Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3576 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

PREVENCIJA KORONAVIRUSA
|
U kućnoj izolaciji 161 osoba nakon dolaska iz Berlina na aerodrom u Tuzli
Od jučer je na snazi nova mjera Kriznog štaba Federacije zbog koronavirusa što podrazumijeva obaveznu karantinu za sve koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske.
Ranije je odluka o karantinu važila za osobe koje se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje. Novom odlukom sada znači da svi oni koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske moraju 14 dana u karantin.
dobron ste se sjetili poslije tri mjeseca...
pici

#3577 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

KORONAVIRUS
16 zaraženih u Hrvatskoj, 12 u Srbiji. Jadrolinija prekinula sve veze s Italijom
R.I., Hina
Prije 6 minuta
sve je u Allahovim rukama...
Bluemore

#3578 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bluemore »

bubobih wrote: 11/03/2020 10:41
Nisrin wrote: 11/03/2020 10:33 Ja ne znam sta da radim, moram se nacrtati u Njemackoj 25., kontam LH letiti 21. ali nista vise nije sigurno...u 10 dana se toliko toga moze promijeniti... :shock:
Busevi i dalje uredno idu...

I kad je pocela corona u WUHANU i izolacija miliona ljudi, nama su dosli turisti iz WUHANA bas tad...a sad neke karantene 14 dana svi!
Merkelova je juce rekla da ocekuje 60-70% zarazenih njemaca.... Nije merkelova ko ovi nasi politicari da lupeta u prazno, tako da te izjave imaju svoju tezinu. Nadalje ja ocekujem zatvaranje i prema njemackoj (bas napisah edit ispod post), i eto ostaces tamo vjerovatno zarazen....
Ne ocekuje
Nego je moguce
Kao worst case scenario
Zato se podizimaju mjere
Last edited by Bluemore on 11/03/2020 17:20, edited 2 times in total.
Nisrin

#3579 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

geralt wrote: 11/03/2020 11:12
Ne bih preporucio putovanje busom za Njemacku, tad je covjek zatvoren u malom prostoru minimum 12 sati sa gomilom drugih ljudi. Ako bas moras ici, najbolje je vlastitim autom, a i avion (ako bude letio) je bolja opcija od autobusa. Prednost auta je i ta sto ti ne mogu propasti pare za unaprijed kupljenu kartu, fleksibilan si sto se tice kretanja, a u najgorem slucaju mozes i prespavati u njemu.
Naravno da je najbolje autom, ali ne vozim...avion, ako ne bude letio, nema opcije nego bus...meni je gore sto busevi -na desetine ih cirkulisu iz NRW, kupe usput ljude po cijeloj Njemackoj i za Bosnu voze...
pici

#3580 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

U SVIJETU je ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 119 tisuća.

Umrlo je više od 4200 ljudi, a oporavilo se njih više od 66 tisuća.
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#3581 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bubobih »

Nisrin wrote: 11/03/2020 11:16
geralt wrote: 11/03/2020 11:12
Ne bih preporucio putovanje busom za Njemacku, tad je covjek zatvoren u malom prostoru minimum 12 sati sa gomilom drugih ljudi. Ako bas moras ici, najbolje je vlastitim autom, a i avion (ako bude letio) je bolja opcija od autobusa. Prednost auta je i ta sto ti ne mogu propasti pare za unaprijed kupljenu kartu, fleksibilan si sto se tice kretanja, a u najgorem slucaju mozes i prespavati u njemu.
Naravno da je najbolje autom, ali ne vozim...avion, ako ne bude letio, nema opcije nego bus...meni je gore sto busevi -na desetine ih cirkulisu iz NRW, kupe usput ljude po cijeloj Njemackoj i za Bosnu voze...
A da razgodis to uz opravdano obrazlozenje???
Nisrin

#3582 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

A sta ono prskaju po Kini, u odijelima po cestama i iz zraka?
Neko napisa zaprasivanje u Italiji, rekli im da sklone zivoinje i ves vani sinoc...
pici

#3583 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Nisrin wrote: 11/03/2020 11:19 A sta ono prskaju po Kini, u odijelima po cestama i iz zraka?
Neko napisa zaprasivanje u Italiji, rekli im da sklone zivoinje i ves vani sinoc...
nesta za dezinficiranje al izgleda da je dosta i otrovno... pobit cemo zivotinje kako je krenulo...
Nisrin

#3584 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

bubobih wrote: 11/03/2020 11:17
A da razgodis to uz opravdano obrazlozenje???
Pa da mogu ne bih se sekunde ni sekirala!
pici

#3585 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

EPICENTAR ZARAZE

'IMAMO DOBRE VIJESTI...' Guverner Lombardije u novom obraćanju prvo je dao nadu građanima, ali je nakon toga najavio nove restrikcije
„Spasa nam nema, propasti nećemo“ :-)
freelancerBIH

#3586 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Sad ja kao stari "panicar" - moram svima reci - da ne panicite... Jer ovo ce se rasiriti, ma sta god mi ucinili.. Samo cuvajte zdravlje, perite ruke koliko ko moze... 99% ce prezivjeti, samo je bitno da se ne optereti zdravstveni sistem nijedne zemlje kao sto se to desava u Italiji - pa onda ne znaju ni oni sta ce sa ovim sto trebaju na aparate za disanje.

Proci ce i ovo, bilo je mnogo gorih virusa kroz historiju covjecanstva, ovaj je samo jedan u nizu koji ce nestati...

Radite na imunitetu koliko mozete, ako sumnjate da imate koronu, ne idite u posjetu bolnicama, svojim starijima, dedama, nanama, odvojite se od svih ako bas mislite da je to to i obavijestite nadlezne sluzbe...

P.S. Ja mislim da ce peak ovoga kod nas biti oko ~ 15-20 marta.. Poslije toga ce broj slucajeva poceti opadati, jer se vec polako uvode drasticne mjere, a rezultate cemo vidjeti kroz 6-7 dana.

Samo se opustite i razmisljajte racionalno! Sretno! :bih:
zigzag

#3587 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by zigzag »

I dalje stoji ono da će veći proble biti ekonomija tj posao tj zaposlenja. Ako je Italija danas u blokadi, sutra može biti Njemačka.
A ako su kinezi onako disciplinovani skoro mjesec i po bili u totalnoj blokadi, šta će tek biti ovdje gdje nema ozbiljnih karantena i zabrana kretanja. A dok god traje viroza trajaće i vanredna situacija.
A dok to traje trajaće i spori tempo poslova. Koliko naših firmi to može podnijeti jer su svi natovareni kreditima do guše.
Sultanahmed

#3588 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sultanahmed »

Sta ako nakon vise mjesecnog boravka u njemackoj đodes u zapadnu bosnu za odmor(usk kanton)
Da li onda moras ici u karantenu ili
stakasa

#3589 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by stakasa »

freelancerBIH wrote: 11/03/2020 11:53 Sad ja kao stari "panicar" - moram svima reci - da ne panicite... Jer ovo ce se rasiriti, ma sta god mi ucinili.. Samo cuvajte zdravlje, perite ruke koliko ko moze... 99% ce prezivjeti, samo je bitno da se ne optereti zdravstveni sistem nijedne zemlje kao sto se to desava u Italiji - pa onda ne znaju ni oni sta ce sa ovim sto trebaju na aparate za disanje.

Proci ce i ovo, bilo je mnogo gorih virusa kroz historiju covjecanstva, ovaj je samo jedan u nizu koji ce nestati...

Radite na imunitetu koliko mozete, ako sumnjate da imate koronu, ne idite u posjetu bolnicama, svojim starijima, dedama, nanama, odvojite se od svih ako bas mislite da je to to i obavijestite nadlezne sluzbe...

P.S. Ja mislim da ce peak ovoga kod nas biti oko ~ 15-20 marta.. Poslije toga ce broj slucajeva poceti opadati, jer se vec polako uvode drasticne mjere, a rezultate cemo vidjeti kroz 6-7 dana.

Samo se opustite i razmisljajte racionalno! Sretno! :bih:
Sve ok, smislen post, to je otprilike to na osnovu ovoga sto znamo dosad vec sto se prognoze tice - matere ti na osnovu kojih parametara? Ili je odoka :D
ElkoM

#3590 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

dobro sam prije skoro 2 mjeseca nazvao temu

odgovor je
DA, predstavlja veliku opasnost
Ironman_88

#3591 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Ironman_88 »

@stakasa Ne treba ti stručnost u vezi toga, dovoljno je biti informisan za tu prognozu. Uvođenje radikalnih mjera daje rezultate vidljive tek za 1-2 sedmice iz prostog razloga zato što imaš u ovom momentu gomilu inficiranih koji će to tek saznati kroz 7-14 dana. U Italiji će broj inficiranih i idućih dana i dalje naglo rasti, što će biti odličan potencijal za paniku pojedinaca, "radikalne mjere ne donose nikakve rezultate, sad smo pogotovo najebali".
Last edited by Ironman_88 on 11/03/2020 12:17, edited 1 time in total.
Sanjarko

#3592 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

Zox wrote: 11/03/2020 07:14
Sanjarko wrote: 11/03/2020 02:52 Je li istina ovo sto sad se vrti po internetu. Da djeca i mladi imaju prednost prije starijih u Italiji. U vezi respiratora i lijekova, tako nekako?

https://www.businessinsider.com/priorit ... 020-3?IR=T
Istina. Gradonacelnik Bergama Gori:
"Izgleda kao da porast (ljudi kojima je potreban prijem u bolnicu) usporava, ali to je samo zato sto vise nema mjesta - dodaje ih se vrlo malo i uz mnogo napora. Oni koji se ne mogu lijeciti pusteni su da umru."
Steta sto nemam Twitter pa tako da pratim dosta toga ali ni Fedeer itd., nije lose. Imam ovih sjatova u Fedeeru itd., zabiljezenih pa mi prodzu vijesti.

Ali teze ih provjeriti ali naljepim sta procjenim da je tacno i istinito.
GAU8

#3593 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Peak je April-Maj
ElkoM

#3594 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

i dalje kontraši upoređuju sa gripom
čak pokušavaju da izjednače i stope smrtnosti

19 umrlih
31.145 registrovanih zaraženih

koji su kod kuće preležali i jisu otišli doktoru... najmanje još duplo
štas kod doktora za gripu
nista ti ne može prepisat da nećeš platit lijek

Image
Last edited by ElkoM on 11/03/2020 12:27, edited 1 time in total.
GAU8

#3595 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Steph wrote: 10/03/2020 20:00 Pa sada već i ima razloga za paniku jer evo evidentno imamo debila koji su hodali po Italiji i nisu se zatvorili kući.

Zamisli 5.000 zaraženih u Bosni s preko 60 godina npr? Mi nemamo kapacitete da liječimo ni 1% njih, dakle sve što imamo starijeg stanovništva je apsolutno ugroženo. Mislim, boli mene kurac sa 28 godina, preživjet ću već nekako i da se zarazim, ali šta sa roditeljima?

S obzirom na inteligenciju prosječnog žitelja Balkana jasno je da ćemo imati ozbiljnih problema uskoro.
imas mlađih od tebe na respiratorima po Italiji. Ali kod nas će biti veselo. Ko plaća dobija respirator. Sebija diktira tarife. Da hoće njih barem pokositi, ne bi ni meni bilo žao mrijeti
seoBIH

#3596 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by seoBIH »

Zezas se zar ne? Znas li da se NE VODI STATISTIKA URMLIH OD GRIPE U BIH? Hoces li staviti ruku u vatru da su ti podaci tačni?
Blixen

#3597 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Blixen »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-mj ... /200311060

a kako drzava vrsi provjeru da se isti koji su poslani u karantin pridrzavaju kucnog "pritvora"?
dosao neko iz njemacke na odmor i sad ce on bas da sjedi kuci 14 dana
Last edited by Blixen on 11/03/2020 12:29, edited 1 time in total.
shipak

#3598 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by shipak »

stakasa

#3599 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by stakasa »

Ironman_88 wrote: 11/03/2020 12:15 @stakasa Ne treba ti stručnost u vezi toga, dovoljno je biti informisan za tu prognozu. Uvođenje radikalnih mjera daje rezultate vidljive tek za 1-2 sedmice iz prostog razloga zato što imaš u ovom momentu gomilu inficiranih koji će to tek saznati kroz 7-14 dana. U Italiji će broj inficiranih i idućih dana i dalje naglo rasti, što će biti odličan potencijal za paniku pojedinaca, "radikalne mjere ne donose nikakve rezultate, sad smo pogotovo najebali".
Napamet bolan pricamo svi mi. Previse je ovde faktora da bi se davale takve procjene.
Herr Flick

#3600 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Herr Flick »

Sva ta djeca koja nece ici u skolu, te 2 sedmice ce da provedu po kladionicama i kaficima, sisa barovima, itd. itd. i nista time nisu dobili
Locked