Problem je discipline, ta će Bošnji korona, prehlada obična i taj stav, dok ne zarazi nekog starijegLincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2020 18:25Broj novozaraženih im pada a Talijanima raste. Treba kopirati Kineze koliko se može.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Benjo34
#3801 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
- Sanjarko
#3802 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ma znam. Ja govorio prosjecno ovdje pa me napali malo. Preciznije bi bilo reci svake godine a ne za godinu. Jbte ovo je pravo puno. Naravno ako se vakcina ili lijek ne bi otkrili do tada. Nije cudo sto je prpa, strka, panika.
Na temu. Cujem u Merici daju nove kartice banke. Da idu u limite vece raja valjda sta znam. Ne znam koliko je istinito, jer sve s neta uzimam s ozbiljnom dozom rezerve dok vise ljudi to nepotvrdi.
-
statixx
#3803 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Jer mnogi roditelji ne bi dosli na posao.freelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Cinjenicno je da djeca od 0-10 godina u prosjeku - prolaze bez problema - ali i dalje mogu asimptomaticno - preko kapljica kada kisu i kaslju - prenositi virus.
Postavlja se pitanje:
Iz kojeg razloga - i zbog cega - se kod nas vrtici - sirom BiH ne zatvaraju ?!?!?!?!
Pa ja ovo nigdje na svijetu nisam vidio, meni je nevjerovatno kakvo bahato ponasanje vlasti imamo, stvarno sam frustriran, ljut i bijesan na ovakvu odluku. Nevjerovatno mi je ovo!
Sta vi kazete? Ima li neko informacija koji je razlog iza svega ovoga zasto se vrtici ne zatvaraju - a osnovne/srednje skole i fakulteti da?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- mO k3
#3804 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Update

Stanje 125.000 .... 19:00 sahat

Stanje 125.000 .... 19:00 sahat
-
freelancerBIH
#3805 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U Kini niko nije isao na posao - ako je to mjera koju moramo poduzeti - svako treba da bude spreman na to!statixx wrote: ↑11/03/2020 19:04Jer mnogi roditelji ne bi dosli na posao.freelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Cinjenicno je da djeca od 0-10 godina u prosjeku - prolaze bez problema - ali i dalje mogu asimptomaticno - preko kapljica kada kisu i kaslju - prenositi virus.
Postavlja se pitanje:
Iz kojeg razloga - i zbog cega - se kod nas vrtici - sirom BiH ne zatvaraju ?!?!?!?!
Pa ja ovo nigdje na svijetu nisam vidio, meni je nevjerovatno kakvo bahato ponasanje vlasti imamo, stvarno sam frustriran, ljut i bijesan na ovakvu odluku. Nevjerovatno mi je ovo!
Sta vi kazete? Ima li neko informacija koji je razlog iza svega ovoga zasto se vrtici ne zatvaraju - a osnovne/srednje skole i fakulteti da?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
swanfilter
#3806 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Samo da ovaj metilj ne mutira dok zavrsi sa nejaci.
Svi ocekuju da ce se sa toplim vremenom stvar smiriti. Sta, ako ne bude tako ... Nisam siguran u kakvom stanju bi svijet jesen docekao ...
Meni sreca da radim sam tokom dana. A od alkohola mi se ruke osusile. Nek ide sve u tri pm ...
Svi ocekuju da ce se sa toplim vremenom stvar smiriti. Sta, ako ne bude tako ... Nisam siguran u kakvom stanju bi svijet jesen docekao ...
Meni sreca da radim sam tokom dana. A od alkohola mi se ruke osusile. Nek ide sve u tri pm ...
-
statixx
#3807 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ako u Zenici bude 1 000 zarazenih vjerovatno se i nece ici na posao.
-
TheRealist
#3808 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Mi ovo baš radimo preventivno, a dijete u vrtić ne moraš poslati, neće imati nikakve posljedice po njega taj izostanak. U školama i fakultetima hoće. Iako ovakvo naglo zatvaranje nije trebalo da se desi, trebali su makar dan-dva dati ljudima da se pripreme. Pa ja znam već solidan broj medicinskog osoblja koji neće ići na posao sada, pošto nema ko djecu da im pričuva, a nije baš da je to dobro sada (s obzirom da mi nemamo još takve probleme). 1-2 dana ne bi nešto škodilo (mogli su najaviti i prekjučer, opet bi sutra zatvorili sve).freelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Postavlja se pitanje:
![]()
![]()
![]()
![]()
-
freelancerBIH
-
statixx
#3810 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Drakonske mjere idu ako dodje do opterecenja zdravstvenog sistema. Za sad to nije potrebno, a i sami kazu da su spremni.
-
statixx
#3811 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kaze reporterka na N1 da se na pijacama u Zenici kupuje krompir na vrece, a bijeli luk na kilograme. 
- freelancerusk
#3812 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Vrtići spadaju pod osnovno obrazovanje, tako da su ti, i vrtići obuhvaćeni sa ovom odlukom.freelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Postavlja se pitanje:
![]()
![]()
![]()
![]()
- ZOB
#3813 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U Italiji manjka respiratora,a ovi naši kažu da je 140.dovoljno,a isto tako imamo dosta starije populacije kome bi bilo potrebno,očito čekaju da bude 1000+ zaraženih pa će onda reći da se nisu nadali da će biti potrebe za više respiratora.
- JanuaryJones
#3814 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ne spadaju. Samo predškolski program spada pod tu kategoriju i to u vrlo kratkom vremenu i vrlo kratkom obimu. Vrtići nisu obavezni i nisu obuhvaćeni ovom mjerom.freelancerusk wrote: ↑11/03/2020 19:18Vrtići spadaju pod osnovno obrazovanje, tako da su ti, i vrtići obuhvaćeni sa ovom odlukom.freelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Postavlja se pitanje:
![]()
![]()
![]()
![]()
5. Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da shodno procjeni epidemiološke situacije na području kantona pojačaju epidemiološki nadzor u dječijim vrtićima i ustanovama za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, kao i kazneno-popravnim ustanovama u trajanju od 15 dana te da o donesenoj naredbi odmah izvijeste Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva. Rok: Odmah.
-
TheRealist
#3815 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Trenutno je dovoljno, ali je traženo još od vlade i navodno su na putu.
- freelancerusk
#3816 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Hvala na ispravciJanuaryJones wrote: ↑11/03/2020 19:22 Ne spadaju. Samo predškolski program spada pod tu kategoriju i to u vrlo kratkom vremenu i vrlo kratkom obimu. Vrtići nisu obavezni i nisu obuhvaćeni ovom mjerom.
ja sam mislio, da su i vrtići definitivno obuhvaćeni ovom odlukom.
-
noviclan
- He1972
#3818 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
evo i ja sam se nasekirao zbog tebe već osjećam neku nelagodu oko sakroilijakalnog predjela sa unutrašnje stranefreelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Postavlja se pitanje:
![]()
![]()
![]()
![]()
- moa
#3819 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ma trebalo je se odmah cim je se pojavio prvi slucaj u BiH reagovati. Vjerujem da u Sarajevu ima dosta zarazenih samo se suti i ne dize panika i moj prijedlog je da se sve zaustavi kao u kini. Ne moze drugacije i to se pokazalo kao ispravno.
-
invincible1921
#3820 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Jelde bilo ih 10 prije mjesec na KCUS al se sutilo...pricala tetka od jaranice od mame koja radi gore
- ElkoM
#3821 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
ČUVENA HRVATSKA DOKTORICA SE JAVILA IZ ITALIJE: „Situacija je dramatična. Spašavamo one koji imaju šanse preživjeti. Lagali su nam da je virus malo jači od gripe…“
U početku su nam prodavali verziju virusa kao malo jače gripe, ležerno smo to shvaćali umjesto da uz dozu poniznosti kritičnije pristupimo tome, da limitiramo asimptomatične ili simtomatične pacijente koji su se vraćali iz žarišta. Izgubili smo taj prvi vlak, nadajmo se da će ovaj dekret donijeti bolje rezultate, rekla je liječnica Nela Sršen
Doktorica Nela Sršen javila se iz Padove za N1 te je opisala stanje u talijanskim bolnicama rekavši kako je situacija napeta te da sve ovo podsjeća na jedan surealni scenarij.
Jedan od najrazvijenih zdravstvenih sustava, ali…
“Koliko god smo nervozni jer živimo s neizvjesnošću iz sata u sat, cijeli operativni program se prilagodio potrebama stvaranja kapaciteta za pacijente kojima je potrebna ventilatorna asistencija, za reanimacije. Nemamo mogućnost operirati rutinske pacijente, na minimum smo smanjili operativne zahvate, neki kiruruški odjeli su zatvoreni jer je zbog nedostatka kadra svo medicinsko osoblje bilo potrebno preusmjeriti na odjele zaraznih bolesti, interne medicine, reanimacije, hitne pomoći. S obzirom na eksponentni rast, nije više desetak do 15-ak slučajeva. U 14 sati u pokrajini Veneto ima 120 pozitivnih pacijenata više s 28 smrtnih slučajeva, reanimacije u Padovi su pune, to se pokazalo i u Lombardiji, a radi se o pokrajinama u kojima je zdravstveni sustav jedan od najrazvijenijih u Europi. Ako se jedna takva pokrajina ne može nositi s potrebama svih pacijenata, to bi trebalo biti indikativno koliko je dramatično”, kazala je Sršen za N1.
Komentirala je i riječi talijanskih liječnika koje su prenijeli brojni mediji, a koji svjedoče da se bore s iscrpljenošću, manjkom medicinskog osoblja, količinom pacijenata i smrtnim slučajevima, te koji se katkad suočavaju s teškim izborom kojem pacijentu i po kojem kriteriju posvetiti više ili manje pažnje.
Ako dođe kritičan pacijent, važno je procijeniti ima li on šanse preživjeti’
“Ljudi se spašavaju do određene granice, moramo shvatiti da ako dođe više pacijenata u kritičnom stanju, nije stvar biranja, već racionalnog. Ako dođe kritičan pacijent, važno je procijeniti ima li on šanse preživjeti, je li on previše kompromitran. Treba shvatiti kada možemo pokušati učiniti nešto više za one koji imaju više mogućnosti da prežive, svima učiniti sve je nemoguće, to smo shvatili”, kazala je dr. Nela Sršen.
Sršen kaže i da prizori koje gleda u Italiji pomalo podsjećaju na Orwellove priče, a osvrnula se i na reakcije ljudi na proglašenje crvene zone.
“Ne možemo aplicirati model restriktivnih mjera iz Kine na suvremenu, demokratsku državu kao Italija. Nije trenutak kritika, već da se preživi na najbolji način. Slušajući drugi revizionirani dekret premijera, “zločesto” sam pomislila što bi bilo da se to možda dogodilo prije četiri tjedna, kada su se mnogi Kinezi vraćali s Nove godine. Zbog političke korektnosti, da se netko ne bi slučajno uvrijedio ili da ne bismo ušli u pojam rasizma, ostavili smo otvorena vrata i dovoljno vremena da veliki postotak ljudi sa i bez simptoma cirkulira slobodno. Velik broj ljudi nije imao simptome. Više im nismo mogli ući u trag. Izludili smo s nultim pacijentom kojeg nismo mogli naći. Nitko od nas nije znao s čim ima posla niti kako se ponaša taj virus. Možda živimo u iluziji da bi taj virus trebao nestati s toplijim danima. Kada nas ohrabri ta ideja, u nekim se studijama pokaže da bi mogao trajati puno dulje i da bi taj faktor bio relativan. Na prvi dekret su Talijani skočili u automobile i krenuli u južnu Italiju, da bi nakon toga cijela zemlja bila obuhvaćena ovim dekretom”, kaže Sršen za N1.
“Možda ljudi pokušavaju imati normalan život. Činjenice da su ovim dekretima mlade generacije, koje su mislile da ih virus ne može dotaknuti, shvatile da su mladi vektori koji prenose virus svojim roditeljima, bakama i djedovima. Tek sada s dovoljno straha počinje ulaziti u svijest da je ozbiljnije no što se misli. U početku su nam prodavali verziju virusa kao malo jače gripe, ležerno smo to shvaćali umjesto da uz dozu poniznosti kritičnije pristupimo tome, da limitiramo asimptomatične ili simtomatične pacijente koji su se vraćali iz žarišta. Izgubili smo taj prvi vlak, nadajmo se da će ovaj dekret donijeti bolje rezultate”, rekla je liječnica Nela Sršen za N1 televiziju.
U početku su nam prodavali verziju virusa kao malo jače gripe, ležerno smo to shvaćali umjesto da uz dozu poniznosti kritičnije pristupimo tome, da limitiramo asimptomatične ili simtomatične pacijente koji su se vraćali iz žarišta. Izgubili smo taj prvi vlak, nadajmo se da će ovaj dekret donijeti bolje rezultate, rekla je liječnica Nela Sršen
Doktorica Nela Sršen javila se iz Padove za N1 te je opisala stanje u talijanskim bolnicama rekavši kako je situacija napeta te da sve ovo podsjeća na jedan surealni scenarij.
Jedan od najrazvijenih zdravstvenih sustava, ali…
“Koliko god smo nervozni jer živimo s neizvjesnošću iz sata u sat, cijeli operativni program se prilagodio potrebama stvaranja kapaciteta za pacijente kojima je potrebna ventilatorna asistencija, za reanimacije. Nemamo mogućnost operirati rutinske pacijente, na minimum smo smanjili operativne zahvate, neki kiruruški odjeli su zatvoreni jer je zbog nedostatka kadra svo medicinsko osoblje bilo potrebno preusmjeriti na odjele zaraznih bolesti, interne medicine, reanimacije, hitne pomoći. S obzirom na eksponentni rast, nije više desetak do 15-ak slučajeva. U 14 sati u pokrajini Veneto ima 120 pozitivnih pacijenata više s 28 smrtnih slučajeva, reanimacije u Padovi su pune, to se pokazalo i u Lombardiji, a radi se o pokrajinama u kojima je zdravstveni sustav jedan od najrazvijenijih u Europi. Ako se jedna takva pokrajina ne može nositi s potrebama svih pacijenata, to bi trebalo biti indikativno koliko je dramatično”, kazala je Sršen za N1.
Komentirala je i riječi talijanskih liječnika koje su prenijeli brojni mediji, a koji svjedoče da se bore s iscrpljenošću, manjkom medicinskog osoblja, količinom pacijenata i smrtnim slučajevima, te koji se katkad suočavaju s teškim izborom kojem pacijentu i po kojem kriteriju posvetiti više ili manje pažnje.
Ako dođe kritičan pacijent, važno je procijeniti ima li on šanse preživjeti’
“Ljudi se spašavaju do određene granice, moramo shvatiti da ako dođe više pacijenata u kritičnom stanju, nije stvar biranja, već racionalnog. Ako dođe kritičan pacijent, važno je procijeniti ima li on šanse preživjeti, je li on previše kompromitran. Treba shvatiti kada možemo pokušati učiniti nešto više za one koji imaju više mogućnosti da prežive, svima učiniti sve je nemoguće, to smo shvatili”, kazala je dr. Nela Sršen.
Sršen kaže i da prizori koje gleda u Italiji pomalo podsjećaju na Orwellove priče, a osvrnula se i na reakcije ljudi na proglašenje crvene zone.
“Ne možemo aplicirati model restriktivnih mjera iz Kine na suvremenu, demokratsku državu kao Italija. Nije trenutak kritika, već da se preživi na najbolji način. Slušajući drugi revizionirani dekret premijera, “zločesto” sam pomislila što bi bilo da se to možda dogodilo prije četiri tjedna, kada su se mnogi Kinezi vraćali s Nove godine. Zbog političke korektnosti, da se netko ne bi slučajno uvrijedio ili da ne bismo ušli u pojam rasizma, ostavili smo otvorena vrata i dovoljno vremena da veliki postotak ljudi sa i bez simptoma cirkulira slobodno. Velik broj ljudi nije imao simptome. Više im nismo mogli ući u trag. Izludili smo s nultim pacijentom kojeg nismo mogli naći. Nitko od nas nije znao s čim ima posla niti kako se ponaša taj virus. Možda živimo u iluziji da bi taj virus trebao nestati s toplijim danima. Kada nas ohrabri ta ideja, u nekim se studijama pokaže da bi mogao trajati puno dulje i da bi taj faktor bio relativan. Na prvi dekret su Talijani skočili u automobile i krenuli u južnu Italiju, da bi nakon toga cijela zemlja bila obuhvaćena ovim dekretom”, kaže Sršen za N1.
“Možda ljudi pokušavaju imati normalan život. Činjenice da su ovim dekretima mlade generacije, koje su mislile da ih virus ne može dotaknuti, shvatile da su mladi vektori koji prenose virus svojim roditeljima, bakama i djedovima. Tek sada s dovoljno straha počinje ulaziti u svijest da je ozbiljnije no što se misli. U početku su nam prodavali verziju virusa kao malo jače gripe, ležerno smo to shvaćali umjesto da uz dozu poniznosti kritičnije pristupimo tome, da limitiramo asimptomatične ili simtomatične pacijente koji su se vraćali iz žarišta. Izgubili smo taj prvi vlak, nadajmo se da će ovaj dekret donijeti bolje rezultate”, rekla je liječnica Nela Sršen za N1 televiziju.
Last edited by ElkoM on 11/03/2020 20:14, edited 2 times in total.
- dječak sa šibicama
#3822 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Interesantna je studija koja je uradjena bas u Italiji, u rasponu od 4 zime (od zime 13/14 do 16/17) sa namjerom pracenja smrtnosti od sezonske gripe vizavi cinjenice visoke prosjecne starosti u Italiji.
Studija je pokazala da je u te 4 zime, od gripe umrlo 68.000 ljudi, broj su podijelili sa brojem dana trajanja gripe u sve cetiri zime i dosli do dnevnog prosjeka od oko 250 ljudi.
Mediji to naravno uglavnom ne spominju, vecina niti ne zna za to. Ali uredno prenose katastroficne proizvoljne izjave u cilju sirenja histerije.
Studija je pokazala da je u te 4 zime, od gripe umrlo 68.000 ljudi, broj su podijelili sa brojem dana trajanja gripe u sve cetiri zime i dosli do dnevnog prosjeka od oko 250 ljudi.
Mediji to naravno uglavnom ne spominju, vecina niti ne zna za to. Ali uredno prenose katastroficne proizvoljne izjave u cilju sirenja histerije.
-
freelancerBIH
#3823 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
freelancerusk wrote: ↑11/03/2020 19:18Vrtići spadaju pod osnovno obrazovanje, tako da su ti, i vrtići obuhvaćeni sa ovom odlukom.freelancerBIH wrote: ↑11/03/2020 19:01 E gledajte sad:
Postavlja se pitanje:
![]()
![]()
![]()
![]()
Jesi siguran? Cekaj od kada zapravo ova odluka vazi da prestaju skole sa radom ?
-
Cortado
#3824 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Veceras kroz razgovor jednim kolegom koji radi kao ljekar u Italiji, cujem kako tamo ljudi doslovno umiru na ulicama. Na stranu sto se trijazom i kategorijazacijom pacijenata pruza mogucnost prezivaljvanja samo onima koji stvarno imaju najvece realne sanse za prezivljavanje, kolege su sada nedostatkom kisika dovedene u ogromnu dilemu kome stvarno pruziti sansu i mehanicku ventilaciju.
Italija je po svemu sudeci dosta zakasnila s restriktivnim mjerama. To su trebali uraditi dok je broj zarazenih bio 50-100 i time koliko god je moguce umanjiti eksponencijalno sirenje. Nadam se da cemo mi biti puno pametniji, na snazi su dosta restriktivnije mjere, a i vrijeme je da politicari zasute, a progovore oni koji znaju nesto o epidemiologiji i upravljanju u kriznim situacijama. Iako se jos uvijek cini da je kod nas ozbiljnost situacije jos uvijek u povoju, ne budu li trenutne mjere dale rezultata u narednih par dana, bojim se da ce veliki broj nasih ljudi biti zarazen, sto zbog zakasnjelih mjera i ljudi koji se ne pridrzavaju istih (karantin i sl.), sto zbog loseg stanja u zdravstvenom sistemu (nepostojanje izlacionih jedinica s negativnim pritiskom) i da cemo mrtve brojati u hiljadama.
Italija je po svemu sudeci dosta zakasnila s restriktivnim mjerama. To su trebali uraditi dok je broj zarazenih bio 50-100 i time koliko god je moguce umanjiti eksponencijalno sirenje. Nadam se da cemo mi biti puno pametniji, na snazi su dosta restriktivnije mjere, a i vrijeme je da politicari zasute, a progovore oni koji znaju nesto o epidemiologiji i upravljanju u kriznim situacijama. Iako se jos uvijek cini da je kod nas ozbiljnost situacije jos uvijek u povoju, ne budu li trenutne mjere dale rezultata u narednih par dana, bojim se da ce veliki broj nasih ljudi biti zarazen, sto zbog zakasnjelih mjera i ljudi koji se ne pridrzavaju istih (karantin i sl.), sto zbog loseg stanja u zdravstvenom sistemu (nepostojanje izlacionih jedinica s negativnim pritiskom) i da cemo mrtve brojati u hiljadama.
- Bluemore
#3825 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Problem je podkapacitiranosti bolnicainvincible1921 wrote: ↑11/03/2020 18:57 Tesko je rec, tehnicki gledano uglavnom umiru starije osobe znaci ako bi one sve pomrle onda bi broj umrlih bio manji
Tako da kaci i mlade Cim se popune kapaciteti za njeguei intubaciju