Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
The 51st State
#11751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Popijemo pivu ponekad 
-
high_volume
#11752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
FB status žene iz Beograda, zaražene coronavirusom, prenosi Dnevni avaz:
- Nemam mnogo snage za kuckanje, teško fokusiram misao, ovo će sada biti moj maksimum za danas. Hvala svima od srca na javljanju i porukama. Malkice mi je gore, prije nego što krene na bolje. Smatrala sam svojom građanskom dužnošću da objavim šta mi se dešava i da tako obavijestim one kojih nisam mogla da se sjetim da sam ih makar usput vidjela u danima kada nisam ni znala da sam u inkubaciji.
Iz prve ruke ću vam reći: na infektivnoj je sve pod konac. Laž je da nemaju zaštitnu opremu, laž je da ne znaju šta rade, laž je da ne postoji jasan protokol. Neopisivo ljubazni i saosjećajni, doktori, sestre, tehničari, žao mi je što im, pod onim skafanderima, nisam vidjela lica da zapamtim uz zahvalnost.
Ja sam danas malkice gore, prije nego što mi postane bolje. Nije me sramota bolesti, nikoga ni jedne bolesti ne smije biti sramota. Samo potpuna izolacija pomaže, baš potpuna. Kod kuće - samo u jednu sobu, ide se samo u kupatilo, i to sa zaštitom i odmah totalna dezinfekcija. Svoje sudove odvojite od ostalih. Ne ulazite u kuhinju i zajednički prostor. Ne idite "samo da nešto uzmem" jer ćete time sigurno zaraziti ukućane, koji nemaju gdje da se sklone i koji su vam jedini izvor njege.
I ako nemate simptome, vratite film unazad, barem 14 dana, razmislite o svim susretima, o svakoj kafi u kafiću, o svakom rukovanju i bezrazložnom cmakanju, o svakom pipnutom hljebu u prodavnici, o svakom gelenderu, dugmetu u liftu, ulaznim vratima zgrade, šipki u prevozu, toaletu na radnom mjestu, bukvalno o svemu. Svaka ta stvar može da bude prenosilac virusa. I vi možete da ga ne osjetite, a da ga ipak imate i prenosite. Ja sam se zatvorila 4 dana nakon susreta sa prijateljem, za koga se kasnije ispostavilo da ima covid.
Dakle, zatvorila sam se i bez simptoma, ni on ni ja nismo putovali, ali nisam mogla da tvrdim da nisam bila izložena nekome ko možda ima covid. Mislila sam: u najboljem slučaju, džabe sam blejala danima kod kuće. U najgorem, imam koronu, ali sam barem zaštitila ljude od sebe - napisala je, između ostalog, i zamolila sve da ostanu u kućama.
-
AmirBaa
#11753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ne rece u kakvom je stanju, ili ja nesto nisam skontao. I ovo vidjoh, ko zna je li istina https://tuzlanski.ba/oko-nas/region/beo ... jRmzD7cqlYhigh_volume wrote: ↑23/03/2020 17:46 FB status žene iz Beograda, zaražene coronavirusom, prenosi Dnevni avaz:
- Nemam mnogo snage za kuckanje, teško fokusiram misao, ovo će sada biti moj maksimum za danas. Hvala svima od srca na javljanju i porukama. Malkice mi je gore, prije nego što krene na bolje. Smatrala sam svojom građanskom dužnošću da objavim šta mi se dešava i da tako obavijestim one kojih nisam mogla da se sjetim da sam ih makar usput vidjela u danima kada nisam ni znala da sam u inkubaciji.
Iz prve ruke ću vam reći: na infektivnoj je sve pod konac. Laž je da nemaju zaštitnu opremu, laž je da ne znaju šta rade, laž je da ne postoji jasan protokol. Neopisivo ljubazni i saosjećajni, doktori, sestre, tehničari, žao mi je što im, pod onim skafanderima, nisam vidjela lica da zapamtim uz zahvalnost.
Ja sam danas malkice gore, prije nego što mi postane bolje. Nije me sramota bolesti, nikoga ni jedne bolesti ne smije biti sramota. Samo potpuna izolacija pomaže, baš potpuna. Kod kuće - samo u jednu sobu, ide se samo u kupatilo, i to sa zaštitom i odmah totalna dezinfekcija. Svoje sudove odvojite od ostalih. Ne ulazite u kuhinju i zajednički prostor. Ne idite "samo da nešto uzmem" jer ćete time sigurno zaraziti ukućane, koji nemaju gdje da se sklone i koji su vam jedini izvor njege.
I ako nemate simptome, vratite film unazad, barem 14 dana, razmislite o svim susretima, o svakoj kafi u kafiću, o svakom rukovanju i bezrazložnom cmakanju, o svakom pipnutom hljebu u prodavnici, o svakom gelenderu, dugmetu u liftu, ulaznim vratima zgrade, šipki u prevozu, toaletu na radnom mjestu, bukvalno o svemu. Svaka ta stvar može da bude prenosilac virusa. I vi možete da ga ne osjetite, a da ga ipak imate i prenosite. Ja sam se zatvorila 4 dana nakon susreta sa prijateljem, za koga se kasnije ispostavilo da ima covid.
Dakle, zatvorila sam se i bez simptoma, ni on ni ja nismo putovali, ali nisam mogla da tvrdim da nisam bila izložena nekome ko možda ima covid. Mislila sam: u najboljem slučaju, džabe sam blejala danima kod kuće. U najgorem, imam koronu, ali sam barem zaštitila ljude od sebe - napisala je, između ostalog, i zamolila sve da ostanu u kućama.
Kaze "On je danas na svom Facebooku profilu podijelio snimak, u kojem objašnjava da ima koronavirus, kako bi svi ljudi sa kojima je bio u kontaktu prethodnih dana znali da posebno povedu računa. Pedro kaže da do dijagnoze nije došlo nakon testa, već su mu preko telefona rekli da je, na osnovu svih simptoma i činjenice da je dva puta u prethodne dvije sedmice bio u kontaktu sa ljudima iz rizičnih zemalja, u pitanju koronavirus"
- Toffee karamela
#11754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#11755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zabrana kretanja za sve.Toffee karamela wrote: ↑23/03/2020 18:01 Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#11756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa neka pobije preventivno sve odreda, da skrati muke. Jebem te živote 
- Halcyon
#11757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A ako to ne dadne rezultate onda može strijeljanje.plain vanilla wrote: ↑23/03/2020 18:05Zabrana kretanja za sve.Toffee karamela wrote: ↑23/03/2020 18:01 Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
Nema ljudi = nema zaraze. As simple as that.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#11758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
amerika ce u narednim danima biti najkriticnija. mislim da ce presitici i kinu po broju zarazenih.
za razliku od italijana, u americi ima dosta manje smrtnih slucajeva, iako se virus siri puno brze nego je to u italiji.
jos uvijek mi je nejasno kako je u italiji stepen smrtnosti toliko visok
za razliku od italijana, u americi ima dosta manje smrtnih slucajeva, iako se virus siri puno brze nego je to u italiji.
jos uvijek mi je nejasno kako je u italiji stepen smrtnosti toliko visok
- SanskiBiser
#11759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ono sto u RS pocinju da rade:Toffee karamela wrote: ↑23/03/2020 18:01 Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da će planinarski dom Kotlovača biti karantin za lica iz Prijedora koja ne poštuju mjeru izolacije.
On je naglasio da će taj karantin, pored novčane kazne za nepoštovanje izolacije, biti prisilna izolacija za lica koja nisu u stanju sama ispoštovati mjeru izolacije i tako zaštititi i sebe i druge, da će podršku pružati Policijska uprava i Dom zdravlja i da će hranu pripremati javne kuhinje, a u funkciji će biti od sutra.

- Lincoln-Burrows
#11760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi će malo osjetiti kako je bilo sovjetima pod Staljinom.plain vanilla wrote: ↑23/03/2020 18:05Zabrana kretanja za sve.Toffee karamela wrote: ↑23/03/2020 18:01 Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
- Domaci izdajnik
#11761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti što vode CZ ko da su u Buhenvaldu i Aušvicu zanat učili - kad se baraka zarazi tifusom pobiješ sve iz nje. To se zvala "sanitarna likvidacija".
- plain vanilla
#11762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zasad je Nema testiranja, nema zaraze.Halcyon wrote: ↑23/03/2020 18:07A ako to ne dadne rezultate onda može strijeljanje.plain vanilla wrote: ↑23/03/2020 18:05Zabrana kretanja za sve.Toffee karamela wrote: ↑23/03/2020 18:01 Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
Nema ljudi = nema zaraze. As simple as that.
A onda valjda ide testiranje i strijeljanje.
-
statixx
#11763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni se cini da Sebija naredjuje a Solak provodi, ovo je bas u njenom stilu. 
- Domaci izdajnik
#11764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Šta je sljedeća pametna ideja za neposlušne? Gasna komora?
-
NediM17
#11765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
+1 u Mostaru, samo se ne zna je li sazad ili sprida ušo. 
- Toffee karamela
#11766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako ce ljudi po hranu i lijekove? Znaci prvih dana mantra "ne pustosite markete, ostavite i drugima" a sad ispade da su ti predatori bili u pravu?Cak i pod pretpostavkon da bh populacija ima para za bilo kakve nabavke tokom aprila i maja?plain vanilla wrote: ↑23/03/2020 18:05Zabrana kretanja za sve.Toffee karamela wrote: ↑23/03/2020 18:01 Jutros citam vijest da Solak iz CZ prijeti novim represijama ako dosadasnje mjere ne poluce rezultate.Neka me neko.prosvijetli, kakav novi vid represalija mozemo ocekivati, strijeljanje na licu mjesta, zatvor, kamenolom na Igmanu?
Dede mi prizivaju nemire pa ce Fadilu i kompaniji korona biti i najmanja briga.
- plain vanilla
#11767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Steta sto je kod nas HAK zatvoren, mogli su malo pustiti hlor ko 80. i neke i svi bismo bili dezinficirani 
- Herr Flick
#11768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto je Italija drzava staraca, prosjek godina umrlih je 79,dodaj tome da su umrli imali jos od prije povezane bolesti,mada pravoo je pitanje koliko je zapravo pravih zrtava od korone, a ne recimo od njihovih prethodnih bolestimalakh wrote: ↑23/03/2020 18:08 amerika ce u narednim danima biti najkriticnija. mislim da ce presitici i kinu po broju zarazenih.
jos uvijek mi je nejasno kako je u italiji stepen smrtnosti toliko visok![]()
- Lincoln-Burrows
#11769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To su dvije stvari od kojih je izuzeta zabrana kretanja.
- Industrialyzer
#11770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Staro stanovnistvo, lezeran pristup, uvuklo se u bolnice... Svaki aspekt koji pokazuje slabosti u ovim situacijama je u Italiji. Mislim da ce opadanjem slucajeva u Italiji i Spaniji citava ova prica dobiti potpuno drugi smisao i mnogo manju medijsku paznju. Ocekujem da nakon sto ove dvije zemlje krenu opadati da ce se polako normalizovati situacija. Mi sve sto radimo je preventivno, kao i mnogo zemalja i to je jako dobro.malakh wrote: ↑23/03/2020 18:08 amerika ce u narednim danima biti najkriticnija. mislim da ce presitici i kinu po broju zarazenih.
jos uvijek mi je nejasno kako je u italiji stepen smrtnosti toliko visok![]()
- Ironmen
#11771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakvo je stanje za komplet Italiju danas ??
Ps: Drug mi radi u firmi u kojoj je danas iz UKC Tuzla stigao pokvareni respirator..
Kaze da su prionili poslu odma i kaze da je moguce sve napraviti ako bi imali odgovarajuce materijale i dijelove..
Ps: Drug mi radi u firmi u kojoj je danas iz UKC Tuzla stigao pokvareni respirator..
Kaze da su prionili poslu odma i kaze da je moguce sve napraviti ako bi imali odgovarajuce materijale i dijelove..
- kokuz_sa
#11772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Napokon italija smanjuje zarazene
-
emmir1
- vjeshalica
#11774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tomahawk11 wrote: ↑16/03/2020 11:38 CG nema ni jedan potvrđeni slučaj, a zatvaraju granice.
Ako se već pokazalo da je preventiva najbolja stvar u ovom slučaju, zašto čekati da se zakuha pa onda donositi mjere?
Valjda treba učiti na primjerima drugih.
https://www.ijzcg.me/me/23-mart-azurira ... i-covid-19Pod zdravstevno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 5.836 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa rasprostranjenom transmisijom.
Novi korona virus je do sada potvrđen kod 22 osobe u Crnoj Gori. U našoj zemlji zabilježen je jedan smrtni slučaj COVID-19 infekcije.
- asurbanipal
#11775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ćiribiribela wrote: ↑23/03/2020 15:20 Ja sam napokon uspjela dobiti ministarstvo zdravstva, jos nemam rezultata. Kaze zena da toliko ljudi testiraju da je raspad sistema, i rece "zao nam je, ali i dalje ne smijete izaci iz kuce". Od srijede zatvorena u 50 kvadrata.![]()
Ako treba nešto da skuham, pripomognem, tu sam