Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Carnival_Row

#7451 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Carnival_Row »

sumirprimus wrote: 26/03/2020 08:48 cisto sumnjam u tu pricu jer bi se otkrilo, i otkud kod nas prije ostatka svijeta?
a da je bilo prije u ostatku svijeta ova statistika koju ima covid bi se primjetila. nema sanse da bi proslo ispod radara..
to je bila zesca gripa vjerovatno.
ma hajde, čuj nema šanse, imamo jako zdravstvo i jake stručnjake uz bolikurac opciju za svakog pacijenta, dobijemo sljedeće, da nije svijet reagovao ili da nije žaba vidila kako se konj potkiva ni ona nebi krekećala.
muha_sa

#7452 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote: 26/03/2020 08:48 cisto sumnjam u tu pricu jer bi se otkrilo, i otkud kod nas prije ostatka svijeta?
a da je bilo prije u ostatku svijeta ova statistika koju ima covid bi se primjetila. nema sanse da bi proslo ispod radara..
to je bila zesca gripa vjerovatno.
Ja sam sredinom januara najebo a do sad nikad gripu imo nisam.
Par dana temperatura 39-40 :-) nije me vala u prsima stezalo al me jest kašalj handrio jedno desetak dana.
Konto sam--evo mi rahmetolog došo :lol:
sumirprimus

#7453 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

isto sam imo, dijete i gore proslo mjesec dana maltene...
al mislim logicki otkud kod nas tad? morala je isto tak odoc odnekle, e da je dosla kako je ostatku svijeta prosla ispod radara na ovu statistiku ljudi?
emirolini

#7454 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

To je bio jedan virus gripe, naravno da gripe nisu sve iste. U Tuzli je bilo doata zarazenih, kod mene na poslu je bilo puno kolega koji su to prebolili. Oni sad imaju koliko toliko antitijela za odbranu protiv ovog nadam se. A bilo je i puno slucajeva n1h1 gripe. Znam ljude koji su se jedva izvukli. Bas dugo lezali na gradini.
Carnival_Row

#7455 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Carnival_Row »

da svima bude jasnije boli vladu i stranke kurac za narodom, ovde se radi o LOVI koju će pokrast, jedan dio će da preusmjere na spašavanje stranačkih firmi gdje su zaposlena njihova djeca i rodbina, ono što nije zaposleno ode našim parama da studira po bjelosvjetskim destinacijama(ČITAJ DROGIRA SE I OPIJA NAŠIMA PARAMA U STANOVIMA IZNAJMLJENIM OD 600 KVADRATA).

ko nije shvatio da je ovo propala država vidjet će nadam se kad se ovo završi, dobro je ako od tzv ekonomije OSTANU DUGMIĆI!
Mister__No

#7456 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mister__No »

Federalna inspekcija izdala više od 17.000 rješenja o izolaciji

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je objavio posljednje podatke o broju izdatih rješenja o izolaciji za osobe koje preko graničnih prijelaza ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Izjavu direktora FUZIP-a Anisa Ajdinovića prenosimo u cijelosti prenosimo u cijelosti.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u Bosni i Hercegovini.

Podsjećam, od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Pored GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Orašje, GP Bijača i GP Kamensko.

Zaključno s danom 24.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 17.002 rješenje o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.
Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.570 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 157 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 90 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 350 rješenja izdatih od strane kantonalnih sanitarnih inspektora na GP Aerodrom Tuzla, čime za ukupno 440 lica prestaje period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 212 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 55 lica biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u proteklom periodu po prijavama građana izvršio 73 redovna i 70 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih su izrečena ukupno 73 prekršajna naloga u iznosu od 156.450,00 maraka. Kod 70 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.
Ovim putem želim zahvaliti našim inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije.

Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH“, kazao je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.
Last edited by Mister__No on 26/03/2020 08:57, edited 2 times in total.
El_comadante

#7457 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by El_comadante »

u Sarajevu 9 slučaja registrovanih do sada. jeli moguče d au Tuzli nema ni jedan?
sumirprimus

#7458 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

i ja idem istom logikom. mozda je i h1n1 a nije se testiralo ...
ko ce znat...
ovaj covid scenarij je nemoguce da prodje ispod radara na ovoliki broj zarazenih, hospitaliziranih i umrlih.
sumirprimus

#7459 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

El_comadante wrote: 26/03/2020 08:54 u Sarajevu 9 slučaja registrovanih do sada. jeli moguče d au Tuzli nema ni jedan?
vjeruj i mi se cudom cudimo, il ne testiraju il fakat nema. trece solucije nema :lol: :-)
ali ne bi mogli sakrit hospitalizirane definitivno, jedino logicno mi je da kasni kod nas kao u nekim drugim drzavama, tako su pricali za rusiju i tursku a eno sad i kod njih brojevi rastu..
nasa sreca je relativna izolovanost u odnosu na ostatak svijeta. onda klaster banjaluka, konjic mostar zasad smo vjerovatno izolovani. nadam se :-)
El_comadante

#7460 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by El_comadante »

kakavdanakneiskustvu wrote: 26/03/2020 07:30
kokuz_sa wrote: 26/03/2020 00:33 Nesto ne upratih..

Jel koji nas sportista kupio koji restpirator za bolnice?
džanan musa je donirao ne znam tacno koliko para za bihacku bolnicu,hrvatski kosarkas bojan bogdanovic donorao cini mi se 50000 dolara za mostarsku bolnicu
da je i Teletović nešto para za Konjic i njihovu bolnicu.
Bojan Bogdanovic je rodjen u Mostaru dakle bh košarkaš koji igra za Hrvatsku.
Carnival_Row

#7461 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Carnival_Row »

kada propadne tzv ekonomija u ovoj banana državi nadajte se ratu novom, jer ništa dobro iz ovoga narod neće da nauči a niti će bilo šta dobro da dolazi iz stranačkih centrala.
El_comadante

#7462 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by El_comadante »

sumirprimus wrote: 26/03/2020 08:56
El_comadante wrote: 26/03/2020 08:54 u Sarajevu 9 slučaja registrovanih do sada. jeli moguče d au Tuzli nema ni jedan?
vjeruj i mi se cudom cudimo, il ne testiraju il fakat nema. trece solucije nema :lol: :-)
ali ne bi mogli sakrit hospitalizirane definitivno, jedino logicno mi je da kasni kod nas kao u nekim drugim drzavama, tako su pricali za rusiju i tursku a eno sad i kod njih brojevi rastu..
nasa sreca je relativna izolovanost u odnosu na ostatak svijeta. onda klaster banjaluka, konjic mostar zasad smo vjerovatno izolovani. nadam se :-)
tako su govorili za Sarajevo kako nema i što bi se reklo u narodu naslutiše :lol: ( nisu testirali sada konačno počeli)
Carnival_Row

#7463 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Carnival_Row »

El_comadante wrote: 26/03/2020 08:57

treba iz izolacije izać polako biće sadake

Image
Herr Flick

#7464 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Herr Flick »

Vidim nasi glavni mediji i dalje ignorišu teror koji nas vozaci kamiona dozivljavaju od strane Hrvatske, hajd sto ljudi cekaju 2, 3 dana da predju granicu, ali kad predju granicu onda cekaju jos nekoliko sati da se skupi dovoljno kamiona da se napravi tzv. konvoj koji ce hrv. policija ispratiti na granicu sa Slovenijom bez zaustavljanja i to brzinom 40,50 kmh.. Ljudi citavu Evropu voze bez prepreka i onda dodju u Hrv gdje ovi glume neku silu i tzv. borbu protiv korone... Naravno ovu nasu jadnu vlast zaboli briga za to :-)
vjeshalica

#7465 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

El_comadante wrote: 26/03/2020 08:57
kakavdanakneiskustvu wrote: 26/03/2020 07:30
kokuz_sa wrote: 26/03/2020 00:33 Nesto ne upratih..

Jel koji nas sportista kupio koji restpirator za bolnice?
džanan musa je donirao ne znam tacno koliko para za bihacku bolnicu,hrvatski kosarkas bojan bogdanovic donorao cini mi se 50000 dolara za mostarsku bolnicu
Zlatko Dalić dao 40.000 kuna za bolnicu u Livnu
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#7466 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Slo Burner »

U LOmbardiji su to imali u Decembru i Novembru, kruzio je neki clanak, od nekog Talijasnkog epidemiologa.
Eh sad ja sam bio u Itaiji u nevembru, ne znam za vas :-D
Sjecam se da je to veče na pedijatriji-Pulmologija primljen rekordan broj pacijenata, sve upala pluca...
sumirprimus

#7467 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

El_comadante wrote: 26/03/2020 08:58
sumirprimus wrote: 26/03/2020 08:56
tako su govorili za Sarajevo kako nema i što bi se reklo u narodu naslutiše :lol: ( nisu testirali sada konačno počeli)
znam sve, sjedimo pratimo i strepimo al opet se nadas, da ce te/nas profulat. ljudski je.
hladan.preminger

#7468 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

Slo Burner wrote: 26/03/2020 08:45 Iskreno se nadam da je tako, cijela mi je kuca imala virusnu upalu pluca.
Beba i otac bas bili kriticni, visoka temperatura,suhi kasalj tesko disanje, mali sanitetom prebacen na UKC. Sve se to desilo nekad prije nove godine
Moja 2,5 godišnja djevojcica je 5 dana prije nove godine fasovala upalu pluća, pluća se punila vodom, saturacija bila 82%. sreća pa inhalacije vratile saturaciju u normalu na 92%. inače bi završila na respiratiru. par dana prije toga se družila sa malo starijom rodicom koja je 20.12. došla iz italije iz okoline trevisa koja je također u tom periodu fasovala upalu pluća, ali je bila ok i za tri dana uz inhalacije se stanje vratilo u normalu.
btw cijelo to vrijeme je bila kod majke/nane koja je pedijatar sa 40 godina iskustva. tačno za novu godinu i kod nje stanje popravilo.
ko nije vidio kako diše dijete kojem su pluća puna vode, ne zna koliko je to jeziv prizor.

ja i dalje tvrdim da je to bila korona. jer smo svi balili i kihali u periodu od 15 dana nakon toga, čak i naša 6mjesečna beba koja je najbolje to podnijela.
JavierBosnia

#7469 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JavierBosnia »

Nisam upratio a cujem prica se
Jel kod nas vazi neka zabrana 2 osobe u automobilu i to ne smiju obje naprijed ili je izmisljotina?
sumirprimus

#7470 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

nista onda ako imslite da je to to imate imunitet i sigurni ste, izadjite i hodajte. ako ste sigurni :D
Slo Burner

#7471 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Slo Burner »

sumirprimus wrote: 26/03/2020 09:04 nista onda ako imslite da je to to imate imunitet i sigurni ste, izadjite i hodajte. ako ste sigurni :D
Joj samo da znam , da ovom svom talijanu kazem, kaki kurac korona, ja to pješke
sumirprimus

#7472 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ali ako paaak nije to to, pluca naceta :skoljka: :run:
zato sjedite gdje ste, ako i jeste dodatni plus.
cuvaj se i bog te cuva :thumbup:
Bosniacum

#7473 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bosniacum »

seoBIH wrote: 26/03/2020 07:40 Da li vi shvatate da respirator nije garancija bilo čega, a da usput nosi ogromne rizike? Da li ste svjesni da za svaki respirator moraš imati i obučene ljude? Pa ne ide to samo kupi i to je to.
Teško je to objasniti, da nama nedostaje kvalifikovanog kadra za rukovanje takvom sofisticiranom opremom.

Usput da spomenem da se cijene vrhunskih respiratora za jednice intenzivne njege se kreću od 45.000 - 90.000 KM.

https://adonyss.com/medical-equipment?d ... MEEALw_wcB
sumirprimus

#7474 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ja ulazem na opciju da mi ne zatreba nikako :D
sigurnije je :skoljka:
Slo Burner

#7475 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Slo Burner »

Bosniacum wrote: 26/03/2020 09:07
seoBIH wrote: 26/03/2020 07:40 Da li vi shvatate da respirator nije garancija bilo čega, a da usput nosi ogromne rizike? Da li ste svjesni da za svaki respirator moraš imati i obučene ljude? Pa ne ide to samo kupi i to je to.
Teško je to objasniti, da nama nedostaje kvalifikovanog kadra za rukovanje takvom sofisticiranom opremom.

Usput da spomenem da se cijene vrhunskih respiratora za jednice intenzivne njege se kreću od 45.000 - 90.000 KM.

https://adonyss.com/medical-equipment?d ... MEEALw_wcB
Ovaj termometar sto prodaju ja na Ebayu kupio za 7 dolara :run:
Locked