Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
LBVIEW

#2451 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Bloo wrote: 30/01/2020 09:39
hAZNADAR wrote: 30/01/2020 09:26 Ipak je tradicija predrasuda i stereotipa o Islamu duga kod nas i to ne iscezava tako lako. Pogotovo kada se pojavila ona druga krajnost sa SDA gdje je u modi busanje - pa su se mnogi uz ogradjivanje od SDA ogradili i od nekih stvari koje su starije i vece od SDA.
Tradicija duga kod nas? Kod nas sa većinskim muslimanskim stanovnistvom? Sto niko nije sprijecio SDA da izvitoperi islam i njegove vrijednosti i sve to sto je starije i vece od SDA?
Ili su pak oni koji podrzavaju SDA u vecini...te im se svida to sto SDA predstavlja o islamu, Bosni i Hercegovini, muslimanima...

Cudna mi je ova izjava...kao ljudi se ograduju i islamofobisu (mnogi) jer je jedna politicka opcija u Bosnjaka zaposjela i islam, definiciju Bosnjaka, hsitoriju BiH itd...ono nisam ja ni luk jeo ni luk mirisao, samo se desilo nisam ja mogao nista....eto desilo se...
E, vidis kako je lako u ovom slucaju ironicno reci "desilo se", dok sa na isto u kontekstu susjednih fasizama histerise, te optuzuje za generalizaciju. Upravo ti potvrdi ono za sto "FGR" optuzuju na temi. :thumbup:
Bodkin

#2452 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

pemanapemani wrote: 30/01/2020 09:56
BHCluster wrote: 30/01/2020 09:51
pemanapemani wrote: 30/01/2020 08:46

Zašto bi popis zabolio Srbe i Hrvate?

Konačno su ostvarili svoju namjeru i satrali ideju bosanstva i kod Bošnjaka, a sve foluškom - eto, sad ćete i vi biti nacija kao i mi.
Velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici je bilo najvžanije da popis pokaže kako ima neznatan broj građana BiH koji se primarno identificiraju sa BiH, posebno Bosnom.
Zato su na popisu izjednačeni pojmovi narod i nacija, da se sutra neko ne bi dosjetio i rekao - pa dobro, mi smo etnički/narodno Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a nacionalno smo Bosanci/BiH.

Drugi razlog zašto popis ne boli Srbe i Hrvate, jeste da je rezultatima popisa zacementirana konstitutivnost naroda.
Šta bi bilo da je popis pokazao da u BiH živi:
45% Bošnjaka
25% Srba
13% Hrvata
17% Bosanaca i ostalih?

Onda sutra neko dovede u pitanje nebuloznu konstitutivnost naroda, jer i onih 17% populacije traži jednaka prava.

Ovako imamo zacementiranu konstitutivnost, apsolutnu srpsku dominaciju na pola BiH i financijsku vertikalu koju drži HDZ.
A Bošnjaci se raduju činjenicom da ih ima preko 50% i da su ga zavukli bosanstvu. :-)

Mislim da je savim jasno ko je tu na dobitku, samo što je teško priznati samom sebi. Lakše se kleberiti - kme, kme statistička greška, FGR, jugoslaveni, četnici, ustaše, mrzitelji Bošnjaka, islamofobi...
Sve sto je u nasem Ustavu se moze promijeniti, kao sto je vec uradjeno. Koliko je "Bosanaca" gdje Srbi imaju apsolutnu dominaciju a koliko tamo gdje dominiraju ovi vertikalni i koji je razlog? ...niste ni zapamtili kako treba, a vec ste zaboravili.
Pa valjda smo to apsolvirali. Ne mora na svakoj stranici.

Samo znam da Srbi zabranjuju bosanski jezik, a promoviraju bošnjački. Eto toliko šta im više smeta.
Sve za podjelu na tri. Ovi sto se ne osjecaju kao da pripadaju u to troje neka sele slobodno
BHCluster

#2453 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

pemanapemani wrote: 30/01/2020 09:47
konektovan wrote: 30/01/2020 09:17 Znaci bošnje jopet krive, i za popis i za bosanstvo i opet pokazuje da ovdje preovladava mišljenje da su Bosnjaci ttebali da se svi izjasne k'o Bosanci...e aferim gospodo...a braca Srbi i Hrvati izolovani iz toga, jer nemaju potencijala za Bosanstvo. :-)
Ko to tvrdi?

Oni procenti su samo moje mišljenje kako bi izgledao popis da je proveden u nekim normalnim uslovima i u kojem ne bi bili izjednačeni pojmovi narod i nacija.

Od Bošnjaka sam "otkinuo" cca. 5%, od Srba cca. 4 i Hrvata cca. 2% u korist Bosanaca. Ne razumijem kako neko navedeno može protumačiti da se od Bošnjaka zahtjeva da budu Bosanci?

Suština posta je bila da bi to bili solidni temelji za stvaranje građanskog političkog sistema.

Ovako je popis pokazao da za 97% populacije BiH identifikacija sa državom nije na prvom mjestu. Laički rečeno, apsolutnoj većini građana BiH je etnička pripadnost važnija od pripadnosti državi.

Velikosrbima i velikohrvatima smeta bosanstvo puno više nego bošnjaštvo. Ako postoji iskra bosanstva, onda postoji mogućnost da će sutra neki Srbin ili Hrvat, pored svog narodnog identiteta, izgraditi i državotvorni BiH identitet. Izgradnja tog identiteta slabi velikosrpstvo i velikohrvatstvo i jača državnost BiH, a to je za navedene velikodržavne projekte najveća moguća opasnost.

Zato se negira bosanski jezik, a naziv bošnjački je sasvim prihvatljiv. Zato se izbrisao prefiks bosanski iz naziva gradova i institucija, zato Dodik svakodnevno pjeni kako oni nisu nikakvi bosanski Srbi, kako mrzi kada ga neko u BG pita šta ima u Bosni ili ga nedao Bog neko nazove Bosancem...
Pa vecina clanova "građanskog političkog sistema" se uredno izjasnila kao B/H/S i nesto malo kao Ostali sto li?
Bloo
Globalna šefica

#2454 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

LBVIEW wrote: 30/01/2020 09:59
hAZNADAR wrote: 30/01/2020 09:26 Ipak je tradicija predrasuda i stereotipa o Islamu duga kod nas i to ne iscezava tako lako. Pogotovo kada se pojavila ona druga krajnost sa SDA gdje je u modi busanje - pa su se mnogi uz ogradjivanje od SDA ogradili i od nekih stvari koje su starije i vece od SDA.
Tradicija duga kod nas? Kod nas sa većinskim muslimanskim stanovnistvom? Sto niko nije sprijecio SDA da izvitoperi islam i njegove vrijednosti i sve to sto je starije i vece od SDA?
Ili su pak oni koji podrzavaju SDA u vecini...te im se svida to sto SDA predstavlja o islamu, Bosni i Hercegovini, muslimanima...

Cudna mi je ova izjava...kao ljudi se ograduju i islamofobisu (mnogi) jer je jedna politicka opcija u Bosnjaka zaposjela i islam, definiciju Bosnjaka, hsitoriju BiH itd...ono nisam ja ni luk jeo ni luk mirisao, samo se desilo nisam ja mogao nista....eto desilo se...
E, vidis kako je lako u ovom slucaju ironicno reci "desilo se", dok sa na isto u kontekstu susjednih fasizama histerise, te optuzuje za generalizaciju. Upravo ti potvrdi ono za sto "FGR" optuzuju na temi. :thumbup:
Hajd to opet, ali na bosanskom. Švedski ti utječe na konstrukciju rečenica.
I po mogucnosti više rečenica.

a sad je "FGR" pod navodnicima?

Mozemo li utvrditi vise definicije u ovom diskursu da se ne dovodi forumsko pučanstvo u zabludu...
BHCluster

#2455 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

Bloo wrote: 30/01/2020 09:57
BHCluster wrote: 30/01/2020 09:55
Bloo wrote: 30/01/2020 09:51 @Škobo Habu

Bilo bi interesantno istražiti da li Srbi tretiraju Borislava Stankovića slično kao i mi Andrića zbog Nečiste krvi...
Ko mi?
Građani Bosne i Hercegovine. Raznih pristupa je tu. Nisam mislila samo na jedan ;-)

I am not an eejit znaš....
Image
Svi ga vole kad ga imaju u shlajbuku.
MarlboroGold

#2456 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 30/01/2020 09:48
MarlboroGold wrote: 30/01/2020 09:44
Bloo wrote: 30/01/2020 09:33 @MarlboroGold

jeste li dopunili onu povelju Kulina bana u Tuzli?
Iskreno prvi put cujem o tome... mozda mislis nka onu naucnu konferenciju sto je bila kod nas na pravnom fakultetu vezano za povelju. Koliko se sjecam u Rusiji je jedan primjerak povelje, ali su odbili ustupiti.
Spomenik koji imate... u gradskom parku pokraj spomenika Kulin banu je navodno ubačena i povelja.
Aha to... jeste ubacena, ali moram provjeriti je li dopunjena s obzirom da je nedostajao pocetak i kraj teksta.
LBVIEW

#2457 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 09:37
hAZNADAR wrote: 30/01/2020 07:12
Pa genocid je lakse izvesti masovno i sa ucescem obicnih ljudi ako postoji ideologija koja tome daje sveti cin.

Mogli su i Hrvati, Albanci,... tako proci u mnogo gradova pod srskom cizmom - pa nisu. Dozivjeli su i oni zlocine - ali ne kao Bosnjaci.
Genocid je vrlo lako sprovesti kada imaš nesposobno političko rukovodstvo koje na sva zvona trubi "kako rata neće biti", dok okolo srpske dobrovoljačke horde, koje su već okusili krvi po Hrvatskoj, oštre kame spremne za klanje.
Zar Alijna lokalna SDA nije pozvala bošnjačko stanovništvo po Bratuncu i Vlasenici da preda oružje JNA?

Hrvati i Albanci su naučili iz nešto iz vlastite historije, mi nismo. Upravo zahvaljujući nesposobnjakovićima tipa Alije i njegove sinekure.
U srpskom nacionalizmu svaki neprijatelj zauzima posebno mjesto. Pa tako i Bosnjaci koji su jedini bivsi Srbi, potomci otpadnika, genetski otpad, .... jedini koji nemaju nista svoje - koji su bez svoje nacije, jezika, kulture, historije,....
Niđe veze. Sa stanovišta velikosrpske ideje - Srbi su svi - Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Bošnjaci. Albanci su nešto već drugo - genetska anomalija na srpskom etničkom prostoru. Nisti su Sloveni, niti govore neki od južnoslovenskih jezika, a drže "koljevsku srpstva" pod političkom kontrolom.
Od Prijedora do Videgrada - zlocin je bio masovan, sa ucescem mnogo ljudi.... i poslije zlocina je jos mnogo vise ljudi zivjelo sa tim kao pored Tomasice. Bez ikakvih problema. Hrvate koji im mnogo vise zla ucinise od NDH do Oluje oper vise postuju od Bosnjaka kojima zabranjuju i jezik a zovu turcima sa akcentom na U.
To da je lokalno srpsko stanovništvo znalo za masovne zločine je tačno. To da su ih prešućivali - isto tako.
Boldano je dokaz da ti ne znaš o čemu pričaš - srbofobija u Hrvatskoj je na daleko većem nivou nego li ti možeš zamisliti.

Dovoljno je samo postaviti pitanje ćirilice.
Zar nije visegradski krvnik Lukic sam priznao da mu je Andric bio inspiracija? Kada spojis andricevski prikaz islama kao stranog tijela, njegoseve svete rjeci o poturima, odzama kako ricu i kako ih treba popaliti, i akademski ton u historiografiji gdje su to potomci otpadnika iz interesa, akademski ton kako takvi nemaju nista svoje, nikakav atribut sto narod cini narodom,.... onda je genocid lakse sprovesti i lakse zivjeti sa tim.

Nije zlocinac svako ko Bosnjake tako posmatra - ali nije ni normalan.
Ovo je već satanizacija Andrića na onom tipičnom fatmiralispahićevskom prizemnom načinu.

O tome ne treba trošiti riječi.
Ni oni prije Alije nisu bili nesto narocito sposobni - ti su, npr., to oruzje sto je JNA podijelila koljackim bandama, istoj stavili na raspolaganje. Ono, kad vec spominjes kako iz historije nismo nista naucili, sjeti se i tih likova(Raif Dizdarevic) i njihove uloge u totalnom zapostavljanju i politickoj pasivizaciji bosnjackog naroda.
A sto se tice odnosa Srba prema Hrvatima, Haznadar je potpuno u pravu - i u ovom, a i u II Svjetskom ratu Srbi su se prvenstveno "svetili" "Turcima", uprkos cinjenici kako su najebali od Hrvata u puno vecoj mjeri nego od Bosnjaka.
Last edited by LBVIEW on 30/01/2020 10:13, edited 1 time in total.
Bodkin

#2458 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 30/01/2020 10:01

Mozemo li utvrditi vise definicije u ovom diskursu da se ne dovodi forumsko pučanstvo u zabludu...
:lol: :lol: :evil:
Škobo Habu

#2459 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Škobo Habu »

Point. wrote: 30/01/2020 09:56
Mislim da nije pričao o srbofobiji u Hrvatskoj nego obratno, o Hrvatofobiji kod Srba. Hrvati tj dio Hrvata odnosno Ustaše su smislili Jasenovac i ostale logore za Srbe i tamanili ih a Srbi su se Bošnjacima u Bosanskoj Krajini i istočnoj Bosni svetili za to a nisu ganjali škripare po Tomislavgradu, Lištici itd. Čak šta više, Boban i Karadžić su brzo našli zajednički jezik dok se dim iz Vukovara još nije ni slegao. Gomila nelogičnosti.
U situaciji u kojoj se zadesio bošnjački narod 1992. godine najmanje je bilo bitno kakve nerazmirice imaju Srbi i Hrvati, te o kakvim je dealovima riječ.
Najbitnije je bilo zaštititi bošnjački narod od svog zla koje je dolazilo.

Vjerovalo se srpskoj strani, pa smo dobili pokolj bošnjačkog stanovništva po Višegradu, Bratuncu, Vlasenici.
Ušlo se u savezništvo sa Bobanom i Tuđmanom, pa smo dobili nož u leđa.

Ko je sklapo te dealove? Jugo-balije, komunisti, FGR, pederi i lezbejke sa zadnje sarajevske parade?
Last edited by Škobo Habu on 30/01/2020 10:14, edited 1 time in total.
pemanapemani

#2460 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by pemanapemani »

BHCluster wrote: 30/01/2020 10:00
konektovan wrote: 30/01/2020 09:17 Znaci bošnje jopet krive, i za popis i za bosanstvo i opet pokazuje da ovdje preovladava mišljenje da su Bosnjaci ttebali da se svi izjasne k'o Bosanci...e aferim gospodo...a braca Srbi i Hrvati izolovani iz toga, jer nemaju potencijala za Bosanstvo. :-)
Ko to tvrdi?

Oni procenti su samo moje mišljenje kako bi izgledao popis da je proveden u nekim normalnim uslovima i u kojem ne bi bili izjednačeni pojmovi narod i nacija.

Od Bošnjaka sam "otkinuo" cca. 5%, od Srba cca. 4 i Hrvata cca. 2% u korist Bosanaca. Ne razumijem kako neko navedeno može protumačiti da se od Bošnjaka zahtjeva da budu Bosanci?

Suština posta je bila da bi to bili solidni temelji za stvaranje građanskog političkog sistema.

Ovako je popis pokazao da za 97% populacije BiH identifikacija sa državom nije na prvom mjestu. Laički rečeno, apsolutnoj većini građana BiH je etnička pripadnost važnija od pripadnosti državi.

Velikosrbima i velikohrvatima smeta bosanstvo puno više nego bošnjaštvo. Ako postoji iskra bosanstva, onda postoji mogućnost da će sutra neki Srbin ili Hrvat, pored svog narodnog identiteta, izgraditi i državotvorni BiH identitet. Izgradnja tog identiteta slabi velikosrpstvo i velikohrvatstvo i jača državnost BiH, a to je za navedene velikodržavne projekte najveća moguća opasnost.

Zato se negira bosanski jezik, a naziv bošnjački je sasvim prihvatljiv. Zato se izbrisao prefiks bosanski iz naziva gradova i institucija, zato Dodik svakodnevno pjeni kako oni nisu nikakvi bosanski Srbi, kako mrzi kada ga neko u BG pita šta ima u Bosni ili ga nedao Bog neko nazove Bosancem...
Pa vecina clanova "građanskog političkog sistema" se uredno izjasnila kao B/H/S i nesto malo kao Ostali sto li?
Vjerovatno zbog toga što nisu imali muda da izjašnjavanjem kao Bosanci odu u "ostale".
Drugi razlog je što nisu imali izbora, jer su dovedeni pred svršen čin, tj. pred popis u kojem su izjednačeni etničko i nacionalno.

Ne znam koliko se sjećaš, ali sva predpopisna histerija je počela kada je neka međunarodna organizacija izašla u javnost sa rezultatima probnog popisa u kojem se, navodno, 35 %ispitanika izjasnilo kao Bosanci/BiH ili građani.

Onda je počeo cirkus - dijete kojem kažu da je Bosanac, a on ponosni Bošnjak-islam-bosanski, ja sam Srbin, državljanin RS, pravoslavlje volim, srpski zborim, jumbo plakati o ponosnom hrvatstvu u BiH i slične nebuloze.

U takvoj situaciji je bilo iluzorno očekivati da će biti više budala poput mene, koji će sve odjebati i svojevoljno kao Bosanci otići u ostale.
BHCluster

#2461 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

pemanapemani wrote: 30/01/2020 09:56
BHCluster wrote: 30/01/2020 09:51
pemanapemani wrote: 30/01/2020 08:46

Zašto bi popis zabolio Srbe i Hrvate?

Konačno su ostvarili svoju namjeru i satrali ideju bosanstva i kod Bošnjaka, a sve foluškom - eto, sad ćete i vi biti nacija kao i mi.
Velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici je bilo najvžanije da popis pokaže kako ima neznatan broj građana BiH koji se primarno identificiraju sa BiH, posebno Bosnom.
Zato su na popisu izjednačeni pojmovi narod i nacija, da se sutra neko ne bi dosjetio i rekao - pa dobro, mi smo etnički/narodno Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a nacionalno smo Bosanci/BiH.

Drugi razlog zašto popis ne boli Srbe i Hrvate, jeste da je rezultatima popisa zacementirana konstitutivnost naroda.
Šta bi bilo da je popis pokazao da u BiH živi:
45% Bošnjaka
25% Srba
13% Hrvata
17% Bosanaca i ostalih?

Onda sutra neko dovede u pitanje nebuloznu konstitutivnost naroda, jer i onih 17% populacije traži jednaka prava.

Ovako imamo zacementiranu konstitutivnost, apsolutnu srpsku dominaciju na pola BiH i financijsku vertikalu koju drži HDZ.
A Bošnjaci se raduju činjenicom da ih ima preko 50% i da su ga zavukli bosanstvu. :-)

Mislim da je savim jasno ko je tu na dobitku, samo što je teško priznati samom sebi. Lakše se kleberiti - kme, kme statistička greška, FGR, jugoslaveni, četnici, ustaše, mrzitelji Bošnjaka, islamofobi...
Sve sto je u nasem Ustavu se moze promijeniti, kao sto je vec uradjeno. Koliko je "Bosanaca" gdje Srbi imaju apsolutnu dominaciju a koliko tamo gdje dominiraju ovi vertikalni i koji je razlog? ...niste ni zapamtili kako treba, a vec ste zaboravili.
Pa valjda smo to apsolvirali. Ne mora na svakoj stranici.

Samo znam da Srbi zabranjuju bosanski jezik, a promoviraju bošnjački. Eto toliko šta im više smeta.
Moze Dodik braniti sta hoce jer je to njemu dio politicke igre kao sto mu je bratu bOkiru patriotizam ili sta vec medjutim:
Stoga je Vrhovni sud RS-a naložio da se u tuženu školu uvede nacionalna grupa predmeta - Bosanski jezik i književnost, Priroda i društvo, Historija, Geografija, kao i da se ti predmeti izučavaju po bosanskom nastavnom planu i programu iz Zeničko-dobojskog kantona u FBiH, budući da je taj kanton geografski najbliži Kotor-Varoši.
Jedna mala pobjeda roditelja i djece sto se tice ovog pitanja, ako nije jasno u pitanju su Bosnjaci povratnici.

Image
LBVIEW

#2462 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Bloo wrote: 30/01/2020 10:01

Dobro, mogu ja i nacrtati. :D
madner

#2463 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

Islamofobija, pa ja. :D
BHCluster

#2464 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

pemanapemani wrote: 30/01/2020 10:11

Ko to tvrdi?

Vjerovatno zbog toga što nisu imali muda da izjašnjavanjem kao Bosanci odu u "ostale".
Drugi razlog je što nisu imali izbora, jer su dovedeni pred svršen čin, tj. pred popis u kojem su izjednačeni etničko i nacionalno.

Ne znam koliko se sjećaš, ali sva predpopisna histerija je počela kada je neka međunarodna organizacija izašla u javnost sa rezultatima probnog popisa u kojem se, navodno, 35 %ispitanika izjasnilo kao Bosanci/BiH ili građani.

Onda je počeo cirkus - dijete kojem kažu da je Bosanac, a on ponosni Bošnjak-islam-bosanski, ja sam Srbin, državljanin RS, pravoslavlje volim, srpski zborim, jumbo plakati o ponosnom hrvatstvu u BiH i slične nebuloze.

U takvoj situaciji je bilo iluzorno očekivati da će biti više budala poput mene, koji će sve odjebati i svojevoljno kao Bosanci otići u ostale.

Ili one kampanje sto su "gradjani" vodili koja je u tzv "fbih" glasila „Budi građanin/građanka“ a u tzv "rs-u" „budi svoj“.
Škobo Habu

#2465 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Škobo Habu »

LBVIEW wrote: 30/01/2020 10:07
Ni oni prije Alije nisu bili nesto narocito sposobni - ti su, npr., to oruzje sto je JNA podijelila koljackim bandama, istoj stavili na raspolaganje. Ono, kad vec spominjes kako iz historije nismo nista naucili, sjeti se i tih likova(Raif Dizdarevic) i njihove uloge u totalnom zapostavljanju i politickoj pasivizaciji bosnjackog naroda.
A sto se tice odnosa Srba prema Hrvatima, Haznadar je potpuno u pravu - i u ovom, a i u II Svjetskom ratu Srbi su se prvenstveno "svetili" "Turcima", uprkos cinjenici kako su najebali od Hrvata u puno vecoj mjeri nego od Bosnjaka.
Raif Dizdarević je bio minoran politički lik. On se osvjestio tek onoga momenta kada mu je masa sa kokardama i šajkačama, ispred Savezne skupštine, počela skandirati da je "Turčin".

Riječ o ličnosti koja je tada bila već na marginama historije, jer su na scenu stupili sasvim novi politički aktzeri, a to su bili nacionalni lideri.

Evo ti jedna ekskluziva, koja je danas malo poznata, odmah po početku agresiji skupina bivši Titovih generala, koji su živjeli u Sarajevu, stavila se na raspolaganje Aliji po pitanju odbrane. Među njima jedan Džemil Šarac.
Svi su odbijeni, jer im se nije vjerovalo. Bitno je da je Alija okupio one koji su na stranačkim okupljanjima po sarajevskim džamijama strategiju odbrane zasnivali na bacanju luga četnicima u oči i učenjem dova.

Što se tiče Srba, oni su "svetili" iz mnogo razloga, samo jedan od njih je iz razloga ustaških zločina.
LBVIEW

#2466 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 10:10
Mislim da nije pričao o srbofobiji u Hrvatskoj nego obratno, o Hrvatofobiji kod Srba. Hrvati tj dio Hrvata odnosno Ustaše su smislili Jasenovac i ostale logore za Srbe i tamanili ih a Srbi su se Bošnjacima u Bosanskoj Krajini i istočnoj Bosni svetili za to a nisu ganjali škripare po Tomislavgradu, Lištici itd. Čak šta više, Boban i Karadžić su brzo našli zajednički jezik dok se dim iz Vukovara još nije ni slegao. Gomila nelogičnosti.
U situaciji u kojoj se zadesio bošnjački narod 1992. godine najmanje je bilo bitno kakve nerazmirice imaju Srbi i Hrvati, te o kakvim je dealovima riječ.

Vjerovalo se srpskoj strani, pa smo dobili pokolj bošnjačkog stanovništva po Višegradu, Bratuncu, Vlasenici.

Ko je sklapo te dealove? Jugo-balije, komunisti, FGR, pederi i lezbejke sa zadnje sarajevske parade?
Sve to stoji, samo sta su te jugo-balije, komunisti i FGR cinili po pitanju zastite bosnjackog naroda? Da pod istom mozda ne smatras organiziranje "mitinga za mir" i rusenje "nacionalista" upadom u Skupstinu, dok cetnici kolju po Podrinju? :oops:
hAZNADAR

#2467 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Tradicija je duga kod nemuslimana - imas brojna svjedocanstva o tome. NIje to ni SFRJ suzbila.
A u demokratiji svako ma pravo tumaciti sto hoce kako hoce. AKo se SDA pocela busati islamom i kroz to definisati podobnost,... zasto bi neko zabranio to. Pa i u modernim demokratskim drustvima danasnjice desnica cesto sebi prisvaja religiju, crkvu i definise je na svoj nacin koji nema ni trunke krscanskog morala i miroljubivosti. Ali kod njih ljevica ne bjezi od toga i tumaci na drugi nacin, jednostavno ne prepusta desnici tapiju nad tim.
Za razliku od nas - gdje je ogradjivanje od islama i bosnjastva jedini nacin kojeg ljevica zna i usput i uzrok politickog padanja.
Škobo Habu

#2468 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Škobo Habu »

LBVIEW wrote: 30/01/2020 10:26
Sve to stoji, samo sta su te jugo-balije, komunisti i FGR cinili po pitanju zastite bosnjackog naroda? Da pod istom mozda ne smatras organiziranje "mitinga za mir" i rusenje "nacionalista" upadom u Skupstinu, dok cetnici kolju po Podrinju? :oops:
Mislim da si upao u vlastiti nelogički procjep. :roll:

Ispada de je tadašnje "dešavanje naroda" pred Skupštinom, u stvari, velikosrpska ujdurma!?

Koliko mene pamćenje služi, neki od tih mitingaša upadaju sa "vikićevcima" u Holiday Inn, a na mostu prema Grbavici ginu Suada i Olga.

Ako ćemo mak na konac - u februaru 1992. godine gori Bosanski Brod, a službene vlasti RBiH tada šalju specijalce MUP-a da razvade zaraćene skupine.
Naravno, HV ih razoruža i pošalje nazad za Sarajevo.
pemanapemani

#2469 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by pemanapemani »

BHCluster wrote: 30/01/2020 10:23
pemanapemani wrote: 30/01/2020 10:11

Ili one kampanje sto su "gradjani" vodili koja je u tzv "fbih" glasila „Budi građanin/građanka“ a u tzv "rs-u" „budi svoj“.
Tačno.

Za mene nema razlike između te patetične predpopisne reklame i ovih koje sam naveo u prošlom postu.

Brkan i ekipa su svojim djelovanjem isto zaslužni za uništavanje ideje bosanstva, kao i ovi drugi. Za mene nema razlike. Činjenica je da su i jedni i drugi zaradili fine svote novca i odradili "posao", koji nećemo nikada ispraviti, a možda ni tada.
nosara

#2470 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by nosara »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 10:10

"Rata nece biti, za rat je potrebno dvoje"
hAZNADAR

#2471 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 09:37
Genocid je vrlo lako sprovesti kada imaš nesposobno političko rukovodstvo koje na sva zvona trubi "kako rata neće biti", dok okolo srpske dobrovoljačke horde, koje su već okusili krvi po Hrvatskoj, oštre kame spremne za klanje.
Zar Alijna lokalna SDA nije pozvala bošnjačko stanovništvo po Bratuncu i Vlasenici da preda oružje JNA? Hrvati i Albanci su naučili iz nešto iz vlastite historije, mi nismo. Upravo zahvaljujući nesposobnjakovićima tipa Alije i njegove sinekure.
Nisu Bosnjaci bili jedini nenaoruzani pod srpskom cizmom. I Hrvati i ALbanci su se u velikom broju zadesili pod cizmom. O tome ja pricam - kako je ko prosao i zasto.
Niđe veze. Sa stanovišta velikosrpske ideje - Srbi su svi - Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Bošnjaci. Albanci su nešto već drugo - genetska anomalija na srpskom etničkom prostoru. Nisti su Sloveni, niti govore neki od južnoslovenskih jezika, a drže "koljevsku srpstva" pod političkom kontrolom.
Ali samo Bosnjaci izdajice vjere, genetski otpad,... Srpska epika i mitomanija je 99% nabrijana na tuuurke.

To da je lokalno srpsko stanovništvo znalo za masovne zločine je tačno. To da su ih prešućivali - isto tako.
Boldano je dokaz da ti ne znaš o čemu pričaš - srbofobija u Hrvatskoj je na daleko većem nivou nego li ti možeš zamisliti.
Pricamo o srpskom nacionalizmu a ne hrvatskom. I zasto su Hrvati i Albanci bolje prosli.

Ovo je već satanizacija Andrića na onom tipičnom fatmiralispahićevskom prizemnom načinu.

O tome ne treba trošiti riječi.
Ekstrem ne zna drugacije skontati nego u krajnostima. Ja nisam nikada podrzavao Alispahica. Andric jeste bio knjizevna velicina ali i islamofob. Njegov nacin gledanja na Islam kao neceg nazadnog nije smio proci u jednoj tolerantnoj zajednici. Zamisli da je Starcevic bio sveto slovo kao Andric.
hAZNADAR

#2472 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 09:58
Bloo wrote: 30/01/2020 09:51 @Škobo Habu

Bilo bi interesantno istražiti da li Srbi tretiraju Borislava Stankovića slično kao i mi Andrića zbog Nečiste krvi...
Opšte je poznato da je @hAZNADAR plitak sa argumentacijom.

Nije ovo prvi put da čovjek pomisli da ima posla sa kakvim "misliocem" sa portala Bošnjaci.net.

Mogao je Lukić reći kako mu je i Meša Selimović bio uzor, pa da isti dobije posve drugačije historijske konotacije.

Haznadar, jednostavvno, nije u stanju da odvoji političku instrumentalizaciju Andrića od njegovog pisanja.
Ne mislim da je biografija Andrića besprjekorna, no da je mrzitelj svega bošnjačkog kako ga predstavljaju svi ti pripadnici štokholmski i minhenski "slavni" internet brigada - nije tačno. Nisu ga dovoljno čitali.
Ja itekako odvajam političku instrumentalizaciju Andrića od njegovog pisanja. A pogotovo kod Mese kojeg nikada nisam kritikovao - a jesam one sto ga negativno tumace.

Ne mozes jednostavno posmatrati Islam kroz slavu Andrica i njegovim zakljuccima - a prodavati se kao tolerantan.
U pitanju su principi a ne nesto licno.
Last edited by hAZNADAR on 30/01/2020 11:22, edited 1 time in total.
LBVIEW

#2473 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 10:24
LBVIEW wrote: 30/01/2020 10:07
Raif Dizdarević je bio minoran politički lik. On se osvjestio tek onoga momenta kada mu je masa sa kokardama i šajkačama, ispred Savezne skupštine, počela skandirati da je "Turčin".

Riječ o ličnosti koja je tada bila već na marginama historije, jer su na scenu stupili sasvim novi politički aktzeri, a to su bili nacionalni lideri.

Evo ti jedna ekskluziva, koja je danas malo poznata, odmah po početku agresiji skupina bivši Titovih generala, koji su živjeli u Sarajevu, stavila se na raspolaganje Aliji po pitanju odbrane. Među njima jedan Džemil Šarac.
Svi su odbijeni, jer im se nije vjerovalo. Bitno je da je Alija okupio one koji su na stranačkim okupljanjima po sarajevskim džamijama strategiju odbrane zasnivali na bacanju luga četnicima u oči i učenjem dova.

Što se tiče Srba, oni su "svetili" iz mnogo razloga, samo jedan od njih je iz razloga ustaških zločina.
Slusaj, ne branim ja Aliju - a sto je uostalom nemoguce sve kad bi i htio -s obzirom na bezbroj pogresnih poteza koje je povukao. Samo, stanje u kojem su se Bosnjaci nalazili netom prije preuzimanja vlasti po pitanju stepena organizacije, nivoa nacionalne svijesti..
je bilo katastrofalno, a to je, priznaces, do onih prije njega. I tu ne priznajem nikakvu mantru o "bratstvu jedinstvu" jer su i Srbi i Hrvati vec tada bili savrseno organizirani, svjesni svojih nacionalnih ciljeva, te spremni ici "do kraja" kako bi ih realizirali.
Vec sam ti spomenuo onu "raju" sto je mitingovala "za mir" - ti nisu bili Alijina "publika".
Bloo
Globalna šefica

#2474 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 30/01/2020 10:29

Tradicija je duga kod nemuslimana - imas brojna svjedocanstva o tome. NIje to ni SFRJ suzbila.
A u demokratiji svako ma pravo tumaciti sto hoce kako hoce. AKo se SDA pocela busati islamom i kroz to definisati podobnost,... zasto bi neko zabranio to. Pa i u modernim demokratskim drustvima danasnjice desnica cesto sebi prisvaja religiju, crkvu i definise je na svoj nacin koji nema ni trunke krscanskog morala i miroljubivosti. Ali kod njih ljevica ne bjezi od toga i tumaci na drugi nacin, jednostavno ne prepusta desnici tapiju nad tim.
Za razliku od nas - gdje je ogradjivanje od islama i bosnjastva jedini nacin kojeg ljevica zna i usput i uzrok politickog padanja.
Ne zabraniti, već se ograditi od toga. Ne primjetih da se većina ogradila.
Kao rahmetli Duraković?
LBVIEW

#2475 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 30/01/2020 10:35
Mislim da si upao u vlastiti nelogički procjep. :roll:

Ispada de je tadašnje "dešavanje naroda" pred Skupštinom, u stvari, velikosrpska ujdurma!?

Koliko mene pamćenje služi, neki od tih mitingaša upadaju sa "vikićevcima" u Holiday Inn, a na mostu prema Grbavici ginu Suada i Olga.

Ako ćemo mak na konac - u februaru 1992. godine gori Bosanski Brod, a službene vlasti RBiH tada šalju specijalce MUP-a da razvade zaraćene skupine.
Naravno, HV ih razoruža i pošalje nazad za Sarajevo.
Nije velikosrpska, vec FGR- ska. Ljudi mitinguju "za mir", nosaju zastave propale drzave, te krecu "rusiti nacionaliste" upadom u Skupstinu. :-) , a "JNA" se vec davno ukopala oko grada.
Vikicevci veze nemaju s ovom "jugo-rajom" koja je bila izmanipulirana propagandom Yutel-a(pod kontrolom JNA). Ti su skontali kako su cetnici, a ne "JNA", oko Sarajeva,tek kad su zapucali na njih - teski ublehasi.
Sam Rade Serbedjija, koji bio ucesnik protesta, je priznao u svojim memoarima kako su ispali levati.
Locked