Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Diwan

#11701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Ovi novinari su užas sa pristupom prema ovome svemu. Na avazavom portalu Udarna vijest - novih dvoje zaraženih u BIH. Kao da je pao meteor.
Tako je to kad imas spregu vlasti i medija i manipulaciju.

https://avaz.ba
kokuz_sa

#11702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kokuz_sa »

Sve vise zarazenih aa doticajem sa proslavom u Konjicu..
Samo Fadil Novalic odatle nije u izolaciji niti masku nosa
RtrnOfSalisbury

#11703 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

na danasnjoj sjednici smo ustrdili da ova korona utice i na medjuljudske odnose, kako se to prenosi :!: :?:
odmor

#11704 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by odmor »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 12:55
sumirprimus wrote: 23/03/2020 12:52
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 12:26

Ako se meni obraćaš: Ne radim na proizvodnji respiratora. Radim na korištenju istih. I odlično znam o čemu govorim.
Znaci med.radnik.
Odlicno . ako ljudi od tehnike kazu da mogu pustite ih nek probaju. Sitnice cine razliku.
Jedno je koristit ili prodavat a drugo proizvodit nesto. Ma koliko se cinilo komplkovanim.

Nikakav problem nije. Kad to naprave i donesu neka ga onda i oni upotrijebe. Skupa sa tobom. Niko neće imati ništa protiv da se vi malo igrate. Bujrum.
A ti bi gledo i ceko dok se covjek kao riba koprca na suhom i pokusava udahnut, ceko da ti se u dzep uturi par stotina maruna i onda bi ukopco.
Ma svakako manje-vise sve sto valja medicinara otislo je vani, ovo sto je ostalo je sljam.
Last edited by odmor on 23/03/2020 15:46, edited 1 time in total.
mO k3

#11705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

RtrnOfSalisbury wrote: 23/03/2020 15:41 na danasnjoj sjednici smo ustrdili da ova korona utice i na medjuljudske odnose, kako se to prenosi :!: :?:
vidi kako je na forumu opsto ludilo svako na svakoga:) a najgori su mi oni koji pisu da su u karanteni , ali boli ih kurac pa izlaze vani
svjezi_ustipak

#11706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

odmor wrote: 23/03/2020 15:46
Znaci med.radnik.
Odlicno . ako ljudi od tehnike kazu da mogu pustite ih nek probaju. Sitnice cine razliku.
Jedno je koristit ili prodavat a drugo proizvodit nesto. Ma koliko se cinilo komplkovanim.

Nikakav problem nije. Kad to naprave i donesu neka ga onda i oni upotrijebe. Skupa sa tobom. Niko neće imati ništa protiv da se vi malo igrate. Bujrum.
A ti bi gledo i ceko dok se covjek kao riba koprca na suhom i pokusava udahnut, ceko da ti se u dzep uturi par stotina maruna i onda bi ukopco.
Ma svakako manje-vise sve sto valja medicinara otislo je vani, ovo sto je ostalo je sljam.

Mene to se tiče potpiši da na svoju odgovornost liježeš ti ili neko tv oj na taj aparat, eto ti sumira pa neka te liječi on.

Ne mogu na ovo ostalo odgovoriti. Svako valjda polazi od sebe i druge gleda kroz sebe. Ovo medicinara što je ostalo bi ti uskoro moglo zatrebati. Sjeti se toga šta misliš o njima dok budeš tražio da rade preko mjere i mimo svih standarda.
L3D3NA

#11707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

saint_mirad wrote: 22/03/2020 22:57
L3D3NA wrote: 22/03/2020 22:51
saint_mirad wrote: 22/03/2020 17:30 Priča o čipovanju je deplasirana u vreme kad svi imaju biometrijska dokumenta, račun u banci i GPS na mobilnom. Ko želi da nas prati, može to veoma lako i bez čipova.
da li imamo slobodu da odbijemo biti čipovani?
da li ste imali slobodu da odbijete biometrijske dokumente
da li vam je ugodan osjećaj biti pod monitorom 24/7
Kako ti tacno zamisljas to cipovanje da se desava? Jel bukvalno nam ugrade cip ispod koze ili nesto drugacije?
odosmo s teme, pa ću još samo odgovoriti na ovo
ja ga ne zamišljam :D

Mogy87

#11708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 23/03/2020 15:37
Mogy87 wrote: 23/03/2020 14:30
salik79 wrote: 23/03/2020 14:12

I, kakve veze ovo ima sa clankom koji sam ja postavio? Nekako, kao da i tebe opisuju u clanku koji postavih:

Ti razumijes da se u danasnje vrijeme radi geneticko ispitivanje virusa i da se tako uspostavlja lanac prenosa zaraze? Porediti to s praksom ispitivanja slucaja trovanja hranom 1984. godine je jako neozbiljno. To sto ti mislis da je manipulacija gena virusa nesto sto je jako jednostavno, ne znaci da je to u stvarnosti tako. Da je kojom srecom, sad bi imali lijek za karcinom i mnoge druge teske bolesti.
Ad hominem necu ni komentarisati.
Ne, ne razumijem. Pretpostavljam da ti je to struka, cim bolje vladas materijom od ovih australskih naucnika?
Ne medicina nije moja struka, ali se dovoljno dugo bavim naucnim istrazivanjima u drugoj oblasti da razumijem kako proces funkcionise. A temu o kojoj diskutujemo pratim od ranije u sirem kontekstu. Ljudi na ovim prostorima nemaju kulturu kritickog razmisljanja. Sve sto si iznio kao argument je da autorica rada profesor na prestiznom univerzitetu. O sadrzaju ni rijeci. To u nauci nista ne znaci jer mozes biti najcjenjeniji naucnik na svijetu u svojoj oblasti, ako neki klinac frisko s fakulteta iznese dokaze koji pobijaju tvoju hipotezu tvoja reputacija nece znaciti nista. U tome je ljepota nauke.
salik79

#11709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 23/03/2020 15:59
Mogy87 wrote: 23/03/2020 14:30
Ti razumijes da se u danasnje vrijeme radi geneticko ispitivanje virusa i da se tako uspostavlja lanac prenosa zaraze? Porediti to s praksom ispitivanja slucaja trovanja hranom 1984. godine je jako neozbiljno. To sto ti mislis da je manipulacija gena virusa nesto sto je jako jednostavno, ne znaci da je to u stvarnosti tako. Da je kojom srecom, sad bi imali lijek za karcinom i mnoge druge teske bolesti.
Ad hominem necu ni komentarisati.
Ne, ne razumijem. Pretpostavljam da ti je to struka, cim bolje vladas materijom od ovih australskih naucnika?
Ne medicina nije moja struka, ali se dovoljno dugo bavim naucnim istrazivanjima u drugoj oblasti da razumijem kako proces funkcionise. A temu o kojoj diskutujemo pratim od ranije u sirem kontekstu. Ljudi na ovim prostorima nemaju kulturu kritickog razmisljanja. Sve sto si iznio kao argument je da autorica rada profesor na prestiznom univerzitetu. O sadrzaju ni rijeci. To u nauci nista ne znaci jer mozes biti najcjenjeniji naucnik na svijetu u svojoj oblasti, ako neki klinac frisko s fakulteta iznese dokaze koji pobijaju tvoju hipotezu tvoja reputacija nece znaciti nista. U tome je ljepota nauke.

Aha, a ko je pobio bilo sta sto je ona iznijela?! Mislim, gdje mozemo pogledati da se neko pozvao na njen rad i pobio bilo sta sto je ona konstatirala?

Edit: Ako nije tajna, u kojem polju se bavis naucnim istrazivanjem i gdje?
Last edited by salik79 on 23/03/2020 16:06, edited 2 times in total.
Ermin ZM

#11710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

L3D3NA wrote: 23/03/2020 15:57
saint_mirad wrote: 22/03/2020 22:57
L3D3NA wrote: 22/03/2020 22:51

da li imamo slobodu da odbijemo biti čipovani?
da li ste imali slobodu da odbijete biometrijske dokumente
da li vam je ugodan osjećaj biti pod monitorom 24/7
Kako ti tacno zamisljas to cipovanje da se desava? Jel bukvalno nam ugrade cip ispod koze ili nesto drugacije?
odosmo s teme, pa ću još samo odgovoriti na ovo
ja ga ne zamišljam :D

7+ milijardi ljudi mislis moguce cipovat. Plus tehnika se kvari, sta ce stalno rezat vadit i stavljat. Gdje ce se provest, nas ima svuda, mislis da je moguce organizovat logisticki to da ama bas nigdje ne procuri?
Sta cemo sa Afrikom i Indijom, radjaju se i umiru ko na traci. U Africi hiljade umiru od gladi, bolesti itd, boli zapad briga al eto ugradice im cip vrijedan stotine dolara.
Plus skoro svi imaju smarphone? Znas sta sve moze preko smartphona saznat sto taj cip nmz? Snimat video i audio npr. Apsolutno beskorisno, kad sve i vise moze preko telefona saznat nego oreko tog cipa
emmir1

#11711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Dodje avion pomoći iz USA za BIH za borbu protiv korone.

Da nije USA ambasada objavila niko ni znao nebi.

Dodje avion pomoći iz Kine u Srbiju

50 novinarskih ekipa, uživo prenos, kompletna vlada Srbije na dočeku
Izlaze oni Kinezi iz aviona nije im jasno šta se dešava.

Vučić plače, ljubi zastave Kine i Srbije

Haos
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by izvrsni direktor »

odmor wrote: 23/03/2020 15:46
Znaci med.radnik.

Umjedto da nesto konkretno rade, bacaju vam ublehe da pomislite da se nesto radi. Eno bekto nabavio dva respiratora zasto niko ne pita fadila zasto oni ne nabavljaju respiratore umjesto sto cekaju da u gradaccu nesto naprave?

Nijedan normalan, o seb pri seb, doktor nece svog pacijenta staviti na respirator iz kucne radinosti. Nemoguce je tako nesto nabrzinu naprsviti i prikljuciti ljude na to bez ikakvih testiranja i provjera.
Ne trosite vrijeme na tu gluposti ljudi
Mogy87

#11713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 23/03/2020 16:05

Aha, a ko je pobio bilo sta sto je ona iznijela?! Mislim, gdje mozemo pogledati da se neko pozvao na njen rad i pobio bilo sta sto je ona konstatirala?
Treci put:
Autorica teksta kaze ne znamo kako je doslo do prenosa zaraze
Nakon par godina i druge epidemije:
Naucnici iz Juzne Koreje dokazu i opisu nacin prenosa.
Tim cinom su dali odgovor na pitanje koje je ona postavila i opovrgli jednu od opcija koju je ona ponudila: da se radi o bioterorizmu. Jer se njena hipoteza zasniva na sljedecem: posto ne znamo kako se prenosi mogao bi biti u pitanju bioterorizam. E sad znamo kako se prenosi i nije u pitanju bioterorizam.
Mislim da i sam mozes uvidjeti slabosti njenog rada. Nije dokazala nista samo je bacila sumnju.
JThomas

#11714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

emmir1 wrote: 23/03/2020 16:11 Dodje avion pomoći iz USA za BIH za borbu protiv korone.

Da nije USA ambasada objavila niko ni znao nebi.

Dodje avion pomoći iz Kine u Srbiju

50 novinarskih ekipa, uživo prenos, kompletna vlada Srbije na dočeku
Izlaze oni Kinezi iz aviona nije im jasno šta se dešava.

Vučić plače, ljubi zastave Kine i Srbije

Haos
koliko god kritikovao naše za druge stvari, ne mislim da je to pozitivan primjer kojem treba težiti. takav će vjerovatno biti i omjer kontrausluga...
zubi

#11715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

omar little wrote: 23/03/2020 14:09 pa jeste ih ubila korona ako umru od nedostatka brige jer su drugi kapaciteti preoptereceni. ti ljudi bi mozda zivjeli jos neko vrijeme da im se mogla ukazivati pomoc i asistencija, zbog korone i nedostatka toga umiru. znaci, korona je razlog.
Da. Cak i kad imas rak, astmu, hronicni bronhitis, leukemiju, sta god... bez korone bi zivio 5-10-15-20 godina, a sad zbog korone umres danas... cak i ona medicinska sestra sto je umrla jer je zbog preopterecenosti i iscrpljenosti dobila srcani napad i umrla - ubila ju je korona...
Riddle

#11716 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Riddle »

Ma to su Ameri za svoju ambasadu poslali razne potrepstine. :mrgreen:
swanfilter

#11717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

Kaze ruski doktor Oleg Torsunov samo ingver, đumbir zvakati i nema straha ...
Riddle

#11718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Riddle »

Ma jasta, cuo sam da pali i jedna ljuta niz grlo, efektna metoda iz Srbije, sinoc isto vidim neka dama preporucuje guranje luka u usi, jer pluca disu na usi itd. Dok imamo ovakve mozgove okolo, ja ne brinem.
salik79

#11719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 23/03/2020 16:12

Treci put:
Tim cinom su dali odgovor na pitanje koje je ona postavila i opovrgli jednu od opcija koju je ona ponudila: da se radi o bioterorizmu. Jer se njena hipoteza zasniva na sljedecem: posto ne znamo kako se prenosi mogao bi biti u pitanju bioterorizam. E sad znamo kako se prenosi i nije u pitanju bioterorizam.
Mislim da i sam mozes uvidjeti slabosti njenog rada. Nije dokazala nista samo je bacila sumnju.
Cekaj malo! Ti si citirala ovo:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
Gdje ovdje stoji sta je izvor infekcije? Uopce ne uvidjam slabosti njenog rada. Bilo bi smijesno da ja uvidjam slabosti nekoga poput nje, pa tamam da mi je to i struka:

https://kirby.unsw.edu.au/people/profes ... -macintyre
mO k3

#11720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

New york 20.000 oboljelih :shock:
Ermin ZM

#11721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

Svako jutro kad ustanem kazem danas cu ispusit minimalan broj cigara, jbg pusaci rizicna grupa, pluca ojacat. I sta radim, po vazdan samo kafu pravim i izlazim na balkon zapalit...sto se tice djumbira, ne vjerujem da sprecava koronu, al sigurno pozitivno utice na imunitet i disne organe. Ja vec neko vrijeme praktikujem djumbir i med ujutro, osjetis kako progori kad progutas. I jako sam rijetko bolestan otkako to praktikujem hvala Bogu
JThomas

#11722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

s druge strane kad se sekiraš moraš zapaliti :lol: u protivnom ti stres slabi imunitet :lol:
Mogy87

#11723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 23/03/2020 16:23
Mogy87 wrote: 23/03/2020 16:12

Treci put:
Cekaj malo! Ti si citirala ovo:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
Gdje ovdje stoji sta je izvor infekcije? Uopce ne uvidjam slabosti njenog rada. Bilo bi smijesno da ja uvidjam slabosti nekoga poput nje, pa tamam da mi je to i struka:

https://kirby.unsw.edu.au/people/profes ... -macintyre
Genetickim ispitivanjem je dokazan nacin transmisije medju pacijentima u Juznoj Koreji. Sta mislis kako su utvrdili da je superprenosioc zarazio bas 81nog pacijenta? I dalje patis od autoriteta (sto je uobicajeno kod naseg naroda najvise zahvaljujuci obrazovnom sistemu), razmisljas o autoru, a ne o djelu.
Tebi je kvalitetan naucni rad koji kaze: ne znamo sta je u pitanju, posto nismo dokazali A, mora da je B? Nakon sto se drugim metodama dokaze A nadam se da razumijes da B otpada.
Ermin ZM

#11724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

JThomas wrote: 23/03/2020 16:28 s druge strane kad se sekiraš moraš zapaliti :lol: u protivnom ti stres slabi imunitet :lol:
Kod mene jedno cenat sloj katrana na plucima. Nema se na staa ni nakacit virus, odma krepa.
Kaze u Indiji nestala korona, napao ga neki nepoznat Indijski virus :D al fakat mi zacudo da onakve pogani za sad jako dobro prolaze. Ne zelim nikome lose, volio bih da im nikako ne bude, al malo zacudo. Citam moguce teorije: 1. Ne testiraju dovoljno 2. Imaju prirodno jak imunitet bas zbog tog pesinluka
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#11725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

U kakvim uslovima žive da im baciš ciklon B kadili bi se sa njim ko tamjanom...Gledam slike mjesta oko rijeke Gang ljudi preru suđe i obavljaju ličnu higijenu u rijeci a deset metara oko njih plove ljudski leševi u raspadanju :shock: Spaljuju mrtvaca, a iznad lomače se ladno suši okačen veš :-)

Kad bi neko od nas tamo proveo sedmicu i okupao se u Gangu bio bi imun na sve poznate zarazne bolesti i parazite pod uslovom da preživi istu... :skoljka: Prijatelj mi živio neko vrijeme u Mumbaiju, kaže takav smrad i prljavštinu ne možeš zamisliti...
Locked