Ja zivim na Grbavici, i imam garazu ispred Osnovne skole Kovacici.. Po cijeli dan mi parkiraju ispred garaze i nemogu uci ni izaci iz garaze. Svaki put moram da trazim ko mi se parkirao i da ga molim da pomakne auto. Nekad ta potraga traje po 20 minuta ili pola sata, a bilo je slucajeva kad nece da sklone auto nikako dok ne obave svoj posao kojim su dosli u skolu, pa cak sam imao i fizicke obracune sa pojedincima. Problem je sto je svaki put neko drugi, i sto bi se ja fakticki trebao tuci sa pola Sarajeva. Obracao sam se i policiji, ali oni su obicno nezainteresirani i to im ne prodstavlja neki prioritet u radu, a cak i kad dodju taj koji se parkirao vec ode. Onda sa isao u opcinu Novo Sarajevo da trazim dozvolu da stavim one preklopne stubice, i razgovarao sam u odjelu za saobracaj sa nadleznima, ali su rekli da mi nemogu dozvoliti postavljanje jer ako neko zapne i padne onda bi navodno mogao tuziti opcinu. Rekli su mi da se sam snadjem nekako, ali da nemogu dobiti nikakav papir. Onda sam ja napravio znak, uzeo sam staru felugu i zavario cijev, i na to postavio znak zabrane parkiranja. Sve sam to lijepo ofarbao u crvenu i bijelu boju, i svako jutro bih ga iznio i stavio ispred svoje garaze tako da mi nemogu parkirati. Naravno bio sam ga vezao sa lancem za svoj katanac tako da ga nemoze niko ukrasti ili odnijeti. I to je sve lijepo fukncioniralo neke 2 godine, nisam imao nikakvih problema sa parkiranjem vise, osim sto bih svaku vecer morao znak unijeti u garazu, a ujutro bih ga morao iznijeti ispred garaze. I onda jedan dan na garazi mi osvane papir od opcinske inspekcije Novo Sarajevo. Sljedeci dan odem u opcinu da se javim na poziv i onda mi kazu da moram odmah ukloniti parkirni znak ili cu dobiti kaznu. Ja sam im objasnio cijelu situaciju, i da godinama imam taj problem, medjutim oni su me lijepo saslusali i rekli da me potpuno razumiju ali da ipak moram ukloniti znak. Naravno uklonio sam znak, oni su dolazili da provjere i postpupak su obustavili. Sad mi ponovo parkiraju ispred garaze i blokiraju ulaz, i opet ista stara prica.. Znaci svaki put kad trebam negdje da idem izgubim po pola sata dok nadjem ko mi se parkirao, pa onda svadje sa ljudima, fizicki obracuni i sve po starom.
Sad meni nije jasno imam li ikakva prava na slobodan pristup svojoj garazi? Zar je moguce da to ne zanima ni policiju ni opcinu? Htio sam da pitam da li neko zna nekog advokata kojem bi se mogao obratiti za strucnu pomoc?
Evo prilozio sam i sliku, garaze su ispred samog ulaza u osnovnu skolu Kovacici