pitanju.
Naravno da nije tačno ali zar ne bi bilo manje upadljivo da je napisala "u Sparkasse banci počela isplata penzija".
U Poslovnici u kojoj ja radim je svakom klijentu isprintan i uručen ček čim su stali u red ispred banke i sve do jednom klijentu je ponuđena pomoć da podignu novac na bankomatu. Za razliku od iskustava prije, danas je veliki broj pristao na to :thumbup:
Treba joj post prijaviti jer je gnusna laž.
shalla

#11356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

Ako neko misli da treba prijaviti, nek prijavi. Ja joj samo kažem da nije u redu dijeliti, i to poprilično maliciozno, pogrešne informacije jer je možda neko ko ima penzionera pročitao post, najebo se banci majke i pritom obavijestio ukućanina da "mu banka neće danas isplatiti penziju"...
p206

#11357 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by p206 »

smrtnost kod nas 4,3% i ljudi se i dalje zajebaju
od jučer 5 umrlih
Logovan

#11358 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

daddy-kool wrote: 06/04/2020 13:41
:thumbup:
Ovo je dobra vijest.
Nadamo se da povećanje i ostalih kapaciteta prati nabavku ovih testova.
Dobra vijest, ako je istina uopste. :D
dječak sa šibicama

#11359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Sa sadasnjih solidnih 1630 testova po milionu stanovnika, neka dignu na 2500 do 3000 bilo bi dobro.

Ako je vjerovati tim brojkama uopce.

Smrtnost nam je previsoka, i previse ljudi ispod 70 godina umire, ali sad ce oni reci kriv je rat i tako dalje.
shalla

#11360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

Stvarno mi nije jasno ovo za ovoliku smrtnost :sad:
Jel moguće da su ljudi ovdje nekako generalno gledajući u slabijem zdravstvenom stanju ili. Ima li iko ikakvo smisleno obrazloženje?
Škobo Habu

#11361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Škobo Habu »

Poznato je koliko je jedan Vučić sveprisutam u srbijanskim medijima, ali mu se ipak mora odati priznanje da je uz vlastite građane kada je najteže.

Maloprije gledam prilog iz Novog Pazar gdje je Vučić lično poklonio 13 respiratora za lokalnu bolnici, i gdje stanovništvo ca 80% bošnjačko.
Bez obzira šta ko mislio o tome - ipak je to vrijedan potez, ma koliko ga neko smatrao populističkim, i gesta vrijedna svake pažnje.

Zašto ovo pišem? Zato što niti jedan od ovih aktuelnih bajraktara "odbrane" ove države tipa Izetbegovića i Komšića, ruku na srce Radončić se da vidjeti na rizičnim mjestima tipa bolnica, do sada nije napravio jednu takvu gestu kojom bi barem malo podigli ne samo vlastitio samopouzdanje i rejting, već na taj način ukazali solidarnost sa građanima koje predstavljaju. Veći kukavica kao što su ovdašni političari dugo ova zemlja neće zapamtiti.

Lako vam je demagoški mlatiti šamare i lupati po prstima iz udobnih ureda i misliti da ste važni jedan ofucani "ljiljane" i "bosanski askeru" iz trezora.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Jusko: Imamo informacije o organiziranim zabavama u kafićima i restoranima u Sarajevu
dječak sa šibicama

#11363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Vucic vise plasi i nervira svoje gradjane, i odnosi se prema njima kao da su oni gost u njegovoj kuci, a ne on izabran od strane njih da sluzi njima.

Ne trebaju nam ni takvi, bolje da sjede u kuci, bar ne gledamo te njuske ovih dana. Ionako su nesposobni za bilo sta.

Kod Vucica ti je na kraju sve dreka, medijska pompa, naglasavanje, predizborna kampanja, a kad saberes i oduzmes ima duplo manje testiranih nego mi, u prosjeku. Sad i vise, mi smo na 1800 a Srbija na 800 i nesto po milionu stanovnika, mada mislim da ce i oni dici prosjek danas.
zomri

#11364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

shalla wrote: 06/04/2020 14:56 Stvarno mi nije jasno ovo za ovoliku smrtnost :sad:
Jel moguće da su ljudi ovdje nekako generalno gledajući u slabijem zdravstvenom stanju ili. Ima li iko ikakvo smisleno obrazloženje?
pisao sam ja svoje mišljenje nedavno. dosta ljudi načeto ratom, narušenog zdravlja, onda velik broj pušača, dosta ljudi sa hroničnom hipertenzijom, nezdrava ishrana bazirana na bijelim "ubicama" (šećer, tijesto). onda na to dodaš loše zdravstvo sa lošom opremom i bogzna kakvim kadrom i imaš to što imaš. a i porediti se sa italijom i kinom gdje je ishrana daleko umjerenija i zdravija. što neko reče u italiji je stanje organizma u 80toj ko kod nas u 60toj.
dječak sa šibicama

#11365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mi sa 9 mrtvih na milion stanovnika nismo kriticni, ali imamo previse umrlih koji ne bi trebali, recimo ljudi sa 50 i nesto godina pa i 60. Cini mi se da je najvise takvih kod nas.

Cini mi se jer ne vidjeh nigdje prosjek godina.
TheRealist

#11366 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

zomri wrote: 06/04/2020 14:31
moram priznati da sam i ja ovo primjetio. dan-dva na respiratoru i to je to u ovim slučajevima za koje se zna. i jedno u mostaru skinuto sa respiratora.

mislim nije bilo neočekivano s obzirom na stanje zdravstvenog sistema i zdravlja nacije, but still

Zenica je isto skinula minimalno jedno.
shalla

#11367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

zomri wrote: 06/04/2020 15:04
shalla wrote: 06/04/2020 14:56 Stvarno mi nije jasno ovo za ovoliku smrtnost :sad:
pisao sam ja svoje mišljenje nedavno. dosta ljudi načeto ratom, narušenog zdravlja, onda velik broj pušača, dosta ljudi sa hroničnom hipertenzijom, nezdrava ishrana bazirana na bijelim "ubicama" (šećer, tijesto). onda na to dodaš loše zdravstvo sa lošom opremom i bogzna kakvim kadrom i imaš to što imaš. a i porediti se sa italijom i kinom gdje je ishrana daleko umjerenija i zdravija. što neko reče u italiji je stanje organizma u 80toj ko kod nas u 60toj.
Ma sve to stoji ali jbm to sve gore što si naveo nije baš nešto kod nas izraženije nego u nekim drugim zemljama. Ok, jedino što su ljudi načeti ratom, evo ne znam...
Škobo Habu

#11368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Škobo Habu »

dječak sa šibicama wrote: 06/04/2020 15:02 Vucic vise plasi i nervira svoje gradjane, i odnosi se prema njima kao da su oni gost u njegovoj kuci, a ne on izabran od strane njih da sluzi njima.

Ne trebaju nam ni takvi, bolje da sjede u kuci, bar ne gledamo te njuske ovih dana. Ionako su nesposobni za bilo sta.

Kod Vucica ti je na kraju sve dreka, medijska pompa, naglasavanje, predizborna kampanja, a kad saberes i oduzmes ima duplo manje testiranih nego mi, u prosjeku. Sad i vise, mi smo na 1800 a Srbija na 800 i nesto po milionu stanovnika, mada mislim da ce i oni dici prosjek danas.

Veoma mi je dobro poznat populizam Vučića po srbijanskim medijima. Jeste Vučić dosta teatralan u svom nastupu, ali u Srbiji je veći broj zaraženi i pandemija ne jenjava, već se svaki dan na obzoru ukaže novo žarište. Tako je i Novi Pazar preko noći došao pod lupu.

No, ja se nisam imao namjeru baviti Vučičem na taj način, već onim što radi u aktuelnom trenutku i što mu je dužnost kao političaru. A Vučić se bori, sakuplja donacije, vuće konce, moli, kumi...na kraju, i Srbija je stala, kao država, sa finasijskom pomoći ugroženom sektoru ekonomije na daleko ozbiljniji način od našeg Fadila i sličnih. Hrvatska će recimao svim onima koji nisu radili zbog karantina uplatiti preko 500 eura.
Mi, ako se nešto ne desi radikano po pitanju kresanja budžetske potrošnje, nećemo moći, za kratko vrijeme, ni penzije isplatiti.

Da se vratimo na stvar - ni Bakira, ni "hrabrog" Željka da se ukažu među građanstvom i upute koji riječ ohrabrenja. Jok, zavukli su se u svoje mišije rupe i šalju patetična saopštenja ...
neko_sa_strane

#11369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Dodaj i loš kvalitet zraka od oktobra do marta. Dosta ljudi kod nas nema pojma o zdravoj prehrani i mlađi ljudi su dosta zapušteni. Procenat pušača je vrlo visok i iznosi 40%. Ja sam za jednu od prethodnih godina našao podatak da je procenat pušača bio 43%.
Logovan

#11370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote: 06/04/2020 15:02
Jusko: Imamo informacije o organiziranim zabavama u kafićima i restoranima u Sarajevu
I pjevaju...
Nama korona nista ne moze, nista ne moze, nista ne moze.
zomri

#11371 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

shalla wrote: 06/04/2020 15:10
Ma sve to stoji ali jbm to sve gore što si naveo nije baš nešto kod nas izraženije nego u nekim drugim zemljama. Ok, jedino što su ljudi načeti ratom, evo ne znam...
imaš naravno ali ne u tolikoj mjeri. kod kineza se više vodi računa o ishrani, nemaju puno pretilih. mediteranska kuhinja koja dominira u italiji je svjetski primjer zdrave ishrane. sad će reći dave se pastom, što je samo jedna predrasuda. bio sam u italiji na porodičnoj večeri, tjestenina je samo jedan dio njihove prehrane.
zomri

#11372 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

neko_sa_strane wrote: 06/04/2020 15:14
Dodaj i loš kvalitet zraka od oktobra do marta. Dosta ljudi kod nas nema pojma o zdravoj prehrani i mlađi ljudi su dosta zapušteni. Procenat pušača je vrlo visok i iznosi 40%. Ja sam za jednu od prethodnih godina našao podatak da je procenat pušača bio 43%.
doduše, ali loš zrak i pušenje imaju i kinezi. ali zato imaju i bolje zdravstvo i opremu, jedino se zdravije hrane od nas :?
shalla

#11373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

E nisam pametan majke mi. Ima logike sve što govorite, i slažem se, ali mi je i dalje baš velik broj od 20 umrlih na 700 zaraženih :roll:
tap3ah75

#11374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Je li još uvijek stoji iz prve odluke da se može šal ili marama staviti umjesto maske?
Ajatolah_

#11375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ajatolah_ »

shalla wrote: 06/04/2020 15:32 E nisam pametan majke mi. Ima logike sve što govorite, i slažem se, ali mi je i dalje baš velik broj od 20 umrlih na 700 zaraženih :roll:
Jedna od mogućnosti koje se bojim, a djeluje mi najrealnija, je i da imamo iskrivljen podatak o stopi smrtnosti zahvaljujući velikom broju nedetektovanih slučajeva. Ako na worldometer pogledaš razvijene zemlje sa sličnim brojem umrlih i kvalitetnim testiranjem, uglavnom se radi o 1000+ slučajeva, duplo i više nego mi.

Mislim da kvalitet zdravstvenog sistema (u pogledu terapije, ne detekcije) zasad još uvijek nema ogromnu ulogu, pošto se svuda primjenjuje sličan tretman, a nismo još uvijek došli u fazu da nam fale respiratori i slično.
Last edited by Ajatolah_ on 06/04/2020 16:04, edited 2 times in total.
Locked