Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#5426 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ili ga opleti u nogu, pa ce bar prestati da se krecu tuda i da ti nabijaju dilemu :lol:
Zokipfc

#5427 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Zokipfc »

trocadero wrote: 27/12/2019 15:38 Pa da, bilo je tih situacija gdje se nije znalo ko je gdje.
Na Otesu dok su borbe još trajale, jedan naš "kreše" golfa,spaja žice ispod volana.U tom momentu ulijeću dvojica vojnika na zadnje sjedište i viču " Vozi, voziiii"
"Evo još samo malo". odgovara on.
"Brže, bržeee bolan vidiš da su četnici svuda"
:shock:
Kako se zavrsilo ovo?
trocadero

#5428 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Zarobljeni su, ali sve trojici im je bilo baš guravo!
Ramzess Veliki

#5429 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote: 02/01/2020 14:41 Ili ga opleti u nogu, pa ce bar prestati da se krecu tuda i da ti nabijaju dilemu :lol:
Da ... pa ga na miru pitas ciji je, nema greske. A ne kao kad su borbe prsa u prsa i onda ti ispadnes kriv sto nisi znao ko je ciji ... :twisted:
ExNihilo

#5430 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ExNihilo »

Je li se radovala raja magluštinama u ratu? :D
Dozer

#5431 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ja bas i ne. Magla je zajebana kad se branis, a dobra kad napadas.
TheGodfather001

#5432 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheGodfather001 »

Bila je dobra za sječe drva na izloženim mjestima :D
Emiremir33

#5433 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

TheGodfather001 wrote: 17/01/2020 12:13 Bila je dobra za sječe drva na izloženim mjestima :D
Dosta je boraca platilo glavom ili ranjeno ,ljudi se opuste i nisu znali teren ,a snajper ih snimi i gotovo.A moralo se sjeci to bez daljnjeg
ExNihilo

#5434 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ExNihilo »

Više sam mislio na civile, zbog kretanja po gradu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5435 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

po onome što se sjećam, život je bio već tako organizovan da nije predstavljalo neko posebno olakšanje kada je magla. osim možda u ovim izuzecima kada se moglo malo više rizikovati u sječi drva.

ali to je svakako moglo da se radi i po noći.
Koshpa

#5436 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Koshpa »

Moj rodjak je ranjen na prvoj liniji na Zlatistu, izasao ujutru na nadje drva da potpale vatru u rovu, i kada je izasao kaze nije se vidio prst predokom, i kaze sageo se ja da pokupim trijesku sto sam skupljao i podignem se kad Sarajevo ko na dlanu. Okrenem se kula ko na dlanu ispred mene, i sljedece cega se sjeca je u Bolnici. Navodno ga je sijac pokosio sa kule na Zlatistu.
Nekako s proljeća

#5437 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Edin Mirojević je sredinom 1992. ubijen u Dobrinji, prva linija ka Aerodromskom naselju. Nije koristio prokopanu komunikaciju tranšea tada, kao svi ostali , i ta ga je mladalačka odvažnost i neoprez koštala života, , metkom u glavu ili neki drugi vitalan organ. Umro je arhmt. odmah.
Strijelac snajperista je navodno bio u potkrovlju kuće uz aerodromsku cestu, okvirno u liniji današnje izlazne parking rampe aerodroma Sarajevo.Meta je bila izvan tranšeje , okvirno oko 50 metara radujusa od restorana ''Kedaš'' . Bilo bi dobro da tu poziciju snajperiste VRS iz sredine 1992. malo osvijetlimo kroz ovaj slučaj, a naročito bi dobro bilo da znamo, da li je sa naše strane bilo antisnajperske aktivnosti u tom pravcu.
Ramzess Veliki

#5438 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Nekako s proljeća wrote: 27/02/2020 21:26 Edin Mirojević je sredinom 1992. ubijen u Dobrinji, prva linija ka Aerodromskom naselju. Nije koristio prokopanu komunikaciju tranšea tada, kao svi ostali , i ta ga je mladalačka odvažnost i neoprez koštala života, , metkom u glavu ili neki drugi vitalan organ. Umro je arhmt. odmah.
Strijelac snajperista je navodno bio u potkrovlju kuće uz aerodromsku cestu, okvirno u liniji današnje izlazne parking rampe aerodroma Sarajevo.Meta je bila izvan tranšeje , okvirno oko 50 metara radujusa od restorana ''Kedaš'' . Bilo bi dobro da tu poziciju snajperiste VRS iz sredine 1992. malo osvijetlimo kroz ovaj slučaj, a naročito bi dobro bilo da znamo, da li je sa naše strane bilo antisnajperske aktivnosti u tom pravcu.
Taj je snajperista odradjen. :pusi:
Repetitor

#5439 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Nekako s proljeća wrote: 27/02/2020 21:26 Edin Mirojević je sredinom 1992. ubijen u Dobrinji, prva linija ka Aerodromskom naselju. Nije koristio prokopanu komunikaciju tranšea tada, kao svi ostali , i ta ga je mladalačka odvažnost i neoprez koštala života, , metkom u glavu ili neki drugi vitalan organ. Umro je arhmt. odmah.
Nacrtat cu vam i napisati svasta nesto vezano za tu i te lokacije.

Jednostavno se najezim kad procitam ove Ramzesove komentare. Imal jarane Boga ti ijedan snajperista s druge strane da nije odradjen tj da ga nisi ti ubio?

Pa bolan ne bio sa te kuce (kuca rahmetli Avde Cehovica i NureCehovic,danas tu zive djeca od istih) cijeli rat nas snajperima vrebali i poklapali.
Bili su stali jedan period kada je nas par instaliralo PKT u Meli i odatle par puta ga zaganjali kojim rafalom i to je bilo sve.

Najezim se na lazi. Ospem se sav...
Nekako s proljeća

#5440 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Valjalo bi kada bi znao poziciju neutralisanog snajperiste VRS , konkretno bar okvirni pravac od njega do mete. Ne mogu da nađem adekvatniju ratnu fotografiju tog dijela dobrinjskog ratišta. Nekada davno smo objavljivali mapu snajperista i antisnajperskog djelovanja na tom području, ali ni to ne mogu da nađem. Možda nije najbolja, al' ja bolje mape za sada nemam. Pretpostavljam da je pozicija strijelca VRS u potkrovlju kuće uz aerodromsku cestu, negdje na spoju Aerodromskog naselja i Kvadranta C5, dotle su bili zauzeli tokom napada iz jula 1992. Iz kuće se meta mogla vidjeti kroz prostor između zgrada, četvorospratnica uglavnom, jer je malo vjerovatno da je visinska tačka potkrovlja bila iznad visine stambenih zgrada. Ako bi mogli markirati polziciju našeg tranšeja ili rova kojim se išlo na prvu liniju, onda bi i poziciju žrtve mogli preciznije označiti, a onda povući mogući pravac do strijelca i njegove pozicije.
Image
Repetitor

#5441 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Nekako s proljeća wrote: 28/02/2020 09:31 Valjalo bi kada bi znao poziciju neutralisanog snajperiste VRS , konkretno bar okvirni pravac od njega do mete.
Nije bolan ne bio niko nikada ubio tog njihovog snajperistu. Pusti lazi i naprdjivanja.

Jesmo ih tamanili oko te kuce i to poprilican broj. Ali snajperistu tog ili vise njih koji su rokali odatle mogli su skinuti samo sa jednog mjesta.

E sad neka dodje neko i kaze odakle i kad.

A ja odgovorno tvrdim da laze ko god kaze da jeste.
Nekako s proljeća

#5442 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Repetitor wrote: 28/02/2020 09:25
...
Pa bolan ne bio sa te kuce (kuca rahmetli Avde Cehovica i NureCehovic,danas tu zive djeca od istih) cijeli rat nas snajperima vrebali i poklapali.
Bili su stali jedan period kada je nas par instaliralo PKT u Meli i odatle par puta ga zaganjali kojim rafalom i to je bilo sve.

...
Image
Suzih prostor mape da bi se bolje fokusirali na pravac strijela-žrtva, možda sam pogriješio što sam označio neki okvirni radijus mjesta događaja pa ne zamjerite, više sam to uradio zbog onih koji ne poznaju dovoljno Dobrinju kao naselje. Moji sabrci jesu ali ja nisam bio na položajima u Aerodromsom naselju, tako da sam taraba u smislu ličnog poznavanja linija i prilaza linijama u tom dijelu dobrinjskog ratišta.
Repetitor

#5443 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Nekako s proljeća wrote: 28/02/2020 09:51
Repetitor wrote: 28/02/2020 09:25
...

...
Image
Suzih prostor mape da bi se bolje fokusirali na pravac strijela-žrtva, možda sam pogriješio što sam označio neki okvirni radijus mjesta događaja pa ne zamjerite, više sam to uradio zbog onih koji ne poznaju dovoljno Dobrinju kao naselje. Moji sabrci jesu ali ja nisam bio na položajima u Aerodromsom naselju, tako da sam taraba u smislu ličnog poznavanja linija i prilaza linijama u tom dijelu dobrinjskog ratišta.
Ovo ti je prava lokacija:

Image
Zelena linija oznacava koridor prilaska nasoj liniji iz pravca C5.

usput,rahmetli Mirojevic je poginuo pocetkom oktobra 92ge
Dozer

#5444 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Smijesna daljina...ubilo se za "kako hoces"... Medjutim, mislim da nikako nije mogao biti pogodjen s tacke koju si markirao, tj. iz kuce od koje si povukao liniju - jer se taj potez ne vidi odatle.

Jedine dvije tacke s kojih se moze vidjeti to mjesto (ako je tu poginuo), jesu ove dvije, s tim sto je donja (crvena linija), vrlo upitna i s te daljine (210m) to mjesto je, i to mozda, moguce vidjeti samo kroz mali procjep, ne siri od 2m.
A to su 2-3 normalna koraka i svega 1-2 sec. u kojima je moguce opaliti metak. Nije nemoguce ovo ovako opaliti, ali je vise nego tesko imati preciznost preko 50%. U glavu, i ne znajuci koliko je meta koja ce naici visoka, procijenio bih da je sansa takvog pogotka manja od 10%.

Image

S gornje pozicije (zuta), sve je upola lakse, iako je i tu sirina procjepa za vidljivost ista, jer se tu radi o duplo manjoj daljini (90 - 120m), a meta bi bila skoro potpuno frontalno dolazeca ili odlazeca, sto produzava vrijeme vidljivosti. A, i opravdalo bi preciznost.
Repetitor

#5445 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Dozer wrote: 28/02/2020 14:12 Smijesna daljina...ubilo se za "kako hoces"... Medjutim, mislim da nikako nije mogao biti pogodjen s tacke koju si markirao, tj. iz kuce od koje si povukao liniju - jer se taj potez ne vidi odatle.

Jedine dvije tacke s kojih se moze vidjeti to mjesto (ako je tu poginuo), jesu ove dvije, s tim sto je donja (crvena linija), vrlo upitna i s te daljine (210m) to mjesto je, i to mozda, moguce vidjeti samo kroz mali procjep, ne siri od 2m.
A to su 2-3 normalna koraka i svega 1-2 sec. u kojima je moguce opaliti metak. Nije nemoguce ovo ovako opaliti, ali je vise nego tesko imati preciznost preko 50%. U glavu, i ne znajuci koliko je meta koja ce naici visoka, procijenio bih da je sansa takvog pogotka manja od 10%.

Image

S gornje pozicije (zuta), sve je upola lakse, iako je i tu sirina procjepa za vidljivost ista, jer se tu radi o duplo manjoj daljini (90 - 120m), a meta bi bila skoro potpuno frontalno dolazeca ili odlazeca, sto produzava vrijeme vidljivosti. A, i opravdalo bi preciznost.
Da razjasnimo neke stvari :D

Tu sam rodjen i odrastao u krugu od 500 metara :)

Kuca koja je oznacena,odatle je siljio snajper i M84 cijeli rat. Iz podkrovlja iz dubine kuce.

Linije koja je povucena (crvena) to je taj pravac kuda je imao pregled.S tim sto tada nije bilo nekih kuca na toj liniji( prije svega zadnje 3 kuce na zavrsetku "putanje" linije).

Bio je jos jedan pravac koji su pokrivali sa te kuce ali ga nisam namjerno naveo,zelim da vidim ovi koji tvrde da su ga skinuli,neka kazu gdje i odakle su ga skinuli(a ja tvrdim da lazu). Ako bilo cim dokazu da je istina, ja cu da se javno izvinem i nikada vise da se javim na ovom forumu.

Imas snimak onaj na YT kada Kemo govori Milanu Trivicu zasto snima kamerom.Sledeca scena je kada nasi pretrcavaju prema naselju(kada je jednom od nasih ispao okvir pa ga on dize sa zemlje,vidi se na snimku).
Onaj dio kuda pretrcavaju,to je taj prilaz oznacen zelenom bojom.I sam znas( a da li se sjecas ,ne znam) jer si morao tim putem doci kada si dolazio dole na tu liniju.

Bilo je nekih 5 metara otkrivenog prostora na tom dijelu prilaza koje je bilo kriticno. Bio je jedan dio iza zgrade koji je bio kritican,gdje je bio posadjen luk i tu je par nastradalo zbog luka koji su pokusali da uberu.

A neka mi ovi koji znaju bolje od mene objasne sve oko te lokacije i koliko je ova kuca bila vazna,pa cu onda ja njima da ispricam svasta nesto sto jos nisu nigdje mogli procitati(a kamoli vidjeti jer nisu bili tu ni blizu.)

Sto se tice gdje spomenuti momak poginuo,on nije poginuo na spomenutoj lokaciji.

pozz
Dozer

#5446 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ne sporim ja tu nista, samo gledam stanje "na terenu". Evo ga i iz 2002. sto je zapravo stanje kakvo je bilo i '92-'93.
Da, tacno si rekao - nisu postojale sve kuce gore desno, uz ciljnu zonu. Ali, nije postojala ni kuca koju si markirao.

Jedina lokacija s koje su to mogli vidjeti je kuca koju sam sad markirao (crvena linija, 210m). Ako se dobro sjecam, to je ona kuca koju su Laste napadale u onoj akciji u kojoj sam bio, i koju su prilicno i porusili, ali je iz nje i dalje stemao sijac, i nda nam na izvlacenju ranio dvojicu (plava linija).

Image
Nekako s proljeća

#5447 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Repetitor wrote: 28/02/2020 13:34
Ovo ti je prava lokacija:

Image
Zelena linija oznacava koridor prilaska nasoj liniji iz pravca C5.

usput,rahmetli Mirojevic je poginuo pocetkom oktobra 92ge
U pravu si, datum smrti Eldina Mirojevića je 4.10.1992., to je siguran podatak. A eto, izgleda da nisam imao tačne ulazne podatke o lokaciji gdje je pogođen, ostalo se slaže...lijevi bok ka aerpdromu, kuća sa strijelcem iz potkrovlja. Ako imaš tačniju ulaznu informaciju gdje je pogođen Mirojević, valjalo bi. Da ne šaramo mape na osnovu netačne pozicije žrtve.

Pokušao sam prenijeti tvoje oznake pravca na mapu koja nema novoigrađenih objekata da zbunjuju.
Image
Repetitor

#5448 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Dozer wrote: 28/02/2020 15:40 Ne sporim ja tu nista, samo gledam stanje "na terenu". Evo ga i iz 2002. sto je zapravo stanje kakvo je bilo i '92-'93.
Da, tacno si rekao - nisu postojale sve kuce gore desno, uz ciljnu zonu. Ali, nije postojala ni kuca koju si markirao.

Jedina lokacija s koje su to mogli vidjeti je kuca koju sam sad markirao (crvena linija, 210m). Ako se dobro sjecam, to je ona kuca koju su Laste napadale u onoj akciji u kojoj sam bio, i koju su prilicno i porusili, ali je iz nje i dalje stemao sijac, i nda nam na izvlacenju ranio dvojicu (plava linija).

Image
Nisi u pravu.
Kuca koju si ti markirao je bila kuca rahmetli Mehmeda Salkanovica, koji je poginuo na aerodromskoj pisti.
Kuca do nje pokrivena crijepom je kuca koju sam ja markirao, a danas je ta kuca pokrivena limom pa mozda te to buni?Pokusat cu da ti nadjem snimak na YT od UNa od iste kuce samo iz pravca aerodroma.
Medjutim kuca skroz do ceste koja ima danas na mapama, a ne vidi se na tvojoj staroj mapi je kuca rahmetli Zajke Ibricica i minirana je od četnika jer im je smetala, ometala pregled prema nasem krilu do aerodromske piste.

Tako da si se malo zbunio oko ovih slika 😉
Nekako s proljeća

#5449 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dozer wrote: 28/02/2020 15:40 Ne sporim ja tu nista, samo gledam stanje "na terenu". Evo ga i iz 2002. sto je zapravo stanje kakvo je bilo i '92-'93.

Image
Krov zgrade za najmanje po metar sa obje strane čini objekat širim, smanjujući za metar ugao strijelcu do mete. Ako gledamo po ovboj mapi , na kojoj su ucrtani tlocrti , tj temeljni gabariti zgrada i kuća , po meni je strijelac imao dovoljan radijus pregleda tog dijela prilazne tranšeje ka prvoj liniji. Takve pozicije se i vrebaju zar ne?
Krajnjim desnim uglom je imao pregled tranšeje -koridora od nekoliko metara ulijevo, pa dolazi neki objekat i neka mu je i smetao do mete, imao je mogućnost da ''na preticanje'' čeka metu prije nego li se ispriječi stambena zgrada kao krajnji lijevi radijus tj ugao u okviru kojeg je mogao da gađa metu. Ja ovo malo laički rezonujem pa bacih to na mapu, ali ne insistiram na mišljenju.
Image
Repetitor

#5450 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Evo aktuelne kuce iz pravca aerodromske kapije gledano prema Kuli

Image

Ista kuca, drugi autor slike
Image

Treca slika slikana odmah nakon pada naselja, dok jos neke kuce nisu definitivno minirane

Image
Crvena linija, aktuelna kuca, zelena linija kuca koja ce biti minirana uskoro.

Ono sto je bitno naglasiti da je kuca ovdje od 70tih godina, i bila je vlasnistvo 2/1. Tako da gledano iz pravca aerodromske kapije kuca je zidana cigla blokovima(jedan vlasnik) dok gledano iz pravca Dobrinje betonskim blokovima(sivim) i to je drugi vlasnik ili drugi dio kuce... (da vas ne buni eventualno).
Zato danas imamo krov na mapi vidljiv podjeljen i od drugog materijala za razliku od stare mape koju je Dozer postavio gdje se vidi crijep iz donacije :)
Post Reply