To je projekcija na bazi nepotpunih podataka, ni priblizno tacno, jer mi jos uvijek nemamo stopu smrtnosti za 6 mjeseci. A ni broj oboljelih za taj period.
To cemo sve racunati u junu.
Moderator: O'zone
To je projekcija na bazi nepotpunih podataka, ni priblizno tacno, jer mi jos uvijek nemamo stopu smrtnosti za 6 mjeseci. A ni broj oboljelih za taj period.
Mostar je prvi popusio, definitivno. Imam 2 snimka sestara otamo, a i jaran doktor mi javio isto - otac i sin nisu prijavili da su prije heftu dosli iz Italije, prijavili se s gripom i upalom pluca, preko stele, i zarazili ko zna koliko ljudi jer su preko stele primljeni i smjesteni na normalno odjeljenje pulmologije.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑17/03/2020 22:02 Ja u narednih 5 dana očekujem eksploziju slučajeva ovog virusa i kod nas. Vozači, Ulraubaši i nalakirani gastarbajteri su preko vikenda došli u BiH prije zatvaranja granica. Čuo lično za 5 slučajeva u 3 različita grada, sve naši ljudi iz Njemačke, Slovenije i Italije, i naravno ne pada im na pamet da se jave već hodaju okolo jer "nemaju simptoma".
Zašto je Singapur uspješan u borbi protiv korone?
U Singapuru se život odvija normalno - unatoč pandemiji. Autoritarni grad-država u istočnoj Aziji poduzeo je mjere na vrijeme: uz pozivanje na solidarnost i oštre kazne za kršenje pravila. A pomaže i glazba.
„Borimo se protiv virusa" - naziv je pjesme koja ide uz čuvenu melodiju „Sound of Silence" Simona & Garfunkela. Postoji i korona-rep na koji se pleše u školama u Singapuru: „Operite ruke, ne dirajte lice - tako se čistimo od virusa". Tako zvuče borbene pjesme u velikoj zajedničkoj bitki u kojoj se svi mogu osloniti jedni na druge. To je duh Singapura na koji je apelirao premijer Lee Hsien Loong: „Svatko ima svoj zadatak u ovoj krizi i nikoga nećemo prepustiti samom sebi. Ovo je ujedinjeni Singapur!"
I zvuk kliničkog termometra takođe je dio novog zvuka Singapura – u zračnoj luci, u podzemnoj željeznici, ispred javnih zgrada i trgovačkih centara.
https://www.dw.com/hr/za%C5%A1to-je-sin ... a-52800561
Izvol'tedječak sa šibicama wrote: ↑17/03/2020 22:09 Objaviti imena debila, neka ih narod lincuje na ulici.
On je preko stele upao na kliniku, mater im nenormalnu.
Ko kaze da toga trenutno nema i kod Seke. Zna se kako to kod nas ide, jebali mamu korumpiranu.

Nakav HDZ tajkun iz Gruda, vjerovatno Covicev ahbab.dječak sa šibicama wrote: ↑17/03/2020 22:09 Objaviti imena debila, neka ih narod lincuje na ulici.
Ko kaze da toga trenutno nema i kod Seke. Zna se kako to kod nas ide, jebali mamu korumpiranu.
S time da si zaboravio da za gripu postoji vakcinacija od 1945Hiran wrote: ↑17/03/2020 22:00R0 za gripu 1.3MorningStar wrote: ↑17/03/2020 21:49I dont know ricky ... tu su nedje mescini
Globally, the World Health Organization (WHO) estimates that the flu kills 290,000 to 650,000 people each year, and per the CDC, up to 61,000 of those deaths occurred in the US annually since 2010.
While we don't have yearly estimates for coronavirus fatalities yet, the WHO's newest Situation Report, published on February 25, says that out of the 80,239 confirmed coronavirus cases worldwide, the illness has resulted in 2,700 deaths—2,666 of which have occurred in China
R0 za CoVID 2.2
R0 je broj ljudi koje jedna zaražena osoba može zaraziti.

skafiskafsnjak wrote: ↑17/03/2020 22:12Izvol'tedječak sa šibicama wrote: ↑17/03/2020 22:09 Objaviti imena debila, neka ih narod lincuje na ulici.
![]()
I to baš na pulmologiji. Ne znam ko je gori. Taj kreten, ili ovi u bolniciDozer wrote: ↑17/03/2020 22:07Mostar je prvi popusio, definitivno. Imam 2 snimka sestara otamo, a i jaran doktor mi javio isto - otac i sin nisu prijavili da su prije heftu dosli iz Italije, prijavili se s gripom i upalom pluca, preko stele, i zarazili ko zna koliko ljudi jer su preko stele primljeni i smjesteni na normalno odjeljenje pulmologije.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑17/03/2020 22:02 Ja u narednih 5 dana očekujem eksploziju slučajeva ovog virusa i kod nas. Vozači, Ulraubaši i nalakirani gastarbajteri su preko vikenda došli u BiH prije zatvaranja granica. Čuo lično za 5 slučajeva u 3 različita grada, sve naši ljudi iz Njemačke, Slovenije i Italije, i naravno ne pada im na pamet da se jave već hodaju okolo jer "nemaju simptoma".
Zene samo sto ne placu, odose u izolaciju, iznajmljuju stanove da nisu s porodicama...
Dobar clanak. Gdje drugim bogatim drzavama ovaj sistem pomocu kojeg su nasli zarazene? Nema se za to a ima za borbene avione, tenkove zajebancijepici wrote: ↑17/03/2020 22:09Zašto je Singapur uspješan u borbi protiv korone?
U Singapuru se život odvija normalno - unatoč pandemiji. Autoritarni grad-država u istočnoj Aziji poduzeo je mjere na vrijeme: uz pozivanje na solidarnost i oštre kazne za kršenje pravila. A pomaže i glazba.
„Borimo se protiv virusa" - naziv je pjesme koja ide uz čuvenu melodiju „Sound of Silence" Simona & Garfunkela. Postoji i korona-rep na koji se pleše u školama u Singapuru: „Operite ruke, ne dirajte lice - tako se čistimo od virusa". Tako zvuče borbene pjesme u velikoj zajedničkoj bitki u kojoj se svi mogu osloniti jedni na druge. To je duh Singapura na koji je apelirao premijer Lee Hsien Loong: „Svatko ima svoj zadatak u ovoj krizi i nikoga nećemo prepustiti samom sebi. Ovo je ujedinjeni Singapur!"
I zvuk kliničkog termometra takođe je dio novog zvuka Singapura – u zračnoj luci, u podzemnoj željeznici, ispred javnih zgrada i trgovačkih centara.
https://www.dw.com/hr/za%C5%A1to-je-sin ... a-52800561
reper moze biti samo ako se i za gripu poduzmu sve ove mjere, koje su poduzete za koronu.Dozer wrote: ↑17/03/2020 21:35Italija nam je odlican reper. Ako u junu, sto ce biti 6 mjeseci od pocetka epodemije, dnevni prosjek bude ispod 139, to ce znaciti da gripa odnese vise zivota za 6 mjeseci od corone.allem_77 wrote: ↑17/03/2020 21:30Ovo poređenje će biti jasnije kada prođe sezona ovog virusa, i ako prođe? A ja se nadam da hoće?
I ne znam da li je negdje zabilježen podatak kada je prvi put gripa stupila u akciju. Nešto mislim da je i tada smrtnost bila velika. Možda čak i veća nego od korone. Ali ko će ga znati...?
Samim tim, to ce znaciti da je coroan jedna velika patka. Ali, cemo vidimo...
Opet za gripu postoji vakcina od 1945coco1 wrote: ↑17/03/2020 22:15reper moze biti samo ako se i za gripu poduzmu sve ove mjere, koje su poduzete za koronu.Dozer wrote: ↑17/03/2020 21:35Italija nam je odlican reper. Ako u junu, sto ce biti 6 mjeseci od pocetka epodemije, dnevni prosjek bude ispod 139, to ce znaciti da gripa odnese vise zivota za 6 mjeseci od corone.allem_77 wrote: ↑17/03/2020 21:30
Ovo poređenje će biti jasnije kada prođe sezona ovog virusa, i ako prođe? A ja se nadam da hoće?
I ne znam da li je negdje zabilježen podatak kada je prvi put gripa stupila u akciju. Nešto mislim da je i tada smrtnost bila velika. Možda čak i veća nego od korone. Ali ko će ga znati...?
Samim tim, to ce znaciti da je coroan jedna velika patka. Ali, cemo vidimo...
ili, ako se pusti korona da odradi svoje, a da sve ostalo ostane kao u vrijeme sezone obicne gripe.
tada bi poredjenja i uporedne statistike imale smisla.
Za Iran sam citao (ne znam koliko je istinito) - da je prava cifra zarazenih oko 2-3 miliona... A za umrle kazu da kopaju rovove duge po stotinu metara koji se vide iz svemira... Opet ponavljam - koliko je istinito ne znam...
Pa, s obzirom da za gripu postoji vakcina, onda dodjemo na isto....