Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
statixx

#1626 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 11:57 Najugroženiji su srčani bolesnici i pušači kojih u ovoj zemlji ima nešto više od 40%, postotak koji je među najvišim u Evropi.
A kad ne pusimo, uglavnom udisemo svjez cumur.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1627 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matijevic_Vlado »

Ma zabij koroni. Nemoj ti vruc vode i na hladnom betonu sjediti
jazzer

#1628 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jazzer »

Ko su ti ljudi sto se ''iole'' razumiju u korona virus? Ustvari, nemoj mi reci, daj da pogodim..

Dajidza Sifet od cijeg je najboljeg prijatelja brat dobar sa bratom doktora sto radi u ambulanti u Brijescu;

Mirsada, njen sin doprema loz ulju klinickom centru pa mu je, jedne prilike, dostavljac peciva rekao
da mu je drug pricao o korona virusu a isti je dobar sa rodjakom dr. Hadzibajrica;

Ifeta, medicinska sestra u opstoj bolnici i clan sindikata ove ustanove;

Pogodio?
jazzer

#1629 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jazzer »

Mislim, treba preduzeti sve mjere samozastite, onoliko koliko mi mozemo uticati da se zastitimo ali
isto tako ne treba siriti zvanicno neprovjerene vijesti.
Milenkov buraz

#1630 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Milenkov buraz »

Matijevic_Vlado wrote: 12/03/2020 12:05 Ma zabij koroni. Nemoj ti vruc vode i na hladnom betonu sjediti
:thumbup: :lol: I na promaji stajati jer samo kod nas promaja ubija, dokazano. Jebo virus... :mrgreen:
AmirBaa

#1631 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-po ... /200312074

Eh da ovako i kod nas pocnu, 100 bi ih mogli hladno uhapsiti. Pogotov oni "provjereno znam da imamo troje zarazenih u Sarajevu, iz prve ruke" prije par hefti.
neko_sa_strane

#1632 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

jazzer wrote: 12/03/2020 12:06 Ko su ti ljudi sto se ''iole'' razumiju u korona virus? Ustvari, nemoj mi reci, daj da pogodim..

Dajidza Sifet od cijeg je najboljeg prijatelja brat dobar sa bratom doktora sto radi u ambulanti u Brijescu;

Mirsada, njen sin doprema loz ulju klinickom centru pa mu je, jedne prilike, dostavljac peciva rekao
da mu je drug pricao o korona virusu a isti je dobar sa rodjakom dr. Hadzibajrica;

Ifeta, medicinska sestra u opstoj bolnici i clan sindikata ove ustanove;

Pogodio?
Nisi pogodio. Ovaj lik je iz zdravstva i zna mnogo više od nas ovdje o virusima.
Ne znam ko su ljudi koje si naveo. Neki tvoji poznanici?
Loš pokušaj!
dezurni_ucenik

#1633 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by dezurni_ucenik »

neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 11:57 Ja sam razgovarao sa ljudima koji se iole razumiju u zarazu korona virusom i kažu da je ovo tek početak. Cjepivo neće biti raspoloživo prije 2022.godine u najboljem slučaju. Drugi val koji je prema njihovom mišljenju još smrtonosniji očekuje se oko oktobra. Kod nas se ljudi nažalost još uvijek sprdaju na temu korona virusa kao da se događa na nekoj drugoj planeti i ne shvataju ozbiljno. Čak ako se organizam uspije i izboriti sa korona virusom zaraza ostavlja posljedice po određene vitalne organe poput pluća i jetre. Sa pet godina sam preležao upalu pluća i znam da me na svakom sistematskom pregledu pitaju kakav je to ožiljak na plućima koji se pojavljuje prilikom pregleda. Najugroženiji su srčani bolesnici i pušači kojih u ovoj zemlji ima nešto više od 40%, postotak koji je među najvišim u Evropi. Neka na vrijeme počnu pisati testament.
Mene najviše brine "kako ćemo lako ćemo", "ovo je virus koji je sličan gripi", "buraz sve je to dogovoreno i virus je izmišljotina", "neće mene neki virus spriječiti da putujem",
"biće kako je zapisano" mentalitet. Meni jača prehlada začepi bronhije da se jedva penjem uz stepenice a ne smijem ni pomisliti kakva bi bila reakcija na korona virus. Mene je strah neodgovornih pojedinaca i nesposobne tzv. države.
A kako znaju bas u oktobru da ide drugi val? Sto bas oktobar?
Mate_Miso_Kovac

#1634 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mate_Miso_Kovac »

"iz zradvstva" nisu nikakvi kredencijali. Ortoped je iz zdravstva i nije nikakav autoritet po pitanju infektologije i virologije :P Naprimjer :P
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1635 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Kao i uvijek, od samog virusa je opasniji covjek. Imas ove koji prave histeriju i paniče, sire dezinformacije, zatim one koji ne hebu ni 1 % zvanicna saopstenja, kako postupati u ovo vrijeme epidemije, kao njih nista to ne dotice, i imate one koji imaju koliko toliko svjesti i postupaju u skladu sa preporukama. Medjutim, ove prve dvije grupe prave vise stete i opasnije su od virusa....
bunk

#1637 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by bunk »

neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 11:57 Ja sam razgovarao sa ljudima koji se iole razumiju u zarazu korona virusom i kažu da je ovo tek početak. Cjepivo neće biti raspoloživo prije 2022.godine u najboljem slučaju. Drugi val koji je prema njihovom mišljenju još smrtonosniji očekuje se oko oktobra. Kod nas se ljudi nažalost još uvijek sprdaju na temu korona virusa kao da se događa na nekoj drugoj planeti i ne shvataju ozbiljno. Čak ako se organizam uspije i izboriti sa korona virusom zaraza ostavlja posljedice po određene vitalne organe poput pluća i jetre. Sa pet godina sam preležao upalu pluća i znam da me na svakom sistematskom pregledu pitaju kakav je to ožiljak na plućima koji se pojavljuje prilikom pregleda. Najugroženiji su srčani bolesnici i pušači kojih u ovoj zemlji ima nešto više od 40%, postotak koji je među najvišim u Evropi. Neka na vrijeme počnu pisati testament.
Mene najviše brine "kako ćemo lako ćemo", "ovo je virus koji je sličan gripi", "buraz sve je to dogovoreno i virus je izmišljotina", "neće mene neki virus spriječiti da putujem",
"biće kako je zapisano" mentalitet. Meni jača prehlada začepi bronhije da se jedva penjem uz stepenice a ne smijem ni pomisliti kakva bi bila reakcija na korona virus. Mene je strah neodgovornih pojedinaca i nesposobne tzv. države.
Cuj u oktobru.
Zasto bas u oktobru a ne u novembru..
Koje parametre su uzeli u obzir.
Bespotrebno panicarenje..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1638 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Image

ovo je zanimljivo :thumbup:
znaci da ipak nije toliko zarazan
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1639 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

Valjda iskustva španske gripe, to o drugom valu...
Bazinga1234

#1640 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bazinga1234 »

Neće korona u Hercegovinu..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1641 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

Jimmy McNulty wrote: 12/03/2020 12:20 ...
Indikativna je niska smrtnost u Koreji.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1642 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Chmoljo wrote: 12/03/2020 12:32
Sjevernoj?

Svakako su hermetički zatvoreni.
zomri

#1643 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

Chmoljo wrote: 12/03/2020 12:32
teorije su da je ta smrtnost najbliža realnoj stopi smrtnosti jer oni najviše testiraju ljude.
neko_sa_strane

#1644 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Ja mislim da kod ima više slučajeva ali nisu svi testirani, nemamo ni dovoljno testova. Ako neko i dokrajči ljude to će biti nesposobna država. Početni stadij bolesti jeste blag. Prvi pacijent u Srbiji iz Subotice koji je imao blage simptome već je u teškom stanju. Vijest sam pročitao na portalu N1. Lik ima 43 godine. Nema mjesta nikakvom zbijanju šala. Kako nekima nije jasno.
tap3ah75

#1645 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Ja sad kupio WUDY hrenovke u Bingu.
Kod kuće se sjetio da su talijanske.
Ima da ih sat kuham prije jela.
r_faruk

#1646 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by r_faruk »

mk ultra wrote: 12/03/2020 12:25 Image

ovo je zanimljivo :thumbup:
znaci da ipak nije toliko zarazan
pozdrav, odakle su informacije? pitam jer se svasta pojavljuje na internetu, hvala.
Ali_G

#1647 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 12:41 Ja mislim da kod ima više slučajeva ali nisu svi testirani, nemamo ni dovoljno testova. Ako neko i dokrajči ljude to će biti nesposobna država. Početni stadij bolesti jeste blag. Prvi pacijent u Srbiji iz Subotice koji je imao blage simptome već je u teškom stanju. Vijest sam pročitao na portalu N1. Lik ima 43 godine. Nema mjesta nikakvom zbijanju šala. Kako nekima nije jasno.
Daj link za tog pacijenta. Zadnja info je od prije 2 dana da je covjek stabilan.
tandmand

#1648 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Igor Rudan, paničar. :oops:
"A ako doista želimo, koronavirus možemo suzbiti i kontrolirati strogim karantenama, kao što su učinili Kinezi za šestinu populacije svijeta, uz manje od 3,200 umrlih trenutno na milijardu i četiristo milijuna ljudi. Znači, kada bi Hrvatska danas donijela odluku da želi biti 'svjetski prvak' u borbi protiv koronavirusa, trebala bi primijeniti sljedeće mjere sprječavanja širenja virusa - nazvat ćemo to 'ekstremno lijeve i planske' mjere. Trebala bi:

- potpuno zatvoriti i nadzirati sve svoje granice, sprječavajući bilo kome ulaz i izlaz;
- sve hrvatske državljane koji se žele vratiti u Hrvatsku primiti, ali ih držati u karanteni barem 30 dana prije no što ih se pusti kućama (tolika je otprilike najdulja zabilježena inkubacija);
- svima narediti boravak u kućama i stanovima iduća dva mjeseca (za to vrijeme bi svi zaraženi oboljeli, pa zarazili druge ukućane, dok virus ne bi više imao na koga skočiti, pa bi nestao);
- radila bi samo samoposluživanja i apsolutni minimum javnih službi (toplane, elektrane, telekomunikacije, TV i radio);
- dopuštati samo najmlađem članu kućanstva da ode do samoposluživanja jednom u svaka tri dana (najmlađem, jer djeca imaju najmanji rizik od umiranja), noseći masku i rukavice, i samo ako nema nikakve simptome;
- svim starijim ljudima organizirati susjeda koji će za njih ići u nabavu, a namirnice im zatim dostavljati noseći masku i rukavice;
- gotovo sve oboljele liječili bi mobilni liječnički timovi koji bi dolazili u kućanstva, s prijenosnim respiratorima; nastojalo bi se po svaku cijenu izbjeći dovođenje zaraženih u bolnice, kako ne bi izazvali bolničke epidemije, koje bi imale puno veću stopu umiranja od epidemija u zajednici;
- bankama, mobilnim operaterima, te ostalima trebalo bi naložiti da NE naplaćuju rate kredita tijekom ta dva mjeseca, već da sve to naplate kao dodatak na redovne rate tijekom idućih 12 mjeseci", navodi Rudan.

Uz ovakve radikalne mjere i potpuno nepropusne granice, Hrvatska bi se riješila koronavirusa vjerojatno unutar dva mjeseca, s obzirom na trenutno stanje, uz doista minimalan broj umrlih.
Ci-Nick

#1649 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Ili zabrana kretanja ili pustiti evoluciji da sredi stanje,..
dezurni_ucenik

#1650 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dezurni_ucenik »

Sad kad krenu snimat masovno filmove o koroni. Ko da gledam DiCaprio i Jackie Chan u glavnim ulogama.
Locked