Razvlače maksimalno ne bi li se nazirao kraj ove pandemije pa da onda kažu "nema smisla radi mjesec, mjesec i po se zezati oko moratorijuma..."van Basten wrote: ↑31/03/2020 10:04 PoštovanI,
Obraćamo Vam se nastavno na upit vezano za ublažavanje poteškoća prilikom servisiranja kreditnih obaveza uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja „COVID-19“.
Svjesni smo da se nebrojeni poslovni subjekti, kao i fizičke osobe, u vremenu pandemije, suočavaju s mnogo egzistencijalnih izazova.
UniCredit Bank će u skladu sa smjernicama Regulatora djelovati na najbolji mogući način u interesu svojih klijenata. Detaljnije informacije o privremenim mjerama biti će blagovremeno objavljene i na web stranici Banke. Ljubazno molimo za strpljenje.
Vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama uspješno prebroditi nastalu situaciju i nastaviti našu uspješnu suradnju.
Vama želimo svako dobro!
S poštovanjem,
ovo su meni odgovorili na upit o odgodi plaćanja... jahanje magle, vrludanje... da Bog da...
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
saabsa
#1001 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
-
Nivelacija
#1002 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Dok privreda tone u nikad dublje dno, SDA cuva svoje milijarde i višak u centralnoj banci.
-
Guadalajara
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1004 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja sam se nasmijao, pa se onda naglo uozbiljio. I onda sjebao. Duboka recenica, iako se ne cini tako na prvu.
- likce
#1005 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Govna obicna kao i oni sto ih podrzavaju. Dok oni razmatraju, dogovoraju, pregovaraju a nista ne usvajaju nas 15 danas odjavljeni iz firmeNivelacija wrote: ↑31/03/2020 17:13 Dok privreda tone u nikad dublje dno, SDA cuva svoje milijarde i višak u centralnoj banci.
-
Nivelacija
#1006 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Do 10 aprila ce ostati jos 100 000 ljudi bez posla, SDA i vlada suti, nedaju ni PDV niti se odrecu plata, bogami moglo bi doći do velikih socijalnih nemira, svakim danom pretis lonac je pod nikad vidjenom pritiskom.fetic wrote: ↑31/03/2020 17:54Govna obicna kao i oni sto ih podrzavaju. Dok oni razmatraju, dogovoraju, pregovaraju a nista ne usvajaju nas 15 danas odjavljeni iz firmeNivelacija wrote: ↑31/03/2020 17:13 Dok privreda tone u nikad dublje dno, SDA cuva svoje milijarde i višak u centralnoj banci.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1007 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo, imaju plan, preko Federalne Vlade su obezbjedili cak 250 miliona maraka kao pomoc privredi, SDA podrzalaNivelacija wrote: ↑31/03/2020 17:56Do 10 aprila ce ostati jos 100 000 ljudi bez posla, SDA i vlada suti, nedaju ni PDV niti se odrecu plata, bogami moglo bi doći do velikih socijalnih nemira, svakim danom pretis lonac je pod nikad vidjenom pritiskom.fetic wrote: ↑31/03/2020 17:54Govna obicna kao i oni sto ih podrzavaju. Dok oni razmatraju, dogovoraju, pregovaraju a nista ne usvajaju nas 15 danas odjavljeni iz firmeNivelacija wrote: ↑31/03/2020 17:13 Dok privreda tone u nikad dublje dno, SDA cuva svoje milijarde i višak u centralnoj banci.
Ukratko, mozes se objesiti sa tim iznosom, mozda i za to fali para
Bas odrodjeni od realnosti
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1008 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nisam ekonomista, laik sam, ali mi ne ide u glavu, kako to preduzeca daju otkaze, i to za 20 dana smanjene aktivnosti?! Zar se ta preduzeca ne mogu solidarisati sa svojih racuna bar mjesec dana, i zadrzati radnike??!! Ispade, da su mnogi, od danas do sutra poslovi.... 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1009 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mnogi mogu, ali ne zele. Zasto placati nekog ako ne ne radi to za sta je placen? A drzava tog radnika ne stiti.konektovan wrote: ↑31/03/2020 18:30 Nisam ekonomista, laik sam, ali mi ne ide u glavu, kako to preduzeca daju otkaze, i to za 20 dana smanjene aktivnosti?! Zar se ta preduzeca ne mogu solidarisati sa svojih racuna bar mjesec dana, i zadrzati radnike??!! Ispade, da su mnogi, od danas do sutra poslovi....![]()
A neki stvarno ne mogu. U debelim su minusima i bukvalno zive od prvog do prvog. Dok se desi nesto ovako, kljuc u bravu.
-
coco1
#1010 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ugostitelj sam. vec sam ovdje pisao troskove, pa se necu ponavljati.konektovan wrote: ↑31/03/2020 18:30 Nisam ekonomista, laik sam, ali mi ne ide u glavu, kako to preduzeca daju otkaze, i to za 20 dana smanjene aktivnosti?! Zar se ta preduzeca ne mogu solidarisati sa svojih racuna bar mjesec dana, i zadrzati radnike??!! Ispade, da su mnogi, od danas do sutra poslovi....![]()
ali, u sarajevu ugostitelji (manji objekat kao moj) 75% prihoda ostvare ljeti. ja, u zimu ne smijem uci bez 10.000 KM na racunu da bih imao, koliku-toliku, sigurnost da cu moci pokriti sve obaveze koje prispjevaju u zimskom periodu. na tih 10.000 KM se dodaju prihodi u zimskom periodu i iz zime izadjem sa od 1,500 do 2.500 KM (znaci velika vecina onog sto sam ostavio za zime je otislo ko zna kuda sve). da nije malo vise posla par dana prije i poslije nove godine, ne bi ni ovo ostalo na racunu. jutros sam ubacio 5.000 KM licne pozajmice u firmu, kako bi se mogli pokriti troskovi u aprilu. sve obaveze prema dobavljacima na 0. ostaje ono sto drzava trazi, iako ne radim. ova frka je nastala upravo kada je posao ponovo trebao krenuti. velika vecina ne radi kao ja. ne stedi ljeti, da bi imao zimi. i, sad nema ni cvonjka.
svakako se povlacim iz ovog posla. sin, od 29. god, je jutros ostao bez posla i njemu cu prepustiti radnju. nek se bori, moju podrsku i upute ce imati. ja cu se presaltati na nesto drugo.
a, na odluku da se povucem je najvise uticala situacija od neki dan. otisao do radnje da presmirglam stolariju, poslije je lakiram, pa onda i okrecim, jer mi je ovo djelovalo kao idealno vrijeme za to. medjutim, nisam ni poceo kako treba, naidje neki inspektorcic i kaze da moram zatvoriti objekat. pokusao objasniti da su vrata i portal otvoreni da ulazi zrak, jer je nezgodno biti u zatvorenom prostoru dok se nesto smirgla, al dzaba. ponovo ga pitao jel vidi da sam sam u radnji, da je kafe aparat ugasen, da su stolovi i stolice jedno na drugom.. i dalje dzaba. zatvori i gotovo. skrsim sam sebi sve na kamaru sto sam se rodio ovdje i sto jos uvijek tu zivim, zalupim vrata, zakljucam i kuci.
nemojte porediti ekskluzivne objekte sa ovim malim i trpati sve u isti kos. nismo svi vatra ili metropolis. mada, ima dosta i do vodjenja od strane vlasnika. moras mislit sam na sebe, jer ako to ne radis, nema te nigdje. mogu i ja voziti, recimo, novog golfa, ali ne vozim. vozim auto cca 12.000 KM vrijednosti. ima se i para sa strane (da nema, ne bih mogao ubaciti pozajmicu),ali, jel sad trebam sve skrsiti i ostat kokuz? ne pada mi na pamet.
-
statixx
#1011 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Srbija najavila paket pomoci od 5 mlrd eur, a nedugo nakon toga ide vijest da Vucicu nije dobro i da ce se obratiti naciji u narednih 48h. A dje ce mu biti dobro. 
Dokle su nasi sa mjerama pomoci. Jesu li barem sredstva od klirinskog duga jos uvijek na posebnom racunu.
Dokle su nasi sa mjerama pomoci. Jesu li barem sredstva od klirinskog duga jos uvijek na posebnom racunu.
-
zippoo87
#1012 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
pola ih stvarno nije likvidno a pola ih stimaju iznose da kada isplatis platu,na racunu ostane 1000 KM,da se ne bi placao porez na dobit a ostalo se radi nacrnokonektovan wrote: ↑31/03/2020 18:30 Nisam ekonomista, laik sam, ali mi ne ide u glavu, kako to preduzeca daju otkaze, i to za 20 dana smanjene aktivnosti?! Zar se ta preduzeca ne mogu solidarisati sa svojih racuna bar mjesec dana, i zadrzati radnike??!! Ispade, da su mnogi, od danas do sutra poslovi....![]()
sada ovi prvi kukaju kako ce morati zatvoriti biznise (sto i hoce) a oni drugi jer nece da placaju nista pa koriste situaciju gdje mogu bez problema otpustiti radnike i love u mutnom do nekih boljih vremena i niko ih nece mrko gledati
ovi drugi su redom tajkuni i tajkuncici koji se lizu sa politikom i za koje politika i kroji zakone
ja bih uveo zakon da ako imas biznis,moras biti likvidan barem 3 mjeseca za troskove u slucaju trzisnih poremecaja a ko nece da ispuni ovaj zakon,da mu se ukidaju neki benefiti ,jedino ovako mozes zastitit radnike...ako ih ostavimo poslodavcima (citaj robovlasnicima) na volju,imamo ovo sto sada imamo...za 15 dana nerada,svi otpustili radnike a za mjesec se ova cifra penje na 50000+ a drzava da je pametna kao sto nije,bolje je da pokusa spasitit radna mjesta,jer ce svakako velikom broju ovih otpustenih morati placati naknadu za nezaposlenost
samo sto je problem kod nas sto politika i tajkuni (vidjeli ste predsjednika udruzenja poslodavaca kako se druzi sa Fadilom) zajedno dogovoraju kako da bolje prodju a kolateral su radnici a ovamo im puna usta radnika
ja bih iskreno sada jedino volio da se ovi obicni radnici,ujedine i da konacno progledaju i da shvate da ih poslodavci ne cijene ni sekunde,da shvate da su politici nebitni i da se ujedine medju sobom i okrenu ledja poslodavcima prvenstveno a i politici,kroz izbore pametnije biraju
-
elk
#1013 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A hoce li meni amir zukic vratiti pare sto me "zaposlio", ako sad ostanem bez posla?! Ja cu se onda na asima pozvati.
Ozbiljno, odgovor banke je odvratan i teska suplja, sretno svima ljudi. Teska i neizvjesna vremena.
Ozbiljno, odgovor banke je odvratan i teska suplja, sretno svima ljudi. Teska i neizvjesna vremena.
-
channel10
#1014 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Imate saopstenje na ovom portalu... Sve onako kako se i ovdje pisalo...banke odlucuju kome ce pomoci...
https://www.klix.ba/biznis/banke-u-bih- ... /200331194
https://www.klix.ba/biznis/banke-u-bih- ... /200331194
-
corei3
#1015 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovom mom direktoru naupalo da sad diže dobit. Ja budale matere mi, samo daj pare, pareeeeeeee.
Svi su ko od iste majke
Svi su ko od iste majke
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1016 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pustite više Srbiju kraju! Vučić je običan muljator, Srbija je u većim govnima od Bosne što se tiče para! Ova njegova obećanja su u fazonustatixx wrote: ↑31/03/2020 18:55 Srbija najavila paket pomoci od 5 mlrd eur, a nedugo nakon toga ide vijest da Vucicu nije dobro i da ce se obratiti naciji u narednih 48h. A dje ce mu biti dobro.
Dokle su nasi sa mjerama pomoci. Jesu li barem sredstva od klirinskog duga jos uvijek na posebnom racunu.![]()

-
firebird
#1017 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne bih bas rekao da je to tako.Lajavikrelac wrote: ↑31/03/2020 19:20Pustite više Srbiju kraju! Vučić je običan muljator, Srbija je u većim govnima od Bosne što se tiče para! Ova njegova obećanja su u fazonustatixx wrote: ↑31/03/2020 18:55 Srbija najavila paket pomoci od 5 mlrd eur, a nedugo nakon toga ide vijest da Vucicu nije dobro i da ce se obratiti naciji u narednih 48h. A dje ce mu biti dobro.
Dokle su nasi sa mjerama pomoci. Jesu li barem sredstva od klirinskog duga jos uvijek na posebnom racunu.![]()
![]()
http://rs.n1info.com/Biznis/a577333/NBS ... -evra.html
http://rs.n1info.com/Biznis/a582853/Kre ... irusu.html
https://mondo.ba/info/Ekonomija/a921468 ... zervi.html
Smijesno je porediti Srbiju i Bosnu.
- MMM1977
#1018 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mnogi, baš mnogi koriste ovu situaciju da objasne kako imaju problema u poslovanju a ne govore kako hodaju po ivici već mjesecima (godinama). Isto kao i kod virusa, ovdje će biti najveći broj mrtvih tamo gdje su i ranije postojale bolesti.
Ovdje isključujem turizam i ugostiteljstvo, oni su ga stvarno najebali od prvog dana, bez obzira na prethodno stanje. A posao je takav da se i u najboljim vremenima ne može stvarati prevelika rezerva.
Mali poduzetnici su ugroženi najviše i zbog činjenice da će se banke okomiti najviše na njih, najlakše im se naplatiti, obično tu stoje lične garancije, hipoteke na kuće ili stanove itd. Srednji i veliki, gdje se vrte veće cifre, će lakše proći jer i banke moraju pomagati, u protivnom gube ogroman novac a hipoteke su smiješne.
Ovdje isključujem turizam i ugostiteljstvo, oni su ga stvarno najebali od prvog dana, bez obzira na prethodno stanje. A posao je takav da se i u najboljim vremenima ne može stvarati prevelika rezerva.
Mali poduzetnici su ugroženi najviše i zbog činjenice da će se banke okomiti najviše na njih, najlakše im se naplatiti, obično tu stoje lične garancije, hipoteke na kuće ili stanove itd. Srednji i veliki, gdje se vrte veće cifre, će lakše proći jer i banke moraju pomagati, u protivnom gube ogroman novac a hipoteke su smiješne.
-
aldinjo
#1019 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Smiješno je porediti BiH sa agresorskom Srbijom.firebird wrote: ↑31/03/2020 19:58Ne bih bas rekao da je to tako.Lajavikrelac wrote: ↑31/03/2020 19:20Pustite više Srbiju kraju! Vučić je običan muljator, Srbija je u većim govnima od Bosne što se tiče para! Ova njegova obećanja su u fazonustatixx wrote: ↑31/03/2020 18:55 Srbija najavila paket pomoci od 5 mlrd eur, a nedugo nakon toga ide vijest da Vucicu nije dobro i da ce se obratiti naciji u narednih 48h. A dje ce mu biti dobro.
![]()
http://rs.n1info.com/Biznis/a577333/NBS ... -evra.html
http://rs.n1info.com/Biznis/a582853/Kre ... irusu.html
https://mondo.ba/info/Ekonomija/a921468 ... zervi.html
Smijesno je porediti Srbiju i Bosnu.
- MMM1977
#1020 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
I da ne bude subjektivno, evo, ja bih pozvao državu da pomogne prije svega malim biznisima, gdje ljudi zapravo rade za platu. Njih niko ne uzima u obzir jer su mali.
Ja sam u zadnjih 15 dana imao 10 poziva od banaka da vide kakva je situacija, treba li neka podrška. Ne zbog mene nego zbog njihovih plasmana.
Ja sam u zadnjih 15 dana imao 10 poziva od banaka da vide kakva je situacija, treba li neka podrška. Ne zbog mene nego zbog njihovih plasmana.
- xoklix
#1021 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Njemačka daje 50 mlrd. eura da spriječi pad malih preduzeća i obrta.
To je cca 630e po stanovniku.
Dakle kod nas bi to bilo nekih 2 mlrd. eura. U obzir treba uzeti cijenu radne snage i ostale troškove koji su dosta veći kod njih.
Dakle, kod nas bi ta mjera bila nekih 2 mlrd. maraka samo za mala preduzeća i obrte.
A neće biti ni 500 miliona KM i za mala i za velika preduzeća.
To je cca 630e po stanovniku.
Dakle kod nas bi to bilo nekih 2 mlrd. eura. U obzir treba uzeti cijenu radne snage i ostale troškove koji su dosta veći kod njih.
Dakle, kod nas bi ta mjera bila nekih 2 mlrd. maraka samo za mala preduzeća i obrte.
A neće biti ni 500 miliona KM i za mala i za velika preduzeća.
- Haris.ba
#1022 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ni vidjelo pretis lonca.Nivelacija wrote: ↑31/03/2020 17:56
Do 10 aprila ce ostati jos 100 000 ljudi bez posla, SDA i vlada suti, nedaju ni PDV niti se odrecu plata, bogami moglo bi doći do velikih socijalnih nemira, svakim danom pretis lonac je pod nikad vidjenom pritiskom.
Bake je zaposlio100 hiljada, i da svi izgube posao opet smo na nuli.
-
jefff
#1023 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
oni nemaju triiii ciste
-
tap3ah75
#1024 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Raja ne brigajte erna, hana i mirza su ok i nije im frka.
https://www.klix.ba/lifestyle/kako-je-k ... /200330127
Stvarno ali stvarno nisu ni ovi iz Klixa normalni.
OK objavi ovu budalaštinu ali nosi je sa naslovne strane.
Svijet ne zna hoće li prekosutra imati posao a oni njih metnuli kao glavnu vijest.
https://www.klix.ba/lifestyle/kako-je-k ... /200330127
Stvarno ali stvarno nisu ni ovi iz Klixa normalni.
OK objavi ovu budalaštinu ali nosi je sa naslovne strane.
Svijet ne zna hoće li prekosutra imati posao a oni njih metnuli kao glavnu vijest.
-
adelka89
#1025 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Fadil je upravu, svaki privatnik uplaćuje minimalac dobro ne baš svaki ali 90% i sad očekuješ pomoći države od pdv-a koji si ti ukrao svaki mjesec, pomoć za doprinose koje si takođe ukrao od državesvaki mjesec puta broj radnika. Ne treba tebi pomoći ti si naučio da kradeš i nastavit ćes, bolje novac daj svim otpuštenim radnicima koji će završit na birou.