Ovo je slikom prikazana količina paničarske nebulozne mase!!!
Pametnom dosta!
Moderator: O'zone

Nepažljivost u ovakvim situacijama je po meni glupost. Italija im je na granici a pametan čovjek uči na tuđim greškamadječak sa šibicama wrote: ↑13/03/2020 10:23Vec sam pisao, ponovicu, Slovenci su koronu dobili od tri ljekara koji su je donijeli iz Italije sa seminara, i onda su danima radili sa vec bolesnim pacijentima i sirili zarazu ne znajuci da se to dogadja.
Nisu nepametni, samo nepazljivi.
Za sada su pod dobrom kontrolom drzave koje imaju "uvezene" pacijente dakle oni sto dodju iz Italije ili Njemacke ili Kine vec zarazeni. Takva je Hrvatska, ili BiH.
Slovenija vec spada u zemlje u kojima se virus rasirio sa "uvoznika" na domicilno stanovnistvo. Vec rekoh kako.
Mi smo za sada ok, a sta ce biti za 20 dana to vec ne zna niko. Uzdajmo se u nase medicinare.

Pa ja ni od raka se ne umire, nego neki organi popuste.Nadzorna_ploca wrote: ↑13/03/2020 10:23 Znaci drugim rijecima ne umire se od samog virusa nego od toga sto napadne vec oslabljen organizam koji nije u stanju da se brani.
Virus sam nije smrtonosan ali moze biti poguban za osobe oslabljenog imuniteta i starije. Mladi ga mogu i hodajuci preboliti.
Zao mi je, ali neka bude kako biti mora.
Da, zapravo to je sustina, od korone se niko nece pretvoriti u zombija.Nadzorna_ploca wrote: ↑13/03/2020 10:23 Znaci drugim rijecima ne umire se od samog virusa nego od toga sto napadne vec oslabljen organizam koji nije u stanju da se brani.
Virus sam nije smrtonosan ali moze biti poguban za osobe oslabljenog imuniteta i starije. Mladi ga mogu i hodajuci preboliti.
Samo ima jedna bitna razlika između Ebole i Corone. Ebola za razliku Corone se ne širi dok je u inkubaciji, Ebola se širi samo dodirom i slinom, dok koona malte ne putuje zrakom i do navodno 4-5 metara, ostaje živ ana površinama po nekoliko sati. Čitao sam da u Kini sumnjaju da je dovoljno da budeš u istoj prostoriji sa zaraženim i da se zaraziš. Na to dodaj da Corona puno lakše mutira od Ebole. Mislim OK, Ebola je puno zajebanija u tom nekom smislu ali i Corona ima svoje negativne strane strane gore od Ebole.AmirBaa wrote: ↑13/03/2020 10:18Ne. Dovoljno je na google ukucati ebola i sve ce ti jasno biti. Bio je gore onaj grafikon sta se najvise pretrazivalo po internetu, korona oko 1.1 biliona a ebola "samo" 11 miliona iako je ebola virus u kojem vise od 50% ljudi umire u strasnim mukama. Off je skroz, ali jako dobar clanak https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-s ... a/8800865/Herr Flick wrote: ↑13/03/2020 10:04 Da li bi bila ovakava medijska histerija i panika da se ovo trenutno desava recimo u Africi?
Molim Vas ne lupajte gluposti.AmirBaa wrote: ↑13/03/2020 10:18Ne. Dovoljno je na google ukucati ebola i sve ce ti jasno biti. Bio je gore onaj grafikon sta se najvise pretrazivalo po internetu, korona oko 1.1 biliona a ebola "samo" 11 miliona iako je ebola virus u kojem vise od 50% ljudi umire u strasnim mukama. Off je skroz, ali jako dobar clanak https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-s ... a/8800865/Herr Flick wrote: ↑13/03/2020 10:04 Da li bi bila ovakava medijska histerija i panika da se ovo trenutno desava recimo u Africi?
A, kako vec ranije napisah za isto - za Zutu groznicu postoji vakcina koja je, bukvalno - bojni otrov.splinter wrote: ↑13/03/2020 10:35 Molim Vas ne lupajte gluposti.
"Mikrobiolog koji je otkrio ebolu: Koronavirus je puno, puno gori od ebole"
https://www.index.hr/vijesti/clanak/mik ... 64668.aspx
Nije bitno što je izvor Index, čovjek je to fakat izjavio.
Ako ćete već uzimati primjer Afrike onda radije uzmite primjer Žute groznice od koje oboli 200.000 ljudi svake godine, od kojih umire oko 30.000 osoba. Ebola se javlja sporadično ali Žuta groznica svake godine pokosi 30.000 života.
međutim nauka ima dobar razlog zašto ovako reaguje i zašto se poduzimaju baš ove mjere oko Covid-2019 outbreak-a
Klor se koristio i može se još uvijek koristi kao bojni otrov a koristi se u industriji i na bazenima u određenjim količinama i kod dezinfekcije vode.Dozer wrote: ↑13/03/2020 10:36A, kako vec ranije napisah za isto - za Zutu groznicu postoji vakcina koja je, bukvalno - bojni otrov.splinter wrote: ↑13/03/2020 10:35 Molim Vas ne lupajte gluposti.
Ako ćete već uzimati primjer Afrike onda radije uzmite primjer Žute groznice od koje oboli 200.000 ljudi svake godine, od kojih umire oko 30.000 osoba. Ebola se javlja sporadično ali Žuta groznica svake godine pokosi 30.000 života.
međutim nauka ima dobar razlog zašto ovako reaguje i zašto se poduzimaju baš ove mjere oko Covid-2019 outbreak-a
Da, ali tesko da mozes preuzeti neke mjere da ublazis pad komete.dječak sa šibicama wrote: ↑13/03/2020 10:13Sve si rekao i ovako razmislja normalan covjek. Nije bezazleno, daleko od toga, ali nije ni zombi apokalipsa.Halcyon wrote: ↑13/03/2020 10:09 130+ hiljada oboljelih na 7 milijardi ljudi nije neki aman značajan broj, pa mislim da dobar dio panike proizilazi iz konstantnog bombardovanja informacijama o virusu i zbrajanja oboljelih, umrlih i sl. (recimo hrvatski Index već danima rafala po čitaocima).
Ipak, ovakve stvari ne treba uzimati olako i s njima se "razračunavat" na onaj naš standardni način - ma 'ta će koronavirus, imam ja bijeli luk, kajmak, sir, Bosanac je to i sl. budalaštine. Smatram da se bez ikakve histerije treba pridržavati uputa nadležnih i koristit zdrav razum - brinuti o ličnoj higijeni, jačati imunitet kroz nešto bolju ishranu nego inače.
Panicari uglavnom idu sa dobrim starim predubjedjenjem negativnosti. Kad kazes pa oboljelo je samo toliko i toliko, oni kazu "ali moze oboliti i do 96% ukupnog stanovnistva.
To mu ga dodje nesto kao pa moze i kometa od 6 kilometara precnika opaliti u zemlju koliko prekosutra, i nece niko prezivjeti. More bit bidne.
Gori je u smislu lakoće prenošenja, ne po smrtnosti.splinter wrote: ↑13/03/2020 10:35Molim Vas ne lupajte gluposti.AmirBaa wrote: ↑13/03/2020 10:18Ne. Dovoljno je na google ukucati ebola i sve ce ti jasno biti. Bio je gore onaj grafikon sta se najvise pretrazivalo po internetu, korona oko 1.1 biliona a ebola "samo" 11 miliona iako je ebola virus u kojem vise od 50% ljudi umire u strasnim mukama. Off je skroz, ali jako dobar clanak https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-s ... a/8800865/Herr Flick wrote: ↑13/03/2020 10:04 Da li bi bila ovakava medijska histerija i panika da se ovo trenutno desava recimo u Africi?
Pojam "teorija zavjere" se redovno od strane industrijskih mocnika koristi da bi one koji upozoravaju na njihove ocite prevare, predstavili kao budale koji okolo lupetaju.Dozer wrote: ↑13/03/2020 10:34 Elem, za sve one koji svaku mogucnost nekog ciljano i namjerno izazvanog dogadjaja uvijek podvode pod "teoriju zavjere", obavezno pogledajte novi film Dark Waters.
Dolazi sad u kina.
Film po istinitom dogadjaju, nesto sto je trajalo 30 godina (sudjenje), za sta je industrija isplatila milijarde odstete ljudima, ali - i dalje se nista od toga nije povuklo iz upotrebe, nego je proizvodnja nastavljena jer vrijedi - milijarde.
Ukratko - teflon.
Poznat otrov, poznati negativni ucinsi na zdravlje radi otrova koji sadrzi, ali - svi ga i dalje koristimo i mozemo kupiti.
Dakle, iako su pokusali sve podvesti pod "teoriju zavjere" protiv hemijske industrije, na kraju je ipak nepobitno utvrdjeno da to jeste zavjera, ali - bez ikakvih sankcija.
Isto kao i sa WaterGate-om, recimo. Oni su zapravo i bili zacetnici pojma "teorija zavjere", da bi na kraju bilo da to jeste bila zavjera.
Da li je nesto slicno i s ovim virusom? Da li se radi o laboratorijskoj modifikaciji? Vrlo vjerovatno, a razlozi ce se otrkiti naknadno.
i ope usporedba s gripomdječak sa šibicama wrote: ↑13/03/2020 10:33Da, zapravo to je sustina, od korone se niko nece pretvoriti u zombija.Nadzorna_ploca wrote: ↑13/03/2020 10:23 Znaci drugim rijecima ne umire se od samog virusa nego od toga sto napadne vec oslabljen organizam koji nije u stanju da se brani.
Zato se i poredi sa gripom, slican je, slicni simptomi, slicno oboljenje koje radi slicnu stetu organizmu, samo je opasniji jer pod jedan i najvaznije jos nema nikakvog lijeka.
Glavna opasnost je kao i kod gripe, mogucnost komplikacija na plucima, uz dodatak da je mogucnost komplikacija veca nego u slucaju sezonske gripe.
Manje vise svi umrli su imali zatajenje pluca, ili srca, neki sepsu i slicno. Bolest koja napada imunitet, zato su recimo ljekari neke lijekove za HIV ekspreimentalno primjenjivali na oboljele od korona virusa. HIV je kako znamo bolest koja napada imunitet domacina, naravno u daleko vecem i razornijem obimu da ne ispadne sad da poredim HIV i koronu, ali sustina je u imunitetu.
Ako nisi opcenito teski kronicni bolesnik, nemas astmu, dijabetes, ne bolujes od kardiovaskularnih oboljenja, nemas vise od 65-70 godina, imas vece sanse da prezivis pa uglavnom na nogama.
Ali i sezonska gripa je opasna za ljude sa opslabljenim imunitetom, mojoj pokojnoj mami su ljekari non stop govorili da ne smije dobiti gripu i nije je smjela dobiti. Visok tlak, dijabetes, osteceno srce, prezivljen mozdani udar, sve je to imala i nije smjela rizikovati sa gripom jer bi je vjerovatno ubila.

Ja zato i tvrdim da je ovo odbjegli laboratorijski virus, modifikacija koju je trebalo sakriti.Hajlac wrote: ↑13/03/2020 10:41 Neki ovdje hvale totalitarnu Kinu - puše njihovu propagandu o "uspjesnom" nosenju sa epidemijom![]()
Kina je tek 21-og januara svijetu priznala da je u pitanju novi virus koji se prenosi s covjeka na covjeka.
A jos 17-og NOVEMBRA su zabiljezili prvi slucaj.
Do kraja DECEMBRA zabiljezili su 266 slucajeva zarazenih
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... how-report
Ali totalitarnim vlastima tokom puna DVA MJESECA bilo je bitnije ušutkati doktore nego sprijeciti dalje ŠIRENJE!
Kao u slucaju ove direktorice Hitne pomoci u Wuhanu:
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/dokt ... /200311206
znači vlast podlegla medijima i radi to gore što radi