Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Korisničkoime

#10476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

Lajavikrelac wrote: 02/04/2020 17:01
dječak sa šibicama wrote: 02/04/2020 16:59 Poenta karantina je SJEDI KUCI

to "samo da nesto pitam" i "samo da odnesem lijek tetki" je tipicno bosanski

karantin ali de da ja malo prosetam sa zenom, i onda njih nekoliko hiljada setaju, kofol drze distancu

hajmo svi setati napolju i bicemo ekonomski i privredno zatvoreni ko drustvo narednih pola godine, najpametnije
Švabo tako radi pa najmanje ima problema. X puta objašnjeno da se tako virus ne prenosi, a šetnje na suncu, džogiranje i vožnja bicikla se savjetuju. Samo distanca i nema problema...
Treba svakog kaznit s 1.000 KM ko poredi nas i Njemacku.
I Italijani su tako radili, setnja, dzogiranje ovo, ono pa 700-800-900 mrtvih na dan.
Samo jako.
Lalena

#10477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lalena »

Bilo bi puno pravednije da se zabrana kretanja odnosi na sve, podjednako (naravno, uz izuzetak osoba koje obavljanju za život neophodne poslove)...
To što su neki prisiljeni da sjede u kući samo zbog svojih godina, dok drugi iz istog razloga mogu da se šetaju, neće obuzdati širenje virusa, a imaće štetne posljedice po prve...
Poštujem mjere, ali ne mogu a da se ne zapitam koliko su objektivne i humane?!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#10478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Može. Ali prvo neka kazne vlasnike fabrika i pogona bliskih režimu što su im radnici bez zaštite radili u tri smjene. Hoće al kurac! Njima svaki dan udarnički dan, a ja u podrumu da sjedim?
AmirBaa

#10479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Jos niko ne odgovori kako se virus siri setanjem? Navedite mi jednu situaciju kako se mogu zaraziti ako odem setati sam ili sa osobom iz domacinstva?
dječak sa šibicama

#10480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Talijani i dalje orgijaju, vecinom umiru stariji ljudi a oni milioni mladjih gledaju gdje ce prosetati, djogirati, biciklo voziti.

Tako virus zivi.

Logika zdrave pameti kaze da je karantin prva i osnovna mjera kod bilo kakve zaraze, epidemiolozi valjda znaju najbolje, ali eto izgleda svi danas strucnjaci za sebe.

To je za nase dobro, ko da im zlo zelis a ne dobro, medjutim dzaba govoriti. Mozemo do sutra o Dzahidima, ali Dzahidi ce se spasiti, za njih uvijek ima respirator spreman. A sta cete vi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Pitao bih vas ja da morate ici na posao i da te niko ne pita smijes li, a da ti supruznik/roditelj radi u zdravstvu i samo ceka kad ce ga neka neodgovorna stoka zarazit. Kme kme dosadno mi u kuci, idi ba goni se u neku stvar...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by izvrsni direktor »

Svakom kome smeta ova izolacija i ko smatra da mu nista ne moze biti, treba mu poturiti papir da se odrice bolnickog lijecenja u kakvom god stanju bude, i bujrum napolje setaj do mile volje.
Ionako su to vecinom oni koji smatraju da je virus kina poslala da zavede novi svjetski poredak, da testiranja nisu potrebna, i da u bolnice ne smije uci virus..
Industrialyzer

#10483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Pricam sa drugom iz Svicarske, kaze da ljudi redovno izlaze u setnju, ne prave guzvu i to je to. Izolacija sjedi u kuci ima toliko nus efekata da nam je katastrofalno rjesenje. U aprilu jos mogu cuvati ljude iza vrata , ali vec u maju nema sanse. Previse smo siromasni da bi ovo izdrzali duze od mjesec dana. Pocet ce ljudi otvarati svoje radnje, obrte... i bolit ce ih neka stvar sta kaze drzava koja ih je ostavila na cjedilu. Lako je svicarcima kad im vlast kaze da mogu izdrzati 12 mjeseci ovakvih mjera.
escobar__

#10484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Industrialyzer wrote: 02/04/2020 17:17 Pricam sa drugom iz Svicarske, kaze da ljudi redovno izlaze u setnju, ne prave guzvu i to je to. Izolacija sjedi u kuci ima toliko nus efekata da nam je katastrofalno rjesenje. U aprilu jos mogu cuvati ljude iza vrata , ali vec u maju nema sanse. Previse smo siromasni da bi ovo izdrzali duze od mjesec dana. Pocet ce ljudi otvarati svoje radnje, obrte... i bolit ce ih neka stvar sta kaze drzava koja ih je ostavila na cjedilu. Lako je svicarcima kad im vlast kaze da mogu izdrzati 12 mjeseci ovakvih mjera.
A ne, ovdje bi "stručnjaci" Vučićeve i kineske metode sprovodili - potrpaj ljude u kuće pod ključ i ko ih jebe. To što su Švica, Njemačka i druge normalne zemlje obezbijedile svoje građane i za narednih godinu dana nije važno, najvažnije je baljezgat na forumu kako se raja usuđuje napuštat domove, a u zemlji u kojoj još nikakve konkretne odluke za pomoć građanima i privredi nema.
dječak sa šibicama

#10485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Da nas covjek ima imalo samokontrole, ja bi prvi bio za pustanje djece vani, meni je zao djece i staraca ali zna se kako to kod nas ide.
Odmah su djeca u parku sutaju lopte, evo sad ih cujem dole, dakle nemaju izlaz ali oni sutaju lopte. Roditelji se grupisu, zapali se cigara, progovori koja, jesi cula ovo jesi cuo ono, okupi se 10 ljudi, zaboravi se na distancu, masku, ona ionako svrbi i podrosi, a i gdje ces pusiti sa maskom.

Mic po mic, to je nas sistem.

Starci iovako hodaju, ovdje kod mene svaki put kad dujem u granap dva tri penzionera. Jos kazem prodavacicama da im je kazna 200 km ako usluze penzionera, one slijezu ramenima. Penzioneru je kazna 500 km. Komsija svaki dan napolju, cerka ga ruzi i donosi mu sve sto treba ali on mora izaci, prosetati, provoza auto malo. A teski seceras u penziji. Neka fasuje koronu, rizicna grupa, moze mu se na zlo dati.

Sad kad bude lijepo vrijeme, a najavljuju sljedecih sedam dana sunce uglavnom, to ce svaki dan ulice biti punije ljudi.
Industrialyzer

#10486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

escobar__ wrote: 02/04/2020 17:19
Industrialyzer wrote: 02/04/2020 17:17 Pricam sa drugom iz Svicarske, kaze da ljudi redovno izlaze u setnju, ne prave guzvu i to je to. Izolacija sjedi u kuci ima toliko nus efekata da nam je katastrofalno rjesenje. U aprilu jos mogu cuvati ljude iza vrata , ali vec u maju nema sanse. Previse smo siromasni da bi ovo izdrzali duze od mjesec dana. Pocet ce ljudi otvarati svoje radnje, obrte... i bolit ce ih neka stvar sta kaze drzava koja ih je ostavila na cjedilu. Lako je svicarcima kad im vlast kaze da mogu izdrzati 12 mjeseci ovakvih mjera.
A ne, ovdje bi "stručnjaci" Vučićeve i kineske metode sprovodili - potrpaj ljude u kuće pod ključ i ko ih jebe. To što su Švica, Njemačka i druge normalne zemlje obezbijedile svoje građane i za narednih godinu dana nije važno, najvažnije je baljezgat na forumu kako se raja usuđuje napuštat domove, a u zemlji u kojoj još nikakve konkretne odluke za pomoć građanima i privredi nema.
Upravo to, postoje dva izbora: 1. obezbjedi sredstva i zatvori nas 2. pusti nas da se snalazimo

Ne mozes ocekivati da samo zatvoris ljudi, dobices apsolutni haos. Kad ispred nekog kafica nadju inspektora sa polomljenim kostima jer je vlasnik otvorio i vratio 2-3 konobara na posao, bice da smo mi stoka.
Logovan

#10487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

coco1 wrote: 02/04/2020 16:15
Logovan wrote: 02/04/2020 16:10
coco1 wrote: 02/04/2020 15:45 prema trenutnim mjerama i zabranama, moju setnju moze sprijeciti upravo ta maska. ja, sto podrosi ispod nje, svako malo je svucem da uzmem cistog zraka.
Pucaju se kazne ako nemaš maske. :D
ma, znam, ali ne mozes je konstano drzat na ustima i nosu. potpari ispod nje, tacno osjetim vlagu, pa, cim nema nikog oko mene (a nema nikog 90% vremena koje provedem vani) svucem je da normalno prodisem.
Pa to jeste, tu se slažemo. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Ima izreka da u svakom Švicarcu čuči policajac. Pametnom je išaret dosta. Manite se retardiranih poređenja.
Samprotivsviju

#10489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Samprotivsviju »

Navodno prema navodima doktora iz NY, ako zavrsis na respiratoru sanse za prezivljavanje su 20-30%, sto duze ostajes na respiratoru za svaku sedmicu procenat pada za 5-10%.
muha_sa

#10490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

Logovan wrote: 02/04/2020 16:10
coco1 wrote: 02/04/2020 15:45 prema trenutnim mjerama i zabranama, moju setnju moze sprijeciti upravo ta maska. ja, sto podrosi ispod nje, svako malo je svucem da uzmem cistog zraka.
Pucaju se kazne ako nemaš maske. :D
Kako kome :-)
Korisničkoime

#10491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

AmirBaa wrote: 02/04/2020 17:11 Jos niko ne odgovori kako se virus siri setanjem? Navedite mi jednu situaciju kako se mogu zaraziti ako odem setati sam ili sa osobom iz domacinstva?
Tako sto se neces pridrzavat propisanih mjera, neces drzat odstojanje, dijelit ces sok s jaranom, cigare, ljubi te brat ne moze nama korona nista i ti fazoni, tvoja zena ce da zabije glavu sa jaranicom da se pohvali kako se ubijate od sexsa tako da upljuju jedna drugu, tvoje djete i djete od prijatelja ce da plaze jedno po drugom kao sto djeca znaju, nece to biti setnja nego prilika da se vidis s rajom, s jaranima, tvoja zena s prijateljicama, mozda se malo i sjedene, kafa ponese.
Ukratko tako sto si Bosnjo i sto ti je cilj nekako da savijes pravila i da se s time dicis kako si iste zaobisao
dječak sa šibicama

#10492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Samprotivsviju wrote: 02/04/2020 17:27 Navodno prema navodima doktora iz NY, ako zavrsis na respiratoru sanse za prezivljavanje su 20-30%, sto duze ostajes na respiratoru za svaku sedmicu procenat pada za 5-10%.
Ne znam odakle to ali ja sam cuo da su sanse najmanje 50-50 i to kod najtezih slucajeva.

Kod laksih, ocekuje se skidanje sa respiratora. Sve zavisi kakve si srece valjda, ako je jak organizam vece sanse.

Ispade da je respirator odmah do mrtvacnice
JThomas

#10493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

pa nije pretjerano ni daleko. po definiciji, koristi se kad neko fizički ne može da diše, jel. što će reći najteža stanja i komplikacije na plućima.
escobar__

#10494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

dječak sa šibicama wrote: 02/04/2020 17:31
Samprotivsviju wrote: 02/04/2020 17:27 Navodno prema navodima doktora iz NY, ako zavrsis na respiratoru sanse za prezivljavanje su 20-30%, sto duze ostajes na respiratoru za svaku sedmicu procenat pada za 5-10%.
Ne znam odakle to ali ja sam cuo da su sanse najmanje 50-50 i to kod najtezih slucajeva.

Kod laksih, ocekuje se skidanje sa respiratora. Sve zavisi kakve si srece valjda, ako je jak organizam vece sanse.

Ispade da je respirator odmah do mrtvacnice
To i jest problem u svemu ovome što je neko čuo jedno, neko drugo, a neko sasvim treće.

Zvaničnih podataka nema i osim ovog suludog brojanja zaraženih i umrlih nema nikakvih konkretnih podataka oko bilo čega. Onda i brojevi niđe veze, jedna Švedska u kojoj haman žive normala ima samo 5 hiljada zaraženih ili Kina sa milijardu i pol ljudi ima tek oko 80 hiljada, a ovamo u Italiji pokolj.

Jebo ti ovo...
xoklix

#10495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by xoklix »

Turci odavno ovdje ne ulažu, od Arapa ni marke pomoći u vezi virusa.
Novalić i Kavazović trebaju napustiti svoje pozicije.
Da je Zukorlić ili Cerić na mjestu Kavazovića siguran sam da bi smo imali neku reakciju sa Istoka.
dječak sa šibicama

#10496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Koliko sam shvatio ovaj virus uzrokuje jako tesku upalu pluca pri cemu je kod dosta hospitaliziranih pacijenata nuzno stavljanje na respirator, cisto da organizam dobije svoju kolicinu kiseonika.

Na respirator idu i sportisti i penzioneri i mladji i stariji, nije sad da samo oni jednom nogom na lopati idu na vjestacko disanje. Takva bolest jebiga.
JThomas

#10497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

ima i ona verzija da to odmaže, da upravo jeste samo za one koji zaista ne mogu da dišu, pisali su to za italiju. naravno ne možemo mi to svojom znanjem cijeniti je li ili nije, ali piše se i to.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#10498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

dječak sa šibicama wrote: 02/04/2020 17:36 Koliko sam shvatio ovaj virus uzrokuje jako tesku upalu pluca pri cemu je kod dosta hospitaliziranih pacijenata nuzno stavljanje na respirator, cisto da organizam dobije svoju kolicinu kiseonika.

Na respirator idu i sportisti i penzioneri i mladji i stariji, nije sad da samo oni jednom nogom na lopati idu na vjestacko disanje. Takva bolest jebiga.
...kod manjeg broja zaraženih.

i obična gripa uzrokuje upalu pluća, ali i to kod manjeg broja zaraženih, ne kod svih.
Last edited by malakh on 02/04/2020 17:41, edited 1 time in total.
BlackRiver

#10499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

Evo u pokrajini Salzburg gdje ja zivim, od pocetka pandemije zarazeno 1000 ljudi prema zvanicnim podacima, od toga oko 100 u gradu. Vec skoro mjesec dana ovdje nista ne radi osim onoga sto je potrebno. Ali zato svaki dan imas ljude od 7 do 77 koji izlaze, setaju, voze bicikla. I niko nema problem s tim. Svi odrzavaju distancu, u trgovinama svi koriste maske i rukavice, u zgradama se sa komsijom pozdravis odrzavajuci razmak.
Zato smatram da je ovo zatvaranje ljudi u Bosni totalna glupost. Ali eto, vrijeme ce pokazati.
channel10

#10500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

xoklix wrote: 02/04/2020 17:35 Turci odavno ovdje ne ulažu, od Arapa ni marke pomoći u vezi virusa.
Novalić i Kavazović trebaju napustiti svoje pozicije.
Da je Zukorlić ili Cerić na mjestu Kavazovića siguran sam da bi smo imali neku reakciju sa Istoka.
Mi nemamo nikakve veze sa Turcima, Arapima i ostalim istocnjacima. Ko im jebe mater i uvijek je bilo, uzdaj se u se i u svoje kljuse. Kani se te "brace" i vjerskih zajednica i odmah ce ti bolje biti. Eto upravo su ti sad ti isti koje spominjes da nam nisu pomogli, rekli koliko je sati. Zar idiotima to nije dovoljno?
Locked