Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#11851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Spektakluk wrote: 23/03/2020 19:33
Lajavikrelac wrote: 23/03/2020 18:27 Moj je pokojni deda bio vozač u bolnici cijeli svoj radni vijek, a početkom 70tih kada je izbila na Kosovu epidemija Variole Vere upućen je kao član ekipe za suzbijanje epidemije. Kao prvo za zaražene su karantini bili u hotelima i vodila se briga o higijeni i dezinfekciji, kao drugo mjesta tj. žarišta su izolovana blokadama vojske i policije, vodilo se računa o snabdijevanju potrepštinama u izolaciji, sva vozila su dnevno dezinfikovana lizolom (tada smo imali vojskiu i ABHO jedinice), a svo osoblje medinckih ekipa je dobilo zaštitnu opremu. Preventivno je izvršeno cijepljenje svih građana tadašnje države u najkraćem roku, a deda je dobio vakcinu i imuno gamaglobulin za zaštitu (tada su sva cjepiva i vakcine proizvođene u SFRJ nije bilo prošenja okolo). Svu operaciju zaustavljanja epidemije su vodili specijalisti epidemiolozi po čijim uputstvima su djelovali svi organi. E sad uporedite sistem tada i kada nije bilo ni 10% današnje tehnike i medicine i sada kad suzbijanje je bolesti rade podobni partijski kadrovi a doktori sa 30 godina iskustva u epidemiologiji se zarezuju pišljiva boba... :oops: Razlika je samo u tome što je cjepivo za Variolu Veru postojalo ali nije bilo 100% efikasna zaštita ako si inficiran i još koji faktori...
Budi uvjeren, da su i tada citavu operaciju vodili itekako podobni partijski kadrovi. Razlika je u tome sto se onda ipak malo vise cijenila i struka, tj bila je potreban (ali ne i dovoljan) uslov podobnosti.
Porediti partijsku pripadnost tad i sad je van pameti :-) ja ti pričam šta je neko iz moje kuće doživio, a i sad nakon toliko godina ljekari tvrde kako se tadašnji rukovodeći kadar nije miješao u odluke doktora specijalista, a to je naravno naređeno odozgo. Drugovi doktori - radite posao za koji ste pripremani, a poslije ćemo račune svoditi. Tako je i bilo.
Last edited by Domaci izdajnik on 23/03/2020 20:04, edited 1 time in total.
King Theoden

#11852 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Kad struka progovori o metodama "liječenja" tek onda nastaje strah.
Dr med se pita koliko je ljudi ubijeno od strane doktora koji su primjenjivali pogrešne metode :shock:
Koga zanima, od 10.30

Ps.
Govori i o načinu tj metodi kako se dođe do broja ljudi koji umiru od sezonalne gripe :run:

L3D3NA wrote: 23/03/2020 19:37 upravo, pola ih hoda naokolo, dok se drugi pridržavaju propisa
Pa kad se ne pridržavaju ljudi koji su zaduženi za zdravlje, šta očekuješ od naroda?!
Vala, ja ću gledati da ispostujem preostale dane i onda sasvim normalno napolje.
L3D3NA

#11853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

piupiu wrote: 23/03/2020 15:19
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 13:55
piupiu wrote: 23/03/2020 13:52

:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Pusti inžinjere da se zabavljaju. Iz tih tech-jamova svašta korisno izadje. :)

nemam ništa protiv, neka se igraju. svakako su u izolaciji :)

Eno Bekto kupio dva respriatora u Njemačkoj i 100 pandemijskih odijela za KB Goražde. To Fadil treba da radi a ne da narodu zamazuje oči respiratorom iz Gračanice.

Ne znam jesu li se sjetili da na tržištu postoji korištena i polovna oprema. Neka to kupuju pa neka servisiraju.
Pa neki dan je BH Telecom rekao da doniraju milion maraka za nabavku respiratora. I od tad niko ni riječi, jesu l' šta naručili, hoće li, kad će... :roll:
Vidim da si vrlo pametna i načitana osoba i da sve pokušavaš sagledati sa realne i objektivne strane,
pa zbog toga mislim da već sama znaš odgovor na to pitanje, samo ga ne želiš prihvatiti, iz razloga što se to kosi sa tvojim pogledom na svijet i ljude :)
I ja sam se nekada pitala kako je moguće da u sred stradanja ljudi netko profitira...više se ne pitam.
Još se nadam da će bar trećinu toga potrošiti na nabavku respiratora i ostale neophodne medicinske opreme, nada umire zadnja, koliko god bio svjestan da se to neće desiti.
A donacije... (ponekad pomislim pranje novca), taj isti Telecom je mogao sam nabaviti respiratore i pokloniti ih bolnicama,
mislim da svi znamo da je pametnije donirati u onome što nekome/državama treba, nego u novcu.
ćiribiribela

#11854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

GAU8 wrote: 23/03/2020 19:53 Dze ste analiticari..

Ima li korone :run:

Da li je @ciribiribela dobila rezultate pa da bar imamo zivog svjedoka 8-)
Nope, danas ja njih zvala kazu da nije jos gotovo. :roll:
Milenkov buraz

#11855 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

zubi wrote: 23/03/2020 19:50
Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 19:46
zubi wrote: 23/03/2020 19:36

Nigdje Italije??
Pročitaj tekst pa tabelu ispod

https://worldpopulationreview.com/count ... #dataTable
Po meni tabela ispod je nesto drugo, nema veze sa tekstom... Nebitno, dokazi ti meni da ova rang lista nije validna, da Holandija i Svedska nemaju najbolje zdravstvene sistemi u Evropi. Ja mislim da imaju i da im to daje vjetar u krila da poduzmu strategiju kakvu su poduzeli i da se relaksirano odnose prema pandemiji...

Hoce li im se to obiti o glavu ili nece, vidjecemo...
:lol: Pa ti si postavio link kao dokaz svojih tvrdnji a ja te korigujem. Lijepo ti na tabeli piše Best Healthcare In The World by Population 2020. Ako ne znaš engleski ukucaj u Google pa prevedi. Po ovome što si ti postavio Italija ima 2 najbolji sistem prema populaciji. Valjda bi ti trebao to objasniti šta znači ako se pozivaš na to istraživanje. :mrgreen:
zubi

#11856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 20:10 :lol: Pa ti si postavio link kao dokaz svojih tvrdnji a ja te korigujem. Lijepo ti na tabeli piše Best Healthcare In The World by Population 2020. Ako ne znaš engleski ukucaj u Google pa prevedi. Po ovome što si ti postavio Italija ima 2 najbolji sistem prema populaciji. Valjda bi ti trebao to objasniti šta znači ako se pozivaš na to istraživanje. :mrgreen:
Samo ti koriguj...

What countries have the best healthcare in the world?

The Legatum Institute's Prosperity Index ranked at 149 countries in several different categories, including healthcare. This report looks at factors including health infrastructure, basic mental and physical health, and the availability of preventative care. Based on the latest report, the following countries were found to have the best healthcare:

Canada
Qatar
France
Norway
New Zealand
Germany
Hong Kong
The Netherlands
Switzerland
Singapore
Luxembourg
Japan
Sweden

:thumbup:
daddy-kool

#11857 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

USA 41,569 +8,023 504 +85
Italy 63,927 +4,789 6,077 +601
Spain 33,089 +4,321 2,207 +435
Germany 29,056 +4,183 118 +24
France 19,856 +3,838 860 +186

Njemačka se i dalje dobro drži :thumbup:
Španija je ušla u onaj grozni dio, puno novoinficiranih, mnogo umrlih.
Italija napokon nešto manje...
biglebovski

#11858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

last mohicans wrote: 23/03/2020 19:48 Veoma neobičan, realan i potpuno drugačiji klip o svemu ovome sto se dešava, sa posebnim osvrtom na lešinarsko izvještavanje pojedinih medija,portala i TV kuca koje sire psihozu, paniku i nemir među ljude.
Toplo preporučujem
https://m.youtube.com/watch?v=sxUxOSQen ... e=youtu.be
Ja bi sve takve medije i službeno etiketirao kao senzacionalizam, kad otvoriš Index npr. da izleti upozorenje u smislu: ulazite na senzacionalistički portal koji u vama može izazvati napade panike, straha,mržnje i tako. Napeto i zadire u određena prava ali po meni jedna od solucija da se smanji breaking news iživljavanje i ludnica oko klikova.
Što se teme tiće, raduje me ona vijest iz Čačka da su svi tamo zaraženi odbolovali svoju koronu bez posljedica i vjerujem i nadam se da će i ovi naši zaraženi u Konjicu to bez posljedica predeverati. Osim ako na partiju nije bilo kakvih 90plus.
ejjus

#11859 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ejjus »

last mohicans wrote: 23/03/2020 19:48 Veoma neobičan, realan i potpuno drugačiji klip o svemu ovome sto se dešava, sa posebnim osvrtom na lešinarsko izvještavanje pojedinih medija,portala i TV kuca koje sire psihozu, paniku i nemir među ljude.
Toplo preporučujem
Napao je Murdoch-ove izrode i ostatak videa nije nista rekao sto nije spomenuto bas u tim novinama. Jest da te bitnije vijesti propadnu u moru gluposti, sto je jedan od medijskih stilova, ali reci da to nije novinarstvo je malo arogantno. Ako zna sta je pravo novinarstvo, neka napravi video koji obradjuje te prave novinare, i onda mu mozda ispadne nesto sto je vrijedno lajka.

Da krace kazem. Lagano je napadati Fox News (znam da nije Fox spomenuo, banaliziram) kao nekredibilan izvor, ali Fox oko odredjenih tematika ima najprecizniju statistiku. Zasto to imaju? Zato sto im je potrebna.

Ili jos krace. Optuzuje nekog za clickbait, dok sam isto proizvodi.
Milenkov buraz

#11860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

zubi wrote: 23/03/2020 20:12
Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 20:10 :lol: Pa ti si postavio link kao dokaz svojih tvrdnji a ja te korigujem. Lijepo ti na tabeli piše Best Healthcare In The World by Population 2020. Ako ne znaš engleski ukucaj u Google pa prevedi. Po ovome što si ti postavio Italija ima 2 najbolji sistem prema populaciji. Valjda bi ti trebao to objasniti šta znači ako se pozivaš na to istraživanje. :mrgreen:
Samo ti koriguj...

The Legatum Institute's Prosperity Index ranked at 149 countries in several different categories, including healthcare. This report looks at factors including health infrastructure, basic mental and physical health, and the availability of preventative care. Based on the latest report, the following countries were found to have the best healthcare:

Canada
Qatar
France
Norway
New Zealand
Germany
Hong Kong
The Netherlands
Switzerland
Singapore
Luxembourg
Japan
Sweden

:lol: A eto ti Njemačke ispred fakat si nedokazan ili ti samo noge smrde :lol:
GAU8

#11861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

daddy-kool wrote: 23/03/2020 20:13 USA 41,569 +8,023 504 +85

Jutros je RKI u njemackoj rekao da je za vikend prijavljeno malo manje od stvarnog broja, jer za vikend nisu dostavljene sve prijave, a to ce biti nadoknadjeno danas.
Tako da je dio danasnjih infekcija ustvari ono sti nije javljeno jucer i u subodu.
Treba uzeti neku srednju vrijednost i sacekati utorak, pa da se procijeni pravi trend
zubi

#11862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 20:17
Samo ti koriguj...

Canada
Qatar
France
Norway
New Zealand
Germany
Hong Kong
The Netherlands
Switzerland
Singapore
Luxembourg
Japan
Sweden

:lol: A eto ti Njemačke ispred fakat si nedokazan ili ti samo noge smrde :lol:
Kakva ba Njemacka??? Ko o Njemackoj prica... kakav si ti kralj, zaboravio o cem je rijec... hahaha... Haj svako dobro...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

amar1994 wrote: 23/03/2020 19:18 Image
Odrzavanje razmaka bez bilo kakve naredbe. :D
NediM17

#11864 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Spektakluk wrote: 23/03/2020 19:33
Lajavikrelac wrote: 23/03/2020 18:27 Moj je pokojni deda bio vozač u bolnici cijeli svoj radni vijek, a početkom 70tih kada je izbila na Kosovu epidemija Variole Vere upućen je kao član ekipe za suzbijanje epidemije. Kao prvo za zaražene su karantini bili u hotelima i vodila se briga o higijeni i dezinfekciji, kao drugo mjesta tj. žarišta su izolovana blokadama vojske i policije, vodilo se računa o snabdijevanju potrepštinama u izolaciji, sva vozila su dnevno dezinfikovana lizolom (tada smo imali vojskiu i ABHO jedinice), a svo osoblje medinckih ekipa je dobilo zaštitnu opremu. Preventivno je izvršeno cijepljenje svih građana tadašnje države u najkraćem roku, a deda je dobio vakcinu i imuno gamaglobulin za zaštitu (tada su sva cjepiva i vakcine proizvođene u SFRJ nije bilo prošenja okolo). Svu operaciju zaustavljanja epidemije su vodili specijalisti epidemiolozi po čijim uputstvima su djelovali svi organi. E sad uporedite sistem tada i kada nije bilo ni 10% današnje tehnike i medicine i sada kad suzbijanje je bolesti rade podobni partijski kadrovi a doktori sa 30 godina iskustva u epidemiologiji se zarezuju pišljiva boba... :oops: Razlika je samo u tome što je cjepivo za Variolu Veru postojalo ali nije bilo 100% efikasna zaštita ako si inficiran i još koji faktori...
Budi uvjeren, da su i tada citavu operaciju vodili itekako podobni partijski kadrovi. Razlika je u tome sto se onda ipak malo vise cijenila i struka, tj bila je potreban (ali ne i dovoljan) uslov podobnosti.
Cijenila i te kako. Znam priču o prof. Kemalu Kapetanoviću iz Zenice, stručnjaku svjetskog glasa na polju metalurgije. Došo Tito u posjetu željezari, kažu partijski funkcioneri dobar je Kemo samo ide u džamiju. Na to drug stari kaže, u čemu je problem, napravite mu džamiju u krugu željezare da ne dangubi puno. :D
E sad, ako su lagali mene...
Ermin ZM

#11865 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

GAU8 wrote: 23/03/2020 20:18
daddy-kool wrote: 23/03/2020 20:13 USA 41,569 +8,023 504 +85

Jutros je RKI u njemackoj rekao da je za vikend prijavljeno malo manje od stvarnog broja, jer za vikend nisu dostavljene sve prijave, a to ce biti nadoknadjeno danas.
Tako da je dio danasnjih infekcija ustvari ono sti nije javljeno jucer i u subodu.
Treba uzeti neku srednju vrijednost i sacekati utorak, pa da se procijeni pravi trend
Vitalni su njihovi starci. Bruka ih vozi bicikla, trce itd. Kod nas da vidi neko covjeka 70 plus da vozi biciklo i trci kroz park proglasili bi ga ludim. Ja msm da u Njemackoj covjek od 70 je vitalniji nego kod nas sa 60.
vjeshalica

#11866 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

MMM1977 wrote: 23/03/2020 19:55 U vrijeme modernih tehnologija oni njih obilaze kućama :shock: Kad ode u samoizolaciju, snime mu sobu i kažu jarane, tri puta dnevno ćemo te zvati na videopoziv (besplatno) i ima da se javiš iz ove sobe da te vidimo. Plus stave barkod tu da skenira ili nešto tako. Ma smiješno šta radimo.
Nanogica
L3D3NA

#11867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

skafiskafsnjak wrote: 23/03/2020 16:49 Bingo Konjic . Sjebace drzavu meni se cini

Image
neće oni (narod koji stoji u redovima) sjebat državu (koja je već sjebana da ne može biti sjebanija)
nego uhljebi koji je vode i određuju neke zabrane, donose neke odluke i onda ne urade ništa da to sprovedu kako bi trebalo
pa narod, u neznanju šta i kako, paniči, kupuje, hoda, traži, moli, čeka...
Ermin ZM

#11868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

vjeshalica wrote: 23/03/2020 20:23
MMM1977 wrote: 23/03/2020 19:55 U vrijeme modernih tehnologija oni njih obilaze kućama :shock: Kad ode u samoizolaciju, snime mu sobu i kažu jarane, tri puta dnevno ćemo te zvati na videopoziv (besplatno) i ima da se javiš iz ove sobe da te vidimo. Plus stave barkod tu da skenira ili nešto tako. Ma smiješno šta radimo.
Nanogica
Sta ako kenja? :D
Nivelacija

#11869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

biglebovski wrote: 23/03/2020 20:15
Toplo preporučujem
Ja bi sve takve medije i službeno etiketirao kao senzacionalizam, kad otvoriš Index npr. da izleti upozorenje u smislu: ulazite na senzacionalistički portal koji u vama može izazvati napade panike, straha,mržnje i tako. Napeto i zadire u određena prava ali po meni jedna od solucija da se smanji breaking news iživljavanje i ludnica oko klikova.
Što se teme tiće, raduje me ona vijest iz Čačka da su svi tamo zaraženi odbolovali svoju koronu bez posljedica i vjerujem i nadam se da će i ovi naši zaraženi u Konjicu to bez posljedica predeverati. Osim ako na partiju nije bilo kakvih 90plus.
Kako sam prestao pratiti N1 i njihovu TV i portal i FB 80% lakše podnosim ovu situaciju.
seoBIH

#11870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Bluemore wrote: 23/03/2020 19:44
seoBIH wrote: 23/03/2020 18:28 Apspirator je patentiran. Čak i da kopiraš pušiš tužbu.
u slucaju nuzde?
Da jbga. Već su zaprijetili Talijanima zbog printanje ventila, pa su morali iz providno u bijeli praviti, a to nije bas sigurno, treba biti transparentno zbog nadzora.
Milenkov buraz

#11871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

zubi wrote: 23/03/2020 20:20
Kakva ba Njemacka??? Ko o Njemackoj prica... kakav si ti kralj, zaboravio o cem je rijec... hahaha... Haj svako dobro...
Ne provaljuj se više... :lol:
zubi wrote: 23/03/2020 19:07
Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 18:57
zubi wrote: 23/03/2020 18:44
Te drasticne mjere ne provode se da se zasustavi pandemija, nego samo uspori, kupuje se vrijeme... Ko ima dobar zdravstveni sistem, nema potrebe za drasticnim mjerama, kao Holandija ili Svedska, npr.... Mi jbg, nismo te srece...
Nema Holadnija ni Svedska ništa bolje od Njemačke već se Holadnija odlučila kao Engleska u početku na strategiju "ko preživi preživi" i to je ona desničarska strategija. Oni će se tek zaabaviti o sebi kada im krene udar na bolnice ali sami pali sami se ubili.
Ja cuh da ima...

https://www.youtube.com/watch?v=ozmh40w ... uQIZd6BROg
zubi

#11872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 20:32
Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 18:57

Nema Holadnija ni Svedska ništa bolje od Njemačke već se Holadnija odlučila kao Engleska u početku na strategiju "ko preživi preživi" i to je ona desničarska strategija. Oni će se tek zaabaviti o sebi kada im krene udar na bolnice ali sami pali sami se ubili.
Ja cuh da ima...

Hahahahahaha... Jarane ko je Njmeacku spomenuo, ja ili ti.... koji si kralj :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Samo ti koriguj...

Canada
Qatar
France
Norway
New Zealand
Germany
Hong Kong
The Netherlands
Switzerland
Singapore
Luxembourg
Japan
Sweden

Bolje sprijeciti nego lijeciti, kaze stara izreka.

Sto znaci da je preventiva bolji dio zdravstvenog sistema. ;-)
King Theoden

#11874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Njemačka na šestom mjestu?
Zemlja u kojoj godišnje oko 20k ljudi umre zbog greška koje počini medicinsko osoblje?
Može se i kazati da njemački doktori godišnje ubiju 20k ljudi.
Zemljo, otvori se :roll:
Milenkov buraz

#11875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

zubi wrote: 23/03/2020 20:35
Milenkov buraz wrote: 23/03/2020 20:32
Ja cuh da ima...

Hahahahahaha... Jarane ko je Njmeacku spomenuo, ja ili ti.... koji si kralj :D
OK, provalio si se, sada se samo loše vadiš. Toliko od mene u ovoj raspravi sa tobom. Preporučujem ti da iduću put prije nego nešto postaviš kao dokaz svojih tvrdnji prvo porčitaš sve do kraja da bi znao argumentom braniti a ne ovavim djetinjastim upadicama. Ali vandredna je situacija pa ti opraštam. :wink:
Locked