Najgore je to sto ljudi misle da ce ovo pocetkom sljedeceg mjeseca sve biti rijeseno barem u BiH.Ali ne kontaju oni to da ce svaki novozarazeni produzava mjere za 28 dana. Vec ce 01.05 vise od pola privatnika u BiH ce svoje biznise likvidirati. A onda tamo na dalje da ne pricamo. Tu ne pomazu nikakve mjere jer BiH kao drzava ne moze to podnijeti. Evo vec sljedece sedmice u Petak ce blizu milion Amerikana izgubiti posao.alipasijaner wrote: ↑22/03/2020 16:53Tako je, upravo zbog toga vec razmisljati i vec sad poceti provoditi mjere da bi pad bio sto blazi.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 16:46
Do kolapsa ce doci svugdje kako god. Njega samo mozes ublaziti, jer nece nista raditi mjesecima.
Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Moderator: O'zone
- CikCikCikPogodi
#26 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Last edited by CikCikCikPogodi on 22/03/2020 17:08, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#27 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Ojha veselo u Srbiji
https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/b ... 2020-03-22
I šta ono neko reče o zamrzavanju i odlaganju? Aha da, pa kad ti rebne sve što nije plaćano odjednom sve sa kamatom ima da se ljudi počnu vješati masovno kad ova jebada prođe....
https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/b ... 2020-03-22
I šta ono neko reče o zamrzavanju i odlaganju? Aha da, pa kad ti rebne sve što nije plaćano odjednom sve sa kamatom ima da se ljudi počnu vješati masovno kad ova jebada prođe....
-
biglebovski
#28 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Nešto ćisto sumnjam da će moći radi jednog novozaraženog blokirati 90% ekonomije 28 dana. Najveći problem ovog virusa nije njegova smrtnost nego to što može, kao u Italiji, izazvati kolaps zdravstvenog sistema i dobrano uzdrmati sve ostale funkcije društva. Svaki novi zaraženi kad padne ona krivulja ima da bude tretiran kao i kod gripe, uz poveće mjere opreza sve dok se ne nađe vakcina ili lijek. Ima vakcina i za gripu pa opet umre puno ljudi svake godine od iste, uglavnom ljudi sa dosta narušenim imunitetom. Već su na snazi određene procedure tretmana zaraženih i iste će se samo usavršavati, imat ćemo više respiratora, te ćemo generalno biti puno bolje pripremljeni za sljedeći nalet,ako ga i bude.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 16:58 Ali ne kontaju oni to da ce svaki novozarazeni produzava mjere za 28 dana
Što se olakšica tiće za građane, ko je god ostao bez posla zbog situacije te penzioneri koji imaju kredite, bi trebali biti oslobođen rata kredita za neki period te iste kategorije osloboditi plaćanja komunalija koji mjesec.
- CikCikCikPogodi
#29 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Da blokirat ce jedan novozarazen ekonomiju na toliko dana. Da istrazujes malo vidio bi. Znaci od dana kada je utvrdi jedan novozarazeni, od tog dana produzavaju se mjere za jos 14 dana, a onda kada istekne 14 dana, ide jos dodtanih 14 dana, da ne bude slucajno novih slucajeva.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 17:24Nešto ćisto sumnjam da će moći radi jednog novozaraženog blokirati 90% ekonomije 28 dana. Najveći problem ovog virusa nije njegova smrtnost nego to što može, kao u Italiji, izazvati kolaps zdravstvenog sistema i dobrano uzdrmati sve ostale funkcije društva. Svaki novi zaraženi kad padne ona krivulja ima da bude tretiran kao i kod gripe, uz poveće mjere opreza sve dok se ne nađe vakcina ili lijek. Ima vakcina i za gripu pa opet umre puno ljudi svake godine od iste, uglavnom ljudi sa dosta narušenim imunitetom. Već su na snazi određene procedure tretmana zaraženih i iste će se samo usavršavati, imat ćemo više respiratora, te ćemo generalno biti puno bolje pripremljeni za sljedeći nalet,ako ga i bude.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 16:58 Ali ne kontaju oni to da ce svaki novozarazeni produzava mjere za 28 dana
Što se olakšica tiće za građane, ko je god ostao bez posla zbog situacije te penzioneri koji imaju kredite, bi trebali biti oslobođen rata kredita za neki period te iste kategorije osloboditi plaćanja komunalija koji mjesec.
- Domaci izdajnik
#30 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Onda je napametnije rješenje da nas sve preventivno pobiju, da nam skrate agoniju....zar ne?
-
biglebovski
#31 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Pa što onda u Kini eno 80% ih radi već. Ko zapete puške čekaju narudžbe a svaki dan neki novi zaraženi se otkrije. Naše mjere traju do 31.03. ćini mi se a poslije toga će neko trebati dobro odvagati i izbrojati koliko mi tačno imamo najugroženijih i šta trebamo uraditi da ih zaštitimo jer ako ekonomija ne krene, ti prvi će postati još ugroženiji a sa njima i 94% ostale populacije.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:35 Da blokirat ce jedan novozarazen ekonomiju na toliko dana. Da istrazujes malo vidio bi. Znaci od dana kada je utvrdi jedan novozarazeni, od tog dana produzavaju se mjere za jos 14 dana, a onda kada istekne 14 dana, ide jos dodtanih 14 dana, da ne bude slucajno novih slucajeva.
- Domaci izdajnik
#32 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Upravo tako. Drugi način je ono što sam gore spomenuobiglebovski wrote: ↑22/03/2020 17:41 Pa što onda u Kini eno 80% ih radi već. Ko zapete puške čekaju narudžbe a svaki dan neki novi zaraženi se otkrije. Naše mjere traju do 31.03. ćini mi se a poslije toga će neko trebati dobro odvagati i izbrojati koliko mi tačno imamo najugroženijih i šta trebamo uraditi da ih zaštitimo jer ako ekonomija ne krene, ti prvi će postati još ugroženiji a sa njima i 94% ostale populacije.
- xoklix
#33 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Nema teoretske šanse da sve stane do kraja godine.
Za mjesec ako se ništa ne riješi očekujem ukidanje izolacije i uvođenje mjere "kolektivni imunitet".
Za mjesec ako se ništa ne riješi očekujem ukidanje izolacije i uvođenje mjere "kolektivni imunitet".
- CikCikCikPogodi
#34 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Gledaj Kina je blokirala neke gradove, zeljeznice, autoputevi i svi aerodromi osim jednog su radili. Ali vecina od tog tvojeg procenta je radilo od kuce. A ostali ipak je to Kina drakonske mjere su se sprovodile morali su biti odmaknuti od sviju pa cak i svojih kolega 3 metra i nisu smjeli imati nikakve interakcije izmedu sebe. A te mjere 31.03 ZABORAVI, one su vec produzene za jos 14 dana od dana prvih zarazenih u bilo kojem kantonu ili entitetu. Samo vam trebaju javiti. One objekte koje su zatvorili kada i ugostiteljske ce sigurno ostati mjesecima zatvoreni.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 17:41Pa što onda u Kini eno 80% ih radi već. Ko zapete puške čekaju narudžbe a svaki dan neki novi zaraženi se otkrije. Naše mjere traju do 31.03. ćini mi se a poslije toga će neko trebati dobro odvagati i izbrojati koliko mi tačno imamo najugroženijih i šta trebamo uraditi da ih zaštitimo jer ako ekonomija ne krene, ti prvi će postati još ugroženiji a sa njima i 94% ostale populacije.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:35 Da blokirat ce jedan novozarazen ekonomiju na toliko dana. Da istrazujes malo vidio bi. Znaci od dana kada je utvrdi jedan novozarazeni, od tog dana produzavaju se mjere za jos 14 dana, a onda kada istekne 14 dana, ide jos dodtanih 14 dana, da ne bude slucajno novih slucajeva.
- CikCikCikPogodi
#35 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Gledaj, ovaj virus se nece istrijebiti dok se ne pojavi lijek ili vakcina, ako ti sad ukinu izlociju opet ces biti slobodan jednu sedmicu, pa cim novozarazeni se pojavi opet ce sve mjere se opet vratiti na snagu dvije sedmice, i tako vise puta do vakcine i lijeka.
- bunk
- Domaci izdajnik
#37 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Druže ne možeš porediti Kineze i nas nikako! Kinezi su uprkos velikom ekonomskom i tehnološkom napretku jako destruktivna i nemilosrdna rasa. Pogledaj kroz istoriju, njima je ko dobar dan za određeni viši cilj žrtvovati hiljade života od gradnje Kineskog zida pa sve do Velikog skoka kada su milioni umrli od gladi zbog državnih planova i Tjenanmena. Za cijenu statusa ekonomske sile uništili su većinu ekosistema, nedavno sam čitao članak o hiljadama oboljelih radnika koji umiru od silikoze pluća koji su 90tih radili na velikim građevinskim projektima jer su radili bez ikakve zaštite. Ne dao Bog njihove njihove "discipline"CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:51 Gledaj Kina je blokirala neke gradove, zeljeznice, autoputevi i svi aerodromi osim jednog su radili. Ali vecina od tog tvojeg procenta je radilo od kuce. A ostali ipak je to Kina drakonske mjere su se sprovodile morali su biti odmaknuti od sviju pa cak i svojih kolega 3 metra i nisu smjeli imati nikakve interakcije izmedu sebe. A te mjere 31.03 ZABORAVI, one su vec produzene za jos 14 dana od dana prvih zarazenih u bilo kojem kantonu ili entitetu. Samo vam trebaju javiti. One objekte koje su zatvorili kada i ugostiteljske ce sigurno ostati mjesecima zatvoreni.
-
biglebovski
#38 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Druže, ima vakcina i za gripu pa opet umre do 500.000 hiljada ljudi svake godine od posljedica koje izazove gripa.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:52Gledaj, ovaj virus se nece istrijebiti dok se ne pojavi lijek ili vakcina, ako ti sad ukinu izlociju opet ces biti slobodan jednu sedmicu, pa cim novozarazeni se pojavi opet ce sve mjere se opet vratiti na snagu dvije sedmice, i tako vise puta do vakcine i lijeka.
- ExNihilo
#39 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Zato što se ne vakcinišu. 
-
biglebovski
#40 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Evo i mi imamo blokirane gradove, nigdje nikoga na ulici i tako ćemo se vjerovatno poštediti italijanskog tipa krivulje. Službeno su mjere do 31.03. i kao što rekoh, neko će morati dobro odvagati jer svako novo produženje vodi ne u potpunu karantenu nego u anarhiju koja će nastati kada krene nedostatak hrane. E sad, je li nekome to cilj ja ne znam, ali znam da nema te korone koja će me spriječiti da nađem hranu za svoje dijete te nema tog računa, doprinosa, plate, rate kredita koji ću platiti prije nego li kupim hranu. I shvati, kriza je zbog slabog zdravstvenog sistema a ne zbog ovog govneta od virusa koji, ako se prenese, može ugroziti naj-naj slabije među nama kojih mi je stvarno žao, imam ih i sam u porodici.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:51Gledaj Kina je blokirala neke gradove, zeljeznice, autoputevi i svi aerodromi osim jednog su radili. Ali vecina od tog tvojeg procenta je radilo od kuce. A ostali ipak je to Kina drakonske mjere su se sprovodile morali su biti odmaknuti od sviju pa cak i svojih kolega 3 metra i nisu smjeli imati nikakve interakcije izmedu sebe. A te mjere 31.03 ZABORAVI, one su vec produzene za jos 14 dana od dana prvih zarazenih u bilo kojem kantonu ili entitetu. Samo vam trebaju javiti. One objekte koje su zatvorili kada i ugostiteljske ce sigurno ostati mjesecima zatvoreni.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 17:41Pa što onda u Kini eno 80% ih radi već. Ko zapete puške čekaju narudžbe a svaki dan neki novi zaraženi se otkrije. Naše mjere traju do 31.03. ćini mi se a poslije toga će neko trebati dobro odvagati i izbrojati koliko mi tačno imamo najugroženijih i šta trebamo uraditi da ih zaštitimo jer ako ekonomija ne krene, ti prvi će postati još ugroženiji a sa njima i 94% ostale populacije.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:35 Da blokirat ce jedan novozarazen ekonomiju na toliko dana. Da istrazujes malo vidio bi. Znaci od dana kada je utvrdi jedan novozarazeni, od tog dana produzavaju se mjere za jos 14 dana, a onda kada istekne 14 dana, ide jos dodtanih 14 dana, da ne bude slucajno novih slucajeva.
- CikCikCikPogodi
#41 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Mjere nece biti do 31.03 bit ce puno duze, mozda i mjesecima. Jer NEMA VAKCINE NI LIJEKA, tako da se i poslije tih mjeseci ako vrati samo jednoj osobi, opet ce isto nastupiti po cijelom svijetu, jer se brzo siri. Ali zvot se nece vratiti u normalu jer se mjere u javnosti kao socijelno distanciranje i bilo kakvi tijelesni kontakti izmedu dvije osobe ce se puno strozije zabranjivati do daljnjeg.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 18:38Evo i mi imamo blokirane gradove, nigdje nikoga na ulici i tako ćemo se vjerovatno poštediti italijanskog tipa krivulje. Službeno su mjere do 31.03. i kao što rekoh, neko će morati dobro odvagati jer svako novo produženje vodi ne u potpunu karantenu nego u anarhiju koja će nastati kada krene nedostatak hrane. E sad, je li nekome to cilj ja ne znam, ali znam da nema te korone koja će me spriječiti da nađem hranu za svoje dijete te nema tog računa, doprinosa, plate, rate kredita koji ću platiti prije nego li kupim hranu. I shvati, kriza je zbog slabog zdravstvenog sistema a ne zbog ovog govneta od virusa koji, ako se prenese, može ugroziti naj-naj slabije među nama kojih mi je stvarno žao, imam ih i sam u porodici.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:51Gledaj Kina je blokirala neke gradove, zeljeznice, autoputevi i svi aerodromi osim jednog su radili. Ali vecina od tog tvojeg procenta je radilo od kuce. A ostali ipak je to Kina drakonske mjere su se sprovodile morali su biti odmaknuti od sviju pa cak i svojih kolega 3 metra i nisu smjeli imati nikakve interakcije izmedu sebe. A te mjere 31.03 ZABORAVI, one su vec produzene za jos 14 dana od dana prvih zarazenih u bilo kojem kantonu ili entitetu. Samo vam trebaju javiti. One objekte koje su zatvorili kada i ugostiteljske ce sigurno ostati mjesecima zatvoreni.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 17:41
Pa što onda u Kini eno 80% ih radi već. Ko zapete puške čekaju narudžbe a svaki dan neki novi zaraženi se otkrije. Naše mjere traju do 31.03. ćini mi se a poslije toga će neko trebati dobro odvagati i izbrojati koliko mi tačno imamo najugroženijih i šta trebamo uraditi da ih zaštitimo jer ako ekonomija ne krene, ti prvi će postati još ugroženiji a sa njima i 94% ostale populacije.
-
biglebovski
#42 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Dobro. Nadam se da si ti spreman, kupi paracetamol, kaže onaj iz izolacije u Zenici da je njemu prošlo od tog magičnog lijeka. Sve najbolje želim.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:46Mjere nece biti do 31.03 bit ce puno duze, mozda i mjesecima. Jer NEMA VAKCINE NI LIJEKA, tako da se i poslije tih mjeseci ako vrati samo jednoj osobi, opet ce isto nastupiti po cijelom svijetu, jer se brzo siri. Ali zvot se nece vratiti u normalu jer se mjere u javnosti kao socijelno distanciranje i bilo kakvi tijelesni kontakti izmedu dvije osobe ce se puno strozije zabranjivati do daljnjeg.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 18:38Evo i mi imamo blokirane gradove, nigdje nikoga na ulici i tako ćemo se vjerovatno poštediti italijanskog tipa krivulje. Službeno su mjere do 31.03. i kao što rekoh, neko će morati dobro odvagati jer svako novo produženje vodi ne u potpunu karantenu nego u anarhiju koja će nastati kada krene nedostatak hrane. E sad, je li nekome to cilj ja ne znam, ali znam da nema te korone koja će me spriječiti da nađem hranu za svoje dijete te nema tog računa, doprinosa, plate, rate kredita koji ću platiti prije nego li kupim hranu. I shvati, kriza je zbog slabog zdravstvenog sistema a ne zbog ovog govneta od virusa koji, ako se prenese, može ugroziti naj-naj slabije među nama kojih mi je stvarno žao, imam ih i sam u porodici.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:51
Gledaj Kina je blokirala neke gradove, zeljeznice, autoputevi i svi aerodromi osim jednog su radili. Ali vecina od tog tvojeg procenta je radilo od kuce. A ostali ipak je to Kina drakonske mjere su se sprovodile morali su biti odmaknuti od sviju pa cak i svojih kolega 3 metra i nisu smjeli imati nikakve interakcije izmedu sebe. A te mjere 31.03 ZABORAVI, one su vec produzene za jos 14 dana od dana prvih zarazenih u bilo kojem kantonu ili entitetu. Samo vam trebaju javiti. One objekte koje su zatvorili kada i ugostiteljske ce sigurno ostati mjesecima zatvoreni.
- Halcyon
#43 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Ti ako misliš da možeš ljude držat u zatvoru tek tako - a posebno kad nastupi frka oko novca i hrane - jebeno si naivan.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:46Mjere nece biti do 31.03 bit ce puno duze, mozda i mjesecima. Jer NEMA VAKCINE NI LIJEKA, tako da se i poslije tih mjeseci ako vrati samo jednoj osobi, opet ce isto nastupiti po cijelom svijetu, jer se brzo siri. Ali zvot se nece vratiti u normalu jer se mjere u javnosti kao socijelno distanciranje i bilo kakvi tijelesni kontakti izmedu dvije osobe ce se puno strozije zabranjivati do daljnjeg.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 18:38Evo i mi imamo blokirane gradove, nigdje nikoga na ulici i tako ćemo se vjerovatno poštediti italijanskog tipa krivulje. Službeno su mjere do 31.03. i kao što rekoh, neko će morati dobro odvagati jer svako novo produženje vodi ne u potpunu karantenu nego u anarhiju koja će nastati kada krene nedostatak hrane. E sad, je li nekome to cilj ja ne znam, ali znam da nema te korone koja će me spriječiti da nađem hranu za svoje dijete te nema tog računa, doprinosa, plate, rate kredita koji ću platiti prije nego li kupim hranu. I shvati, kriza je zbog slabog zdravstvenog sistema a ne zbog ovog govneta od virusa koji, ako se prenese, može ugroziti naj-naj slabije među nama kojih mi je stvarno žao, imam ih i sam u porodici.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 17:51
Gledaj Kina je blokirala neke gradove, zeljeznice, autoputevi i svi aerodromi osim jednog su radili. Ali vecina od tog tvojeg procenta je radilo od kuce. A ostali ipak je to Kina drakonske mjere su se sprovodile morali su biti odmaknuti od sviju pa cak i svojih kolega 3 metra i nisu smjeli imati nikakve interakcije izmedu sebe. A te mjere 31.03 ZABORAVI, one su vec produzene za jos 14 dana od dana prvih zarazenih u bilo kojem kantonu ili entitetu. Samo vam trebaju javiti. One objekte koje su zatvorili kada i ugostiteljske ce sigurno ostati mjesecima zatvoreni.
-
biglebovski
- CikCikCikPogodi
#45 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Pa sta ako tako mislim. Kina vec drzi ljude tri mjeseca haman, pa im uspjeva, i sigurno imaju ljudi i kod njih problema oko novca ili hrane. Ali sta se mora prezivjeti, mora se, nema druge, drakonske mjere koje ce trajati mjesecima su neophodne. Vidio si koliko su u KinI policajaca angazirali pa cak i volontere(auxiliary) policiju da radi na prevenciji bilo kakvih nemira. Moras prihvatiti nesto sto se mora prezivjeti, a znas da ce izazvati velike nemire, nervozu i svega i svasta u liberalnoj Europi.Halcyon wrote: ↑22/03/2020 18:51Ti ako misliš da možeš ljude držat u zatvoru tek tako - a posebno kad nastupi frka oko novca i hrane - jebeno si naivan.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:46Mjere nece biti do 31.03 bit ce puno duze, mozda i mjesecima. Jer NEMA VAKCINE NI LIJEKA, tako da se i poslije tih mjeseci ako vrati samo jednoj osobi, opet ce isto nastupiti po cijelom svijetu, jer se brzo siri. Ali zvot se nece vratiti u normalu jer se mjere u javnosti kao socijelno distanciranje i bilo kakvi tijelesni kontakti izmedu dvije osobe ce se puno strozije zabranjivati do daljnjeg.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 18:38
Evo i mi imamo blokirane gradove, nigdje nikoga na ulici i tako ćemo se vjerovatno poštediti italijanskog tipa krivulje. Službeno su mjere do 31.03. i kao što rekoh, neko će morati dobro odvagati jer svako novo produženje vodi ne u potpunu karantenu nego u anarhiju koja će nastati kada krene nedostatak hrane. E sad, je li nekome to cilj ja ne znam, ali znam da nema te korone koja će me spriječiti da nađem hranu za svoje dijete te nema tog računa, doprinosa, plate, rate kredita koji ću platiti prije nego li kupim hranu. I shvati, kriza je zbog slabog zdravstvenog sistema a ne zbog ovog govneta od virusa koji, ako se prenese, može ugroziti naj-naj slabije među nama kojih mi je stvarno žao, imam ih i sam u porodici.
- Domaci izdajnik
#46 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
De se vrati pa pročitaj još jednom šta sam napisao za Kineze. Oni su u stanju 'ladno pobiti kvart ljudi ako je to rješenje za problem. Ti to odobravaš?
-
biglebovski
#47 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Šta ovo druže znači, molim te, sve više što čitam, sve mi manje jasno?CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:54 Moras prihvatiti nesto sto se mora prezivjeti, a znas da ce izazvati velike nemire, nervozu i svega i svasta u liberalnoj Europi.
- CikCikCikPogodi
#48 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Mislio sam na mjere, koje ljudi moraju izdurati, ali znas da je to Europljanima pogotovo onim u EU puno dvije sedmice. Vec ces vidjeti u trecoj kada pocnu pucati zivci, ali to se nece moci izbjeci ovo ce trajati mjesecima, pa ko izdura, dobar je.biglebovski wrote: ↑22/03/2020 19:10Šta ovo druže znači, molim te, sve više što čitam, sve mi manje jasno?CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:54 Moras prihvatiti nesto sto se mora prezivjeti, a znas da ce izazvati velike nemire, nervozu i svega i svasta u liberalnoj Europi.
-
Piklic
#49 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Moje misljenje je da ce ovo potrajati sigurno do septembra, tj. jedno 6 mjeseci. U pogledu ekonomskog uticaja prijedlog olaksica sve zavisi od organa do organa. Smanjenje plata za 10 % ko što Fadil predlaže po mome mišljenju nije dovoljno. Veći problem su skupštine kantona, parlamentarci koji imaju 2000 KM +. Ljudi koji rade u javnome sektoru i koji su prezivjeli poplavu kazu da ce sigurno doci do smanjenja plate. Eh sada gu*nje ce ostati zasticene sto znaci da ce "male" budzetljije ostati neplacene. Ali problem su ti javna preduzeća. Zašto? Ti ako ne platiš račun za struju tada nema dovoljno para u energetskome sektoru koji posluje na minimalnoj razini likvidnosti. Rudari ce se pobuniti nece smanjenje plate (što je opravdano) i eto ti kolapsa sistema. Jer bez struje nema griajanja, nema rada od kuce jer ti treba struja. Sto sam ja prije govorio energetski sektor ti mora biti nezavisan uz koliko toliko zrtve.
Da se vratim na budzetlije. Problem koji ti se tu moze pojaviti jeste da su ljudi dizali kredite. Smanjem njihov e plate za 10 % ne proizvodi isti efekat kao smanjenje 10 % parlementarca. On će to lakše pokriti. Smanjenjem njihiove plate smanjuje se raspoloživi dio dohodka za potrpšnju, odnosno s obzirom na epideminolosku situaciju dolazi do smanjenja potraznje za svim onim dobrima koji nisu neophodi.
Šta bi bile po meni mjere:
- Smanjivanje progresivno plata u javnome sektoru, pri čemu će se ukinuti svi topli obroci stanovništvu
- Same banke su ti dale odlaganje u dužini od 3 mjeseca a one ne daju to tako lagano. Što znači da će ova siuacija sigurno trajati tri mjeseca.
- Racionaliziranje javne potrošnje (ovo ce biti poseban problem)
Edit:
Kasnije sam vidio da se spominje EU. Mi smo manje vise navikli na to kretanje srazmjerno finansijski mogućnostima, dok oni nisu. Oni su navikli da idu na ERASMUSE, sto sama EU podrazva slobdno kreanje kapitala i ljudi.
Edit:
Ja sad tek vidio da sam već potvrdio razmisljanje nekoga ranije. Sorry...
Ova izolacija lose djeluje na mene
Da se vratim na budzetlije. Problem koji ti se tu moze pojaviti jeste da su ljudi dizali kredite. Smanjem njihov e plate za 10 % ne proizvodi isti efekat kao smanjenje 10 % parlementarca. On će to lakše pokriti. Smanjenjem njihiove plate smanjuje se raspoloživi dio dohodka za potrpšnju, odnosno s obzirom na epideminolosku situaciju dolazi do smanjenja potraznje za svim onim dobrima koji nisu neophodi.
Šta bi bile po meni mjere:
- Smanjivanje progresivno plata u javnome sektoru, pri čemu će se ukinuti svi topli obroci stanovništvu
- Same banke su ti dale odlaganje u dužini od 3 mjeseca a one ne daju to tako lagano. Što znači da će ova siuacija sigurno trajati tri mjeseca.
- Racionaliziranje javne potrošnje (ovo ce biti poseban problem)
Edit:
Kasnije sam vidio da se spominje EU. Mi smo manje vise navikli na to kretanje srazmjerno finansijski mogućnostima, dok oni nisu. Oni su navikli da idu na ERASMUSE, sto sama EU podrazva slobdno kreanje kapitala i ljudi.
Edit:
Ja sad tek vidio da sam već potvrdio razmisljanje nekoga ranije. Sorry...
-
alipasijaner
#50 Re: Ekonomski uticaj - prijedlog olaksica za gradjane
Postoji jedan lagani test... imas grupu 30 radnika koji rade na pruzi i od buke masina ne cuju voz koji nailazi, na drugom kolosjeku radi samo jedan koji isto tako od buke ne cuje voz. Ti stojis kod skretnice i imas mogucnost da skrenes nadolazeci voz i ubijes samo jednog radnika ili pustis voz da ide kako ide i ubije 30 radnika. Sta bi ti uradio? 99% ljudi kazu da bi skrenuli voz da ubije jednog radnika. OK super si odlucio tako sto ces skrenuti voz i zrtvovati jednog covjeka da spasis 30 ljudi, medjutim da ti malo zakomplikujemo test reci cemo da je taj jedan radnik na tom kolosjeku neko tebi blizak, brat, sestra, otac, majka.... i tada se pokaze ko u kriticnom trenutku moze donijeti pravu odluku...Lajavikrelac wrote: ↑22/03/2020 18:58 De se vrati pa pročitaj još jednom šta sam napisao za Kineze. Oni su u stanju 'ladno pobiti kvart ljudi ako je to rješenje za problem. Ti to odobravaš?