Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
tranquil

#1901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

freelancerBIH wrote: 27/02/2020 16:39 Ja sam sada iskreno misljenja da je broj zarazenih bar x 1000 ... Nemoguce je da se ovako lokalno siri po drzavama, bez ikakvih naznaka odakle je doslo... Vjerovatno je zarazenih do sada bar 8-10 miliona sirom svijeta - samo i nema simptome - ili ih mijesasju sa obicnom gripom :roll:
x 1000 je 80 miliona, matematičar.

Dodatno, s obzirom da očito nisi pratio, da pojasnim:

- zna se tačno odakle su prvih 17 zaražnih u Njemačkoj dobilo bolest
- zna se tačno odakle je prvi zaražni u Danskoj dobio bolest
- zna se tačno odakle je prvi zaražni u Makedoniji dobio bolest
itd.

Prema tome, ovo što ti kažeš "bez ikakvih naznaka odakle je došlo" veze nema sa istinom.
Dozer

#1902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Logicno. Zato i napominjem da se radi o trenutnom stanju na osnovu poznatih detalja.
A to trenutno stanje se moze racunati i sveukupno, i za okoncane slucajeve. Opet - na bazi dostupnih podataka/brojeva. I nista tu nije ni konacno, ni 100% tacno.

Ali, ipak moze ukazivati na trendove. Mislim da se od momenta povecanja broja oporavljenih u odnosu na broj novozarazenih u istom periodu, i nakon 2-3 dana tog trenda, moze reci da se virus pobjedjuje.
Dok ne bukne negdje u Africi... Ili ne mutira kroz recidive...
orbita12

#1903 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by orbita12 »

Evo za one koji žele pratiti širenje korone u realnom vremenu po meni najbolji sajt
Nadam se da ću znati postaviti link :-D
https://bnonews.com/index.php/2020/02/t ... rus-cases/
TheRealist

#1904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by TheRealist »

Kad već gledate procente, treba se pogledati koliki je procenat teško oboljelih, za koje možemo pretpostaviti da su na intenzivnom tretmanu i on je povisok. Ovo je jako bitno i u suštini razlog što se mora reagovati kako se reagovalo, jer ukoliko bi se dopustilo da se veći broj ljudi zarazi, vrlo lako da bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema, a onda bi taj broj mrtvih bio puno veći (umirali bi oni koji su se i mogli spasiti).

Trenutno naš sistem bude preopterećen i radi gripe, gdje se skoro ostane bez respiratora (jer samo par ustanova, ali bukvalno par, uopšte ima relativno zadovoljavajući broj respiratora, monitora, dok ostale ustanove samo šalju pacijente u te ustanove), još kad bi se dodala bolest koja češće zahtjeva intenzivni tretman, mi bi vjerovanto "kolabirali", tj. naš zdravstveni sistem to sigurno ne bi izdržao, bez da se država uključi i nabavi potrebnu opremu (kao nijedan drugi uostalom).
ticmaaa

#1905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ticmaaa »

Uskoro :D

512MB

#1906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

TheRealist wrote: 27/02/2020 17:13 Kad već gledate procente, treba se pogledati koliki je procenat teško oboljelih, za koje možemo pretpostaviti da su na intenzivnom tretmanu i on je povisok. Ovo je jako bitno i u suštini razlog što se mora reagovati kako se reagovalo, jer ukoliko bi se dopustilo da se veći broj ljudi zarazi, vrlo lako da bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema, a onda bi taj broj mrtvih bio puno veći (umirali bi oni koji su se i mogli spasiti).

Trenutno naš sistem bude preopterećen i radi gripe, gdje se skoro ostane bez respiratora (jer samo par ustanova, ali bukvalno par, uopšte ima relativno zadovoljavajući broj respiratora, monitora, dok ostale ustanove samo šalju pacijente u te ustanove), još kad bi se dodala bolest koja češće zahtjeva intenzivni tretman, mi bi vjerovanto "kolabirali", tj. naš zdravstveni sistem to sigurno ne bi izdržao, bez da se država uključi i nabavi potrebnu opremu (kao nijedan drugi uostalom).
Povisok je jer ne postoji vakcina. Da nema vakcine procenat teško oboljelih od Influence bi isto bio veći.
512MB

#1907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

orbita12 wrote: 27/02/2020 17:04 Evo za one koji žele pratiti širenje korone u realnom vremenu po meni najbolji sajt
Nadam se da ću znati postaviti link :-D
https://bnonews.com/index.php/2020/02/t ... rus-cases/
Ovaj je out of date. Worldometer je najbolji trenutno.
ćiribiribela

#1908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ćiribiribela »

pizarro wrote: 27/02/2020 16:40 prodje danas kraj mene kineskinja s curicom i nose zastitne maske :-)
de da mi se halalimo za svaki slucaj :D

Jutros u ubahnu se covjek zakasljao, ustalo troje ljudi i prebacilo se u drugi dio. Ja ostala sjediti :lol:

Ne mogu da vjerujem kakva je masovna panika nastala.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1909 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Velkoski »

ticmaaa wrote: 27/02/2020 17:25 Uskoro :D

jesi naporan sa ovim filmom tito te nejebo :lol:
GAU8

#1910 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

Pustite vi to, ja kupio još prošle godine karte za koncert u subotu u Nürnbergu. Sada nemerem biti pametan ići ili ne ići. Pod uslovom da ga preventivno ne otkažu.
animals

#1911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by animals »

sherbett wrote: 27/02/2020 18:13 Ljudska glupost nikad nece izunrijet.

Kod nas vec i drasticno pao posao. Ljudi ne izlaze van i ne trose
Centri na aparatima
Ja vise necu placati racune.. :D
Lincoln-Burrows

#1912 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Lincoln-Burrows »

Osobno mi ne smeta manjak ljudi u centrima a ni poticanje na pranje ruku,
niti obraćam pažnju na paničarenje, sve su to nebitne stvari.

Jedino me iskreno plaše neodgovorne osobe koje ako se zaraze i imaju
temperaturu krenu šetati gradom i eto sranja. A ne možeš takve isključiti jer
znam ih koji kojekavi bolesni dolaze u urede i šaltere.
statixx

#1913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

Gadno na sjeveru Italije, danas je broj oboljelih porastao za skoro 50%, plus troje mrtvih.
GAU8

#1914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

U Njemačkoj je ove sezone do danas od gripe umrlo 160 ljudi. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija sa ovim covid-19
Lincoln-Burrows

#1915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Lincoln-Burrows »

statixx wrote: 27/02/2020 19:25 Gadno na sjeveru Italije, danas je broj oboljelih porastao za skoro 50%, plus troje mrtvih.
Tek će se vidjeti kako dobar posao su odradili Kinezi kod sebe.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by arman1 »

Image
GAU8

#1917 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

arman1 wrote: 27/02/2020 19:28 Image
Ovaj nas neće ubiti, ali će nas fino potkačiti.
statixx

#1918 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

Svaka cast iranskim politicarima, potpredsjednica i dva parlamentarca su zarazeni. U jedinstvu je snaga. :mrgreen:
mali Ninja

#1919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by mali Ninja »

Meni su ludji ovi nasi uhljupi iz vika, zatvorili vodu cijeli dan a svi kazu da stalno perem ruke, jedino da pisham u shake... :bih:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

ma i onako nas je previse naovoj planeti...
pizarro

#1921 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pizarro »

zamolio bih ljude iz gradova koji su puni corone da me ne citiraju!
hvala :D
MedicinskiBrat

#1922 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by MedicinskiBrat »

E ubio sam se od posla, vise po pultu gripa, prehlada, upale. Joj naroda majko moja, pola se toga kući izliječit' može :-x
black

#1923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by black »

Sladoljev pritom primjećuje jednu čudnu nelogičnost, a to je činjenica da već postoji test na koronavirus, odnosno da je najprije izmišljena dijagnostika pa onda po njoj nazvan virus.
„Scenarij je sada znatno, znatno bolji. Kod “svinjske gripe” su pogriješili kada su prebrzo istrčali sa cjepivom (napravili su ga prije nego je i izbila epidemija!), a sada su se istrčali sa specifičnom dijagnostikom za koronavirus“, pojašnjava Sladoljev, dodavši da bi se, da nije dijagnostike, radilo o atipičnoj gripi. A ovako je, kaže, dobila ime i nastala je panika.
GAU8

#1924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by GAU8 »

black wrote: 27/02/2020 21:17
Sladoljev pritom primjećuje jednu čudnu nelogičnost, a to je činjenica da već postoji test na koronavirus, odnosno da je najprije izmišljena dijagnostika pa onda po njoj nazvan virus.
„Scenarij je sada znatno, znatno bolji. Kod “svinjske gripe” su pogriješili kada su prebrzo istrčali sa cjepivom (napravili su ga prije nego je i izbila epidemija!), a sada su se istrčali sa specifičnom dijagnostikom za koronavirus“, pojašnjava Sladoljev, dodavši da bi se, da nije dijagnostike, radilo o atipičnoj gripi. A ovako je, kaže, dobila ime i nastala je panika.
Internet je pun čudaka....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Zašto virus usporava u Kini, a sve brže se širi u Europi?

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zas ... 60450.aspx

Razlike u kulturi i profilu stanovništva Europe i Kine

Kako će se europske vlasti i nacije ponašati u ovoj epidemiji teško je točno predvidjeti. Imajmo na umu da je kultura u Kini mnogo više kolektivistička nego na Zapadu, u kojem je više individualistička. Također, kineske komunističke vlasti značajno su rigoroznije, a stanovništvo je značajno discipliniranije. Doživljaj ljudskih prava i sloboda te spremnost na prihvaćanje smanjivanja istih radi općeg interesa nisu isti u Kini i na Zapadu.

Također treba uzeti u obzir da je europsko stanovništvo u prosjeku starije od kineskog. U EU ima mnogo više kroničnih bolesnika na terapiji, koji žive aktivnim životom. Primjerice, imunosuprimiranih i imunodeficijentnih u svim kategorijama populacije ima oko 2,3 posto.
ovo je tHoČno... jos kad balkan zahvati a mi ko divlji mungosi...
Locked