Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ElkoM

#4576 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

StelaVrti wrote: 13/03/2020 00:36
ElkoM wrote: 13/03/2020 00:33
StelaVrti wrote: 13/03/2020 00:01

de ba ko ti to radi tabele
neozbiljan si
pa zbog tebe ovi antipandemija likovi izgledaju ozbiljno
jeli ti dobro ?!?
da nisi fasovo virus pa u vručici bulazniš
ajd klikni na taj link gore
Jesam
nisam
aj klikni ti
jel ti dobro ?
jesil ćorav
jel tabela sa tog linka klixa
odnosno i oni prenijeli od unicefa

jos piše "foto unicef bih" preko slike
i ono opet nije mu jasno
Last edited by ElkoM on 13/03/2020 00:44, edited 2 times in total.
high_volume

#4577 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

biglebovski wrote: 13/03/2020 00:41 Slabo si ti to shvatio, eno 90 milijona njemaca zaraženo. 65 miliona krenulo u toplije krajeve, takozvanom reverse migrant route. Neki će za Marakesh a neki na plaže Goe.
Trolaš po temi... zašto :?
Nasa Stvar

#4578 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nasa Stvar »

https://www.klix.ba/sport/nogomet/arsen ... /200312229

Nisam panicar po prirodi,ali previse se vec poznatih licnosti zarazilo, a politicari + mediji stvaraju stanje opste panike.

Tako ko zna sta se iza brda valja?!
Recesija nam slijedi. To je sigurno vec do kraja ove godine i ostaje nam samo da vidimo kolike ce krajnje posljedice biti.
Kao sto rekoh nisam panicar i optimista sam da ce svijet izaci jaci iz svega ovoga,ali se i pridrzavam i pridrzavat cu se uputa o daljem postupanju po pitanju novonastale situacije. Ipak nisam ja strucnjak iz oblasti medicine i virusa da bih se pravio nesta pametan. Moje je da se kao savjestan gradjanin pridrzavam uputa i time dam svoj doprinos. A sta ce biti dalje mi obicni ljudi ne mozemo uticati.

Cuvaj sebe, sacuvaces i one oko sebe. Cuvaj se i Bog ce te sacuvat!

Cinjenica je da se nesta desava, mozda Svijet vise nece biti isto mjesto kakvim ga poznajemo do danas,a mozda sve prodje i bude isto ko i prije.

Pamet u glavu, nek svako ucini sto je do njega, bez opustanja,ali i bez panike. Ostati pribran i skoncentrisan u svemu ovome je kljucno po meni.
dječak sa šibicama

#4579 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Pritiskasi nisu jedini ugrozeni, pusaci su takodje, ljudi sa astmom, karcinomom, dijabetesom, i opcenito oslabljenim imunitetom.

Podatak koji vecina medija svjesno ili nesvjesno izbjegava saopciti, valjda se ne uklapa u doomsday scenario, cetiri petine ili 80% ljudi koji nose virus u sebi, nece ni imati simptome ili razvijenu bolest.

To su bar procjene lijecnika i imunologa.

Mislim da je Sladoljev dao odlican primjer kruzera o kojima se pise i govori od pocetka cijele krize, prakticno hermeticki zatvoren prostor sa okeanom okolo, dakle logikom doomsdaya na kruzeru bi oboljelih moralo biti 100% ako je virus vec toliko opasan. Medjutim, sa kruzera vecina putnika izadje na nogama da tako kazem. Iako nose virus u sebi, neki od njih.

Sa druge strane, kad je virus usao u talijanske klinike prepune vec bolesnih ljudi, nastupila je omanja kataklizma.
ElkoM

#4580 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 00:46 Pritiskasi nisu jedini ugrozeni, pusaci su takodje, ljudi sa astmom, karcinomom, dijabetesom, i opcenito oslabljenim imunitetom.

Podatak koji vecina medija svjesno ili nesvjesno izbjegava saopciti, valjda se ne uklapa u doomsday scenario, cetiri petine ili 80% ljudi koji nose virus u sebi, nece ni imati simptome ili razvijenu bolest.

Mislim da je Sladoljev dao odlican primjer kruzera o kojima se pise i govori od pocetka cijele krize, prakticno hermeticki zatvoren prostor sa okeanom okolo, dakle logikom doomsdaya na kruzeru bi oboljelih moralo biti 100% ako je virus vec toliko opasan. Medjutim, sa kruzera vecina putnika izadje na nogama da tako kazem. Iako nose virus u sebi, neki od njih.

Sa druge strane, kad je virus usao u talijanske klinike prepune vec bolesnih ljudi, nastupila je omanja kataklizma.
a što bi se to na kruzeru svi zarazili
šta mislis po tebi šta su uradili kad su saznali za belaj
organizovali zajedničko sjelo u restoranima i slavili, ljubili se, igrali..
ili su se pozabijali u samoizolaciju po sobama usrani od straha, pa oni koji su fasovali virus do tada i obolili ili ne, zavisno od imuniteta, a oni koji nsu ostali spašeni u samoizolaciji
Last edited by ElkoM on 13/03/2020 00:53, edited 1 time in total.
StelaVrti

#4581 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by StelaVrti »

ElkoM wrote: 13/03/2020 00:40
StelaVrti wrote: 13/03/2020 00:36
ElkoM wrote: 13/03/2020 00:33

jeli ti dobro ?!?
da nisi fasovo virus pa u vručici bulazniš
ajd klikni na taj link gore
Jesam
nisam
aj klikni ti
jel ti dobro ?
jesil ćorav
jel tabela sa tog linka klixa
odnosno i oni prenijeli od unicefa

jos piše "foto unicef bih" preko slike
i ono opet nije mu jasno
jeste
nisam
jeste
ok xd vozdra
dječak sa šibicama

#4582 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Gospon elko, u trenutku kad je osoba A sa kruzera saznala da boluje od korona virusa, osobe B i C i D i E su sa osobom A vec nekoliko dana ili sedmica lumpovale, plesale, slavile i igrale.

Jos nisam cuo za kruzer na koji se ukrcavaju ljudi sa predznanjem o oboljelim na brodu.
MensurM

#4583 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MensurM »

Je li ovo u Njemačkoj 800 novih slučajeva jučer?
animals

#4584 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

Ovu temu treba ukinuti..
pa ne samo u Njemackoj..
svi smo zarazeni i svi cemo umrijeti..
tako da vam je djaba preduzimati mjere ..gotovi ste.. :-)
MMM1977

#4585 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 00:46 Pritiskasi nisu jedini ugrozeni, pusaci su takodje, ljudi sa astmom, karcinomom, dijabetesom, i opcenito oslabljenim imunitetom.

Nemam previše predispozicija, 4/6 :mrgreen:
StelaVrti

#4587 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by StelaVrti »

Da se tebe ukine, možda
tvojkomsija

#4588 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tvojkomsija »

Zasto svako ko nije kvalificiran za nesto, u ovom slucaju epidemije, daje sebi za pravo da pametuje o tome?
To mi je najgora osobina kod naseg naroda... najmanje obrazovani u Evropi, rekorderi po broju nepismenih, ne pretjerano inteligentni, ali zato uvijek najglasniji kad treba o svjetskoj politici, religiji, aktuelnim desavanjima... ma sve.

Zar je toliko tesko sebi priznat da nemas znanje o necemu? Evo ja se bavim IT poslom, sa medicinom nemam dodira i generalno se ne razumijem u bolesti itd... ali pratim preporuke svjetske zdravstvene organizacije i pokusavam zastitit sebe i okolinu.

Jel to toliko tesko radit, bez da seres naokolo kako ti znas teoriju univerzuma (koju si procitao od nekog random lika na Facebooku).
MMM1977

#4590 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

animals wrote: 13/03/2020 01:01 Ovu temu treba ukinuti..
pa ne samo u Njemackoj..
Animals druže, ti si uvijek pisao nekako realne komentare ali si sa koronom malo skrenuo, stari doktor te zajebao :D Ok, evo sve i da nije toliko zdravstveno opasna (a nije bezazlena, da se ne lažemo), popratni efekti su uzdrmali same temelje modernog društva. Zatvaranje država, odgađanje događaja i generalno desocijalizacija društava su već na sceni ali najgore slijedi: recesija, ako ne i depresija. Možda će to Austrija manje osjetiti jer ima rezerve, ali će slabašne ekonomije poput naše imati katastrofalne i dugoročne posljedice.
Horcrux

#4591 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horcrux »

animals wrote: 13/03/2020 01:01 ne bi da se pravim pametan..
pa ne samo u Njemackoj..
Mozda da poslusas sam svoj savjet pa da se ne pravis pametan?
dječak sa šibicama

#4592 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

high_volume wrote: 13/03/2020 01:09 Učinak 100%

Image
pojo ga krokodil dok je isao do stacionara
breba

#4593 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 01:10

Image
Necu da zacatavam ali :lol:
biglebovski

#4594 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Baš tako.Ugroženi su ljudi koji imaju dijagnozu. Najugroženiji su ljudi koji leže po bolnicama zbog tih dijagnoza. Svake godine dođe period kada zabrane posjete u bolnicama. Jedno umre od H1N1, nema posjeta. Takva procedura, s razlogom. Da se ne bi zakomplikovalo stanje bolesnika koji su već u bolnici. I desilo im se u Italiji da puste čovjeka tri dana u bolnici i sve zarazi. Šlamperaj. Naravno, zarazi i medicinsko osoblje koje radi i u drugim klinikama. I masa umrlih je već ležala u bolnici i korona samo triger bila. I to je razlog ovolikog broja umrlih u Italiji, koji je, čini mi se, danas manji nego jučer. Ali takav naslov, broj mrtvih manji nego jučer, nećemo pročitati. Nego ćemo dobiti naslov sa ukupnim brojem za sve dane. I tu leži razlog panike. I onda pročitaš naslov grobnice se vide iz svemira, sa zvjezde sjevernjaće. Pa onda članak A kakve su nam robne zalihe, hoćemo li izdržat pa izjava nekog menađera iz trgovačkog lanca kako eto postoji mogućnost prekida u snabdjevanju te on savjetuje ljudima da kupuju. Pa šta će drugo reć, menađer prodaje, sjedite kući,jel. Pa onda naslov Čuveni naučnik izjavio covid je gori od ebole, a u tekstu kaže da je ebola 100 puta smrtonosnija a da se kovid lakše prenosi. Pa tabele, diznilend, pa i UNICEF eto će pomoći djeci iako nijedno dijete nije umrlo, niti će. Gadno je kad si u poslu distribucije informacija, a istih nema. I onda njeno veličanstvo corona, milion članaka dostupno, copy/translate što brže možeš, klikovi su dolari.
Ne znam, ako se već uvodi neko vanredno stanje, treba brate država da se pobrine i za plasiranje informacija. Isključi klix&co, otvori besplatne telefonske linije i saopštenja na radiju i tv-u i to je to.
Guadalajara

#4595 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

breba wrote: 13/03/2020 01:17
dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 01:10

Image
Necu da zacatavam ali :lol:
Haha :lol:
Zox

#4596 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Kaze onaj neki kineski doktor da je visok pritisak najveci rizicni faktor.
Sta mislite, koliko visok?
Meni je ovaj donji malo visociji, trebam li se brinuti?
high_volume

#4597 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

biglebovski wrote: 13/03/2020 01:21
dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 00:46
... kad je virus usao u talijanske klinike prepune vec bolesnih ljudi, nastupila je omanja kataklizma.
Baš tako.Ugroženi su ljudi koji imaju dijagnozu. Najugroženiji su ljudi koji leže po bolnicama zbog tih dijagnoza. ... I to je razlog ovolikog broja umrlih u Italiji, koji je, čini mi se, danas manji nego jučer. Ali takav naslov, broj mrtvih manji nego jučer, nećemo pročitati. Nego ćemo dobiti naslov sa ukupnim brojem za sve dane.
Image
dječak sa šibicama

#4598 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Iranska masovna grobnica vidljiva iz svemira mi je najveci hit dana... zumirali

Imam bolje, Izin bazen vidljiv iz svemira

Image

Psiholozi bi bolje objasnili, ali postoji nesto u ljudskom bicu sto reagira na vijest da "postoji 1% mogucnosti da umres" stotinu ili hiljadu puta burnije nego na cinjenicu da postoji i 99% sanse da neces umrijeti.
Takozvano predubjedjenje negativnosti, mentalna heuristika koja kod vecine ljudi, posebno neupucenih i preplasenih, upali alarm kad cuje negativnu mogucnost. Dobar primjer je recimo strah od rukovanja sa osobom koja nosi HIV virus ili pukog boravka u blizini te osobe. Ili osobe koja je prljava ili neuredna, blazi primjer.

Iako je puno veca vjerovatnoca da ce te sutra ujutro udariti tramvaj ili da ces upasti u otvoren saht nego da ces fasovati koronu, ti se veceras daleko vise plasis korona virusa.
MMM1977

#4599 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Zox wrote: 13/03/2020 01:28 Kaze onaj neki kineski doktor da je visok pritisak najveci rizicni faktor.
Sta mislite, koliko visok?
Meni je ovaj donji malo visociji, trebam li se brinuti?
Kod mene je bez terapije 160/110 ali valjda terapija djeluje i ako se neko zarazi koronom tako da ne brinem puno oko toga.
animals

#4600 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

MMM1977 wrote: 13/03/2020 01:09
pa ne samo u Njemackoj..
Animals druže, ti si uvijek pisao nekako realne komentare ali si sa koronom malo skrenuo, stari doktor te zajebao :D Ok, evo sve i da nije toliko zdravstveno opasna (a nije bezazlena, da se ne lažemo), popratni efekti su uzdrmali same temelje modernog društva. Zatvaranje država, odgađanje događaja i generalno desocijalizacija društava su već na sceni ali najgore slijedi: recesija, ako ne i depresija. Možda će to Austrija manje osjetiti jer ima rezerve, ali će slabašne ekonomije poput naše imati katastrofalne i dugoročne posljedice.
Ma to je nesto drugo..
ali ja nisam panicar, a znam i zasto drzave reaguju na to na ovaj nacin..
danas je takav sistem i u obicnim firmama..
znaci sve uciniti da operes ruke..
sigurno je sigurno, jel ako zabrljas gotova ti karijera..
znaci vlade reaguju barem u razvijenim zemljama na svaku opasnost..
jer ako umre jedan covjek a ti nisi reagovao, mediji ce te ukopati..
znaci, moraju reagovati ovako kako reaguju..
cak i >Vucic na pocetno sprdanje sad drugacije prica, jer je svjestan da ga to moze skinuti sa vlasti..
zato treba bitioprezan, ali paniku stvarati ko da umire svaki drugi covjek na planeti ja to tako vidim od pojedinaca..
pa zamisli da sam ja danas sa zenom obisao tri prodavnice i nema jebenog toalet papira..
e nema toalet papira, ko da ne moze se guzica i vodom oprati..
Locked