Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#38801 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

zlo zlo wrote: 11/03/2020 23:09

joj dok moni vidi kobasu... :lol: :lol: sutra pimpek pita garant :lol:
moonca uzvraca udarac ;-) :lol:
User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#38802 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

pizarro wrote: 11/03/2020 23:13 dobro izgleda :thumbup:
ako mozes objasniti recept u 3-4 recenice, objasni.
ako ne, nikom nista, to je komplikovan kolac :D
nista komplikovano, imas recept par stranica unazad :izet:

edit...nadjeno,kopirano,postavljeno :mrgreen:

Narandza-polenta kolac/torta

• 2 narandze sa korom (najbolje bioloske)
• 6 jaja
• 170 gr secera (ja sam 125gr palminog)
• 180 gr badema (ocisceni)
• 50 gr polente
• malo soli
• 1 kesica vanilinog secera
• 1 kafena kasicica praska za pecivo
preljev
• 1 narandza
• 1 limun
• 4 kasike secera


U serpu za prokuhanom vodom ubaciti (oprane,ociscene,neoguljene) 2 narandze i kuhati ca. 1sat (zavisno od narandze mozda malo duze ili krace ,moraju da budu skuhane da mogu u blender).

Dok se one kuhaju,bademe izmljeti i ostatak namirnica izvagati i pripremiti.
Kad su narandze kuhane, ukljuciti rernu na 160 stepeni. Namastiti kalup za pecenje (koristio okrugli 25cm),papir za pecenje na dno staviti.
Narandze (koje su se malo ohladile) isjeci (ako ima kospi izvaditi) i u blender\food processor blendirati.Dodati jaja ,jos ca 20 sek. pulsirajuci blendati. Istresti u posudu (vanglu) dodati secer,mljevene bademe,polentu,vanilin secer,so i prasak za pecivo. Izmiksati mikserom dok se ne sjedini, istresti u kalup,pechi ca 45 minuta(zavisno od rerne, kontrola pletecom iglom).
Kad je pecena,ostaviti na stolu da se ohladi. Dok se kolac hladi,izcjediti narandzu i limun,ubaciti u serpu,dodati secer i lagano kuhati par minuta dok se sirup ne stvori.
Kolac izbusiti sa cackalicom odozgo,preliti malo po malo sa prelivom dok ne upije sve.


Vjerovatno ce tvoj kolac biti svjetliji (zavisno od polente i secera). Meni sve ispadne tamnije zbog palminog secera ali meni ne smeta.
Orginalni recept mi je bio presladak pa sam secer polako smanjivao dok nisam po svom ukusu napravio.Kad mi je zena rekla da je dovoljno slatko,znao sam da je dobro :mrgreen:

p.s. mali ali znacajni edit: narandze se ne gule jer kora daje svoj ukus kolacu

...al' da postavis slikicu,kako je uspio :)
Last edited by samsonsam on 11/03/2020 23:50, edited 1 time in total.
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15704
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#38803 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vjesticanametli »

zlo zlo wrote: 11/03/2020 23:09
samsonsam wrote: 11/03/2020 22:59 crveni kupus moze uvijek :)

Image
joj dok moni vidi kobasu... :lol: :lol: sutra pimpek pita garant :lol:
:mrgreen: :-) :lol: :lol:
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#38804 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

samsonsam wrote: 11/03/2020 22:59 crveni kupus moze uvijek :)

Image
..Idalje mi nisi konkurencija.. :oops: :lol:

...Dobri prilozi-- :thumbup: ..poveca porcija..al' volesh da jedeh.. :-D
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#38805 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

zlo zlo wrote: 10/03/2020 19:09 jednostavno ali fino :mrgreen:
Image
Pored ovoliko gljiva- nije ti trebala jos i piletina.. :roll:

al' ukusno je.. :wink: :thumbup:
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#38806 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Guadalajara »

Hajde moonca postavi svoju mikro porciju :oops:
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#38807 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

:arrow:
Guadalajara wrote: 12/03/2020 00:17 Hajde moonca postavi svoju mikro porciju :oops:

:-D

~~Image~~
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#38808 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Guadalajara »

moonca wrote: 12/03/2020 03:47 :arrow:
Guadalajara wrote: 12/03/2020 00:17 Hajde moonca postavi svoju mikro porciju :oops:

:-D

~~Image~~
sta je ovo?

Zumirala da izgleda vece :oops:
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#38809 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

narode poguzijski, moram s vama podijeliti savrsen recept za kolac s jabukama
zvuci cudno, ali rezultat je amaziiiiiiiiiiiiiiin'

https://kuharica.kontin.info/recipe/car ... od-jabuka/

Image

Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!

Namirnice
1 čaša/šalica grisa
1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 čaša/šalica šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)
Upute
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.

Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.

Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).

Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!

Bilješke
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.
pravila sam za vikend, nestao je u dva navrata, pravicu obavezno opet - preporucujem nakisele jabuke
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7406
Joined: 16/01/2007 23:38

#38810 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by banjaluka078 »

wewa wrote: 12/03/2020 08:59 narode poguzijski, moram s vama podijeliti savrsen recept za kolac s jabukama
Koje dimenzije tepsije/pleha?
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#38811 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

banjaluka078 wrote: 12/03/2020 11:29
wewa wrote: 12/03/2020 08:59 narode poguzijski, moram s vama podijeliti savrsen recept za kolac s jabukama
Koje dimenzije tepsije/pleha?
meni je to standardni od baklave, mozda 20x33 cm
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#38812 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 12/03/2020 08:59 narode poguzijski, moram s vama podijeliti savrsen recept za kolac s jabukama
zvuci cudno, ali rezultat je amaziiiiiiiiiiiiiiin'

https://kuharica.kontin.info/recipe/car ... od-jabuka/

Image

Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!

Namirnice
1 čaša/šalica grisa
1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 čaša/šalica šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)
Upute
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.

Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.

Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).

Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!

Bilješke
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.
pravila sam za vikend, nestao je u dva navrata, pravicu obavezno opet - preporucujem nakisele jabuke
ovo zvuci odlicno. probacu obavezno. volim kolac od jabuka, pravim onu lijenu pitu s prhkim tijestom, pa dok se otopi puter, pa dok umijesis, pa dok nadodje, pa dok razvaljas - mislim vrijedi svake minute, ali probam i ovo. falavi
#fastfood
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#38813 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

probaj, spomenuces me!
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7406
Joined: 16/01/2007 23:38

#38814 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by banjaluka078 »

wewa wrote: 12/03/2020 11:37

meni je to standardni od baklave, mozda 20x33 cm

Hvala ti! :)
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#38815 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 12/03/2020 11:50 probaj, spomenuces me!
ovo haman sljivopita :)
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#38816 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

hadzinicasa wrote: 12/03/2020 13:08
wewa wrote: 12/03/2020 11:50 probaj, spomenuces me!
ovo haman sljivopita :)
samo jednostavnije, jer se sljive ne mogu naribati :D
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#38817 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 12/03/2020 13:14
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 13:08
wewa wrote: 12/03/2020 11:50 probaj, spomenuces me!
ovo haman sljivopita :)
samo jednostavnije, jer se sljive ne mogu naribati :D
da necu veceras tortu, tacno bih ga odmah napravila. 8-)
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#38818 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

hadzinicasa wrote: 12/03/2020 14:28 da necu veceras tortu, tacno bih ga odmah napravila. 8-)
tako ja uticem na liniju insana oko sebe - osim kad spremam posne salate :lol:
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#38819 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 12/03/2020 14:36
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 14:28 da necu veceras tortu, tacno bih ga odmah napravila. 8-)
tako ja uticem na liniju insana oko sebe - osim kad spremam posne salate :lol:
ahahahaha zacinila je - momacki <3
#'ka'cemoopet
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#38820 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

hadzinicasa wrote: 12/03/2020 14:37
wewa wrote: 12/03/2020 14:36
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 14:28 da necu veceras tortu, tacno bih ga odmah napravila. 8-)
tako ja uticem na liniju insana oko sebe - osim kad spremam posne salate :lol:
ahahahaha zacinila je - momacki <3
#'ka'cemoopet
Bajram aBd? :-D imam janjecih maramica u zamrzivacu 8-)
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#38821 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 12/03/2020 14:38
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 14:37
wewa wrote: 12/03/2020 14:36
tako ja uticem na liniju insana oko sebe - osim kad spremam posne salate :lol:
ahahahaha zacinila je - momacki <3
#'ka'cemoopet
Bajram aBd? :-D imam janjecih maramica u zamrzivacu 8-)
bumbar <3
ako me ne stave u izolaciju - I am all yours.
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#38822 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Sinoc~~~ kuvani bataci.. :) pileci

User avatar
animals
Posts: 21500
Joined: 19/04/2013 22:13

#38824 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by animals »

DeNiro wrote: 14/03/2020 14:06 Image
Jesi ovo ti zivota ti napravio..
ako jesi, lud si :D
ako nisi, onda si normalan :D
User avatar
DeNiro
Posts: 10602
Joined: 12/03/2007 10:31

#38825 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by DeNiro »

animals wrote: 14/03/2020 14:34
DeNiro wrote: 14/03/2020 14:06 Image
Jesi ovo ti zivota ti napravio..
ako jesi, lud si :D
ako nisi, onda si normalan :D
naravno da jesam :D
Post Reply