Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#38976 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Red, red wine... ako vam nije teško zaguglajte UB 40
-
- Posts: 81625
- Joined: 10/02/2010 07:54
- Location: Bunker :D Saj ops
#38977 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
gran reserva? ostojalo ?
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#38978 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kakva je krema, na bazi cega?sadie_forever wrote: ↑26/03/2020 21:18 pokusala napravit kolac,krema mi promasaj,previse vodenasta,pliva ..moze li se spasit ili da jedem ovako kao neki puding?
Zgusnuti mozes: maslacem, cokoladom ako ti je krema na bazi masnoce. Brasnom ako je na bazi vode mlijeka...tj. puding poguscavas brasnom, gustinom...NE u vrelo zbog grudvica. U mlako, muti, pa zagrijavaj.
Ako si sve uradila kako treba po receptu, mozda jednostavno trebas dulje drzati u frizideru, pa jos jednom izmutiti.
Ako imas dvije faze koje se razdvajaju, emulgirati mozes zumanjcima.
Ako ti je na bazi cokolade, koju si pregrijala, i ta "krema" ti ujedno trebala biti i preliv (ganache) nikad se nece stvrdnuti, ali je mozes dovoljno poguscati za kremu, preliv zaboravi.
- sadie_forever
- Posts: 6009
- Joined: 24/08/2014 21:34
#38979 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Da ganache je bio,sta sam pogrijesila tu? previse dugo bilo na sporetu?pustopoljina wrote: ↑27/03/2020 09:17Kakva je krema, na bazi cega?sadie_forever wrote: ↑26/03/2020 21:18 pokusala napravit kolac,krema mi promasaj,previse vodenasta,pliva ..moze li se spasit ili da jedem ovako kao neki puding?
Zgusnuti mozes: maslacem, cokoladom ako ti je krema na bazi masnoce. Brasnom ako je na bazi vode mlijeka...tj. puding poguscavas brasnom, gustinom...NE u vrelo zbog grudvica. U mlako, muti, pa zagrijavaj.
Ako si sve uradila kako treba po receptu, mozda jednostavno trebas dulje drzati u frizideru, pa jos jednom izmutiti.
Ako imas dvije faze koje se razdvajaju, emulgirati mozes zumanjcima.
Ako ti je na bazi cokolade, koju si pregrijala, i ta "krema" ti ujedno trebala biti i preliv (ganache) nikad se nece stvrdnuti, ali je mozes dovoljno poguscati za kremu, preliv zaboravi.
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#38980 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Cokoladu nemoj nikad pregrijavati. 39°C max (na usnama mlako, nikad da oprzi). Radi se o kakaomaslacu. Osobina masnoce kakao maslaca je takva da kad ga pregrijes, razoris mu strukturu i on se ne moze vise vratiti u prvobitno stanje. Dok god ne prelazis 39 (39,6) cini mi se, mozes sa njim sta hoces...hladiti, ugrijati..danima...kad ga pregrijes dobijes onako..razdvojene stvari unutra...pokusaj spasiti zumanjcima i hladjenjem i mikserom, ali samo za kremu, sa vana, za izgled zaboravi. Ili jedi onako ili napravi cokoladno mlijeko.sadie_forever wrote: ↑27/03/2020 13:18Da ganache je bio,sta sam pogrijesila tu? previse dugo bilo na sporetu?pustopoljina wrote: ↑27/03/2020 09:17Kakva je krema, na bazi cega?sadie_forever wrote: ↑26/03/2020 21:18 pokusala napravit kolac,krema mi promasaj,previse vodenasta,pliva ..moze li se spasit ili da jedem ovako kao neki puding?
Zgusnuti mozes: maslacem, cokoladom ako ti je krema na bazi masnoce. Brasnom ako je na bazi vode mlijeka...tj. puding poguscavas brasnom, gustinom...NE u vrelo zbog grudvica. U mlako, muti, pa zagrijavaj.
Ako si sve uradila kako treba po receptu, mozda jednostavno trebas dulje drzati u frizideru, pa jos jednom izmutiti.
Ako imas dvije faze koje se razdvajaju, emulgirati mozes zumanjcima.
Ako ti je na bazi cokolade, koju si pregrijala, i ta "krema" ti ujedno trebala biti i preliv (ganache) nikad se nece stvrdnuti, ali je mozes dovoljno poguscati za kremu, preliv zaboravi.
Ubuduce:
Cokoladu na sobnu temperaturu. Isitni. Isitni na jednake dijelove.
Parna kupelj (serpa sa vodom, ne pregrijavaj, na serpu zdjela, nemoj metalnu zdjelu, uzmi plasticnu, losije provodi toplotu) i polako topi i ne mijesaj, pusti je jednostavno. Kad veci dio bude istopljen malo promijesaj, ono se sve samo izjednaci.
Ili kljucali obers ne sipaj preko...
I nikad nemoj previse obersa (slatkog vrhnja) staviti, lako je razrijediti.
Ako ti se ne da ti laganini raditi, onda u mikrovalnu. Ja je ne koristim.
Bitno je samo da je sve mlako, sitno i lagano grijes.
- GandalfSivi
- Posts: 18324
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#38981 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne stigoh jucer do prodavnice otici, moralo se na vino preci. Imam neko vrhunsko, flasa od dvije litre osam dolara, malo leda dodas i samo tece...
- sadie_forever
- Posts: 6009
- Joined: 24/08/2014 21:34
#38982 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Promasaj teski,ali zena napisala recept nije objasnila nikako sljedeci put bolje
ali uspjela je se sad krema stvrdit stavila malo gustina,i eto na kolacu je
ali uspjela je se sad krema stvrdit stavila malo gustina,i eto na kolacu je
- ćiribiribela
- Posts: 14373
- Joined: 04/03/2013 02:53
- Location: Gotham
#38983 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Salata (opet) i muffini
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#38984 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Muffini ekstra izgledaju! Super
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#38986 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
svega pomalo od povrca sa zapecenim zacinjenim feta sirom
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#38988 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Gospoja narucila kljukusu !...
Ima da smrdim dva dana
Ima da smrdim dva dana
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38989 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..sa -ceasar -salatom.... mozes pojacati..
.. . 'oce da te ubije
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#38990 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Danas gusta čorba od divlje patke
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- pizarro
- Posts: 4193
- Joined: 11/01/2018 21:33
- Location: Ruhrgebiet
#38992 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ovo nesto kao kaiserschmarrn na bosanski nacin
dobro izgleda
a zar nije kljukusa ono s piletinom?
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#38993 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nadam se da je patka nakon toga pečena..šteta je upropastiti u juhi
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
- ćiribiribela
- Posts: 14373
- Joined: 04/03/2013 02:53
- Location: Gotham
- pizarro
- Posts: 4193
- Joined: 11/01/2018 21:33
- Location: Ruhrgebiet
#38996 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
e moguce da sam pomijesao pojmove
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- GandalfSivi
- Posts: 18324
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#38998 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Stala kisa, vidim rostilj u skoroj buducnosti
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
- GandalfSivi
- Posts: 18324
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#39000 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dobro izgleda ali ne kontam sta je...