Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Škobo Habu

#8551 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 14/03/2020 09:38
Baška Krist, baška Novi zavjet i Stari...
Ali tu smo gdje jesmo. :mrgreen:
U ime Oca i Sina, a bez Majke, muškarci guraju nos u ženske maternice, propisujući im kako da žive, od kontracepcije, seksa prije braka, abortusa, broja djece....hiljade ideološki kastriranih muškaraca prijete ženama vječnom paklenskom vatrom.

Je suis štraca! - sjetimo se samo tog momenta :D i simpozija ginekologa u organizaciji biskupije...
Pa, dobro ... sve monoteističke religije stoje na onom primarnom načelu - množite se narodi.

Bez jake biološke supstance, odnosno pastve, nema jakog uticaja religije.

No, dobro, uticaj religije, barem na Zapadu, više nije tako dominantan kao nekada. Luteranska ili Reformistička crkva u nekim zemljama zaređuje među sveštenstvo podjednako i žene i muškarce. Nešto što je prije sto godina bilo nezamislivo - danas je dopušteno.

Ipak, kad već spominješ mušku dominaciju nad ženskim uterusom, postoji tu nekoliko bitnih faktora u feminizmu koja je baš ne kužim.
Kao prvo, konzumeristička svijest. Uzmimo za primjer serije tipa znamenitog "Sex & city".
Gomila proklamacija ne temu ženske neovisnosti, modernog življenja, uloge u društvu koja se svela na čisti hedonistički ili, pak, materijalistički pogled na svijet oko sebe. Žena je bitna sama sebi, te je kao takva i dovoljna, ali sve iznutra je fluidno, jer efekat sreće baš i ne ispunjava svaku svrhu u životu.

Ovdje kod nekih učesnica teme dominira nekakav pogled na muški svijet, uopšte, kao gomilu macho muškaraca kojima je najbitnije sa koliko su žena spavali, što apsolutno nije tačno, iako ni u tome ne vidim neki problem, dok sa druge strane imamo ovdašnje aktivistkinje koje nam poručuju da je njihova vagina njihov problem od samog čina rađanja pa do broja partnera.

Sve u svemu - ovdašnje feministkinje su više macho, barem po porukama sa banera, od većine muškaraca koje poznajem.
Spejs Radovan

#8552 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Spejs Radovan »

u normalnim i naprednim društvima feminizam se manifestuje kao žene koje pilotiraju boingom 777,737, dok se kod nas to manifestuje tračom i kurvalucima uz ispijanje enormnih količina kafe.

Connaisseur Karlin

#8553 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

MarlboroGold wrote: 14/03/2020 00:16
Connaisseur Karlin wrote: 13/03/2020 19:16
MarlboroGold wrote: 12/03/2020 20:17 Image

Ona mi je oduvijek bila fascinantna ličnost. Nije kao Lara Croft koju sam kao dijete volio kao mater svoju, ali tu su negdje :lol:
opa, privlace te borkinje :D

zato si ovako aktivvan na temi borkinja , fino, fino :D
Samo što je ovdje prikaz Jeanne d Arc totalno pogrešan. Ona nikad nije koristila mač, već je samo nosila banner.
Ovakve zaobilazi i korona :razz:
dokazi :D
allem_77

#8554 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

Guadalajara wrote: 13/03/2020 23:48
allem_77 wrote: 13/03/2020 22:53 Poskidaj te zavjese. Manje posla. Ja imam jedan tanjur, jednu zdjelu, jednu šoljicu, kašiku, viljušku, nož i jednu malu kašičicu. I to je dovoljno za jednu osobu.
Nemam TV, nemam radio, ništa od ukrasnih gluposti ( samo prašinu skuplja).
Nemam peglu. Električni šporet imam ali ga nisam nikada uključio. I da ne nabrajam dalje... :D
Kakav si sa šerpama, tavama, tepsijama? :D
Nemam to. Mislim da ću morati jednu tavu kupiti?
Kada mi je čovjek kuhinju pravio, rekao sam neka viseći elemenati idu do plafona. Tako imam manje cm2 površine za skupljanje prašine. :D
saint_mirad

#8555 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Peglanje i slaganje veša :lol:
I to peglanje šliferaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Nije to toliko teško, moglo bi ti se udovoljiti. :mrgreen:
madner

#8556 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Papucar sa manjkom testerona, ne treba injekcija prije operacije.
piupiu

#8557 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 14/03/2020 07:05 1. Naravno da je religija ideologija, ali o vremenu u kojem se govori - pojam ideologije je bio potpuno nepoznat. Zato sam i naglasio - u modernom smislu.
Ok, shvatam. Ja je koristim kako je mi danas koristimo, i to marksistički!

:D

Znači, sistem ideja i pravila religijskog, pravnog ili političkog tipa, koji služe kao instrument reprodukcije društvenih odnosa. Crkva, škola, mediji, porodica = ideološki aparati države (Louis Althusser).

Dakle, govorim da religija u Izabelino vrijeme ima funkciju državne ideologije, i po njenim pravilima se odgajaju i ponašaju svi.
2. Po čemu je kršćanska ideologija konstruisana, u potpunosti, od strane muškaraca? Dominantan mit u kršćanstvu je bezgrešno začeće i Bogorodica sa Kristom.
Pa i muškarci imaju mamu. Veli čika Freud da je obično doživljavaju kao sveticu i ne mogu je zamisliti u seksualnom činu. Zato Bogorodica i jeste bezgrešna. A sve ostale žene su kurve koje treba išćerat iz raja. Tako bi, opet, rek'o čika Freud! Vidiš da se sve slaže. :D :lol: Valja li ova moja feminističko-psihoanalitičko-marksistička analiza, a, aaaa? :mrgreen:

Odgovorila ti je već @Bloo, njojzi hvala! :P
3. Tvoj opis, ili bolje reči - doživljaj, Isabele I jeste kao nekoga ko je "žrtva" historijskih prilika?
Što žrtva? U kom smislu? Bome, meni ne bi bilo mrsko da sam bila Izabela. A Izabelu, baš kao što joj Crkva i nalagala, svi danas i opisuju kao ženu s mudima! Mislim, ja ti traktat napisala o tome kako je Crkva morala pravdati i u nju 'usadjivati' muške vrline da bi ona bila prihvatljiva kao kraljica i lider, a ti me pitaš o muškosti Crkve. :|

Ostatak sam objasnila u odgovoru na prvo pitanje. Izabela je i proizvod tadašnje dominantne ideologije, kao i njen vojnik i simbol i role model. Pa se zato za nju kaže i da je pobožna, i da je vjerna svome suprugu, i da joj je on mentor... U Engleskoj je to išlo dotle da je Elizabeta I projicirala potpunu aseksualnost da bi legitimnost mogla crpiti iz paralela sa Djevicom Marijom.
4. I dalje čekam da mi dokaže svoje teze da feminizam nije militantan i da nije u svojim stremljenjima lutao kao i sve ostale ideologije?
Ko da ti dokaže? Nisam baš razumjela ovaj komentar.
Last edited by piupiu on 14/03/2020 13:17, edited 2 times in total.
Škobo Habu

#8558 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 14/03/2020 12:49
Pa i muškarci imaju mamu. Veli čika Freud da je obično doživljavaju kao sveticu i ne mogu je zamisliti u seksualnom činu. Zato Bogorodica i jeste bezgrešna. A sve ostale žene su kurve koje treba isćerat iz raja. Tako bi, opet, rek'o čika Freud! Vidiš da se sve slaže. :D :lol: Valja li ova moja feminističko-psihoanalitičko-marksistička analiza, a, aaaa? :mrgreen:
Nikad nisam ni tvrdio da feminizam nije sexy, samo ako se pravilno rabi. :per:

Ko da ti dokaže? Nisam baš razumjela ovaj komentar.
Već sam navodio primjere da feminizam, odnosno borba za "oslobađanje žene" može biti militantan - Urlike Mainhof, ili, pak, da jedna od ikona ženskog feminizma Simone de Beauvoir, kroz svoj aktivizam koketira sa diktatorima i "kulturnim revolucijama", koje su za sobom ostavile stotine hiljada mrtvih.
Last edited by Škobo Habu on 14/03/2020 13:05, edited 1 time in total.
piupiu

#8559 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 14/03/2020 13:03 Već sam navodio primjere da feminizam, odnosno borba za "oslobađanje žene" može biti militantan - Urlike Mainhof, ili, pak, da jedna od ikona ženskog feminizma Simone de Beauvoir, kroz svoj aktivizam, koketira sa diktatorima i "kulturnim revolucijama", koje su za sobom ostavile stotine hiljada mrtvih.
Aha, nisam to još pročitala, sorry, samo sam bila odgovorila na prvi dio. Pogledaću.
sinuhe

#8560 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sinuhe »

Slucajno pogledam sinoc dokumentarac na Netflixu o Dolly Parton. Dolly vazi za prilicnu feministkinju koja se nikad nije tako izjasnjavala.
piupiu

#8561 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Ovo sam prije koji dan stavila na temu o Nini Raspudiću, pa se sad sjetih da i ovdje jako dobro paše. Pa onda kaže što su feministkinje militantne! Treba ga sve ovim šćapom po guici! :D :lol:

Hakiz

#8562 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 14/03/2020 07:26
Škobo Habu wrote: 14/03/2020 07:05 Po čemu je kršćanska ideologija konstruisana, u potpunosti, od strane muškaraca? Dominantan mit u kršćanstvu je bezgrešno začeće i Bogorodica sa Kristom.
Ako mogu da se ubacim kao padobranac :)
Abrahamske religije su izrazito muškocentrične.
Sveto trojstvo se sastoji od OCA, SINA i Duha svetog. Marija jeste "uznesena" ali ne pripada svetom trojstvu.
Majke nema u svetom trojstvu. Marija je samo vessel za rađanje Sina/Boga/Boga otjelovljenog. I to "slaba posuda" kako sam Petar kaže....
U evanđeljima ima jako malo o samoj Mariji. Bitniji je Josip i njegovo porijeklo. Takođe, dovedena je pred svršen čin - bićeš majka.
Sama Eva stvorena je, ne direktno, već posredno. Iz mitologije stvaranja izbačena Lilith kao prva žena stvorena na isti način kao i Adam. Također u Postanju sam Bog kaže da zbog grijeha, muškarac/muž će vladati nad ženom.
Na dalje, s obzirom da ovo nije PF Religija, ugrubo ću nabacati neke teze.
Crkva kao institucija počiva na muškarcima. Svećenici su muškarci. Papa je muškarac.
Došlo je do nekih promjena u nekim granama krscanstva, ali slabo.
Sveti Pavle je imao interesantnih izjava o ženama :mrgreen:
Također u Korinćanima ima interesantna ideja da iako su muškarac i žena kreirani in the image of God, sama žena dijeli taj božanski kroz muškarca (by proxy) jer je kreirana OD njega (rebarce) i u njegovu slavu.

Et cetera da ne širim priču ozbiljnije.

Sama ideologija je nastala na određenim kulturološkim smjernicama iz samog vremena nastanka i layeri su dodavani naknadno.
Iako u samoj Bibliji (unatoč što se nalaze razne ideje o podređenosti žena koje su kasnije bile osnov za tretiranja žena na ne baš fin način toko historije) se brišu sve razlike između ljudi:

Nema više ni Judejina ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muško ni žensko, jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu.
I šta hoćeš?

Ako religija tako kaže, onda je tako.

Ili?
piupiu

#8563 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 14/03/2020 13:53 I šta hoćeš?
Image

:D
piupiu

#8564 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

madner wrote: 13/03/2020 13:53 Bila je takva jezikara da je sudija odlucio da se sama moze braniti i naravno snositi posljedice za ono sto je napisala.
:lol: :lol: :lol:

Pa kako sad s tobom da se svadjam? :D :kiss:

Da bilo je to vrlo aktivno politicko vrijeme, svi su se poceli baviti istom. Nije ona jedina, ima i drugih koje se bile za i protiv mnogo toga. Beznacajna je jer nije ostavila nikakav trag na revoluciju i njene tekovine. Dok su drugi imali izuzetno konkretan doprinos koji je ostao i nadzivio ih, kao Voltaire.
A kako je mogla ostaviti trag ako su je proglasili neprijateljem revolucije, pogubili i spalili sva njena djela?
muhafuca

#8565 Re: Danasnji "feminizam"

Post by muhafuca »

Spejs Radovan wrote: 14/03/2020 10:07 u normalnim i naprednim društvima feminizam se manifestuje kao žene koje pilotiraju boingom 777,737, dok se kod nas to manifestuje tračom i kurvalucima uz ispijanje enormnih količina kafe.

ako su ti egipat i UAE normalna i napredna drustva onda OK
allem_77

#8566 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

Christina Hoff Sommers iz American Enterprise Instituta za Prager University

Moguće da je neko već citirao ovu ženu? Na prvi pogled mi se čini kako mudro zbori. Malo sam skratio.

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadnoj Europi danas su najslobodnije u ljudskoj povijesti. Ne samo da su jednake s muškarcima što se tiče uspješnosti, već su u nekim slučajevima i bolje. Ženska emancipacija je jedna od veličanstvenih stvari Zapadne civilizacije i jedna od najvećih poglavlja u povijesti slobode.

Zašto su onda pripadnici ženskog pokreta, vođe i članovi aktivističkih skupina poput Nacionalne organizacije za žene, profesori u odjelima za ženske studije na fakultetima i mnoge žene u medijima, još uvijek toliko nezadovoljni?

Zdravorazumski dokaz da je jaz između muško-ženske plaće neistina. Ako je zaista istina da bi poslodavac mogao Jill plaćati manje od Jacka za isti posao, zar ne bi većina poslodavaca dala muškarcima otkaz, zamijenila ih sa ženama i tako uživala u golemoj tržišnoj prednosti?

Kao redoviti predavač na kampusu, redovito se susrećem sa studentima koji su u potpunosti prihvatili feminističku propagandu. Američke studentice su, vjerojatno, najsretnija, najslobodnija bića na ovom planetu – ali u predavanjima feminističkih teorija najčešće uče da ih muškarci iskorištavaju i tiraniziraju. I to, što je škola elitnija, što je viši akademski stupanj, to je vjerojatnije da će tu feminističku propagandu shvatiti ozbiljno.

Ali to se ne mora nastaviti. Došlo je vrijeme za mlade žene da feminizam preuzmu natrag. Reformirajte ga. Ispravite pretjeranosti. Odbacite propagandu žrtve. Riješite se priča “žene su s Venere, muškarci iz pakla”. Započnite naporan zadatak ispravljanja gotovo tri desetljeća feminističke dezinformacije.

Ženama koje su pogođene nepravdom ili seksualnim nasiljem na radnom mjestu najviše će pomoći istina i solidna istraživanja – a ne histerija i hype
Hakiz

#8567 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Mislim da je baš na ovoj temi, negdje na njenim počecima, stavljen link na istraživanje, ili članak o istraživanju, koje kaže da što je stepen ravnopravnosti u nekom društvu veći, tendencija da žene i muškarci u tom društvu biraju zanimanja koja se tradicionalno smatraju ženskim ili muškim je, takođe, veća.

Čini mi se da je korištena Finska kao primjer zemlje sa najvećom ostvarenom ravnopravnosti.
saint_mirad

#8568 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Hakiz wrote: 14/03/2020 14:39 Mislim da je baš na ovoj temi, negdje na njenim počecima, stavljen link na istraživanje, ili članak o istraživanju, koje kaže da što je stepen ravnopravnosti u nekom društvu veći, tendencija da žene i muškarci u tom društvu biraju zanimanja koja se tradicionalno smatraju ženskim ili muškim je, takođe, veća.

Čini mi se da je korištena Finska kao primjer zemlje sa najvećom ostvarenom ravnopravnosti.
True. Tu biologija dolazi do izražaja, i način na koji su muškarcima i ženama uvezani neuroni. Ako je država dovoljno finansijski stabilna da se zanimanja biraju bez prevelike brige o plati, žene biraju medicinu i jezike, muškarci STEM.
piupiu

#8569 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 13/03/2020 09:49 Niko ne postulira feminizmu ništa, već ženama kao biološkoj kategoriji. Ili ti želiš reči kako se ljudska priroda dijeli na žensku i mušku?
Mislim da se trebaš vratiti na istoriju konverzacije. Forumaš HakanSukur je postulirao (postavio tezu) da se radikalni feminizam odlikuje težnjom za Dušanovim carstvima i kalifatima, šta god to značilo.
Tvoj pogled na feminizam se može podvući pod onu mantru - kada bi žene vladale svijetom ne bi bilo ratova. To je čisti idealizam. Pogled na svijet kroz polarizovane fancy naočale Jelene Valjače, recimo.
Kako si izveo ovaj zaključak? Jesam li ja negdje izložila svoj pogled na feminizam, osim objašnjenja da iz moje vizure feminizam traži (ili bi trebao tražiti) da se razmontiraju sistemi dominacije.
Kao prvo, feminizam 19. stoljeća nije isto što je feminizam 21. stoljeća. Klara Cetkin nije isto što i članice "Femmena" po ulicama evropskih gradova. Šta bi to Klara Cetkin baš rekla za žene koje koriste sise i pocjepane najlonke, kao najjače oružje u borbi za svoje ciljeve?
Ne znam šta bi rekla Klara Cetkin, ali znam šta bi rekla Germaine Greer - grudnjaci su još jedan oblik kontrole nametnut ženama, treba hodati bez grudnjaka. I u pravu je. Nema ljepšeg osjećaja na svijetu nego kad dodješ kući i skineš grudnjak! Parira onom kad ti se užasno piški, pa se konačno dokopaš WC šolje.
Druga stvar, uopšte mi nisi odgovorila, pošto se deklarišeš kao anarho-feministkinja, o političkoj filozofiji Ulrike Meinhof, koja je u borbi za jednakost nasilje smatrala legitimnim sredstvom za ostvarivanje anraho-marksistički ciljeva?
Pa šta se tu ima odgovarati? Šta veli marksizam, kako se ostvaruju ciljevi? Ona je dosljedna marksitičkoj ideologiji. Druga je stvar što je ta vrsta razmišljanja prevazidjena kroz šarenu lažu o utopijskom demokratskom i pluralističkom društvu kao platformi za izražavanje i balansiranje svih težnji i ideja. Lično mislim da je vrijeme revolucija završeno, jer su metode dominacije postale presofisticirane. Sad su revolucije Wikileaks, Anonymous i slični pokreti.
“The demand for equal rights developed out of the demand for liberation. Liberation would bring emancipation through a series of changes in the social system: the abolition of the hierarchical social structure, the establishment of a democratic one, and melding of capital and labor so that production methods would be more social, and the master/slave relations that defined existing social structures would end.
Ok, sve se slažem. Ne trebaju nam hijerarhije. Treba nam ravna, demokratska upravna/poltiička struktura (prelazni oblik do odsustva svih struktura). Proizvodnju treba 'odruštveniti' (to će nam se svakako desiti kad kapitalizam tresne o zemlju zbog ekoloških problema). Ukidanje robovlasničkog odnosa. Šta ne valja? :roll:
Yet the demand for equal rights no longer puts into question the social conditions of inequality that exist between people. On the contrary, it merely wants inequality to be applied systematically. It demands equality within inequality: equality of the female worker with the male worker, of the female clerk with the male clerk, of the female civil servant with the male civil servant, of the female editor with the male editor, of the female member of parliament with the male member of parliament, of the businesswoman with the businessman. Such demands for equal rights are the focus of every women’s union congress and every conference of businesswomen because so far equal rights only exist in law, not in practice. It seems that an unjust world is still having problems justly distributing its injustices.”

From “False Consciousness” (1968)
Tačno, ove teme mogu se pročitati u svakom statutu nekog prosječnog sindikata. Ona, kao militantni ljevičar, uz to i žena, ide dalje od toga. Radnika/čovjeka treba osloboditi u potpunosti, i ženu shodno tome. Ona govori o onome o čemu su pričali i muški irski socijalisti s početka 20. stoljeća, ako je muški radnik rob kapitalizma, žena je još i rob tog muškog roba.
Kao što vidiš, neke od zakletih feministkinja nisu uopšte pacifistkinje, kako ti kompletan pokret želiš predstaviti, već se smatraju revolucionarima koji oružanu borbu smatraju neophodnom?
Sad se već počinjem nervirati. Gdje ja predstavljam 'komepletan pokret' u ovom ili onom svjetlu? U postu u kojem u svoje ime odgovaram na jedan šovinistički post pun najodvratnijih stereotipa o feministkinjama? Ovo i jeste suština problema.
Treća stvar, uzmimo primjer šedesetosmaša i revolucije "seksualnog oslobađanja", zar neki od tih aktera, među kojima treba izdvojiti jednu Simone de Beauvoir, kako ikonu "drugog vala feminizma", nisu se otvoreno divili totaliranim režimima jednog Mai Tze Tunga i sovjetskom kulturnom modelu, ili podržavali vođe svjetske Revolucije tipa Chea, koji je recimo bio jedan izrazit homofob po pitanju seksualnih sloboda?
Ništa se ona tu nije razlikovala od zaslijepljenih muških intelektualaca, od svog muža i intelektualnog partnera, 'najvećeg filozofa 20. vijeka', na prvom mjestu. Ja na to gledam kao na ideološko sljepilo Noama Chomskog po pitanju Miloševića, na primjer.
Last edited by piupiu on 14/03/2020 15:14, edited 2 times in total.
piupiu

#8570 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 14/03/2020 07:26 Ako mogu da se ubacim kao padobranac :)
De ti to malo češće. Zabušavaš! :twisted: :D :kiss:
Bloo
Globalna šefica

#8571 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/03/2020 14:52 Ili ti želiš reči kako se ljudska priroda dijeli na žensku i mušku?
Now insert Jung :mrgreen:
Škobo Habu

#8572 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 14/03/2020 14:52
Mislim da se trebaš vratiti na istoriju konverzacije. Forumaš HakanSukur je postulirao (postavio tezu) da se radikalni feminizam odlikuje težnjom za Dušanovim carstvima i kalifatima, šta god to značilo.
Sve što je radiklno teži nekom obliku društvene kontrole ili izolacije, pa i radikalni feminizam.
No, nije ni bitno, očito je riječ o misunderstandingu.
Kako si izveo ovaj zaključak? Jesam li ja negdje izložila svoj pogled na feminizam, osim objašnjenja da iz moje vizure feminizam traži (ili bi trebao tražiti) da se razmontiraju sistemi dominacije.
Da, riječ je o tvojoj ličnoj vizuri feminizma. No, sam feminizam danas ima toliko pravaca da više ne znamo ni šta je "mainstream".
Shvati da to ponekad buni muški svijet. I ne samo njega, već i same žene.

Ne znam šta bi rekla Klara Cetkin, ali znam šta bi rekla Germaine Greer - grudnjaci su još jedan oblik kontrole nametnut ženama, treba hodati bez grudnjaka. I u pravu je. Nema ljepšeg osjećaja na svijetu nego kad dodješ kući i skineš grudnjak! Parira onom kad ti se užasno piški, pa se konačno dokopaš WC šolje.
Grudnjaci nametnuti ženama?

Victoria's secrets anđeli se grohotom smiju.
Ako je tako zašto modna industrija obrće milijarde profita upravo na prodaji ženskog rublja, među kojima su i grudnjaci?
U tom smislu, jesu li možda ženama nametnute i visoke potpetice? Halteri? Krzno? Visoka moda?

Ti uživaš potpuno pravo da ne nosiš grudnjak, baš kao što i ja mogu da ne nosim bokserice.
Baš kao što me ne priječi ništa da obučem ženske štrample kada je ciča zima.
Pa šta se tu ima odgovarati? Šta veli marksizam, kako se ostvaruju ciljevi? Ona je dosljedna marksitičkoj ideologiji. Druga je stvar što je ta vrsta razmišljanja prevazidjena kroz šarenu lažu o utopijskom demokratskom i pluralističkom društvu kao platformi za izražavanje i balansiranje svih težnji i ideja. Lično mislim da je vrijeme revolucija završeno, jer su metode dominacije postale presofisticirane. Sad su revolucije Wikileaks, Anonymous i slični pokreti.
Sviđaš mi se.
Ok, sve se slažem. Ne trebaju nam hijerarhije. Treba nam ravna, demokratska upravna/poltiička struktura. Proizvodnju treba 'odruštveniti' (to će nam se svakako desiti kad kapitalizam tresne o zemlju zbog ekoloških problema). Ukidanje robovlasničkog odnosa. Šta ne valja? :roll:
Metode, metode, @piupiu. Ono što se sprovodilo u praksi. Terorizam, ucjene, uzimanje talaca itd.
Tačno, ove teme mogu se pročitati u svakom statutu nekog prosječnog sindikata. Ona, kao anarho-feminista, ide dalje od toga. Radnika/čovjeka treba osloboditi u potpunosti, i ženu shodno tome. Ona govori o onome o čemu su pričali i muški irski socijalisti s početka 20. stoljeća, ako je muški radnik rob kapitalizma, žena je još i rob tog muškog roba.
A ta sloboda je anarhizam?
Sad se već počinjem nervirati. Gdje ja predstavljam 'komepletan pokret' u ovom ili onom svjetlu? U postu u kojem u svoje ime odgovaram na jedan šovinistički post pun najodvratnijih stereotipa o feministkinjama? Ovo i jeste suština problema.
Zar je tebe moguće nanervirati?
Ništa se ona tu nije razlikovala od zaslijepljenih muških intelektualaca, od svog muža i intelektualnog partnera, 'najvećeg filozofa 20. vijeka', na prvom mjestu. Ja na to gledam kao na ideološko sljepilo Noama Chomskog po pitanju Miloševića, na primjer.
Bravo. Give me five. :)
Bloo
Globalna šefica

#8573 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Škobo Habu wrote: 14/03/2020 15:16 Ako je tako zašto modna industrija obrće milijarde profita upravo na prodaji ženskog rublja, među kojima su i grudnjaci?
U tom smislu, jesu li možda ženama nametnute i visoke potpetice? Halteri? Krzno? Visoka moda?
na stranu sada feminizam.

Zašto u nekim plemenima žene hodaju gole do pasa? Zašto je muškarcima dozvoljeno da hodaju oko kuće bez potkošulje, a ženama ne? Zasto su hlace bile zabranjene zenama? Svrha korzeta? Zašto je prije bilo lascivno pokazati članak nožni?

Svrha grudnjaka - da stvari stoje na mjestu, da uvecaju, da podignu....meni kao zeni nista od toga nije bitno. Svrha kupovine grudnjaka je mnogostruka: nepristojno je hodati bez grudnjaka jer se grudi "bibaju", smanjenje grudi, uvecanje grudi, preoblikovanje...Da, isprani su nam mozgovi da treba. :) Grudi su mliječne zlijezde koje su seksualizirane i zene su uskocile na taj voz.
Toliko nam je ispran mozak seksualizacijom jedne zlijezde da se cak mogu kupiti i nipple cover ako imas izrazene bradavice. Jer nije fino vidjeti.
Kada se pogleda fin donji veš, primjetimo da je seksi. Seksi za koga? Mi zelimo da budemo privlacne i seksi muskarcima a bicemo ako nosimo takvo rublje. Propaganda.
Halteri ? Varijacija ne nesto sto je postojalo od prije kao prakticni dodatak. Meni halteri nisu seksi, tebi jesu. Ja ih kupim radi tebe i uzivam u tome sto se tebi svidaju halteri. Trazim potvrdu svoje pozeljnosti.
Visoka moda? Ona nenosiva ili nosiva?
Generalno smo svi robovi mode, kao potrosaci.

Uzevsi u obzir gore napisano, žene su kondicionirane od uvijek da "please/udovoljavaju " i svide se jer je to povremeno bio modus opstanka. Moram se udati jer ne mogu naslijediti ocevu imovinu, ostala sam udovica, pritisak drustva i porodice, zelja za sigurnoscu zivota u zajednici itd...
Grudnjaci, halteri, cipkaste gace, dekoltei...sve su to nacini to please and attract. Karmini i make up u rudimentarnoj formi postoje odavno (Rimljani i Grci npr)
Ne bi postojali da nema muskaraca jer su muskarci cilj tih odjevnih predmeta i sminke.

Postavlja se pitanje zasto se sminkamo? Osjecamo se ljepse...a zasto se osjecamo ljepse? Jer nam je drustvo svoj ideal ljepote propagiralo kroz reklame, knjige, filmove....oduvijek. A ideale postavlja ko? Ko su pisci, slikari, vajari, reziseri...koji stvaraju mitove o ljepoti?
Zene nisu sigurno.
animals

#8574 Re: Danasnji "feminizam"

Post by animals »

Pa ako ste nekada gledale onaj schou ssa manekenkama
na Njemackom RTL, gdje ona odvratna Heidi Klum, maltretira one jadne cure,
koje su mrsave ko grana, kao su debele..
zene znaju biti okrutne i kad uhvate neku svoju fikciju idealne zene,
onda su zle..Heidi je primjer kako se gazi preko leseva..
Bloo
Globalna šefica

#8575 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

animals wrote: 14/03/2020 16:38 Pa ako ste nekada gledale onaj schou ssa manekenkama
na Njemackom RTL, gdje ona odvratna Heidi Klum, maltretira one jadne cure,
koje su mrsave ko grana, kao su debele..
zene znaju biti okrutne i kad uhvate neku svoju fikciju idealne zene,
onda su zle..Heidi je primjer kako se gazi preko leseva..
Debele su za modne piste i 0 size odjecu koja se nosa na modnim pistama.
Manekenke (na stranu top modeli i zlatno doba Sindi i drugih) ne smiju imati obline jer su one hodajuce vjesalice.
Heidi je poslovna zena i nema onu svoju viziju idealne zene vec zna sta modni dizajneri zele i sta ce proci na pisti.
Post Reply