Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Edin H.

#8076 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Johnny_x wrote: 24/03/2020 14:54
pinkman wrote: 24/03/2020 14:09
studiorum_tuzlaensis wrote: 24/03/2020 14:07 Pa to i jeste cilj. Blaži simptomi nek sjede kući, a ovi teži na spisak i u bolnicu.
Pa WHO preporucuje da svi budu testirani, da nije dovoljno da budu u kuci, a ti nam drugacije kazes?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/who-u-b ... /200324073
Kaze nam i Solak drugacije da se trebaju testirati samo oni sa simptomima, covjek zna sta govori, u ovih zadnji nekoliko godina covjek je obisao veliki broj seminara i dogadjaja sirom svijeta i on zna sta govori. Ovi iz WHO nemaju strucne ljude u svom timu i tu su dosli preko veze.
'ta ce WHO :oops:
palermo

#8077 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 27/03/2020 15:28
seoBIH wrote: 27/03/2020 15:25
Image
Mogu im ja odgovoriti na ovo:
2.Šta se dešava sa medicinskim osobljem? Zašto je toliko njih odjednom na bolovanju?
Prepali se i pobjegli na bolovanje.
ne mogu otici na bolovanje, to bolovanje netko mora potpisati. A otici sa.posla bez dopustenja u uslovima vanredne aituacije bi po automatizmu moralo znaciti i otkaz. Dakle, u ovom i slicnim slucajevima se radi prevashodno o neaposbnoati i komformizmu vodeceg ili vodecih ljudi u pojedinim ustanovama da na adekvatan nacin rukovode procesima.
I ovi sto su ostali boje se, pa opet su tu.....
palermo

#8078 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

I zivota vam nemojte licitirati sa brojem mrtvih....svako od njih ima svoju pricu, ima svoje ime i prezime, ima one koji ce zalovati za njim i stavljati ih u procente gdje ih je vise gdje ih je manje a sve samo zato da bi nesto dokazali u najmanju ruku nije lijepo
MorningStar

#8079 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

O'zone wrote: 27/03/2020 15:45 Sad opet poslom naokolo i upratim.

- Sve autopraonica rade...nemam pojma zašto. Jel od životne važnosti da se auto sija?
- Radnici koji rade na Tibri pored glavne ceste stoje u grupama po 3-4 bez maski i zaštite.
Radnici njih cca 30-ak rade na izgradnji one zgrade na mjestu bivše pijace niko u grupama.
- upratim Frizerski salon koji radi na crnjaka na Vojničkom preko puta škole za slijepa i slanovidna lica.
Sano zatvoriti i zaustaviti sve.

Tako treba. Stas prat auto, zasto graditi ? U kuce svi i solarnu ishranu koristiti.
biglebovski

#8080 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Edin H. wrote: 27/03/2020 15:57 Ovi iz WHO nemaju strucne ljude u svom timu i tu su dosli preko veze.
Trebaju debele veze da se dobije pozicija u glavnim uredima tih organizacija. San svakog diplomate/uhljeba je office u zgradi UN-a na East River-u u New Yorku. Kad su veze radile za zapošljavanje po diplomatskim misijama u BiH, zamisli kakva veza ti treba za vrh UN-a i ostalih svjetskih organizacija. Nije balkanac izmislio mito i korupciju, mi smo to kod nas adaptirali prema našim okolnostima. Ko god je radio ozbiljnije za strance kod nas, to ti može potvrditi.
King Theoden

#8081 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

dječak sa šibicama wrote: 27/03/2020 15:46 Slovenija 632 oboljela, 9 umrlih, 1,5%

Srbija 528, 8, slican %

Hrvatska 551, 3, manje od 1%

BiH 230, 4 umrla, manje od 2%

sa tim da je slovenija testirala oko 15 hiljada, a BiH jedva preko 1000. Od neki dan podatak.
Samo u tz je testirano preko 1000.
Testiraju sve koji imaju povišenu temperaturu.
Al et, ako nije bilo na klixu ili nekom drugom mediju, nije se desilo :roll:
O'zone
Globalni moderator

#8082 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Nafiz Mustafić, brat Hasibov, gotovo je cijeli naš razgovor govorio u suzama:

-Pokušaću biti priseban, ako to mogu uopšte.U direktnom kontaktu sa bratom nisam bio, iako živimo u blizini, ali je to bilo zbog sigurnosti. Prve simptome je on dobio 16. marta, taj dan je radio, javio se porodičnom doktoru, rekli su mu da bude kući, u izolaciji, tu je boravio sa suprugom i dvije kćerke...Od tada kontaktirali smo telefonom, rekao je, da bi zaštitio i mene i moju porodicu.Bio je hrabar. Kad bih ga nazvao, valjda da me ne bi sekirao, (plače...), pitam ga, kad će te testirati, on bi svaki put odgovorio, sutra, sutra, sutra, (plače...), i svaki put sutra. U petak, kada smo se čuli posljednji put, rekao je da vikendom ne rade, tek od ponedjeljka, pa će ga testirati...(plače...) Vjerovao je u zdravstvo, da će dobiti medicinsku brigu. Samo sam ga vidio u subotu uveče, u 22 sata kada je hitna došla po njega...(plače...)Nisam ni znao tada gdje ga vode...Odvezen je za Mostar, (plače...) Teško smo mogli ostvariti kontakte sa nijim, nakratko se javljao supruzi, ona nama, i neke informacije od doktorice epidemiologa našeg, u Konjicu smo imali, i ona je rekla da je stanje stabilno, pa i ono jutro kada su u 11 sati javili da je preselio..Je li testirasn u subotu, ili nedjelju, ne znam...Na pritisak udruženja, izvršeno je testiranje i majke nam koja je bila u kontaktu sa njim kada se nije ni znalo da je bio virus, majku je vidio 15. Sada čekamo rezultate testova. Ne znam šta više da vam kažem, ne bih želio da uzbunjujem javnost u ovoj situaciji, ali ne daj Bože da se ikome ponovi ovo iskustvo, kaže duboko tugom pogođeni Mustafić, dodajući:

-Jer, ako unesem paniku, samo sam pogoršao ovu situaciju, kaže brat Hasibov.
O'zone
Globalni moderator

#8083 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Policijski komesar Nusret Selimović poručio je građanima Kantona Sarajevo, koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije, da će biti prisilno izolovani.

"Još jedan značajan broj ljudi ne poštuje mjere samoizolacije. To je jedan od ključnih faktora koji može ugroziti zdravlje velikog broja građana, policijske službenike, ali i porodice tih osoba. Apelujemo da budu odgovorni i savjesni, ako ništa, radi svojih porodica. Ili će ti pojedinci, koji nastave kršiti mjere, biti prisilno izolovani. Ko voli, neka izvoli da umjesto boravka u svom domu, u krugu porodice, boravi u objektu daleko od porodice 15 dana", kazao je Selimović.

Istakao je da su u toku aktivnosti, u koordinaciji s Federalnim MUP-om, da se vrlo brzo osposobi objekat u vlasništvu MUP-a FBiH, u Suhodolu, koji će biti vjerovatno prvi za ovu namjenu.

Kazao je i da je sve spremno za propraćaj bh. državljana iz Italije do mjesta predviđenog za karantin.
dobar osjecaj

#8084 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobar osjecaj »

seoBIH wrote: 27/03/2020 15:25
vozaca direktora Igman iz Konjica. Kazu- bio je svakako hronicni bolesnik! Evo kakav je tretman imao. Bio hronicni bolesnik ili ne, morao je umrijeti pored ovakve zdravstvene zastite, koju je cijeli zivot placao. Njegove ukucane jos niko nije testirao! Ali jeste testiran Fadil koji je bio na istom derneku! Hocemo li dozvoliti da postanemo statistika “hronicnih bolesnika” koji bi umrli “svakako”?
S razlogom sam pitala jucer kad je prvi put postavljen ovaj dopis kome je upucen a i kada je napisan. Danas je izasla vijest da su ukucani testirani i detalji ko je sve od njih s pozitivnim nalazom. Ne relativizujem nista nego u moru (dez)informacija i dopisa bez datuma i ostalih detalja samo primjecujem da to sto se sad pise nije vise tacno ako je vjerovati podacima koji su objavljeni jutros.
aveos

#8085 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aveos »

Radi pomoći bolnicama u BIH, zaštite osoblja i pacijenata u borbi s epidemijom koronavirusa, naručena je i plaćena sljedeća oprema:

- 6 respiratora;

- 100.000 komada 3sl. zaštitnih maski;

- 5.000 komada KN95 maski za ljekare;

- 15.000 komadazaštitnih odijela za bolničku upotrebu;

- 200.000 pari zaštitnih rukavica;

- 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću;

- zaštitne naočale, štitnici za lice…

Sveukupna vrijednost donacije je cca. 400.000 KM.

Trenutno je u toku proces organizacije transporta opreme u Bosnu i Hercegovinu.

Iz "Violete" d. o. o. posebno zahvaljuju dr. Vrdoljaku i dr. Bekavcu iz bolnice Mostar, koji su svojim stručnim savjetima pomogli pri odabiru opreme.

Također, poručuju da su, ukoliko je još neka kompanija zainteresirana za nabavku slične opreme, spremni podijeliti kontakte dobavljača i njihove cijene.

"Violeta" d. o. o. Grude
Rothmans

#8086 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

palermo wrote: 27/03/2020 16:21 I zivota vam nemojte licitirati sa brojem mrtvih....svako od njih ima svoju pricu, ima svoje ime i prezime, ima one koji ce zalovati za njim i stavljati ih u procente gdje ih je vise gdje ih je manje a sve samo zato da bi nesto dokazali u najmanju ruku nije lijepo
De popusti malo
Nike af1 white

#8087 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nike af1 white »

aveos wrote: 27/03/2020 17:08
Radi pomoći bolnicama u BIH, zaštite osoblja i pacijenata u borbi s epidemijom koronavirusa, naručena je i plaćena sljedeća oprema:

- 6 respiratora;

Iz "Violete" d. o. o. posebno zahvaljuju dr. Vrdoljaku i dr. Bekavcu iz bolnice Mostar, koji su svojim stručnim savjetima pomogli pri odabiru opreme.

Također, poručuju da su, ukoliko je još neka kompanija zainteresirana za nabavku slične opreme, spremni podijeliti kontakte dobavljača i njihove cijene.

"Violeta" d. o. o. Grude
cuvaj se samo kad ti uleti dileja iz tuzle sa tabelom kako treba bojkotirati violetu hahaha🤣🤣🤣 al veoma hvale vrijedan cin nema sta od njih :bih: :thumbup:
sumirprimus

#8088 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Svaka cast da ovako svi postupe gdje bi nam kraj bio :thumbup:
palermo

#8089 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Rothmans wrote: 27/03/2020 17:26
palermo wrote: 27/03/2020 16:21 I zivota vam nemojte licitirati sa brojem mrtvih....svako od njih ima svoju pricu, ima svoje ime i prezime, ima one koji ce zalovati za njim i stavljati ih u procente gdje ih je vise gdje ih je manje a sve samo zato da bi nesto dokazali u najmanju ruku nije lijepo
De popusti malo
Popustio
Svatko spram sebe, svojih ubjedenja i svoje savjesti
aveos

#8090 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aveos »

sumirprimus wrote: 27/03/2020 17:49 Svaka cast da ovako svi postupe gdje bi nam kraj bio :thumbup:
Znam za Mepas i Grafotisak jucer po 100.000KM,i Premier 250.000KM,kompanija Igman jedan respirator ,10.000 kom maski, 3.000 testera.
To je sto se tice HNK.
Za sportase nisam upratio..cini se Bogdanovic i Dzanan Musa da su donirali određenu svotu
Milenkov buraz

#8091 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Nike af1 white wrote: 27/03/2020 17:30

- 6 respiratora;

"Violeta" d. o. o. Grude
cuvaj se samo kad ti uleti dileja iz tuzle sa tabelom kako treba bojkotirati violetu hahaha🤣🤣🤣 al veoma hvale vrijedan cin nema sta od njih :bih: :thumbup:
aveos wrote: 27/03/2020 17:57
sumirprimus wrote: 27/03/2020 17:49 Svaka cast da ovako svi postupe gdje bi nam kraj bio :thumbup:
Znam za Mepas i Grafotisak jucer po 100.000KM,i Premier 250.000KM,kompanija Igman jedan respirator ,10.000 kom maski, 3.000 testera.
To je sto se tice HNK.
Za sportase nisam upratio..cini se Bogdanovic i Dzanan Musa da su donirali određenu svotu

Ja se ibretim i pomalo sam razočaran našim sportistima. Do duše neki su već dali ali tipa Džeko i Pjanić bi mogli sami par miliona opreme u raspiratorima dati ili drugoj opremi. Al' kurko dokoljenko. :roll:
sumirprimus

#8092 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

To je sto se tice HNK.
Pa vi recite hrvati vako nako. Bosnje najgore
smijesni_ste

#8093 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by smijesni_ste »

Milenkov buraz wrote: 27/03/2020 17:58
Ja se ibretim i pomalo sam razočaran našim sportistima. Do duše neki su već dali ali tipa Džeko i Pjanić bi mogli sami par miliona opreme u raspiratorima dati ili drugoj opremi. Al' kurko dokoljenko. :roll:
Polako, možda bude nešto...eno i Djokovic je nešto donirao, ali tek nakon Federera i Ane Ivanovic reći će zlobnici :D
aveos

#8094 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aveos »

Suvada Kovaca iz Australije sam zaboravio koji je jucer donirao jedan respirator..
Jbga jake su to firme..
Al gdje je Bingo?
sumirprimus

#8095 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Tacno tako jaki privrednici. Niko se ziv ne cuje.
Ima ih pofino. Ko po komandi svi se usutili bez inicijative.
Banksy

#8096 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

I tako,
Ne tesira se, ne hospitalizira se, ljudi umiru po kućama, a Seka se slika.

Kako je moguće da samo u Sarajevu imamo i zvanično 5 klastera, a da je samo dvoje hospitaliziranih?

Kako je moguće da Fadil bez simptoma ispunjava kriterije za testiranje, a žena koja je umrla ili ona koja je 12 dana u mukama pokušavala doći do liječničke pomoći, nije?

Kako je moguće da smo u krizu koja traje mjesecima ušli s hiljadu testova, iako se "za to spremamo od januara"?

Kako je moguće da ljudi k'o kerovi umiru u kućama, da ih niko ne pregleda, ne hospitalizira?

Zašto smo gradili bolnice, šta to plaćamo svaki mjesec, kome, zašto?

Zašto se ne slušaju preporuke WHOa da se neprekidno i ubrzano testira jer se pokazalo da je to jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu?

Kakva je to strategija u kojoj se ne testira, ne liječi, već se čeka da samo prođe, a narod polulud zatvoren u kućama, na neodređeno vrijeme?

U Srbiji, koja testira, danas novih 71, od toga, hospitaliziranih 48. Hrvatsku da ne spominjem.

Ima li iko od novinara, ijedna kuća, da ova pitanja javno postavi i insistira na odgovorima?

Jer ode ovo predaleko...
smjesko071

#8097 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by smjesko071 »

aveos wrote: 27/03/2020 18:03 Suvada Kovaca iz Australije sam zaboravio koji je jucer donirao jedan respirator..
Jbga jake su to firme..
Al gdje je Bingo?
Bingo ce omoguciti prodaju sto vise robe iz srbije
sadie_forever

#8098 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

Milenkov buraz wrote: 27/03/2020 17:58
Nike af1 white wrote: 27/03/2020 17:30
To je sto se tice HNK.

sto bi davao? nebi ni ja dala,a vjerovatno nebi ni ti,cuva mozda mu bude trebalo u porodici ha ya,sta ima od drzave
Ci-Nick

#8099 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

aveos wrote: 27/03/2020 18:03 Suvada Kovaca iz Australije sam zaboravio koji je jucer donirao jedan respirator..
Jbga jake su to firme..
Al gdje je Bingo?
Ne može stići, broji pare, raja mu isprazni trgovine.
Bit će ove godine 100 miliona KM dobiti, šteta je kvariti brojku.
sumirprimus

#8100 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Nije tu samo bingo .da ne ispadne da ga branim ja senadu zamjerim slobodu dok sam ziv.
Al ima jos privrednika i jakih firmi. Isto sute i ne pokazuju nikakvu inicijativu u ovom vanrednom stanju.
Sramota brate
Locked