pepeljara wrote: ↑26/03/2020 18:10
Ja jos uvjek ne mogu da svarim
Novalić o otpuštanju radnika: Prije bih rekao da je smanjen broj uposlenih
Premijer
#hljebaigara
Je ne znam sta ljudi ocekuju. Neki ko da su se danas ili jucer probudili pa se pitaju u kakvoj se drzavi mi nalazimo.
Ja sam dio te privrede, samozaposlen sam, imam uposlenike (doduse veoma mali broj), ne radimo evo druga sedmica. Sta da ja ili bilo ko drugi da ocekuje.
Drzave zap.evrope rade jedino sto je moguce, pumpaju novac u privredu, ne znam ja nisam nigdje procitao da je npr.Njemacka suspendirala placanje poreza ili doprinosa (onog dijela koji snosi poslodavac). Ne oni kazu vi uredno placajte mi cemo snositi dio troskova za plate, poreze i doprinose ako ne otpustate nikog.
Za bilo sta drugo bila bi potrebna izmjena i dopuna cjelog niza zakona za sta sada niti ima vremna niti ima prostora ako se zna kako funkcionira postupak izmjene i dopune zakona.
Nasa drzava ili entiteti nemaju taj novac. Tacka.
Sta treba Fadil da kaze necu uzeti respirator dacu privredi u ovakavom stanju. Jedan respirator navodno kosta 100.000 KM ja znam 10 malih preduzeca koji s tih 100.000 KM mogu da 1 mjesec bez problema prezive i da se sacuva 30-40 radnih mjesta. Ali ko ce to da uradi.
Svi to veoma dobro znaju.
Sta mislis zasto Bakira nigdje nema.
Supak se povukao.
Lice krize bice i ostat ce Fadil Novalic.
Ne branim ga ali i da ima para koji nema Fadil mora da svaki postupak usaglasi barem sa vrhom SDA i HDZ i jos 10-tak drugih da bi mogao bilo sta poduzeti.
Jel najavio 10% skracenje plata u javnom sektoru, prvi predsjednik tog sektora sa placom od 3.000 KM digao kuku i motiku, sta cemo mi davati gazdama koji voze auta od po 200.000 KM. Obicni populizam.
Moj savjet je svakom ko ima vise radnika a ne radi da iste odjavi i posalje na biro tako da imaju naknadu sa birao da dio koji im fali do plate ako moze isplati na ruke i na taj nacin sacuva svoju firmu ali i radna mjesta tih ljudi jer kad ovo prodje Porezna ce doci po svoje. Meni je lako ja imam mali broj uposlenih ja mogu podjenjeti mjesec dva sta ce onaj ko ima 20-30-100 radnika.
Nasa drzava je bez para za ovakve situacije.
Na zalost trazili smo tj.birali i dobili smo.
HDZ za svoje birace vec sprema spinove o centralizaciji, o krsenju ustava o politickom sarajevu i oni ce poznavajuci intiligenciju prosjecnog biraca s tim proci.