FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kidney

#4776 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Logo kakav bi trebao biti na novom 500:
Image
Haris.ba

#4777 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Haris.ba »

konektovan wrote: 31/10/2019 12:09 Ma za jeep nema zime... :mrgreen:

Dizajnom su mi fantastični. Ali, ne živi se samo od dizajna.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4778 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by sime_cipol »

Australijski Kresimir Mustapic? :roll:
kidney

#4779 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Znači idiot. :lol:
amar1994

#4780 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by amar1994 »

meni je bas drago kad seru poput amera o pojedinim evropskim proizvodima,da ne kazem poluproizvodima :lol: :lol: :evil:

enciklopedija "moronica" :lol:

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4781 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 13/12/2019 01:40 moj polahko pokazuje znake starenja,treba mu utegnuti bore :D
izhrdjao na pragu sa jedne strane,ona zastitna donja kao lajsnica nije nikada ni bila sa te strane i tu je stradao i standardno lak na boji pobijelio...ostalih problema nema a i to cu srediti i popraviti
auto je fiat brava 2000. godiste
motor je u odlicnom stanju a i generalno je auto utegnuto,nije los ni u voznji,osim ovih limarijskih problema koje jos nisam popravio,ostalo sve popravim odmah cim se pokvari

sto se fiata tice,od novih modela mi se jedino ovaj novi tipo svidja
Koji motor?

I meni se Tipo svidja u hatch varijanti :thumbup:
zippoo87

#4782 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 21/01/2020 21:36
zippoo87 wrote: 13/12/2019 01:40 moj polahko pokazuje znake starenja,treba mu utegnuti bore :D
izhrdjao na pragu sa jedne strane,ona zastitna donja kao lajsnica nije nikada ni bila sa te strane i tu je stradao i standardno lak na boji pobijelio...ostalih problema nema a i to cu srediti i popraviti
auto je fiat brava 2000. godiste
motor je u odlicnom stanju a i generalno je auto utegnuto,nije los ni u voznji,osim ovih limarijskih problema koje jos nisam popravio,ostalo sve popravim odmah cim se pokvari

sto se fiata tice,od novih modela mi se jedino ovaj novi tipo svidja
Koji motor?

I meni se Tipo svidja u hatch varijanti :thumbup:
1.6 16v
vozim ga na plinari vec nekih 4-5 godina ,mada izgleda da mi nije najbolje nastimana mapa,ima kao neku rupu u primanju gasa,ako polako pritisces gas,ugasi se,a ako pritisnes jace i preskoci kao taj jedan dio,onda normala
vozim ga ovako godinama i navikao sam se ali kada recimo dignem poklopac motora i rukom lagano pritiscem sajlu gasa,ugasi se
isto kada je hladan i tek prebaci na plin ,zna se ugasiti prilikom tako pritiskanja gasa,kao utusi ga malo...a ovo se iskljucivo desava kada je hladan...cim se malo zagrije,sve normala a i ja ne divljam na gasu,pa mozda je i do mog stila voznje :D
a za novu mapu da mi naprave,mrsko mi ici ovim majstorima,ako cemo iskreno :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4783 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Ti samo kod Đene u servis i ne brini. :mrgreen:
zippoo87

#4784 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 21/01/2020 23:32 Ti samo kod Đene u servis i ne brini. :mrgreen:
ne iĐem njemu a serviser za plin mi je u Usori/Zabljaku :D
kidney

#4785 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

UConnect 5 i službeno:
https://www.motor1.com/news/395042/ucon ... onnection/
  • Uconnect 5 builds upon a well-established, intuitive user experience (UX) and third-party recognition with Android’s automotive operating system and processing speeds that are five times faster
  • Uconnect pioneers personalization with up to five user profiles plus valet mode, reestablishing vehicle preferences and settings with the touch of a button
  • Exclusive and customizable home screen allows quick access to frequently used features with one-touch operation
  • Uconnect expands Alexa "Home to Car" functionality to include in-vehicle Alexa virtual assistant with natural voice capability and “Car to Home” features
  • Wireless Apple CarPlay and wireless Android Auto make connecting and sharing easy
  • New TomTom navigation experience adds popular features for a built-in solution with natural voice capability and Maps Over The Air (MOTA)
  • SiriusXM’s 360L and new Personalized Stations Powered by Pandora available
  • Simultaneous dual-phone connectivity allows greater flexibility with passengers
  • Seamless integration of technology within the vehicle interior combines with card-based screens to provide an updated and refreshed look and feel
  • Firmware Over The Air (FOTA) seamlessly loads improved software updates to the vehicle
  • Improvements in Uconnect system software, strategy and hardware reduce distracted driving
  • Most screen area ever offered in an FCA product at 12.3 inches supports up to 15 million pixels in Ultra HD
  • New Uconnect system features global capability for vehicle owners in more than 150 countries
kidney

#4786 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Vezano za novi infotainment.

Veličine bi trebale biti 7", 8.4" i 10.1" za klasični format, odnosno 10.25" i 12.3" za widescreen.

Procesor kod jačega bi trebao biti Intel Atom u 14nm za automobile. Kažu 5 brži nego Uconnect 4. Veličine 8.4", 10.1", 10.25" i 12.3". Proizvođač Harman. I'ma GPS modul. Zove se Uconnect 5 Plus

Verzija bez GPS je 7" i 8.4". Proizvođač Mitsubishi. Kažu 2 puta jači od sadašnjeg najjačeg Uconnect 4. Ovo je Uconnect 5.

Trebali bi se nalaziti u svim budućim novim kao i MCA modelima FCA. Mijenja i Uconnect 4 i Alfa 3D Connect.

Premijera na električnom Fiatu 500.
amar1994

#4787 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by amar1994 »

E svasta na sta je spala autoindustrija,bitno im koliko pixela ima ekran i koliko nm je procesor,ja bi ih samo pitao je li prave televizore/monitore i racunare ili auta :-)
ElRe

#4788 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

Stizu ograničenja u gradu od 30km/h, ekrani, autonomna vožnja, procesori, radari, LTE/5G konektivnost... postaju primarni
kidney

#4789 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Seawolf wrote: 22/12/2019 20:24 Leći će ovaj motor u Peugeot 508, kao kec na desetku.

Osim ako neka francuska budalaština ne spriječi tu kombinaciju.
Seawolf wrote: 22/12/2019 20:27 Pa isti taj motor ide poprečno u jeep cherokee.
Što misliš o tom 2.0? Nije baš identičan u Cherokeeu i Alfi ali sličan je. Jedan je GME T4 D, a drugi GME T4 M. Slažem se da su to finese, drugačija glava prije svega no ne vidim razlog zašto GME T4 M ne bi mogao poprečno.

Taj motor svakako ostaje i u ponudi buduće grupacije jer Pug nema ništa slično.

No pazi sada ovo. Peugeot ima dvije obitelji benzinskih motora. U jednoj je 1.2 I3, a u drugoj 1.6 I4. FCA sa druge strane u osnovi ima ili će imati dvije benzinske obitelji motora i još specijalke kao TT V6 ili HEMI V8.
Te dvije obitelji FCA motora su GSE i GME. GSE za sada ima 1.0 I3, 1.3 I4, dok GME ima 2.0 I4. Glasina je da dolazi GME I6 za američke FCA brandove.
No što se tiče manjega GSE tu ima interesantna novost. Talijanski sindikati su pred kraj prošle godine objavili da u 1. mjesec 2021. u Termoliu započima proizvodnja 1.5 verzije ovog motora.

Da skratim priču oko motora. Ja ne vidim razlog da bilo koji PSA benzinski motor dugoročno preživi. Talijansko-američki sa jednakim brojem boitelji motora pokrivaju daleko više. Jedino ako Francuzima ego ne dopušta ukidanje vlastitih motora. Drugi razlog može biti manja potrošnja/emisija CO2 francuskih motora.

I što je još interesantno su P2 mild hybridi. I PSA i FCA su ih najavili 2022. odnosno u slučaju FCA već 2021.
Za PSA znamo da je to više P2.5 rješenje što će reći električni motor je sastavni dio mjenjača. Razvoj je Punch Powertrain, belgijska firma sa kineskim vlasnicima. Proizvodnja u PSA pogonima.
FCA će doći ranije no nisu se izjasnili je li P2 ili P2.5 za FWD vozila. Traženjem po LinkedIn-u bi rekao P2.5. Takovu nomenklaturu koristi jedino Getrag pa mi smrdi da će kupovati ili proizvoditi po licenci Getrag DCT mjenjače sa mokrom spojkom.
Seawolf

#4790 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Seawolf »

kidney wrote: 31/01/2020 11:37
Seawolf wrote: 22/12/2019 20:24 Leći će ovaj motor u Peugeot 508, kao kec na desetku.

Osim ako neka francuska budalaština ne spriječi tu kombinaciju.
Seawolf wrote: 22/12/2019 20:27 Pa isti taj motor ide poprečno u jeep cherokee.
Što misliš o tom 2.0? Nije baš identičan u Cherokeeu i Alfi ali sličan je. Jedan je GME T4 D, a drugi GME T4 M. Slažem se da su to finese, drugačija glava prije svega no ne vidim razlog zašto GME T4 M ne bi mogao poprečno.

Taj motor svakako ostaje i u ponudi buduće grupacije jer Pug nema ništa slično.

No pazi sada ovo. Peugeot ima dvije obitelji benzinskih motora. U jednoj je 1.2 I3, a u drugoj 1.6 I4. FCA sa druge strane u osnovi ima ili će imati dvije benzinske obitelji motora i još specijalke kao TT V6 ili HEMI V8.
Te dvije obitelji FCA motora su GSE i GME. GSE za sada ima 1.0 I3, 1.3 I4, dok GME ima 2.0 I4. Glasina je da dolazi GME I6 za američke FCA brandove.
No što se tiče manjega GSE tu ima interesantna novost. Talijanski sindikati su pred kraj prošle godine objavili da u 1. mjesec 2021. u Termoliu započima proizvodnja 1.5 verzije ovog motora.

Da skratim priču oko motora. Ja ne vidim razlog da bilo koji PSA benzinski motor dugoročno preživi. Talijansko-američki sa jednakim brojem boitelji motora pokrivaju daleko više. Jedino ako Francuzima ego ne dopušta ukidanje vlastitih motora. Drugi razlog može biti manja potrošnja/emisija CO2 francuskih motora.

I što je još interesantno su P2 mild hybridi. I PSA i FCA su ih najavili 2022. odnosno u slučaju FCA već 2021.
Za PSA znamo da je to više P2.5 rješenje što će reći električni motor je sastavni dio mjenjača. Razvoj je Punch Powertrain, belgijska firma sa kineskim vlasnicima. Proizvodnja u PSA pogonima.
FCA će doći ranije no nisu se izjasnili je li P2 ili P2.5 za FWD vozila. Traženjem po LinkedIn-u bi rekao P2.5. Takovu nomenklaturu koristi jedino Getrag pa mi smrdi da će kupovati ili proizvoditi po licenci Getrag DCT mjenjače sa mokrom spojkom.
I ja sam mišljenja da GME T4 M i budući derivati tog motora, trebaju ući u ponudu u svim vozilima nove grupacije koji će se nuditi sa otto motorima snage od 150 kW do 225 kW.

A odakle ti informacija da PSA 1.0 i 1.2 PureTech EB0 i EB2 trocilindrični motori imaju manju potrošnju i emisiju CO2 od FCA GSE motora?

I još jedno pojašnjenje, molim te .... Zar u ovoj terminologiji koju ti koristiš, pojam P3 ne označava da je elektromotor dio mjenjača? Odakle sada označavanje P2.5?

Da li znaš je li još neko priprema SUS motor sa ISG (integriranim starterom i alternatorom), odnosno ono što se u ovoj terminologiji označava sa P1, ili će Mercedes-Benz sa svojim postojećim M 256 šestocilindrašem i budućim M 254 četvorocilindrašem, ostati usamljen?
kidney

#4791 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Seawolf wrote: 02/02/2020 12:41 I ja sam mišljenja da GME T4 M i budući derivati tog motora, trebaju ući u ponudu u svim vozilima nove grupacije koji će se nuditi sa otto motorima snage od 150 kW do 225 kW.
Tko zna što će biti. GME T4 D i GME T4 M ostaju. To su važni motori za sjevernoameričko tržište i dvije talijanske marke. Prije kraja ove godine ćemo vidjet Maserati sa 2.0 motorom.
A odakle ti informacija da PSA 1.0 i 1.2 PureTech EB0 i EB2 trocilindrični motori imaju manju potrošnju i emisiju CO2 od FCA GSE motora?
Sa moje strane je bilo u stilu što bi bilo kad bi bilo. Rečeno je da ostaju motori sa manjom emisijom CO2 pa koji god to bili.

Sa strane kad CO2 nije isključivi faktor ja ne vidim zašto gomilati više različitih obitelji motora kada je izgledno da će GSE i GME moći pokriti skoro sve. Svakako će pokriti više nego što sada nudi PSA.
I još jedno pojašnjenje, molim te .... Zar u ovoj terminologiji koju ti koristiš, pojam P3 ne označava da je elektromotor dio mjenjača? Odakle sada označavanje P2.5?
Postoji od P0 do P4, je li. Naravno imaju neke podklasifikacije i neke kompanije imaju svoje interne nazive. Primjer je sama FCA sa P1f koji je nišda drugo nego BSG/P0 koji ima funkcionalnosti kao P1. Ili taj Getrag sa P2.5.

Naime u mjenjaču mogu biti P2 ili P3 električni motori ovisno je li na ulazu ili izlazu. Recimo EVT motori imaju i P2 i P3 električni motor. Klasični mjenjač kao što je Mercedesov sa 9 brzina ili ZF ili... nije bitno. Oni imaju samo P2 električni motor.

E, što je taj P2.5? P2 motor može biti ispred samog mjenjača no ne i sastavni dio mjenjača, a može biti i sastavni dio mjenjača i tad cijelo pakiranje nije duže ili šire od mjenjača bez električnog motora. Ovo drugo rješenje Getrag naziva P2.5 Ali recimo ZF za svoj 8HP to i dalje naziva P2.
Da li znaš je li još neko priprema SUS motor sa ISG (integriranim starterom i alternatorom), odnosno ono što se u ovoj terminologiji označava sa P1, ili će Mercedes-Benz sa svojim postojećim M 256 šestocilindrašem i budućim M 254 četvorocilindrašem, ostati usamljen?
To bi trebali biti P2 električni motori, a ne P1. Naravno može se izvesti sa P1 ali nije efikasno.

Pa evo prvi koji su to naručili crno na bijelo da je javno su BMW i FCA. BMW Getrag sa prednji, odnosno ZF za stražnji pogon, a FCA ZF za stražnji.
Seawolf

#4792 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Seawolf »

kidney wrote: 03/02/2020 16:37
Seawolf wrote: 02/02/2020 12:41 Da li znaš je li još neko priprema SUS motor sa ISG (integriranim starterom i alternatorom), odnosno ono što se u ovoj terminologiji označava sa P1, ili će Mercedes-Benz sa svojim postojećim M 256 šestocilindrašem i budućim M 254 četvorocilindrašem, ostati usamljen?
To bi trebali biti P2 električni motori, a ne P1. Naravno može se izvesti sa P1 ali nije efikasno.

Pa evo prvi koji su to naručili crno na bijelo da je javno su BMW i FCA. BMW Getrag sa prednji, odnosno ZF za stražnji pogon, a FCA ZF za stražnji.
Pa i nije baš.

Prema tim izvorima i načinu označavanja sa (Px), oznake arhutetkture P0 i P1 znače da je elektromotor stalno spojen sa SUS motorom, bez mogućnosti odvajanja od istog i da se obrće istim brojem obrtaja kao i SUS motor ili brojem obrtaja koji je u nekom nepromjenjivom prenosnom omjeru sa brojem obrtaja SUS motora.

Razlika između P0 i P1 arhitekture je u tome što je kod P0 arhitekture elektromotor spojen sa SUS motorom preko remena (kao kod MB motora M 264), a kod P1 arhitekture je elektromotor spojen direktno na koljenasto vratilo SUS motora (kao što je sada kod MB motora M 256 i kao što će biti od iduće godine kod motora M 254):

Image

Isto tako, zaključujem da ove oznake arhitekture sa P0, P1, P2, P3 i P4 imaju smisla samo kod MHEV, a ne i kod Plug-In hibrida.

Ovo što ti spominješ sa BMW/Getrag kombinacijom, BMW/ZF kombinacijom i FCA/ZF kombinacijom su zaista P2 MHEV arhitekture, ali je to nešto potpuno drugačije nego što je ISG (P1) arhitektura kod motora M256 i M 254.
kidney

#4793 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Seawolf wrote: 03/02/2020 18:15 Isto tako, zaključujem da ove oznake arhitekture sa P0, P1, P2, P3 i P4 imaju smisla samo kod MHEV, a ne i kod Plug-In hibrida.

Ovo što ti spominješ sa BMW/Getrag kombinacijom, BMW/ZF kombinacijom i FCA/ZF kombinacijom su zaista P2 MHEV arhitekture, ali je to nešto potpuno drugačije nego što je ISG (P1) arhitektura kod motora M256 i M 254.
Evo primjer kako to Getrag/Magna PT označava i što sve nude:

Image

Image

Image

Image
Seawolf

#4794 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Seawolf »

kidney wrote: 03/02/2020 22:01
Seawolf wrote: 03/02/2020 18:15 Isto tako, zaključujem da ove oznake arhitekture sa P0, P1, P2, P3 i P4 imaju smisla samo kod MHEV, a ne i kod Plug-In hibrida.

Evo primjer kako to Getrag/Magna PT označava i što sve nude:

Image
....
Ovaj koji je crtao ovu shemu se ne može dogovoriti sam sa sobom šta je šta ....

Ispod sheme je napisao da su "P0" i "P1" "Belt Integrated Starter Generator", a na shemi je nacrtao da je kod "P1" elektromotor čvrsto spojen sa koljenastim vratilom (kao što jeste kod motora M 256 i budućeg M 254). U tekstu je napisao da je za "P1" arhitekturu "eMachine is assigned to the transmission input shaft between ICE and coupling".

Kako elektromotor može biti spojen sa ulaznim vratilom mjenjača, a da se pri tome nalazi između SUS motora i spojnice?

Dalje, ispod sheme je napisao da je "P2" "Crankshaft Integrated Starter Generator", a na shemi je nacrtao da je elektromotor u toj arhitekturi odvojen spojnicom od koljenastog vratila motora, a direktno spojen na ulazno vratilo mjenjača.

Dakle, zaključujem da je napravljena pogreška u tekstu i da su na dva mjesta zamijenjeni pojmovi "Crankshaft" i "Transmission input shaft".

Crteži su ispravni i poklapaju se sa onim što sam postavio ovdje.
kidney

#4795 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Seawolf wrote: 04/02/2020 02:03 Ovaj koji je crtao ovu shemu se ne može dogovoriti sam sa sobom šta je šta ....

Ispod sheme je napisao da su "P0" i "P1" "Belt Integrated Starter Generator", a na shemi je nacrtao da je kod "P1" elektromotor čvrsto spojen sa koljenastim vratilom (kao što jeste kod motora M 256 i budućeg M 254). U tekstu je napisao da je za "P1" arhitekturu "eMachine is assigned to the transmission input shaft between ICE and coupling".

Kako elektromotor može biti spojen sa ulaznim vratilom mjenjača, a da se pri tome nalazi između SUS motora i spojnice?

Dalje, ispod sheme je napisao da je "P2" "Crankshaft Integrated Starter Generator", a na shemi je nacrtao da je elektromotor u toj arhitekturi odvojen spojnicom od koljenastog vratila motora, a direktno spojen na ulazno vratilo mjenjača.

Dakle, zaključujem da je napravljena pogreška u tekstu i da su na dva mjesta zamijenjeni pojmovi "Crankshaft" i "Transmission input shaft".

Crteži su ispravni i poklapaju se sa onim što sam postavio ovdje.
Očito je zamijenio P1 i P2, tj. njihov opis.

Više sam htio prikazati razliku između P2 i P2.5. Nude ili će se nuditi razna rješenja na tržištu.
Recimo da je Continental najavio P2 48 V hibrid. Da, zovu ga hibrid. Prema njihovim riječima ima sva svojstvatva HEV vozila kao i električni mod do čini mi se čak 50 km/h. Snaga električnog motora je čak 30 kW.
No kad je riječ o P2 rješenju ona se mogu kombinirati neovisno o mjenjaču no isto tako se i nešto povećaju dimenzije.

Što se tiče Mercedesa tu moram reći da je meni čudno P1 ISG rješenje, a ne P2 ili P2.5. Moje mišljenje je kako su P2 i P2.5 budućnost. Recimo i PSA i FCA za svoje FWD modele skoro u potpunosti preskaču BSG P0 rješenja, svakako trenutno po planu uopće neće imati BSG P0 48V, nego idu odmah na P2/P2.5 48V. Naravno pričamo o kalendarskoj 2021. ili 2022.

Ista je priča i sa ZF-om. Njihov P2 48V za ZF 8HP će ući u masovno upotrebu tek negdje 2022. To se poklapa sa 4. generacijom tog ZF mjenjača. Naravno razlog je i 25 kW električni motor i efikasnije pakiranje, do sada se nudio 15 kW i sa kontrolnom elektronikom koja nije dio mjenjača.
kidney

#4796 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

MY2021 nudi napokon AWD i to uz zadržvanje Stow'n'Go (sjedala se mogu "uvući" u podnicu) sustava.

Tu su i novi Uconnect 5 sa 10.1" već u seriji kao i Full LED svjetla. Novost je i najjači paket opreme Pinnacle.

Image
Image
Image
Image
kidney

#4797 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Image
Image
Image
Image
kidney

#4798 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Image
Image
Image
kidney

#4799 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kidney »

Tipo/Egea lani isporučen u 147 839 primjerka. To je skoro identičan broj kao i 2018.

Tofas ima rekordnu maržu u 2019. unatoč nešto smanjenoj proizvodnji. Proizveli su oko 264k automobila.

Za Tipo MCA najavljen početak proizvodnje za Q4 ove godine.

Evo ima sve u Tofas izvješću za 2019. godinu:
https://tofas.com.tr/en/InvestorRelatio ... er2019.pdf

Isto tako je ovaj četvrtak Mike Manley potvrdio da GSE motori dolaze ove godine u Tipa.

Ja sam davno pisao i 10" Uconnect. To je naravno novi Uconnect 5.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4800 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Sta je tipo MCA???
Post Reply