pa "zvanično" nemamk ultra wrote: ↑13/03/2020 14:19https://www.aftonbladet.se/nyheter/samh ... coronafall
ili ti ga, ne broje više![]()
zato sam se i ogradio s onim
kad počnu padat golovi
Moderator: O'zone
pa "zvanično" nemamk ultra wrote: ↑13/03/2020 14:19https://www.aftonbladet.se/nyheter/samh ... coronafall
ili ti ga, ne broje više![]()
Skoro isto... Ja u mostaru zvao 16 brojeva. zvao bolnicu, zvao policiju, zvao štab, zvao sanitarni inspektorat da prijavim lika koji po fejzbuku objavljuje slike iz kafića, a prije par dana došo iz njemacke... Sve ko TLN, niko nije nadležan, samo šalju da nazoveš neku sekretaricu koja će te proslijedit nekome, pa taj nekome drugom... Na kraju ti se niko ne javlja...Zox wrote: ↑13/03/2020 11:56 Mup je rekao da nazovem krizni stab. Medjutim, krizni stab nije dao broj kriznog staba, vec dezurne brojeve. Na tim dezurnim brojevima su mi rekli da su to hotlinei na kojima radi doktor da ti pomogne oko zaraze i da njih vise ne zovem. Onda sam zvao nekakvu sanitarnu inspekciju gdje nisu znali o cemu im pricam i napokon nekakav broj podrske na koji se niko nije javio![]()
Da, to je strategija.Arachnoidea wrote: ↑13/03/2020 14:58 UKC Tuzla ima 150 testova a od 25og februara testirano je 17 ljudi dok je pod mjerom samoizolacije 490 ljudi.
Mi izgledamo testiramo samo one sa teskim simptomima koji su bili u zemljama koje su najvise pogodjene![]()
banjaluka078 wrote: ↑13/03/2020 14:59 U Banjauci u bankama i maske i rukavice, u sudovima takođe. Odvajaju se ljudi, da bi se napravio razmak između njih.
Društvo psihologa otvorilo liniju za pomoć https://noviglas.info/2020/03/13/plavi- ... izolaciji/
Vlada donijela prijedlog mjera za pomoć preduzećima https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... edi/588712
Preduzeća od Instituta za javno zdravsto dobila precizna uputstva kako i koliko često čistiti i dezinfikovati.
Kod mene u firmi se pravi analiza mogućnosti rada od kuće.
Prodavnice pune, odnese se sve.
Infektivna klinika pojačana osobljem s drugih klinika koje se moglo staviti na raspolaganje.
Počelo pranje ulica.
Moram reći da sam jako iznenađena, pozitivno. A stalno ih kudim. Sad je samo do naroda, da ne bude blesav i drži se uputa.
Mi smo u totalnom čudu, vjeruj. Na svaku novu mjeru društvo i ja razmijenimo informacije i stalno komentarišemo sa "wow" ili "nestvarno". A mi smo onda banda koja je vazda s nekim transparentima i nikad nam ništa ne valja. Uopšte mi nije problem da priznam da im za ovo do sad skidam kapu. Stvarno poduzimaju sve mjere da nas zaštite, sad je samo do nas da uključimo mozgove i sarađujemo. E, tog dijela se već bojim.
Cim sam vidio da RS ima jedan jedinstveni broj za korona virus a kod nas haman svaka mjesna zajednica ima svoj, znao sam koliko je sati. Treba reci, svaka cast vlastima RS.banjaluka078 wrote: ↑13/03/2020 15:12Mi smo u totalnom čudu, vjeruj. Na svaku novu mjeru društvo i ja razmijenimo informacije i stalno komentarišemo sa "wow" ili "nestvarno". A mi smo onda banda koja je vazda s nekim transparentima i nikad nam ništa ne valja. Uopšte mi nije problem da priznam da im za ovo do sad skidam kapu. Stvarno poduzimaju sve mjere da nas zaštite, sad je samo do nas da uključimo mozgove i sarađujemo. E, tog dijela se već bojim.
RS 0800 50 555
FBiH
Hercegovačko-neretvanska županija Od ponedjeljka do petka, tijekom radnog vremena, mogu se javiti na: 036/551-478. Izvan radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS na brojeve mobitela: 061/713-741 i 061/327-281.
Županija Zapadnohercegovačka Dom zdravlja Grude: 039-662-162 (124) Dom zdravlja Široki Brijeg: 039-852-225 (124) 039-852-226 Dom zdravlja Ljubuški: 039-831-514 (124) Dom zdravlja Posušje: 039-681-124 (124) 039-681-689 Uprava civilne zaštite ŽZH: 039-661-377 (121) Zavod za javno zdravstvo ŽZH (ZZJZ) : 039-661-702.
Sarajevski kanton HES (Higijensko-epidemiološka služba JU DZKS) – 033 623 416/lok 220 OJ Dom zdravlja Stari Grad – 060 32 80 454; 033 278 624 OJ Dom zdravlja Centar – 033 292 524 OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo – 061 165 219 OJ Dom zdravlja Novi Grad – 033 704 937 OJ Dom zdravlja Ilidža – 033 625 859; 033 623 416/lok 227 OJ Dom zdravlja Hadžići – 033 580 360; 033 421 247 OJ Dom zdravlja Vogošća – 033 432 518 OJ Dom zdravlja Ilijaš – 033 584 352; 033 584 350 OJ Dom zdravlja Trnovo – 033 439 047.
Zeničko-dobojski kanton Na području Zeničko-dobojskog kantona ne postoji, barem za sada, jedinstven broj na koji se mogu javiti građani koji sumnjaju na zarazu koronavirusom. Uglavnom je praksa da se jave nadležnoj obiteljskoj ambulanti za vrijeme radnog vremena, a poslije 20 sati da pozive upućuju Hitnoj pomoći.
Tuzlanski kanton Dom zdravlja Tuzla – 035-368-411 Krizni štab 062-828-398.
Unsko-sanski kanton Dom zdravlja Bosanska Krupa 037-471-048 Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Cazin 037-515-400 Dom zdravlja Velika Kladuša 037-770-010 Dom zdravlja Bužim 037-410-078 Dom zdravlja Sanski Most 037-686-202 Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” 037-318-800.
Bosanskopodrinjski kanton JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde 038-220-060 JZU Kantonalna bolnica Goražde 038-227-333 JU Dom zdravlja 'Dr. Isak Samokovlija' Goražde 038-221-072 JU Dom zdravlja Ustikolina 038-518-140 JU Dom zdravlja Prača 038-799-020.
Srednjobosanski kanton J.U. Dom zdravlja Travnik 030-518-128.
Kanton 10Dom zdravlja Drvar 034-818-044.
Ne znam stvarno koga ti vidiš da se smije bilo kome a pogotovo Italiji, ili da govori da kod nas nema više virusa. Ovdje su vjerovatno najrigoroznije mjere u okruženju. Nastava npr. još nije obustavljena ni u Srbiji ni u Hrvatskoj pa čak ni u Sloveniji, kod nas već drugi dan. Sigurno da može bolje ali ja sam baš pozitivno iznenađen poduzetim.zposao wrote: ↑13/03/2020 15:04 Reko sam ja davno da smo mi kurčina od države... Totalni diletantizam od navišeg vrha države pa do običnih građana...
Nas samo Allah Bog ili sreća može pomoć da mi ne budemo najgore pogođena država na svijetu...
Smiju se idioti italiji i drugim zemljama...
Već sam nekoliko puta upozoravao ovdje da je očito iz dosadašnjih podataka da se pravo stanje na današnji dan zna TEK za 15 dana. Toliki je prosjek koliko je trebalo svim koji su imali kontakt sa virusom da se razbole...
U nas idioti kažu dobroe nema više virusa u nas, samo to što je u bolnici, držimo stvar pod kontorolom...
Ja bi dao da mi otkinu ruku ako nema u BiH barem 100 ljudi koji nose virus okolo a da ni sami nemaju pojma da imaju virus...
Daj Bože da se varam, niko sretniji od mene, ali mislim da cemo se tek za 10-15 dana uhvatit za glavu, tada ce bit kuknjava i plač... Ne daj nam Bože po našoj pameti šta smo zaslužili...
Ovo je strašno kako se neodgovorno ponaša a u najbližem susjedstvu gledamo katastrofe uživo
Svemu tome se moze zahvaliti vlastima RS. Da oni nisu prvi reagovali, ovi nasi bi vjerovatno i dan danas u cudu gledali sta se desava. Ogledalo situacije u FBiH je broj testiranih- a koji ne zele da kazu (osim u Tz gdje je mizernih 17).kox wrote: ↑13/03/2020 15:24 Ne znam stvarno koga ti vidiš da se smije bilo kome a pogotovo Italiji, ili da govori da kod nas nema više virusa. Ovdje su vjerovatno najrigoroznije mjere u okruženju. Nastava npr. još nije obustavljena ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, kod nas već drugi dan. Sigurno da može bolje ali ja sam baš pozitivno iznenađen poduzetim.
Zahvali kome misliš da treba ali je tako. A testiranje onih za koje se procijeni da se trebaju testirati se vrši.lacrima wrote: ↑13/03/2020 15:27Svemu tome se moze zahvaliti vlastima RS. Da oni nisu prvi reagovali, ovi nasi bi vjerovatno i dan danas u cudu gledali sta se desava. Ogledalo situacije u FBiH je broj testiranih- a koji ne zele da kazu (osim u Tz gdje je mizernih 17).kox wrote: ↑13/03/2020 15:24 Ne znam stvarno koga ti vidiš da se smije bilo kome a pogotovo Italiji, ili da govori da kod nas nema više virusa. Ovdje su vjerovatno najrigoroznije mjere u okruženju. Nastava npr. još nije obustavljena ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, kod nas već drugi dan. Sigurno da može bolje ali ja sam baš pozitivno iznenađen poduzetim.
Da, definitivno.
U moj grad stalno prsitižu likovi iz Njemačke, a i drugi preko facebooka najavljuju "eto nas". Hodaju po kafićima, druže se. Autobusi prolaze samo tako.zposao wrote: ↑13/03/2020 14:58Skoro isto... Ja u mostaru zvao 16 brojeva. zvao bolnicu, zvao policiju, zvao štab, zvao sanitarni inspektorat da prijavim lika koji po fejzbuku objavljuje slike iz kafića, a prije par dana došo iz njemacke... Sve ko TLN, niko nije nadležan, samo šalju da nazoveš neku sekretaricu koja će te proslijedit nekome, pa taj nekome drugom... Na kraju ti se niko ne javlja...Zox wrote: ↑13/03/2020 11:56 Mup je rekao da nazovem krizni stab. Medjutim, krizni stab nije dao broj kriznog staba, vec dezurne brojeve. Na tim dezurnim brojevima su mi rekli da su to hotlinei na kojima radi doktor da ti pomogne oko zaraze i da njih vise ne zovem. Onda sam zvao nekakvu sanitarnu inspekciju gdje nisu znali o cemu im pricam i napokon nekakav broj podrske na koji se niko nije javio![]()
"Halo baba, baba, baba, pusti me u eter!"
Da Bog sačuva kakva je ovo država...
Nemaš se šta čudit debilima koji okolo nosaju virus i ne drze se samoizolacije kada nikog nema da se javi na jebeni telefon da prijaviš covjeka koji okolo šeta po kafanama...
Ma nas će ovo pokosit samo tako da će bit kuknjave do neba...a smijali smo se Kinezima i Talijanima kako su glupi ovo, ono...
Pa u tome i jest problem. Ko to procjenjuje i kako? Kako je moguce da u Hr broj testiranih preko 500 s danasnjim danom, a kod nas nije veci od 50 najvjerovatnije? U Austriji preko 5000 itd. Kako je moguce da je predsjednik drzave jucer navodno testiran a mi ni dan danas nemamo informaciju o rezultatu testa?kox wrote: ↑13/03/2020 15:29Zahvali kome misliš da treba ali je tako. A testiranje onih za koje se procijeni da se trebaju testirati se vrši.lacrima wrote: ↑13/03/2020 15:27Svemu tome se moze zahvaliti vlastima RS. Da oni nisu prvi reagovali, ovi nasi bi vjerovatno i dan danas u cudu gledali sta se desava. Ogledalo situacije u FBiH je broj testiranih- a koji ne zele da kazu (osim u Tz gdje je mizernih 17).kox wrote: ↑13/03/2020 15:24 Ne znam stvarno koga ti vidiš da se smije bilo kome a pogotovo Italiji, ili da govori da kod nas nema više virusa. Ovdje su vjerovatno najrigoroznije mjere u okruženju. Nastava npr. još nije obustavljena ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, kod nas već drugi dan. Sigurno da može bolje ali ja sam baš pozitivno iznenađen poduzetim.
1 testiranje dnevno je sasvim dovoljnolacrima wrote: ↑13/03/2020 15:35Pa u tome i jest problem. Ko to procjenjuje i kako? Kako je moguce da u Hr broj testiranih preko 500 s danasnjim danom, a kod nas nije veci od 50 najvjerovatnije? U Austriji preko 5000 itd. Kako je moguce da je predsjednik drzave jucer navodno testiran a mi ni dan danas nemamo informaciju o rezultatu testa?
U nabrojanim drzavama je postotak zarazenih u odnosu na testirane oko 4%. Kako mislis da sa 17 testiranih u TK (u odnosu na preko 400 u izolaciji!) navodno nema vise bolesnih. Opcenito situacija koja ne ulijeva nadu u FBiH. Skupa sa milion brojeva nadleznih u odnosu na samo jedan broj u RS.
Procjenjuju valjda ljekari iz kriznog štaba kao što to neko procjenjuje i u drugim zemljama. Nigdje ne testiraju sviju. I ko je tačno izjavio da nema više bolesnih osim onih koji su do sada otkriveni ?lacrima wrote: ↑13/03/2020 15:35Pa u tome i jest problem. Ko to procjenjuje i kako? Kako je moguce da u Hr broj testiranih preko 500 s danasnjim danom, a kod nas nije veci od 50 najvjerovatnije? U Austriji preko 5000 itd. Kako je moguce da je predsjednik drzave jucer navodno testiran a mi ni dan danas nemamo informaciju o rezultatu testa?
U nabrojanim drzavama je postotak zarazenih u odnosu na testirane oko 4%. Kako mislis da sa 17 testiranih u TK (u odnosu na preko 400 u izolaciji!) navodno nema vise bolesnih. Opcenito situacija koja ne ulijeva nadu u FBiH. Skupa sa milion brojeva nadleznih u odnosu na samo jedan broj u RS.
https://www.capital.ba/inspektori-pojac ... us-korona/
Na sve češće žalbe kupaca da trgovci, usljed povećane potražnje prehrambenih namirnica i dezinfekcionih sredstava, povećavaju cijene artikala, u Inspektoratu Republike Srpske kažu da je inspektorima data instrukcija da posebnu pažnju obrate na formiranje cijena osnovnih životnih namirnica, kao i na cijene drugih roba.