moonca uzvraca udarac
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#38802 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nista komplikovano, imas recept par stranica unazad
edit...nadjeno,kopirano,postavljeno
Narandza-polenta kolac/torta
• 2 narandze sa korom (najbolje bioloske)
• 6 jaja
• 170 gr secera (ja sam 125gr palminog)
• 180 gr badema (ocisceni)
• 50 gr polente
• malo soli
• 1 kesica vanilinog secera
• 1 kafena kasicica praska za pecivo
preljev
• 1 narandza
• 1 limun
• 4 kasike secera
U serpu za prokuhanom vodom ubaciti (oprane,ociscene,neoguljene) 2 narandze i kuhati ca. 1sat (zavisno od narandze mozda malo duze ili krace ,moraju da budu skuhane da mogu u blender).
Dok se one kuhaju,bademe izmljeti i ostatak namirnica izvagati i pripremiti.
Kad su narandze kuhane, ukljuciti rernu na 160 stepeni. Namastiti kalup za pecenje (koristio okrugli 25cm),papir za pecenje na dno staviti.
Narandze (koje su se malo ohladile) isjeci (ako ima kospi izvaditi) i u blender\food processor blendirati.Dodati jaja ,jos ca 20 sek. pulsirajuci blendati. Istresti u posudu (vanglu) dodati secer,mljevene bademe,polentu,vanilin secer,so i prasak za pecivo. Izmiksati mikserom dok se ne sjedini, istresti u kalup,pechi ca 45 minuta(zavisno od rerne, kontrola pletecom iglom).
Kad je pecena,ostaviti na stolu da se ohladi. Dok se kolac hladi,izcjediti narandzu i limun,ubaciti u serpu,dodati secer i lagano kuhati par minuta dok se sirup ne stvori.
Kolac izbusiti sa cackalicom odozgo,preliti malo po malo sa prelivom dok ne upije sve.
Vjerovatno ce tvoj kolac biti svjetliji (zavisno od polente i secera). Meni sve ispadne tamnije zbog palminog secera ali meni ne smeta.
Orginalni recept mi je bio presladak pa sam secer polako smanjivao dok nisam po svom ukusu napravio.Kad mi je zena rekla da je dovoljno slatko,znao sam da je dobro
p.s. mali ali znacajni edit: narandze se ne gule jer kora daje svoj ukus kolacu
...al' da postavis slikicu,kako je uspio
Last edited by samsonsam on 11/03/2020 23:50, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
-
- Posts: 32809
- Joined: 24/04/2019 18:10
- Contact:
#38806 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hajde moonca postavi svoju mikro porciju
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
-
- Posts: 32809
- Joined: 24/04/2019 18:10
- Contact:
#38808 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#38809 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
narode poguzijski, moram s vama podijeliti savrsen recept za kolac s jabukama
zvuci cudno, ali rezultat je amaziiiiiiiiiiiiiiin'
https://kuharica.kontin.info/recipe/car ... od-jabuka/
Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!
Namirnice
1 čaša/šalica grisa
1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 čaša/šalica šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)
zvuci cudno, ali rezultat je amaziiiiiiiiiiiiiiin'
https://kuharica.kontin.info/recipe/car ... od-jabuka/
Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!
Namirnice
1 čaša/šalica grisa
1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 čaša/šalica šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)
pravila sam za vikend, nestao je u dva navrata, pravicu obavezno opet - preporucujem nakisele jabukeUpute
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.
Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.
Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).
Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!
Bilješke
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7436
- Joined: 16/01/2007 23:38
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#38811 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
meni je to standardni od baklave, mozda 20x33 cm
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#38812 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ovo zvuci odlicno. probacu obavezno. volim kolac od jabuka, pravim onu lijenu pitu s prhkim tijestom, pa dok se otopi puter, pa dok umijesis, pa dok nadodje, pa dok razvaljas - mislim vrijedi svake minute, ali probam i ovo. falaviwewa wrote: ↑12/03/2020 08:59 narode poguzijski, moram s vama podijeliti savrsen recept za kolac s jabukama
zvuci cudno, ali rezultat je amaziiiiiiiiiiiiiiin'
https://kuharica.kontin.info/recipe/car ... od-jabuka/
Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!
Namirnice
1 čaša/šalica grisa
1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 čaša/šalica šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)
pravila sam za vikend, nestao je u dva navrata, pravicu obavezno opet - preporucujem nakisele jabukeUpute
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.
Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.
Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).
Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!
Bilješke
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.
#fastfood
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#38813 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
probaj, spomenuces me!
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7436
- Joined: 16/01/2007 23:38
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#38816 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
samo jednostavnije, jer se sljive ne mogu naribati
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#38818 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
tako ja uticem na liniju insana oko sebe - osim kad spremam posne salate
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#38819 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#38820 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Bajram aBd? imam janjecih maramica u zamrzivacuhadzinicasa wrote: ↑12/03/2020 14:37ahahahaha zacinila je - momacki <3
#'ka'cemoopet
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#38821 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
bumbar <3
ako me ne stave u izolaciju - I am all yours.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38822 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sinoc~~~ kuvani bataci.. pileci
- DeNiro
- Posts: 10619
- Joined: 12/03/2007 10:31
- animals
- Posts: 21500
- Joined: 19/04/2013 22:13