Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
pinkman
#5351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bisera Turkovic ima 65 godina. Da li je i njoj zabranjeno kretanje? 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
kapa dole Kinezima kako su riješili problem, ali realno, kod njih ništa nema besplatno 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
Hakiz
#5354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne možda.malakh wrote: ↑22/03/2020 00:40dobro zapazanje.el_bake007 wrote: ↑22/03/2020 00:33 Kina izazove sirenje ovoga virusa i onda nudi pomoc drzavama i ko je prihvati obavezao se na lizanje njihove cizme sljedecih 50 godina... neka hvala![]()
![]()
mozda za dvije godine kina bude najjaca drzava svijeta. sa aspekta ekonomije.
- Haris.ba
#5355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije protuzakonito objaviti da je neko potencijano zarazan u okolnostima epidemije. Kada to radi ovlasteni organ.
Nema prava na tajnost zdravstvenog stanja kada to stanje moze zaraziti drugoga, tj.radi se o zaraznom oboljenju koje lahko moze zaraziti drugoga.
Nema prava na tajnost zdravstvenog stanja kada to stanje moze zaraziti drugoga, tj.radi se o zaraznom oboljenju koje lahko moze zaraziti drugoga.
-
pinkman
#5356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ali ako covjek koji je zarazen kaze s kim je sve bio u kontaktu i onda nadlezna tijela kontaktiraju te ljude, opet postoji mogucnost da potencijalni bolesnici budu obavijesteni i zbrinuti, a istovremeno bolesnik ostane anoniman.
EDIT: nigdje u svijetu nema spisak zarazenih. Da li to mi trebamo nesto novo izmisliti ili mozda trebamo prepisati sta pametniji od nas rade? Recimo Nijemci, Japanci i slicno.
- Haris.ba
#5357 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sad ne znam sa kim sam sve bio u dodiru zadnjih 7 dana. Ali, neko bi se mogao sjetiti da je bio u dodiru i spasiti zivot sebi, porodici i drugima.
Nismo mi Njemacka gdje kada dobijes rjesenje o samoizolaciji postujes. Za nas trebaju malo drugacija rjesenja.
Ja govorio o spisku samoizolacije. Jer ocito ljudi hodaju iako su samoizolaciji. Ovako bi ako nista narod mogao da pomogne vlastima. A, i sebi.
Nismo mi Njemacka gdje kada dobijes rjesenje o samoizolaciji postujes. Za nas trebaju malo drugacija rjesenja.
Ja govorio o spisku samoizolacije. Jer ocito ljudi hodaju iako su samoizolaciji. Ovako bi ako nista narod mogao da pomogne vlastima. A, i sebi.
Last edited by Haris.ba on 22/03/2020 00:57, edited 1 time in total.
-
pinkman
#5358 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Izvinjavam se, vidim da si pricao o potencijalnim zarazenim. To mi je mozda i ok, ali opet nisam siguran. Zarazeni definitivno trebaju biti anonimni. Citao sam ispovijest covjeka iz Sibenika kojeg su lazno prijavili da hoda ulicom, odnosno izbjegava izolaciju.
Od njegove majke koja uopste nije u izolaciji jer nije bila s njim u kontaktu svi bjeze i cine grozne stvari.
-
Hakiz
#5359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koji član kojeg zakona to kaže?
Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH iz 2010. U članovima 25 - 29 gdje se privatnost pacijenata uređuje ne kaže da se u okolnostima epidemije smije imenovati potrncijalno zaraženi. Samo sud ima pravo dobiti ime i dijagnozu pacijenta bez njegove izričite dozvole. Pa ni sud ne smije to javno objaviti kada i kako hoće.
Last edited by Hakiz on 22/03/2020 01:14, edited 1 time in total.
- dobar osjecaj
#5360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije ni Njemačka ono što uživamo vjerovati. I tamo žive isti ljudi kao u BiH. Štaviše, imaju znatno veći broj i raznolikost stanovništva koje je znatno manje disciplinovano od nas.
Prije će biti da imaju jasniju zaštitu ljudskih prava u tom segmentu i da neće donijeti tako neoprezne odluke bez sagledavanja svega što te odluke povlače za sobom.
- dječak sa šibicama
#5361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I onda kazu "zasto poredite korona virus i gripu"King Theoden wrote: ↑21/03/2020 23:06 Iz dnevnika djevojke koja je preboljela koronu
1.dan: Temperatura 38,8 – 39,4, suhi kašalj, umor
2. dan: Temperatura 38,8 – 39,4, suhi kašalj, umor
3. dan: Nije bilo temperature, mokri kašalj, kratki dah, zeleni iscjedak iz nosa
4. dan: Mokri kašalj, zeleno/žuti iscjedak, kratki dah
5. – 7. dan: Mokri kašalj (agresivniji), kratki dah
8. i 9. dan: Mokri kašalj, žuta krvava sluz (to je trajalo samo dva dana)
10. i 11. dan: Suhi kašalj, gusta sluz (odmah ujutro), fizički 100% dobro
12. dan: Bez simptoma, prvi negativni test
13. dan: Bez simptoma
14. dan: Bez simptoma, drugi negativni test
- Haris.ba
#5362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Federalni ministar zdravstva moze na osnovu clana 63.t.5. Zakona o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti propisati mjeru objave ko je u samoizolaciji. Osobe u samoizolaciji nisu pacijenti. Oni su u izolaciji zbog moguce zaraze drugih.Hakiz wrote: ↑22/03/2020 01:05Koji član kojeg zakona to kaže?
Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH iz 2010. U članovima 25 - 29 gdje se privatnost pacijenata uređuje ne kaže da se u okolnostima epidemije smije imenovati potrncijalno zaraženi. Samo sud ima pravo dobiti ime i dijagnozu pacijenta bez njegove izričite dozvole. Pa ni sud ne smije to javno objaviti kada i kako hoće.
Ne izdaju im doktori iz bolnica rjesenja o izolaciji. Vec sanitarni inspektori. Isto ko sto inspektori objave javno da je neka igracka ili elektricni uredjaj opasan, tako mogu i reci ko je u izolaciji.
Ali, to otvara jedan drugi problem. Zasto je policija vrhunski sposobna pohvatati ljude koji ne postuju izolaciju? Jer ne bi uopce trebalo da bude situacija uzrokovana time da je policija ovako sposobna.
- denimb
#5363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Đee tu inkubacija? 14 dana? Ovo sto ti pises su simptomi od prvog dana...???King Theoden wrote: ↑21/03/2020 23:06 Iz dnevnika djevojke koja je preboljela koronu
1.dan: Temperatura 38,8 – 39,4, suhi kašalj, umor
2. dan: Temperatura 38,8 – 39,4, suhi kašalj, umor
3. dan: Nije bilo temperature, mokri kašalj, kratki dah, zeleni iscjedak iz nosa
4. dan: Mokri kašalj, zeleno/žuti iscjedak, kratki dah
5. – 7. dan: Mokri kašalj (agresivniji), kratki dah
8. i 9. dan: Mokri kašalj, žuta krvava sluz (to je trajalo samo dva dana)
10. i 11. dan: Suhi kašalj, gusta sluz (odmah ujutro), fizički 100% dobro
12. dan: Bez simptoma, prvi negativni test
13. dan: Bez simptoma
14. dan: Bez simptoma, drugi negativni test
- astala_vistala
#5364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudska prava i borba protiv virusa ne mogu u isti koš,a kinezi su pokazali kako se moze na primjeru od preko milijardu ljudi,zamisli mi smo njihov mali gradić,moguce je ovo rijesiti al ne vadit se na ove gluposti od zakona.Hakiz wrote: ↑22/03/2020 01:05Koji član kojeg zakona to kaže?
-
pinkman
#5365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Clan 63. tacka 5 kaze:Haris.ba wrote: ↑22/03/2020 01:28Federalni ministar zdravstva moze na osnovu clana 63.t.5. Zakona o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti propisati mjeru objave ko je u samoizolaciji. Osobe u samoizolaciji nisu pacijenti. Oni su u izolaciji zbog moguce zaraze drugih.Hakiz wrote: ↑22/03/2020 01:05Koji član kojeg zakona to kaže?
Ne izdaju im doktori iz bolnica rjesenja o izolaciji. Vec sanitarni inspektori. Isto ko sto inspektori objave javno da je neka igracka ili elektricni uredjaj opasan, tako mogu i reci ko je u izolaciji.
Ali, to otvara jedan drugi problem. Zasto je policija vrhunski sposobna pohvatati ljude koji ne postuju izolaciju? Jer ne bi uopce trebalo da bude situacija uzrokovana time da je policija ovako sposobna.
Da li je ta mjera objave potencijanog zarazenog u koliziji sa drugim zakonima? Kakva je praksa Europskog suda za ljudska prava? Ova tvoja tvrdnja je veoma upitna.5. provoĊenje drugih mjera za suzbijanje tih bolesti kad to naredi federalni ministar.
Kad smo vec kod ovog zakona u clanu 46. kaze se:
Dakle, ako je inkubacija 14 dana karantin treba biti 28 dana. Kad je u pitanju kucna izolacija kaze se:Duţina zadrţavanja u karantinu je vremenski interval dvostrukog najduţeg inkubacionog perioda za odreĊenu bolest.
Takodjer zanimljivo je:Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest kliniĉki i dijagnostiĉki ne iskljuĉi.
Troškovi kućne izolacije padaju na teret budţeta kantona.
-
Guadalajara
-
pinkman
#5367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I mene zanima sta obuhvataju troskovi kucne izolacijeGuadalajara wrote: ↑22/03/2020 01:58Kolika je to para dnevno?![]()
14 dana - hamam pola mjeseca...
Hoce platit pola rezija?
Hranu?
Lijekove?
Kako ovo izganjat?![]()
- Riddle
#5368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ko koga ovdje jebe u zdrav mozak? Oprema. Obrazovan kadar. Sve imamo navodno. Vanredno stanje. Pa sta koji kurac cekate vise?
- denimb
#5369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo ce da budu neka dobra vremena...
-
zilog
#5370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svi u kOrOntin... 
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
Hakiz
#5373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gluposti od zakona?astala_vistala wrote: ↑22/03/2020 01:42Ljudska prava i borba protiv virusa ne mogu u isti koš,a kinezi su pokazali kako se moze na primjeru od preko milijardu ljudi,zamisli mi smo njihov mali gradić,moguce je ovo rijesiti al ne vadit se na ove gluposti od zakona.Hakiz wrote: ↑22/03/2020 01:05Koji član kojeg zakona to kaže?
Svašta.
Pa mjere izolacije, vanrednih i drugih stanja itd su donesene na osnovu zakona.
Da nema zakona neko bi te smio upucati u ovoj situaciji je mu se učinilo da si sumnjiv. Zakon postoji i u vanrednim stanjima i morao bi se provoditi. U suprotnom...
-
costacurta
#5374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Donijela je ova korona i nešto pozitivno,
Ljudi su postali prijatniji i ljubazniji, ophođenje u komunikaciji je dobilo skroz drugi oblik, ono Američki stil, pozdravlja te neznanac, osmijeh na kasi, na ulici....
93. u Tuzli nisi imao neobrađene i nezasađene površine nekim usjevom, ovih dana u sjemenarnama teško ćeš naći luka ili krompira za posijati.
Govorim zadnjih 20 godina, nama je ova zemlja Bogom data, da je obrađujemo, stočarstvom da se bavimo i živimo od toga ko Singapurtjani, imamo iskustvo iz rata. Al jok, sine moj. Preče je pedikiru, manikiru, na fitnes, teretanu, zumba, kera prošetat, šnjuru popušiti..... Ne do Bog motiku uzeti u ruke, da te ko vidi, blam bi bio........ dok se belaj ne desi. Onda sve može, al qrko tad.
Ljudi su postali prijatniji i ljubazniji, ophođenje u komunikaciji je dobilo skroz drugi oblik, ono Američki stil, pozdravlja te neznanac, osmijeh na kasi, na ulici....
93. u Tuzli nisi imao neobrađene i nezasađene površine nekim usjevom, ovih dana u sjemenarnama teško ćeš naći luka ili krompira za posijati.
Govorim zadnjih 20 godina, nama je ova zemlja Bogom data, da je obrađujemo, stočarstvom da se bavimo i živimo od toga ko Singapurtjani, imamo iskustvo iz rata. Al jok, sine moj. Preče je pedikiru, manikiru, na fitnes, teretanu, zumba, kera prošetat, šnjuru popušiti..... Ne do Bog motiku uzeti u ruke, da te ko vidi, blam bi bio........ dok se belaj ne desi. Onda sve može, al qrko tad.
-
poostar
#5375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gledam ove slike Kurčića, svi oko njega maske nose a on jedini bez?
Poslali mu 20 Kineza da moze napraviti predstavu za široke mase.
Na kraju ljubi zastavu Kine i Srbije u ovim Korona vremenima? Ddebilčina
Ćudi me da mu Rusi nisu poslali pomoć. Kod njih uopšte nema virusa kaže Putin.
Poslali mu 20 Kineza da moze napraviti predstavu za široke mase.
Na kraju ljubi zastavu Kine i Srbije u ovim Korona vremenima? Ddebilčina
Ćudi me da mu Rusi nisu poslali pomoć. Kod njih uopšte nema virusa kaže Putin.