Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
- derion
#49326 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Da, kada sam pogledao crno-bijelu verziju The Mist. 
-
kakavdanakneiskustvu
#49327 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
ajd probacu i ja ,bas me zanimaju te kornjace
- karanana
#49328 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ja sam konto da prica o potpuno dvije razlicite verzije filma, starijoj i novijoj, a ne o istom filmu u verziji u boji i c/b.
- johnnykola
#49329 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

HRT3 23.05.
Od režisera Vi, živućih i Pjesama s drugog sprata (koje toplo preporučujem) odlična crna komedija apsurda.

Kao moderni Don Kihot i Sančo Pansa, dva putujuća trgovca Sem i Džonatan vode nas na kaleidoskopsko putovanje kroz ljudske sudbine, putovanje koje nam pokazuje ljepotu trenutka, humor i tragediju koji su u nama, kao i veličinu te moralnu slabost čovječanstva.

Naslov filma je inspirisan slikom Lovci u snijegu iz 1565. godine, koja prikazuje ruralnu zimsku scenu sa nekoliko ptica koje stoje na tri grane. Andersson je zamislio kako ptice gledaju ljude ispod sebe i razmišljaju šta rade. Naslov filma je još jedan način da se kaže – Šta mi to, ustvari, radimo? Osim ove slike, Andersson je kao inspiraciju za svoj film naveo i čuveni film Vittorio De Sice Kradljivci bicikala. Ova mozaična komedija izruguje se nedostatku empatije kod ljudi i treći je film iz Anderssonove trilogije (Pjesme s drugog kata, Vi živući) u kojem lamentira o stanju ljudskog duha. Na festivalu u Veneciji 2014. nagrađen je Zlatnim lavom, osvojio je Europsku filmsku nagradu, bio je švedski kandidat za Oscara itd.
- DeNiro
-
last mohicans
#49331 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Kadrovi i kamera su predobri. Dobar film, ali top ratni, barem meni, ostaje i dugo ce biti Saving Private Ryan. Ovaj je, istina, urađen na malo drugačiji način i zato zasluzuje paznju, pa i trenutnu ocjenu. Kad si spomenuo blatnjavu tematiku I svjetskog rata, više puta sam se pitao..Boze dragi, pa zašto je vecina borbi i sukoba bila vođena na onaj jurišni način, sa ukopanim linijama gdje se u jurišanju toliko ljudstva gubilo, da je to za nepovjerovati. Zašto je vecina linija razdvajanja bila na čistinama, bez prirodne zaštite kao što je šuma, zatim zašto više nije bilo primjenjeno gerilsko ratovanje itd.. Više puta sam o tome razmišljao.tempuser wrote: ↑27/01/2020 09:41 1917 - po meni dobar, ali nije tip filma koji bih po svom izboru gledao 2 x, osim ako nekad ne naletim na nekom kanalu.
Posto je prica krajnje jednostavna rekao bih da je Mendezov fokus nije bio na samom sadrzaju nego da se, uz svu raspolozivu tehniku i umjece direktora fotografije, sto realnije prikaze blatnjavu stranu rovoske borbe u 1. sv. ratu!
- derion
#49332 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Sve nam se dešava kao i drugim živim bićima. Dio procesa prirodne selekcije. Ili se trijebimo sami ili nas cunami, vulkan ili kakav virus poklopi. A vjerujem da će nas neka kataklizma (znači, velikih razmjera) pogoditi u relativno dogledno vrijeme (30-100 god.).last mohicans wrote: ↑28/01/2020 16:43Kadrovi i kamera su predobri. Dobar film, ali top ratni, barem meni, ostaje i dugo ce biti Saving Private Ryan. Ovaj je, istina, urađen na malo drugačiji način i zato zasluzuje paznju, pa i trenutnu ocjenu. Kad si spomenuo blatnjavu tematiku I svjetskog rata, više puta sam se pitao..Boze dragi, pa zašto je vecina borbi i sukoba bila vođena na onaj jurišni način, sa ukopanim linijama gdje se u jurišanju toliko ljudstva gubilo, da je to za nepovjerovati. Zašto je vecina linija razdvajanja bila na čistinama, bez prirodne zaštite kao što je šuma, zatim zašto više nije bilo primjenjeno gerilsko ratovanje itd.. Više puta sam o tome razmišljao.tempuser wrote: ↑27/01/2020 09:41 1917 - po meni dobar, ali nije tip filma koji bih po svom izboru gledao 2 x, osim ako nekad ne naletim na nekom kanalu.
Posto je prica krajnje jednostavna rekao bih da je Mendezov fokus nije bio na samom sadrzaju nego da se, uz svu raspolozivu tehniku i umjece direktora fotografije, sto realnije prikaze blatnjavu stranu rovoske borbe u 1. sv. ratu!
-
tempuser
#49333 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
last mohicans wrote: ↑28/01/2020 16:43Kadrovi i kamera su predobri. Dobar film, ali top ratni, barem meni, ostaje i dugo ce biti Saving Private Ryan. Ovaj je, istina, urađen na malo drugačiji način i zato zasluzuje paznju, pa i trenutnu ocjenu. Kad si spomenuo blatnjavu tematiku I svjetskog rata, više puta sam se pitao..Boze dragi, pa zašto je vecina borbi i sukoba bila vođena na onaj jurišni način, sa ukopanim linijama gdje se u jurišanju toliko ljudstva gubilo, da je to za nepovjerovati. Zašto je vecina linija razdvajanja bila na čistinama, bez prirodne zaštite kao što je šuma, zatim zašto više nije bilo primjenjeno gerilsko ratovanje itd.. Više puta sam o tome razmišljao.tempuser wrote: ↑27/01/2020 09:41 1917 - po meni dobar, ali nije tip filma koji bih po svom izboru gledao 2 x, osim ako nekad ne naletim na nekom kanalu.
Cudi te kako su ratovali? Sta bi tek rekao na strategiju do 20. vijeka gdje se dvije vojske nadju na livadi i pomarisu (ko dvije raje)?
Bas kao i svaka druga nauka tako i vojna strategija napreduje. Tad je npr. gerilski rat bio nepoznanica, a jedini primjeniv nacin ratovanja bio rovovski i jurisi sa odnosom snaga 4:1 na strani napadaca.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#49335 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
johnnykola wrote: ↑28/01/2020 05:35
HRT3 23.05.
Od režisera Vi, živućih i Pjesama s drugog sprata (koje toplo preporučujem) odlična crna komedija apsurda.
Kao moderni Don Kihot i Sančo Pansa, dva putujuća trgovca Sem i Džonatan vode nas na kaleidoskopsko putovanje kroz ljudske sudbine, putovanje koje nam pokazuje ljepotu trenutka, humor i tragediju koji su u nama, kao i veličinu te moralnu slabost čovječanstva.
Naslov filma je inspirisan slikom Lovci u snijegu iz 1565. godine, koja prikazuje ruralnu zimsku scenu sa nekoliko ptica koje stoje na tri grane. Andersson je zamislio kako ptice gledaju ljude ispod sebe i razmišljaju šta rade. Naslov filma je još jedan način da se kaže – Šta mi to, ustvari, radimo? Osim ove slike, Andersson je kao inspiraciju za svoj film naveo i čuveni film Vittorio De Sice Kradljivci bicikala. Ova mozaična komedija izruguje se nedostatku empatije kod ljudi i treći je film iz Anderssonove trilogije (Pjesme s drugog kata, Vi živući) u kojem lamentira o stanju ljudskog duha. Na festivalu u Veneciji 2014. nagrađen je Zlatnim lavom, osvojio je Europsku filmsku nagradu, bio je švedski kandidat za Oscara itd.
-
ktbffh
#49336 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Jel ko gledao i ima li gdje pogledati se onaj francuski film što je sniman kod nas, Sympathy for the Devil?
-
tempuser
-
nlt
#49338 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
nikako ne mogu da se sjetim kako se zvao film što sam jednom davno gledao...
Neka djevojčica je srela nekog starca na livadi kod nekog kamena i on joj dao neki privjesak, lančić..tako nešto
E sad ona pomoću toga može da putuje u prošlost. Kada dotakne neki predmet vrati se u vrijeme kada je taj predmet napravljen ili se koristio.
Ona je tako otišla u prošlost i tamo su neku djevojku liječili tako što su joj stavljali pijavice po tijelu, onda je ova putovala opet u sadašnjost i nosila toj djevojci nekakve tablete i tako je liječila..
taj film sam gledao ima 10-15 godina, znam da sam u kino išao da to pogledam.
Neka djevojčica je srela nekog starca na livadi kod nekog kamena i on joj dao neki privjesak, lančić..tako nešto
E sad ona pomoću toga može da putuje u prošlost. Kada dotakne neki predmet vrati se u vrijeme kada je taj predmet napravljen ili se koristio.
Ona je tako otišla u prošlost i tamo su neku djevojku liječili tako što su joj stavljali pijavice po tijelu, onda je ova putovala opet u sadašnjost i nosila toj djevojci nekakve tablete i tako je liječila..
-
kakavdanakneiskustvu
#49339 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
kako-se-zove-film-t65490.htmlnlt wrote: ↑29/01/2020 18:59 nikako ne mogu da se sjetim kako se zvao film što sam jednom davno gledao...
-
omar little
#49340 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
ta tema je neposjecena i mrtva, manje su mu sanse da tamo dobije odgovor nego ovdje.
-
90minut
#49341 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nije niko klikno ima godina 
-
kakavdanakneiskustvu
-
tempuser
-
kakavdanakneiskustvu
- johnnykola
#49345 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Alternativna TV 21.00.
Nakon što mu Leonie (Siobhan Reilly) rodi dijete, sitni prevarant i kriminalac Robbie (Paul Brannigan) odluči kako ne želi da mu dijete ima sličan životni put pa prihvati dobrotvorno raditi u zamjenu za zatvorsku kaznu. Ubrzo on i njegovi prijatelji Rhino (William Ruane), Albert (Gary Maitland) i Mo (Jasmin Riggins) dođu do zaključka da je nemoguće naći radno mjesto zbog dosjea, no tokom razgledavanja destilerije viskija Robbie dobije priliku za neobičan posao iz snova.
Kroz socijalnu priču o mladima saznat ćemo i zanimljivosti o viskiju, na primjer da 2% alkohola ispari u procesu dozrijevanja i odlazi anđelima te ga stoga zovu danak anđelima.
U glavnoj ulozi gledamo Paula Brannigana koji je nagrađen BAFTA-om, a Paul Laverty za scenario. Na Kanskom festivalu 2012. film je osvojio nagradu žirija, a u San Sebastianu nagradu publike.
Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu H2:

-
90minut
#49346 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Angel's Share je odličan film sigurno vas bar 90 posto nije gledalo pa eto preporuka i od mene jer je teško naci dobar materijal da ga nisi pogledao.
Izašao je Uncut Gems na torrente
Izašao je Uncut Gems na torrente
- zomri
#49347 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Uncut Gems je na Netflixu, upravo odgledan.
-
omar little
- zomri
#49349 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
dobar je film, mada ništa epohalno. dobra je režija, baš je u zadnjih 20 minuta ono da se staviš u ulogu lika. sandler razorio kako se to popularno kaže, na temi mada kontam da je ovo bila uloga krojena za turturra. šta bi tek on radio?! enivej, ostalo me se nije baš dojmilo. solidnih 7/10
e da, izgleda da je netflix pustio samo izvan US, provjeri jesi ti među sretnicima
-
omar little
#49350 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
gledala sam ja uncut gems vec. netflix ima copyrights distribuciju za sve izvan usa jer tamo jos igra u kinima.
meni osobno ono nije uloga za torturra, ne bi mi prodao onakvog lika. sandleru je ono sjelo k'o pacinu michael corleone.
meni osobno ono nije uloga za torturra, ne bi mi prodao onakvog lika. sandleru je ono sjelo k'o pacinu michael corleone.