Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
itekako

#8951 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

Bluemore wrote: 19/03/2020 11:39
King Theoden wrote: 18/03/2020 12:05 Još jedan stručnjak koji tvrdi kako je karantena ustvari velika glupost.
Nažalost, samo za one koji znaju njemački jezik :(

Strucnjak je malo fulio metu
evo sa engleskim titlom

channel10

#8952 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Dobri smo, od 114 testiranih imamo 39 oboljelih.

Sta bi bilo kad bi testirali makar 5000 ljudi?

Zna Seka sta radi... Isti princip kao i sa bolnicom kad je preuzela. Smanjila dug, a u bolnici nema osnovnih sredstava.. :run:
seoBIH

#8953 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

itekako wrote: 19/03/2020 10:35 bez namjere da pokrecem nove teme,
zelim samo da podsjetim da je u Italiji umrlo preko 2000 ljudi od ukupnih 60.480.000 stanovnika uz napomenu da govorimo o drugoj najstarijoj naciji na planeti sa prosjecnom starosti stanovnistva od 50 godina.
stariji su samo Japanci.
To je apsolutno tačno, isto tako sam misli, ali i dalje mislim. No prije par minuta sam dobio vijest o bliskoj osobi koja se nalazi u Italiji i koja je imala zdravstvene probleme, za sada nije u bolnici, 45 godina, bez ranijh zdravstvenih problema.
pinkman

#8954 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

MrShadow wrote: 19/03/2020 11:07 Ovo je kraj svijeta, u Francuskoj od danas svi moraju podnijeti elektronski zahtjev vladi za izlazak iz kuce te tek kad im se odobri mogu izaci, u suprotnom zatvor.

U roku 2 godine cipovat ce nas sve, roboti ce upravljati svijetom, hrana ce se dozirati svima na kapaljku, propast ce banke, pare nece postojati. Americki filmovi se ostvaruju, zivi bili pa vidjeli.

Evo sa MIT, najjaceg tehnoloskog instituta objasnili sve sta nas ceka

https://www.technologyreview.com/s/6153 ... 18-months/
Ne vjerujem bas da ce toliko radikalne promjene biti, ali da ce ih biti - hoce.

Licno mislim da bi se lako moglo desiti da se investiraju ogromne svote novca u istrazivanje virusa. Ovo je pokazalo kako malo nedostaje da se paralizira cijeli svijet.
llull

#8955 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by llull »

Ovo je i tuzno i smijesno i tacno
Bluemore

#8956 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Diwan wrote: 18/03/2020 12:38
dječak sa šibicama wrote: 18/03/2020 12:14 Zamislite situaciju, nema vode osim na pivari, moras pod snajperima i granatama dovuci svaki dan puno kanistera da bi imao tu osnovnu stvar za zivot... nema ni struje, godinu dana u komadu... hrane nema, jedes travu, trecinu hljeba ako dodje, ako imas nesto snadjes se ako nemas jebiga... nema ni svijeca, navece palis ono nesretno kandilo koje osvjetli jedva 30 cm u poluprecniku, sjedis sa ukucanima ili komsijama u mraku dok jedni drugima ne dosadite, na spavanje u 21 h... nema interneta, ne postoji, nema ni ovoga sto radimo, dakle nema nicega... ako si musko, sutra ides u hladan rov negdje na Treskavici, bubrezi te vec bole, kosti ledene, zglobovi skripe, ako si zensko spremas muza na put i pitas se hoces li ga vise ikada vidjeti, ili sina... granate padaju okolo, fijucu meci, gladan si, zedan, nemas nove odjece, ne postoji... nemas stakla na prozorima samo unhcr folija, imas dijete koje ne zna sta je cokolada, imas staru majku koja lagano kopni od tuge i starosti, imas svasta nesto ali nemas nista.

Ta ce virus.
Sve je to 'lijepo', ali si imao nadu i normalan život nekih par stotina kilometara dalje. Nije problem virus kao što napisah, nego šta se krije i hoće s ovom situacijom. U ratu si imao solidarnost i humanost, ovdje ćeš imati, nedaj Bože, ako dalje uslože situaciju, zombi life. Moral ljudi je neuporedivo bio bolji tada nego sada. Sada, a šta vež mož biti sutra ili mjesec dana, jer se stvaru usložnjavaju a ne idu na bolje. Daj Bože da griješim.

U Srbiji je uveden policijski sat - za par dana ćeš to imati i ovdje. Ni to ne mora biti sve. Može biti sljedeće da svi koji imaju oružje da ga predaju. Lista može ići i dalje. Uglavnom, 'nemamo' posla sa virusom, nego sa zlim ljudima koji stoje iza svega ovoga, a to je mnogo gore, jer su ga oni i stvorili.
A Jesi se utripovo
Better Man

#8957 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

Samo ova ideja s kontejnerima i šatorima na granici je nebuloza svoje vrste. Pa upravo je to izvor naglog širenja zaraze, jer ti kontejneri su sve samo ne uslovni. Mislim da smo dobro zakasnili s mjerama i da po pitanju izolacije ljudi nismo uradili pravu stvar.
vjeshalica

#8958 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

Better Man wrote: 19/03/2020 11:53 Samo ova ideja s kontejnerima i šatorima na granici je nebuloza svoje vrste. Pa upravo je to izvor naglog širenja zaraze, jer ti kontejneri su sve samo ne uslovni. Mislim da smo dobro zakasnili s mjerama i da po pitanju izolacije ljudi nismo uradili pravu stvar.
Fancy panicar mudruje
Nisu velike boginje pobogu
Diwan

#8960 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

OldMayor wrote: 19/03/2020 11:02
Diwan wrote: 19/03/2020 10:41 To je to, realne informacije, zdrav razum, prisebnost, logika.

Ali slabo se čuje glas razumma u doba orkestrirane panike i psihoze. Dakle, ova psihozu su vam priredili s vrha, svjesno i namjerno su pustili da se to širi kao što su svjesno i namjerno pustili da se pustoše prodavnice. Ovo nije lokalno stanje, već globalno pa se s toga i radi o globalnoj zavjeri.

Još ako ukinu internet, nadam se da neće, mada oni kratke pameti to zagovaraju, onda smo tek donji.
Aha znaci trebamo onda pustiti starinu da pomre i onda smo mirni?

Imaj na umu da dosta starijih tamo umire jer respiratore daju mladjima. Ili ti misli da samo stariji pacijent treba respirator?

Ne provaljujte se.
Ti ne kontaš šta ja uopšte pričam, tako da tvoj reply nema veze sa onim što sam ja pisao. Ja pišem jedno, a ti ili drugi vidite drugo.
llull

#8961 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by llull »

A realno ako zena mjesi hljeb, nije to ni mnogo brasna uzela. Racunaj jbg da je vekna 700 grama. To je za 7 dana za cetvoroclanu porodicu.
splinter

#8962 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

pici wrote: 19/03/2020 11:34
Dozer wrote: 19/03/2020 11:28
pici wrote: 19/03/2020 10:48 moj dozeru onda je i kuga od prije hiljadu godina necija zavjera... tamosnja tradicija im je sto se kuhinje tice je katastrofalna... oni bukvalno jedu sve, da se kamen more provarit oni bi ga pojeli, pa do prije 30-50 godina kad je tile putovo po kini oni su gladovali i jeli se izmedju se... to je takav mentalitet i tesko ga je suzbiti jednom ili dvije generacije... uzmi bilo kakvu zivotinju koja nije veterinarski pregledana, oderi je i pojedi na zivo(to oni rade) moras neku bolest zaradit da si supermen... svinjska gripa, pticija gripa, kuga itd da ne nabrajam sve to potice iz azije a pogotovo iz kine... moraju mjenjat sistem prehrane il se manje kucat da ih bude manje i da imaju resursa za zdravu prehranu... jebote pa ko lesinari jedu sve zivo...
Ma znam ja sve to, pici. Bio, vidio...Jeste katastrofa. Slazem se sa svime. Samo mi je sve ovo nekako cudno... Kako god, vrijeme ce pokazati da li grijesim ili ne. Moguce je i jedno i drugo.
dozeru drug moj lijepi, nemoj da nas opet zavara mirno spavajte rata nece biti... biti spreman na najgore nije panika nego predostroznost, ono iznad sve je super, pojest cemo i popit ovo sto smo pokupovali ako sve za mjesec dana bude OK... meni se od pocetka nije svidio wuhan, govorili su da sam panicar, NE, nego prosto neki instikt mi je proradio... u ratu me je taj instikt sacuvao i nisam ga nikad odbacivao i ignorisao... bice ovo sve OK ako bogda, samo se treba pridrzavati mjera i bice sve OK.Budimi dobar, zdrav i sexy. :thumbup:
Koliko se pirča po ovo forumu,ali i mahala po društvenim mrežama, mogli su se do sad već svi pripremiti na svoj način i u skladu sa mogućnostima.
Uzmu se sve potrebne zalihe ( hrane, lijekova, lijekova za horinčne bolesnike, zaštitna oprema, dezinfekciona sredstva, hrane kućne ljubimce . . ), ojača imunitet koliko toliko, a rekao je već kolega @Cortado u jednom od prethodnih postova, mogu se nabaviti i AMBU baloni, ovo sam čisto nabavio radi starijeg ukućana. Koštalo me dobro al neću da zavisim on našeg zdravstvenog sistema, svaka čast našim doktorima al oni se malo tu pitaju.
Jbg. I prestanite više kovati teorije zavjere, Coronavirusi su nevjerovatni, mogao bih ih proučavati neprestano. I da u slučaju Sars-a i COVID-2019 Kinezi jesu zaj.ebali stvar je virus prešao sa svog prirodnog domaćina ( slijepi miš ) na prelaznog, a potom na čovjeka. U slučaju Sars-a sa cibetke kao prelaznog , a u slučaju COVID-19 sa ljuskavca kao prelaznog. Imaju tu bolesnu potrebu da love i jedu sve i svašta, zaboravljajući pri tome da su mnoge od njohovih "delicija" na meniju domaćini, zapravo prirodni rezervoari velikog broja infekata prema kojima je čovjekov imunitet nemoćan.
Po pitanju Mers-a vjerovatno i nisu krivi obzirom na put zaraze slijepi miš - kamila - čovjek i mjesto pojavljivanja S Arabija.
Mutacije nastale u Spike proteinu virusa jasno pokazuju priodni put nastanka epidemije. Sve ostalo što se dešava je posljedica Korone a ne uzrok.
Mogy87

#8963 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Tomahawk11 wrote: 19/03/2020 10:48
Diwan wrote: 19/03/2020 10:41
itekako wrote: 19/03/2020 10:35 bez namjere da pokrecem nove teme,
zelim samo da podsjetim da je u Italiji umrlo preko 2000 ljudi od ukupnih 60.480.000 stanovnika uz napomenu da govorimo o drugoj najstarijoj naciji na planeti sa prosjecnom starosti stanovnistva od 50 godina.
stariji su samo Japanci.
To je to, realne informacije, zdrav razum, prisebnost, logika.

Ali slabo se čuje glas razumma u doba orkestrirane panike i psihoze. Dakle, ova psihozu su vam priredili s vrha, svjesno i namjerno su pustili da se to širi kao što su svjesno i namjerno pustili da se pustoše prodavnice. Ovo nije lokalno stanje, već globalno pa se s toga i radi o globalnoj zavjeri.

Još ako ukinu internet, nadam se da neće, mada oni kratke pameti to zagovaraju, onda smo tek donji.
Znači treba ono kako su Englezi zamislili, bataliti sve mjere i pustiti da se virus proširi, pa ko ode pod put, ode?!
Nakon sto su dobili revidirane informacije o ozbiljnosti virusa i VB je odustala od te strategije. Zatvaraju skole i vrtice.
daddy-kool

#8964 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

channel10 wrote: 19/03/2020 11:46 Dobri smo, od 114 testiranih imamo 39 oboljelih.

Zna Seka sta radi... Isti princip kao i sa bolnicom kad je preuzela. Smanjila dug, a u bolnici nema osnovnih sredstava.. :run:
Od oko 500 testiranja su ovo rezultati.
Point.

#8965 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Zox wrote: 19/03/2020 11:30
Point. wrote: 19/03/2020 11:25
Davno sam ja govorio da se treba kineski zid postaviti oko cijele Kine.
Ima vec.
Nema okolo cijele Kine, ima u Kini.
Bluemore

#8966 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

dezurni_ucenik wrote: 18/03/2020 14:06
Dozer wrote: 18/03/2020 14:02 Prije nego pocnete sipati na ovo, supljirati o teorijama zavjere itd., pokusajte prvo samo malo razmisliti...

Rusija trenutno ima samo 147 zarazenih, 0 smrtnih slucajeva, i 0 oboljelih u kriticnom stanju, a 8 oporavljenih.

Mozda se neki sjete da sam danima ranije ukazivao da su Rusi pretihi, i da imaju vrlo malo zarazenih.

A 2019 su izbacili ovo:

Image

Kako znas da je screenshot bas iz 2019. godine?
Puno je pici postova ostavio ali lose je informisan
Corona virus postoji vec dugo ali ne ovaj i ovakav
Prestanite objavljivati notorne gluposti
golman

#8967 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by golman »

MrShadow wrote: 19/03/2020 11:07 Ovo je kraj svijeta, u Francuskoj od danas svi moraju podnijeti elektronski zahtjev vladi za izlazak iz kuce te tek kad im se odobri mogu izaci, u suprotnom zatvor.

U roku 2 godine cipovat ce nas sve, roboti ce upravljati svijetom, hrana ce se dozirati svima na kapaljku, propast ce banke, pare nece postojati. Americki filmovi se ostvaruju, zivi bili pa vidjeli.

Evo sa MIT, najjaceg tehnoloskog instituta objasnili sve sta nas ceka

https://www.technologyreview.com/s/6153 ... 18-months/
Treba odma uhapsiti onoga ko ti je omogucio da gledas puno filmova.Preporucujem ti da predjes na crtane.Svakakvih gluposti procitam na forumu,ali ti ga bas pretjera.
channel10

#8968 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

daddy-kool wrote: 19/03/2020 12:04
channel10 wrote: 19/03/2020 11:46 Dobri smo, od 114 testiranih imamo 39 oboljelih.

Od oko 500 testiranja su ovo rezultati.
Dobro si. U slucaju federacije je 114, ali oko 10 zarazenih. Tih oko 500 testiranja je u drzavi. Fbih je 114 sa jucerasnjim danom
Diwan

#8969 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Better Man wrote: 19/03/2020 11:53 Samo ova ideja s kontejnerima i šatorima na granici je nebuloza svoje vrste. Pa upravo je to izvor naglog širenja zaraze, jer ti kontejneri su sve samo ne uslovni. Mislim da smo dobro zakasnili s mjerama i da po pitanju izolacije ljudi nismo uradili pravu stvar.
mislim da se to prije radi da se ljudi odvrate od dolaska/vraćanja u Bih. Mnogi će reći, ' pa bolje mi je da budem kući u Beču, nego da 14 dana budem u nehigijenskim uslovima' zbog radi čega?
dječak sa šibicama

#8970 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Danas smo znaci na 15 dana od prvog zarazenog u Banjaluci.
mO k3

#8971 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Utrpaš bolesne sa zdravima ...

Jednostavno nema izlaza ni ulaza u bih i gotovo
zigzag

#8972 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zigzag »

Samo šatori.

Kažu da će organizovat šatore po državama. "talijani" posebno. "švabe" posebno.
daddy-kool

#8973 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

mO k3 wrote: 19/03/2020 12:25
Utrpaš bolesne sa zdravima ...

Jednostavno nema izlaza ni ulaza u bih i gotovo
Ama biće izolacije po šatorima, neće svi pod jednu tendu.
Cortado

#8974 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

splinter wrote: 19/03/2020 12:01
Koliko se pirča po ovo forumu,ali i mahala po društvenim mrežama, mogli su se do sad već svi pripremiti na svoj način i u skladu sa mogućnostima.
Uzmu se sve potrebne zalihe ( hrane, lijekova, lijekova za horinčne bolesnike, zaštitna oprema, dezinfekciona sredstva, hrane kućne ljubimce . . ), ojača imunitet koliko toliko, a rekao je već kolega @Cortado u jednom od prethodnih postova, mogu se nabaviti i AMBU baloni, ovo sam čisto nabavio radi starijeg ukućana. Koštalo me dobro al neću da zavisim on našeg zdravstvenog sistema, svaka čast našim doktorima al oni se malo tu pitaju.
Jbg. I prestanite više kovati teorije zavjere, Coronavirusi su nevjerovatni, mogao bih ih proučavati neprestano. I da u slučaju Sars-a i COVID-2019 Kinezi jesu zaj.ebali stvar je virus prešao sa svog prirodnog domaćina ( slijepi miš ) na prelaznog, a potom na čovjeka. U slučaju Sars-a sa cibetke kao prelaznog , a u slučaju COVID-19 sa ljuskavca kao prelaznog. Imaju tu bolesnu potrebu da love i jedu sve i svašta, zaboravljajući pri tome da su mnoge od njohovih "delicija" na meniju domaćini, zapravo prirodni rezervoari velikog broja infekata prema kojima je čovjekov imunitet nemoćan.
Po pitanju Mers-a vjerovatno i nisu krivi obzirom na put zaraze slijepi miš - kamila - čovjek i mjesto pojavljivanja S Arabija.
Mutacije nastale u Spike proteinu virusa jasno pokazuju priodni put nastanka epidemije. Sve ostalo što se dešava je posljedica Korone a ne uzrok.
Da rascistimo ovih par stvari: Koristenje AMBU balona nije bas "out of the box" scenario. Prvenstveno, manuelna/mehanicka ventilacija se obavlja uz pomoc tubusa koji je potrebno strucno postaviti u traheju (dusnik)! Postavljanje tubusa vrse strucna lica specijalisti anesteziologije i reanimatologije, anesteticari, specijalist urgentne medicine, sestre u JIT-u, uz pomoc laringoskopa!

UPOZORENJE! Nestrucno postavljanje tubusa moze dovesti do akutnog zastoja srca!

UPOZORENJE! Za provodjenje manuelne ventilacije koristeci AMBU balon i masku potrebno je podici donju vilicu posebnim manevrom. Nestrucno izvodnjenje manuelne ventilacije, odnosno pokusaj izvodnjenja od strane nestrucnih lica moze dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica i smrti.

Ono o cemu sam ja govorio i kontekst u kojem sam spomenuo AMBU balon su bolnicki uslovi i strucno osoblje. Za samo koristenje AMBU balona nakon postavljanja tubusa nije potrebna posebna obuka, ali sve procedure pripreme pacijenta za intubaciju, i sama intubacija mora biti izvedena od strane strucne osobe! Nemojte se igrati s ovim stvarima!

Shvatam da je moj post gdje sam spomenuo AMBU balon pogresno protumacen, i ovim putem te molim da ga ni ne pokusavas koristiti, posebno ne u tom kontekstu da si nezavisan od zdravstvenog sistema.
Last edited by Cortado on 19/03/2020 12:36, edited 2 times in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8975 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

IGNORISALI UPOZORENJA, NAPRAVILI I CORONA PARTY
Elitno skijalište u Austriji rasadnik korona virusa: Šutjeli zbog zarade i zarazili više od hiljadu ljudi!

Austrijska "Ibiza na Alpama" bila je kobna za stotine skijaša - lokalne vlasti znale su da se zaraza širi ovim mondenim skijalištem, ali reagirali su tek deset dana nakon izbijanja mini epidemije među gostima

Austrijski kancelar Sebastian Kurz našao se pod velikom paljbom nakon što je otkriveno da je Ischgl, najpopularniji austrijski skijaški resort, ili "Ibiza na Alpama" kako ga mnogi zovu, epicentar zaraze korona virusom za brojne skijaše koji su tamo boravili, piše 24sata.hr.

U Ischglu su unatoč informacijama i upozorenjima da se kod njih pojavila zaraza, pa čak i nakon što je jedan njihov konobar zaražen, nastavili raditi, jer im je bilo teško odreći se velike zarade, koja se svake sezone mjeri u stotinama miliona eura.

Naime, dok je Kurz po cijeloj državi uvodio stroge mjere i praktički uveo policijski sat s kaznama od 2.000 eura za one koji se ne pridržavaju mjera, njegove riječi nisu imale nikakvog utjecaja u Tirolu, piše Focus, gdje se zabava i skijanje nekoliko desetaka hiljada skijaša nastavilo kao da se ništa nije dogodilo.

Focus piše da je i sam Kurz kriv, jer je predugo tolerirao njihovo ponašanje, a rezultat je da su stotine gostiju iz Njemačke, Danske, Norveške i Švedske zaraženi korona virusom upravo u Ischglu, te su zarazu širili i dalje nakon povratka kući.

Spiegel donosi detalje o zaraženima, pa tako navodi da se u Ischglu zarazilo 490 Norvežana, 139 Danaca i još uvijek nepoznati broj Austrijanaca i Nijemaca. Na sjeveru Njemačke je broj zaraženih koji su došli iz Ischgla sve veći. Vlasti u Njemačkoj još uvijek pokušavaju detektirati sve koji su u februaru i martu skijali u Ischglu.

Od ukupnog broja zaraženih korona virusom u Austriji oko 500 njih je još uvijek u Tirolu.

moram pobiti anstajnovu teoriju da su ljudska glupost i svemir beskonacni... ljudska pohlepa je beskonacna...
Locked