SaraFina wrote: ↑15/02/2020 11:25Odliv Hrvata nije ni približno stao. Otvaranje tržišta rada u Austriji i priliv hrvatskog življa najbolje obara tvoju tezu.
Posebne veze i blizina Austrije stvorile su još jednu destinaciju poput Irske i Njemačke za Hrvate. No mnogo bližu i svako maltene ima nekog poznatog ili rodbinu.
Ljudima iz dijelova HR bliža je Austrija, nego Istra. A i ovim iz Bosne iz kantona PK10. Tako da to smanjenje odlaska nema nikakve logike. Niko neće konobariti za 8000 kuna ako može zaraditi 1500 eura zaraditi.
Naravno da nije stao ali nije tako masovan kao sto je bio prije pet godina. Pomalo usporava. Vec je dosta otislo, mahom nezadovoljnih i nezaposlenih, neuhljebljenih.
Evo, recimo, poznajem nekoliko uhljebljenih zenickih Hrvata po nacionalnom kljucu, niko ne razmislja o odlasku. Ima finu platu, nakacen na budzetsku sisu. Ko ce ici u Njemacku, novi pocetak, ucenje jezika i, sto je najgore, valja raditi.
S druge strane iz Zenice masovno odlaze nezaposleni i ljudi koji ne mogu podnijeti mizerne plate i teror privatnika.
Zamisli ovu sliku, u mojoj zgradi, sa 50 stanova, prije 5 godina je bilo sigurno 20 nezaposlenih, sve mladih ljudi. Ja sam sada izbrojao 5 porodica koje su iselile u protekle dvije godine. Izbrojao sam 7 momaka koji preko nasih firmi rade u Njemackoj. Skoro svi traze nacin da trajno ostanu. U mojoj zgradi vise niko nema nezaposlen koliko ja znam.

Vidis kakav napredak za samo 5 godina, hvala nasim vlastima.
Vecina ljudi koje poznajem razmislja o odlasku. Neke muci mala plata i previse radnih sati, neke muci toksicna situacija u drzavi itd. Bas, bas losa atmosfera. Nikad gora sa tendencijom da bude jos gora.
Moram reci, u ovom sivilu ima nesto pozitivno: privatnici u posljednje dvije godine povecavaju plate i malo bolje se odnose prema radnicima. Mora puno vise i puno bolje da bi se usporio odlazak.
...
Kod mene na posao cesto dolaze ljudi iz RS. Kazu da je situacija ocajna, da nikad vise ljudi nisu odlazili. To je ono sto govorim. Hrvati odavno imaju mogucnost odlaska i dosta je vec otislo nezadovoljnih. Srbima se tek sad otvorilo i zato ce PROCENTUALNO, ne samo brojcano, odlaziti vise nego Hrvati.