Nekako s proljeća wrote: ↑10/03/2020 08:26
Auuu, tenk sa pedeset metara pogađa snajperskom preciznošću metu. Srećom nisam imao tih susreta, ne dao Bog nikom, za upišati se od straha. Zato su vjerovatno posthumno heroji branioci grada koji su na tenk ili oklopno vozilo išli u napad sa mlvlj koktelom, flašom benzina . Nusret Daut, Himzo Mezit...
Malo da pojasnim.Radilo se o liniji na potezu Stupsko brdo (mada ja brda nisam vidio ali helem neise) - bivši Intereks.Prolazila je tačno pored bivše kasarne JNA pa prema cvjećari.Mi smo bili u prvim srušenim kućama a ispaljivao sam troblone sa srušenih stepenica odakle sam samo djelimično imao pogled prema cesti koja se tad zvala Aleja Branka Bujića - sadašnja Aleja Bosne srebrene.
Četnička linija je bila u zgradi kasarne i onda pored igrališta pa ulazila u cvjećaru gdje im je bio sijač.Pored ceste su bile podignute šperploče tako da si mogao vidjeti samo vrh tenka ili kamiona.Malo auto nisi mogao vidjeti nego smo gađali po zvuku.
Tenk kojeg sam pomenuo nije mogao vidjeti odakle ispaljujem tromblon nego je krenuo pucati po prvom redu kuća.Ja sam čuo njegovo turiranje,stenjanje i struganje gusjenica ali sam predpostavljao da će ići cestom prema Kasindolskoj.Međutim,skrenuo je na igralište (koje i sada postoji) pa se fino "raskoračio" i raspalio.Mogao sam mu pročitati evidencijski broj koji se nalazio na kupoli (veliki bijeli brojevi) i nije imao mitraljez (koji je inače na njemu- ruski PKT).
Nisam se upišao od straha jer nisam imao vremena nego sam skočio sa stepenica pa djelom upao u tranše.Helem,razbio sam se ko jaje ali sam iste sekunde skočio i potrčao tranšejom.Strah me tek poslije uhvatio.
Taj isti tenk je nakon desetak dana došao do našeg rova koji je bio u srušenoj kući i okrenuo se na tim ruševinama - na samom rovu.Zatrpao je dvojcu mojih kolega a to je bila prava frka i panika.Dotrčala je protivoklopna grupa Armije BiH sa Stupskog brda,momci iz Laste i MUP-ovci koji su bili slobodni kao i kolege iz susjednih rovova.Pucalo se na sve i svašta a kad su otrpavali rov kolege koje su bile u njemu su bacili bombu-mislili su da ih četnici hoće otkopati i zarobiti.Srećom pa niko nije stradao.