Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
insaneinthebrain

#4502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by insaneinthebrain »

hajmo ljudi tariguza, jos malo pa nestalo. biju ko nece da kupi :zzzz: :oops: :run:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajli ... /200312207
bunk

#4503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Mislim da planet nije bio ovako uzbunjen od ww2.
freelancerBIH

#4504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

bunk wrote: 12/03/2020 21:48 Mislim da planet nije bio ovako uzbunjen od ww2.

Da ovaj put WW3 - borba mikroorganizama i kompleksnih organizam :D :D
Sanjarko

#4505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

ElkoM wrote: 12/03/2020 21:30
freelancerBIH wrote: 12/03/2020 21:20
zubi wrote: 12/03/2020 20:58 Više ne govore da će nestati sa suncem i višim temperaturana :(
Gledaj jednu stvar, svaki je virus osjetljiv na visocije temperature... Naucno je dokazano da ovaj SARS 2 temperature od 24-27 mu unistavaju onaj omotac oko njega i deaktiviraju ga.

kolike su sad temperature na jugu Italije, Grčkoj, Španiji, Malti...
Ovdje danas 26 C bilo.
palermo

#4506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

ElkoM wrote: 12/03/2020 21:10
mene lično boli kurac
ali imam drage ljudi kojih bi mi bilo žao
ako ti i neki drugi nemate, jebiga...
drug, ne zahmeti, ali gluposti pišeš....

Nabavio sam dezinfekciona sredstva, smanjio izlaske, poštujem što vlast kaže, ne pravim se pametan....uradio sam sve što je do mene bilo....a ako me pogodi, jebat ga.....i u ratu sam se čuvao koliko sam mogao, ali uvijek me moglo pogoditi....

a što se tiče dragih ljudi....neki meni dragi ljudi su umrli od infarkta, neko od raka, neki u ratu poginuli...i svih mi je žao...kao što će mi biti žao i onih koji zaginu od <corone.....

hoću reći, sve ovo nije razlog da toliko kukaš.....ubi brate (eto za utjehu, nisi jedini koji ubi svojom pričom)
pizarro

#4507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

mO k3 wrote: 12/03/2020 21:44
pizarro wrote: 12/03/2020 21:40 sad merkelova imala presicu, nije u stanju da naredi zatvaranje obrazovnih ustanova.
francuska sve zatvorila.
Nije da nije u stanju nego je obrazovni sistem stvar pokrajina a ne države
imas sad vanrednu situaciju gdje je trebalo donijeti pravila za sve regije, sad ces imati 16 razlicith procjena situacije i rjesenja.
Milenkov buraz

#4508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

denimb wrote: 12/03/2020 21:41
pizarro wrote: 12/03/2020 21:40 sad merkelova imala presicu, nije u stanju da naredi zatvaranje obrazovnih ustanova.
Krizni stab FBiH > Angela Merkel :izet:
Pa sada Krizni štab F.BiH je reagovao, zatvorene su škole i fakulteti, zabrana okupljanja...itd. Druga je stvar što HDZ kantoni ne poštuju odredbe jbg. to je politika. Državni nivo isto tako odredio zabrane ulaska...
neko_sa_strane

#4509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Kantoni gdje je na vlasti HDZ navodno su čekali da i Hrvatska provede slične mjere. Dokle ide to poltronstvo. Od sutra nema nastave u HNK minimum 15 dana. Isto je i u SBK a vjerovatno i u ostalim kantonima.
last mohicans

#4510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

ElkoM wrote: 12/03/2020 20:50
skafiskafsnjak wrote: 12/03/2020 20:45 Kina u Italiju poslala ljekare, maske i opremu za pomoć u borbi s koronavirusom
http://www.klix.ba/clanak/200312198

Ovo je najmanje sto su mogli uraditi...svakako je od njih govno krenulo
i globalno krenulo
i konkretno italijane sjebalo
“Ne možemo aplicirati model restriktivnih mjera iz Kine na suvremenu, demokratsku državu kao Italija. Nije trenutak kritika, već da se preživi na najbolji način. Slušajući drugi revizionirani dekret premijera, “zločesto” sam pomislila što bi bilo da se to možda dogodilo prije četiri tjedna, kada su se mnogi Kinezi vraćali s Nove godine. Zbog političke korektnosti, da se netko ne bi slučajno uvrijedio ili da ne bismo ušli u pojam rasizma, ostavili smo otvorena vrata i dovoljno vremena da veliki postotak ljudi sa i bez simptoma cirkulira slobodno. Velik broj ljudi nije imao simptome. Više im nismo mogli ući u trag. Izludili smo s nultim pacijentom kojeg nismo mogli naći. Nitko od nas nije znao s čim ima posla niti kako se ponaša taj virus. Možda živimo u iluziji da bi taj virus trebao nestati s toplijim danima. Kada nas ohrabri ta ideja, u nekim se studijama pokaže da bi mogao trajati puno dulje i da bi taj faktor bio relativan. Na prvi dekret su Talijani skočili u automobile i krenuli u južnu Italiju, da bi nakon toga cijela zemlja bila obuhvaćena ovim dekretom”, kaže Sršen za N1.
Kad su neki, baš na ovoj temi, predlagali zabraniti kinezima totalno ulaske u zemlje, mnogi su ih ovdje popljuvali i sikanirali. Gdje ces zabraniti ljudima da se krecu. Rasizam, ljudska prava, bla,bla.. To je, izgleda, jedina prava mjera bila. Sta Tramp naredi, a do prije dva dana se šprdao, evo vecina zemalja je blizu da zatvori granice za strane drzavljane iz zarišta. Raspršio se većinom planete, pokušati obuzdati ga
da totalno ne eskalira. Mada je to sad teško bez radikalnih mjera.
Idem pristaviti
https://m.imdb.com/title/tt1598778/?ref_=nv_sr_srsg_0
Sve je kao u filmu.
Billy The Pljuc

#4511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Billy The Pljuc »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A samo da je malo sačekao i odolio "zovu" ostao bi u safe zone, ovako poslije orgijanja na splavovima daj bože da nije zakačio, pu pu pu, daleko bilo.
agnostic_front

#4512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by agnostic_front »

ElkoM wrote: 12/03/2020 21:36
freelancerBIH wrote: 12/03/2020 21:32
ElkoM wrote: 12/03/2020 21:30
kolike su sad temperature na jugu Italije, Grčkoj, Španiji, Malti...
15-20 pretpostavljam. Ali kako rekoh, visocije temperature ce ga usporiti dodatno, na nama je da uradimo ostalo ;-)
15-20 ?!?!
kod nas danas bilo 20-25
Pa naletio nam dan takav. Nije da nam je bilo preko 20 svaki dan zadnje sedmice. Sutra do 20 kod nas, prekosutra vec 10 max.

Gledam sad temperature Barcelona i Madrid zadnjih 7 dana, nije prelazilo 20 stepeni. Napulj isto tako. Mada pretpostavljam da je najvise zarazenih u Italiji svakako na sjeveru zemlje.
denimb

#4513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Milenkov buraz wrote: 12/03/2020 21:54
Pa sada Krizni štab F.BiH je reagovao, zatvorene su škole i fakulteti, zabrana okupljanja...itd. Druga je stvar što HDZ kantoni ne poštuju odredbe jbg. to je politika. Državni nivo isto tako odredio zabrane ulaska...
Da neke stvari za sada su se ok i odradile, ali to sto HDZ ne postuje odredbe samo pokazuje koliko im je stalo do svojih gradjana, a koliko do tjeranja inata...jbt pa u Zepcu u inat salju djecu u skolu :-)
ElkoM

#4514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

kakva temperatura, kakvi bakrači, zavaravanje

čitajte Rudana

odlicno piše, i pravi odlične poente
u smislu da treba pratit šta radi američka administracija i onaj debil Tramp savjetovani vjerovatno od vrhunskog tima stručnjaka

ukratko, skontali da se virus ne može zaustavit i spremni su ga "pustiti" i "žrtvovat" umrle, po njihovoj procjeni uz smrtnost od 1%

samo ih "zabrinjava" stanje u Italiji gdje je ta smrtnost daleko veća i ubacuje im crv sumnje o nekom novoj mutaciji koja će sjebat njihovu "procjenu" od 1% umrlih
Problem u tom pristupu jeste, međutim, što bi se trebalo vrlo tačno moći procijeniti koliko će ljudi umrijeti, tj. kockati se sa sigurnošću koju naučnici imaju u stopu umiranja od virusa u zajednici. Ja sam procijenio da je ona 0,5 do 1%, a to je stavlja taman na rubnu granicu oko koje se može razmišljati o takvom pristupu, a da broj umrlih od epidemije približno odgovara predviđenom broju naknadno umrlih zbog recesije. Moguće je da Trump trenutno čeka izvještaje s američkog tla o tim stopama umiranja i želi imati što veću sigurnost u njih. Ovo je za njega kao partija šaha s Kinom. Ali naletio je na nepredviđenu zapreku, a ta je što s ovim sojem virusa u Italiji kao da nešto nije u redu. Možda je zbog toga danas Trump naredio obustavu ulaska Evropljana u SAD, osim Britanaca. Možda ima svoj plan kojim želi ispasti pametniji od svih, ali zna da mora biti siguran da "njihov" virus u SAD-u ubija manje od 1% zaraženih, a pritom bi se mogao dodatno kockati i s mogućnosti nestanka virusa u kasno proljeće. Ali muči ga, kao i sve nas, što za ovaj italijanski virus više niko nije siguran u stopu umiranja
u principu isto razmisljam

treba pratit samo kakve poteze vuku Ameri
kamberovica polje

#4515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kamberovica polje »

zubi wrote: 12/03/2020 20:58 Više ne govore da će nestati sa suncem i višim temperaturana :(
Gledaj jednu stvar, svaki je virus osjetljiv na visocije temperature... Naucno je dokazano da ovaj SARS 2 temperature od 24-27 mu unistavaju onaj omotac oko njega i deaktiviraju ga.

Dakle cinjenica broj #1 koja nama ide u prilog:

- Temperature od 24-27 stepeni ga ubijaju
- Sa dolaskom ljeta kolicina UV zracenja od sunca ce se povecati - a cinjenica je da je UV svijetlost Zemljino "prirodno dezinfekciono sredstvo"

Dakle, uz mjere koje mi poduzimamo, pranje ruku, socijalno distanciranje etc etc. nam idu u prilog da ga zaustavimo , a izmedju ostaloga - ljeto, visocije temperature i sunce ce dati svoj doprinos takodjer.

Ne sekiraj se, samo prati upute nadleznih, ne idi po kafanama, koncertima. Bit ce ovo OK :thumbup:

P.S. I da - zar vec nisi primjetio/la da se vecina utakmica/nba/uefa/fifa/letovi po evropi i svijetu mahom odgadjaju do pocetka aprila? :D

To je zato sto ocekuju da ce peak biti u narednih 5-10 dana, a broj oboljelih rapidno opadati pocetkom Aprila. :bih:
I influenza tj. španjolska gripa se povukla na ljeto 1918. da bi na jesen iste godine odnijela 25 miliona života jer je ojačala.
last mohicans

#4516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 21:57 Kantoni gdje je na vlasti HDZ navodno su čekali da i Hrvatska provede slične mjere. Dokle ide to poltronstvo. Od sutra nema nastave u HNK minimum 15 dana. Isto je i u SBK a vjerovatno i u ostalim kantonima.
Sigurno, RS je odmah slijedio Srbiju.
freelancerBIH

#4517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

kamberovica polje wrote: 12/03/2020 22:01

Dakle cinjenica broj #1 koja nama ide u prilog:

- Temperature od 24-27 stepeni ga ubijaju
- Sa dolaskom ljeta kolicina UV zracenja od sunca ce se povecati - a cinjenica je da je UV svijetlost Zemljino "prirodno dezinfekciono sredstvo"

Dakle, uz mjere koje mi poduzimamo, pranje ruku, socijalno distanciranje etc etc. nam idu u prilog da ga zaustavimo , a izmedju ostaloga - ljeto, visocije temperature i sunce ce dati svoj doprinos takodjer.

Ne sekiraj se, samo prati upute nadleznih, ne idi po kafanama, koncertima. Bit ce ovo OK :thumbup:

P.S. I da - zar vec nisi primjetio/la da se vecina utakmica/nba/uefa/fifa/letovi po evropi i svijetu mahom odgadjaju do pocetka aprila? :D

To je zato sto ocekuju da ce peak biti u narednih 5-10 dana, a broj oboljelih rapidno opadati pocetkom Aprila. :bih:
I influenza tj. španjolska gripa se povukla na ljeto 1918. da bi na jesen iste godine odnijela 25 miliona života jer je ojačala.
Mah i dojadilo mi vise o ovome pricati svega mi.. Pratim ovaj virus od 20. decembra, puna mi glava informacija vise.. Uglavnom pratimo upute, informisimo se, pa sta bude bude :lol:
ElkoM

#4518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

last mohicans wrote: 12/03/2020 21:57 .
Idem pristaviti
https://m.imdb.com/title/tt1598778/?ref_=nv_sr_srsg_0
Sve je kao u filmu.
pa ja to reko u drugom postu teme
novi-korona-virus-velika-opasnost-ili-n ... #p16217220

imas još "The Flu" odlican južnokorejski
i "Outbreak"
a neki dan konačno naso vremena odgledat i mini seriju "The Hot Zone" na osnovu iszinitih događaja
za dlaku US izbjegla ebolu ?!?!

vrlo poučna serija, nor. o radu u laboratorijama nivoa 4 biohazarda

The Hot Zone
https://www.imdb.com/title/tt4131818/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Hot ... iniseries)

Image
banjaluka078
Moderator

#4519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

last mohicans wrote: 12/03/2020 22:01
neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 21:57 Kantoni gdje je na vlasti HDZ navodno su čekali da i Hrvatska provede slične mjere. Dokle ide to poltronstvo. Od sutra nema nastave u HNK minimum 15 dana. Isto je i u SBK a vjerovatno i u ostalim kantonima.
Sigurno, RS je odmah slijedio Srbiju.

Nije. U Srbiji se nastava još odvija, u RS je već prekinuta. U stvari, u RS je puno mjera stavljeno na snagu prije Srbije. Niko "braću preko" ništa nije pitao, ovdašnje vlasti su, za divno čudo, reagovali brzo i ispravno.
Last edited by banjaluka078 on 12/03/2020 22:17, edited 1 time in total.
denimb

#4520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Hajd sve, ali zasto je pomama za toalet papirom jbt :?
Milenkov buraz

#4521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

denimb wrote: 12/03/2020 22:00
Milenkov buraz wrote: 12/03/2020 21:54

Da neke stvari za sada su se ok i odradile, ali to sto HDZ ne postuje odredbe samo pokazuje koliko im je stalo do svojih gradjana, a koliko do tjeranja inata...jbt pa u Zepcu u inat salju djecu u skolu :-)
Najgore što se to prvo nijima može obiti o glavu pa onda svima nama ali hajde ti to HDZ klocu objasni.
denimb wrote: 12/03/2020 22:16 Hajd sve, ali zasto je pomama za toalet papirom jbt :?
E to ne kontam ni ja
MensurM

#4522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MensurM »

Zašto se korona puno više širi na sjeveru Zemlje?

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zas ... 64610.aspx
zlo zlo

#4523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zlo zlo »

zato jer se tu testira :lol:
banjaluka078
Moderator

#4524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

denimb wrote: 12/03/2020 22:16 Hajd sve, ali zasto je pomama za toalet papirom jbt :?

To nikako ne kontam. Hajde da nose pakovanja vode da se mogu oprati. Ja mislila da su u BL blentavi, ali večeras mi reče rodica iz SA da večeras nigdje ni pakovanja toalet papira u Merkatoru u kojem se ona snabdijeva.
Cortado

#4525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

ElkoM wrote: 12/03/2020 22:01 kakva temperatura, kakvi bakrači, zavaravanje

čitajte Rudana

odlicno piše, i pravi odlične poente
u smislu da treba pratit šta radi američka administracija i onaj debil Tramp savjetovani vjerovatno od vrhunskog tima stručnjaka

ukratko, skontali da se virus ne može zaustavit i spremni su ga "pustiti" i "žrtvovat" umrle, po njihovoj procjeni uz smrtnost od 1%

samo ih "zabrinjava" stanje u Italiji gdje je ta smrtnost daleko veća i ubacuje im crv sumnje o nekom novoj mutaciji koja će sjebat njihovu "procjenu" od 1% umrlih

u principu isto razmisljam

treba pratit samo kakve poteze vuku Ameri

I Rudan je supljator, prosle sedmice je po njemu bila bolest slicna gripi, sad je nesto zbog cega bi zatvrio cijelu zemlju, a sve neki eksperti, epidemiolozi, virolozi, infektolozi, picke mame mamine..
Locked