Bio kvalitetno informisan na SKJ nacin
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
pinkman
-
emirolini
#8177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I svi odjednom da nagrnemo u UKCove pa ko ziv, ko mrtav?Diwan wrote: ↑18/03/2020 12:09Više vjerujem ovakvim izolovanim mišljenjima nego mainstream nauci i stručnjacima.King Theoden wrote: ↑18/03/2020 12:05 Još jedan stručnjak koji tvrdi kako je karantena ustvari velika glupost.
Nažalost, samo za one koji znaju njemački jezik
- armin071
#8178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo nije izolovano mišljenje ali ovakvi stručnjaci nisu in. Sad je in panika, smak svijeta i armagedon. Ovaj neće nikad uspjeti doći ni na jednu televiziju niti ovako stručno lice može razumjeti npr. Trampov ili Bakirov glasač. Jedni kupuju oružje a drugi tariguz protiv Korone
- animals
#8179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slusao sam malo na pocetku..King Theoden wrote: ↑18/03/2020 12:05 Još jedan stručnjak koji tvrdi kako je karantena ustvari velika glupost.
tako i meni jedan obicni doktor rekao..
ko ce vise znati sta je istina..
ona kaze da nema razloga za karantenu i ogranicavanja sloboda kretanja..
da je ova gripa u poredjenju sa proslim godinama nista narocito. i da je dostigla zenit i da je u padanju..
i da nije bilo potrbe za ovim drasticnim mjerama..
ne znam, trecina firmi normalno rade, ostali ne..
sta sa kasirkama,u marketima, one su nebitne..ja jos nisam cuo da se ijedna zarazila..
kako to, da su one imune..
-
sumirprimus
#8180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, pismenija omladina tad bila nego sad sa svim elektronskim pomagalima.
- dječak sa šibicama
#8181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zamislite situaciju, nema vode osim na pivari, moras pod snajperima i granatama dovuci svaki dan puno kanistera da bi imao tu osnovnu stvar za zivot... nema ni struje, godinu dana u komadu... hrane nema, jedes travu, trecinu hljeba ako dodje, ako imas nesto snadjes se ako nemas jebiga... nema ni svijeca, navece palis ono nesretno kandilo koje osvjetli jedva 30 cm u poluprecniku, sjedis sa ukucanima ili komsijama u mraku dok jedni drugima ne dosadite, na spavanje u 21 h... nema interneta, ne postoji, nema ni ovoga sto radimo, dakle nema nicega... ako si musko, sutra ides u hladan rov negdje na Treskavici, bubrezi te vec bole, kosti ledene, zglobovi skripe, ako si zensko spremas muza na put i pitas se hoces li ga vise ikada vidjeti, ili sina... granate padaju okolo, fijucu meci, gladan si, zedan, nemas nove odjece, ne postoji... nemas stakla na prozorima samo unhcr folija, imas dijete koje ne zna sta je cokolada, imas staru majku koja lagano kopni od tuge i starosti, imas svasta nesto ali nemas nista.
Ta ce virus.
Ta ce virus.
- GAU8
#8182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali to ne fercera tako. Ekonomija će se 100% sjebat kako god. Ostaje samo na nama da odlučimo hoćemo li i društvo da sjebemo manje ili više.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑18/03/2020 11:06USA ima plan, koji je Obama potpisao, po kojem su smrtno bolesne i starije osobe (70+) zadnje na ljestvici prioriteta lijecenja u vakvim krizama.sumirprimus wrote: ↑18/03/2020 10:47 Pitanje eticke prirode.
Dokad zrtvovat ogromnu vecinu i mogucnost povlacenja na dno zarad najslabije karike?s jedne strane ispravno i moralno. S druge potencijalno ekonomski razarajuce za komplet drustvo.
Sta god uradis jban si
Bolje sacuvati ekonomiju nego slabu kariku u drustvu.
- King Theoden
#8183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Seka? Jaro, ovo se radi u wuhanu. Upravo je ispričao čovjek u videu kojeg sam postavio.
U redu je to što govoriš, samo nemoj misliti da neće gledati i zaradu.Diwan wrote: ↑18/03/2020 12:08 To sa farmacijom i njihovom zaradom ovdje nije slučaj. To bi bilo najbolje i sad bi potpisao da se o tome radi, ali ovdje se radi o vrlo sinister planu i programu koji bojim se ima vrlo teške posljedice po čovječanstvo u budužnosti. Ponavljam ponovo da je virus povod za sve drugo što se dešava i što bi se moglo desiti. Imamo posla sa vrlo zlim namjerama, ljudima i čemu još.
Znaš li ko pravi testove za koronu?
Roche dobio zeleno svjetlo da pravi testove za koronu.
Vjerujem da će napraviti milione testova.
https://boerse.ard.de/aktien/roche-beko ... st100.html
- dječak sa šibicama
#8184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kazu da kao po pravilu, bilo gdje u bilo kojoj drzavi, mjera koje su prepisane najvise se drze ljudi koji su najmanje u opasnosti, od 20 do 50 godina otprilike.
Mladji i stariji od toga ko sa lanca pusteni, ko da nisu normalni.
Mladji i stariji od toga ko sa lanca pusteni, ko da nisu normalni.
-
Tambure
#8185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
zasto se obrusavati na madije i socijalne mreze? sta cemo sada sa slobodom govora? ili to vazi samo za mejnstrim medije i pod određenim uslovima?
- pizarro
#8186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
je li se ovo razvija ozbiljna diskusija o ukidanju interneta 
- Logovan
#8187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E čuj ukinuti internet....
-
Cortado
#8188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A sta drugo da urade? Da sve koji su suspektni hospitaliziraju? Mislis da je to moguce? Ja ne vjerujem da cijela Italija ima 30.000+ kreveta. A i da ima, sta cemo kad brojka predje 100.000? 300.000?
Cilj i jeste da svi budu kuci, imao koronu ili ne. Ako se razbolis, smatra se da si obolio od COVID-19. Ako sve ide kako treba, tj. imas blage simptome, ostajes u kuci dok ne ozdravis. Ako se u medju vremenu simptomi pogorsaju, ides na hospitalizaciju.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#8189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ma pusti gluperda njemacki sluf naucnik... eno pred apotekama guzve... i sto kazes sad sa nagne u bolnice odjednom desetine hiljada ljudi koji su ozbiljno bolesni, to bi i ovi mladji poceli padat po ulicama mrtvi i sa isplazenim jezikom... karantin i sto manje opterecenje na zdravstvene radnike da bi mogli da rjesavaju hitne slucajeve a ne desetine hiljada zarazenih e tad bi tek vidjeli sta je panika...emirolini wrote: ↑18/03/2020 12:12I svi odjednom da nagrnemo u UKCove pa ko ziv, ko mrtav?Diwan wrote: ↑18/03/2020 12:09Više vjerujem ovakvim izolovanim mišljenjima nego mainstream nauci i stručnjacima.King Theoden wrote: ↑18/03/2020 12:05 Još jedan stručnjak koji tvrdi kako je karantena ustvari velika glupost.
- Riddle
-
sumirprimus
#8191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kirbas ukidajte interent. Vidis da se smiju al u stvari im je vuna jer znaju da vi to mozete.
Samo jako
Samo jako
-
Milenkov buraz
#8192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem ja njemački i djelimično se slažem sa njima li on u svom izlaganju fula jednu konstantu. Ako je sve tako kako on govori i ako je sve hype zašto ona bivaju bolnički kapaciteti prebukirani sa životno ugroženim pacijentima? Zna i on da ovo nije regularna gripa.King Theoden wrote: ↑18/03/2020 12:05 Još jedan stručnjak koji tvrdi kako je karantena ustvari velika glupost.
- shape of despair
#8193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Majkemi je ovo previše, al baš previše. Pa gledajući stopu smrnosti i koje sve ne statistike (koje su svima više poznate) ja ne vidim neki pretjeran problem.
Meni je veća tragedija ona porodilja od neki dan što umrije od sepse, al ništa to, već se zaboravilo.
Sjećam se ko djete koliko se samo pričalo o HIV-u, pa to na sva zvona, sad niko i ne spominje u zadnjih 10 godina? Jesam li šta propustio, jel to ima lijek?
Meni je veća tragedija ona porodilja od neki dan što umrije od sepse, al ništa to, već se zaboravilo.
Sjećam se ko djete koliko se samo pričalo o HIV-u, pa to na sva zvona, sad niko i ne spominje u zadnjih 10 godina? Jesam li šta propustio, jel to ima lijek?
-
Drug Clan
#8194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Peporuka Unicefa
Što treba da znamo u vezi sa korona virusom (COVID-19)
Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: PRESTANITE.
Pozivamo sve građane da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstava zdravlja, Instituta, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.
Digitalno doba omogućava građanima direktnu komunikaciju s ovim organizacijama kroz poruke na društvenim mrežama. Stoga, ukoliko ste u nedoumici, pitajte direktno ove institucije na društvenim mrežama da li je neka informacija potekla od njih i da li je tačna prije nego je podijelite s drugim korisnicima interneta ili građanima
Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo s drugima. Birajmo šta objavljujemo.
https://www.unicef.org/bih/covid19

Što treba da znamo u vezi sa korona virusom (COVID-19)
Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: PRESTANITE.
Pozivamo sve građane da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstava zdravlja, Instituta, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.
Digitalno doba omogućava građanima direktnu komunikaciju s ovim organizacijama kroz poruke na društvenim mrežama. Stoga, ukoliko ste u nedoumici, pitajte direktno ove institucije na društvenim mrežama da li je neka informacija potekla od njih i da li je tačna prije nego je podijelite s drugim korisnicima interneta ili građanima
Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo s drugima. Birajmo šta objavljujemo.
https://www.unicef.org/bih/covid19

-
Tambure
#8195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pandemija a tek 100k zarazenih (0,000001% populacije
) ... dok ne plane na 40% populacije ovo je za mene cista zajebancija i populizam
-
Milenkov buraz
#8196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima, propustio si jebi ga. Uz odgovarajući koktel lijekova od HIV-a se više ne umire.shape of despair wrote: ↑18/03/2020 12:24 Majkemi je ovo previše, al baš previše. Pa gledajući stopu smrnosti i koje sve ne statistike (koje su svima više poznate) ja ne vidim neki pretjeran problem.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#8197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Što jedan pametan čovjek neki dan reče da nije ovog interneta i društvenih mreža kojima se širi panika, mi bi taj virus prehodali kao nekad uz nekoliko paracetamola dnevno, ne bi ni znali šta je...
Ali džabe ovuda pričati da ne ubija virus koliko ubija panika! Panika pravi kolaps zdravstvenog sistema jer zbog nedefinisanih simptoma navali sve živo i neživo isprepadano medijslom hajkom u bolnice i imamo rezultat koji imamo u Italiji.
-
NediM17
#8198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treci dan sam kuci, ne radim, sreca imam kucu i bastu, posla k'o u prici.
- dječak sa šibicama
#8199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedna dilema postoji, ili ces vjerovati nadleznima, medijima, da ovu paniku sire iskljucivo jer zele pomoci ljudima... ili sve to rade iz nekog drugog razloga.
Ja ovo prvo ne vjerujem, moje pravo. Prosto ne vjerujem ljudima koji kazu ubili smo Bin Ladena i bacili tijelo u more, znate to mora tako, a onda vrlo brzo nakon toga cijela ekipa specijalaca koji su "ubili Bin Ladena" strmopizdi se helikopterom u Afganistanu i svi poginu. Odnosno, obore ih talibani nakon sto su misteriozno prebaceni u chinok koji je spor i laka meta, inace lete na blek havku.
Sta je pod dva, ja ne znam.
Ja ovo prvo ne vjerujem, moje pravo. Prosto ne vjerujem ljudima koji kazu ubili smo Bin Ladena i bacili tijelo u more, znate to mora tako, a onda vrlo brzo nakon toga cijela ekipa specijalaca koji su "ubili Bin Ladena" strmopizdi se helikopterom u Afganistanu i svi poginu. Odnosno, obore ih talibani nakon sto su misteriozno prebaceni u chinok koji je spor i laka meta, inace lete na blek havku.
Sta je pod dva, ja ne znam.
- bersK
#8200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo ću reć da danas zavisimo od ovakvih...