Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Dozer

#976 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 21/01/2020 16:22 Kada je bilo peticija i imas li link? A jos bolje jacih inicijativa u vidu programa neke politicke stranke, prijedloga u parlamentu,... i sl.

Do daljnjeg - znamo ko se od konstitutivnih jedino zalaze za gradjansku drzavu, kome je jedino stalo da svi imaju ista prava svugdje u BiH, ko jedini postuje neutralnu zastavu, himnu, slavi dan ZavnoBiH-a,.. i najbitnije gdje ikako postoje i djeluju nekonstutivni. Iskreno neznam sta jos Bosnjaci da urade, dokazu,..
Vidi se da ne zivis ovdje...
Jedno je deklarativno zalaganje kroz pricu, a nesto sasvim drugo je ono sto se radi u realnosti.
Evo, jedva cekam da Bake Covketu konacno "odobri" promjenu izbornog zakona.
To je bas, onako, jedan krasan korak ka ravnopravnosti svih svugdje, a jos veci ka gradjanskoj drzavi...
MarlboroGold

#977 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 21/01/2020 20:53 Je l' ga to i po FB pratite? :shock: Svaka čast, to je predanost. :thumbup:

Naravno da ga branim, mogu se sporiti s njim o njegovim tezama, a od hajke i protjerivanja sam ga i opet bih ga branila.

Dalje ne bih na tu temu.
Inteligentan je, ali izuzetno otvoren i provokativan što mnogima ne leži. I ja smatram da pretjeruje. Bošnjačkom korpusu je i jedan ispad dovoljan da ga nazovu četnikom iako to nije.
Doduše moram reći da je najbolje objasnio kako torovi funkcionišu u smislu da je opasno da svi glume vječne žrtve (zna se da žrtve uvijek imaju sva moralna prava), a da se nakon nekog vremena počnu ponašati kao da im je apsolutno sve dozvoljeno. Ako ćemo svjetski primjer ovoga onda su to Židovi nakon holokausta.
The 51st State

#978 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

MarlboroGold wrote: 21/01/2020 21:19
piupiu wrote: 21/01/2020 20:53 Je l' ga to i po FB pratite? :shock: Svaka čast, to je predanost. :thumbup:

Naravno da ga branim, mogu se sporiti s njim o njegovim tezama, a od hajke i protjerivanja sam ga i opet bih ga branila.

Dalje ne bih na tu temu.
Inteligentan je, ali izuzetno otvoren i provokativan što mnogima ne leži. I ja smatram da pretjeruje. Bošnjačkom korpusu je i jedan ispad dovoljan da ga nazovu četnikom iako to nije.
Doduše moram reći da je najbolje objasnio kako torovi funkcionišu u smislu da je opasno da svi glume vječne žrtve (zna se da žrtve uvijek imaju sva moralna prava), a da se nakon nekog vremena počnu ponašati kao da im je apsolutno sve dozvoljeno.
azira i kasike, to su srbi oficijelno radili, bosnjaci iako su imali slicno iskustvo u ww2, nisu, tako da mojne paranoje od ovog cetalja kao neke mudrosti poturati.
Dozer

#979 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Kejn wrote: 21/01/2020 20:11 Znači da bi bio Bosanac i Hercegovac po mjeri Piupu, Bloo i Dozera moraš:

1. Pristati na to da ti kao Bošnjak musliman si poturčeni Srbin ili Hrvat jer, je Bošnjanin po historičaru Džaji (kanon za nevedeni trio) samo staležna odrednica a ne etnicitet.
2. Rehabilitirati Vuka Bacanovica, doslovnog cetnika koji u par svojih teksova na ekstremističkom hrvatskom portalu Poskoku piše i govori upravo ovo pod stavkom 1.

Neka hvala, radije ću ostati u nedoumici i patiti se kao Bošnjak :D
Nisi ti ovdje bas nesto skont'o najbolje...
1. Ne. Budi to sto jesi, ali si iznad svega Bosanac i Hercegovac, jer je drzavna nacija kategorija iznad etnickih kolektiviteta, sto je i logicno jer ih sve objedinjava pod jednu kapu. Pri tome ih ne negira, ni jedan jedini, nazivao se on konstitutivni ili ne, jer svakako svi gradjani i drzavljani cine jednu drzavu, bez obzira na pojedinacna etno-vjerska opredjeljenja.
2. Sto se mene licno tice - slobodno ga zatrpaj gdje hoces. Jbt ga. Znam da bi s ovakvom izjavom preda mnom dobio kvalitetan verbalni odgovor, a ako bi se poceo qrcit, onda - hospitalizacija (u koju je nedavno zamalo upao lik od 30-ak koji mi je, sav ponosn, tvrdio da je "Bakir bio pravo zajeban diverzant, ali on ne voli da se prica o tome..."...Na njegovu srecu bilo tu jos ljudi, a i on skont'o da je bolje da ide kuci na svojim nogama).

A ti ako se patis kao Bosnjak...jbg, to je onda do tebe. Ja se, recimo, uopste ne patim kao Bosanac.
Last edited by Dozer on 21/01/2020 21:35, edited 1 time in total.
The 51st State

#980 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

U jedno sam siguran da se umjesto bosnjak uzelo ime bosanac, dozer i ova raja bi furala bosnjak 1/1.
Hank Paldum

#981 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Dalje ne bih na tu temu.
Doduše moram reći da je najbolje objasnio kako torovi funkcionišu u smislu da je opasno da svi glume vječne žrtve (zna se da žrtve uvijek imaju sva moralna prava), a da se nakon nekog vremena počnu ponašati kao da im je apsolutno sve dozvoljeno. Ako ćemo svjetski primjer ovoga onda su to Židovi nakon holokausta.
Itekako je najbolje objasnio kako torovi funkcionišu, "rs je danas multietničkija od bošnjačkog Sarajeva"
Dozer

#982 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

The 51st State wrote: 21/01/2020 21:35 U jedno sam siguran da se umjesto bosnjak uzelo ime bosanac, dozer i ova raja bi furala bosnjak 1/1.
Tesko. Otkako znam za sebe poistovjecivao sam se samo s drzavom. Ove ostale kategorije me nikad nisu zanimale. Jbg, sta cu...naopak sam po prirodi. Bog me takvog stvorio.
The 51st State

#983 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Dozer wrote: 21/01/2020 21:36
The 51st State wrote: 21/01/2020 21:35 U jedno sam siguran da se umjesto bosnjak uzelo ime bosanac, dozer i ova raja bi furala bosnjak 1/1.
Tesko. Otkako znam za sebe poistovjecivao sam se samo s drzavom. Ove ostale kategorije me nikad nisu zanimale. Jbg, sta cu...naopak sam po prirodi. Bog me takvog stvorio.
Takav se utisak stice, no kako kazss sto ljudi sto cudi.
Dozer

#984 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Vjeruj mi da te utisak debelo vara. Naprosto, ja nista sto ovdje pisem, a isto ovo i pricam u RL, to ne radim ni da bih nekoga nagrdio, ni uvrijedio, ponizio ili bilo sta u negativnom kontekstu, ali isto tako ni da bih nesto ili nekoga izdigao iznad bilo koga ili bilo cega.

Znam ja da je ovo tesko shvatiti u okruzenju koje je "nastimano" upravo na sve suprotno od ovoga, ali - sto se mene tice to je ovako.

Ono sto napisem, to i mislim, kao sto mislim da su etno-vjerske podjele notorna budalastina koja je kontraproduktivna po sve nas, bez obzira kako se ko zove i za koga "navija". Pogoduju samo onima na vlasti i njihovim halkama, i zato se i trude da ih odrze sto je duze moguce. Nazalost, narod je previse glup i inertn da to shvati, a pogotov da reaguje...

Kada pisem o istoriji, to niposto ne pisem radi toga da nekoga vrijedjam, nego da bi ljudi shvatili koliko je danas besmisleno pozivati se na tu istoriju od prije 150+ godina jer je naprosto nemoguce ono onda podvoditi pod ovo danas, i obratno.
Ali, eto... posto su mozgovi ljudi danas nastimani na princip "ako bilo sta spomene za "moje", odmah znaci da taj spada u neprijatelje", jbg... Nije do mene.
Last edited by Dozer on 21/01/2020 21:56, edited 2 times in total.
piupiu

#985 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Dalje ne bih na tu temu.
Da, pretjerivao je jedno vrijeme, pa se opet dozvao, pa je opet počeo, pa je opet malo spustio loptu. On je sarajevsko ratno dijete s garantovanim PTSP-om, mislim da je u početku bio samo kapriciozan, poslije je imao degutantnih prenosa, isto tako mislim da on nije sav svoj, jer njegova mi histerija nije normalna. Ali mi je ona prvobitna hajka protiv njega je bila odvratna. Ne pratim ga više, pa i ne znam u kojoj je fazi sada.
Novi_Nick

#986 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novi_Nick »

Dozer wrote: 21/01/2020 21:30
Kejn wrote: 21/01/2020 20:11 Znači da bi bio Bosanac i Hercegovac po mjeri Piupu, Bloo i Dozera moraš:

1. Pristati na to da ti kao Bošnjak musliman si poturčeni Srbin ili Hrvat jer, je Bošnjanin po historičaru Džaji (kanon za nevedeni trio) samo staležna odrednica a ne etnicitet.
2. Rehabilitirati Vuka Bacanovica, doslovnog cetnika koji u par svojih teksova na ekstremističkom hrvatskom portalu Poskoku piše i govori upravo ovo pod stavkom 1.

1. Ne. Budi to sto jesi, ali si iznad svega Bosanac i Hercegovac, jer je drzavna nacija kategorija iznad etnickih kolektiviteta, sto je i logicno jer ih sve objedinjava pod jednu kapu. Pri tome ih ne negira, ni jedan jedini, nazivao se on konstitutivni ili ne, jer svakako svi gradjani i drzavljani cine jednu drzavu, bez obzira na pojedinacna etno-vjerska opredjeljenja.
2. Sto se mene licno tice - slobodno ga zatrpaj gdje hoces. Jbt ga. Znam da bi s ovakvom izjavom preda mnom dobio kvalitetan verbalni odgovor, a ako bi se poceo qrcit, onda - hospitalizacija (u koju je nedavno zamalo upao lik od 30-ak koji mi je, sav ponosn, tvrdio da je "Bakir bio pravo zajeban diverzant, ali on ne voli da se prica o tome..."...Na njegovu srecu bilo tu jos ljudi, a i on skont'o da je bolje da ide kuci na svojim nogama).

A ti ako se patis kao Bosnjak...jbg, to je onda do tebe. Ja se, recimo, uopste ne patim kao Bosanac.
Dozer, mislim da te ne shvataju da se ti ne izjasnjavas narodnim/etnickim imenom/identitetom nego drzavnonacionalnim Bosanci i Hercegovci (ili skraceno Bosanci) sto je potpuno ok. Jer etnicki narod Bosnjaci su u isto vrijeme u drzavnonacionalnom smislu Bosanci i Hercegovci. To sve znaci da Etnicki i Drzavnonacionalni identiteti ne iskljucuju jedni druge nego se samo kompletiraju.
Kejn

#987 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Kejn »

Dozer wrote: 21/01/2020 21:30

1. Ne postoji nacija Bosanac i Hercegovac u ustavu BiH. To je pojam stvaran poput Čarobnjaka iz Oza, postoji ali samo u tvojoj glavi.
2. Ne znam jel prijetnja hospitalizacjom upućena meni ili V. Bacanovicu ? :?

A ovo oko paćenja, vidim da ti baš ne ide sarkazam :D
Dozer

#988 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

@Novi_Nick Jarane...ja to pricam ovdje vec jedno 15 godina, ali dzaba...
Last edited by Dozer on 21/01/2020 21:58, edited 1 time in total.
The 51st State

#989 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Dozer wrote: 21/01/2020 21:51 Vjeruj mi da te utisak debelo vara. Naprosto, ja nista sto ovdje pisem, a isto ovo i pricam u RL, to ne radim ni da bih nekoga nagrdio, ni uvrijedio, ponizio ili bilo sta u negativnom kontekstu, ali isto tako ni da bih nesto ili nekoga izdigao iznad bilo koga ili bilo cega.

Znam ja da je ovo tesko shvatiti u okruzenju koje je "nastimano" upravo na sve suprotno od ovoga, ali - sto se mene tice to je ovako.

Ono sto napisem, to i mislim, kao sto mislim da su etno-vjerske podjele notorna budalastina koja je kontraproduktivna po sve nas, bez obzira kako se ko zove i za koga "navija".
Kada pisem o istoriji, to niposto ne pisem radi toga da nekoga vrijedjam, nego da bi ljudi shvatili koliko je danas besmisleno pozivati se na tu istoriju od prije 150+ godina jer je naprosto nemoguce ono onda podvoditi pod ovo danas, i obratno.
Ali, eto... posto su mozgovi ljudi danas nastimani na princip "ako bilo sta spomene za "moje", odmah znaci da taj spada u neprijatelje", jbg... Nije do mene.
Puni se sikiras zbog licnog stava, who cares. To etno nacionalno pitanje je rjeseno kako je rjeseno, ima priortetnijih egzistencijalnih stvsri za ciniti, ko misli da moze iz temelja konstelaciju mjenjati, sa srecom mu, svako ima pravo da trosi vrijeme i resurse na bilo sta ma kako to cudno izgledalo.
Dozer

#990 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Kejn wrote: 21/01/2020 21:57 1. Ne postoji nacija Bosanac i Hercegovac u ustavu BiH. To je pojam stvaran poput Čarobnjaka iz Oza, postoji ali samo u tvojoj glavi.
2. Ne znam jel prijetnja hospitalizacjom upućena meni ili V. Bacanovicu ? :?

A ovo oko paćenja, vidim da ti baš ne ide sarkazam :D
Ne postoje u Ustavu ni "nacionalni Bosnjaci, Srbi i Hrvati", nego postoje, i to eksplicitno, kao narodi/etnije. A, kao sto znamo i sto smo vidjeli, mnogi ovdje se pozivaju upravo na to i tvrde upravo to, ukljucujuci i ober pismene BH novinare i politicare...
A danas BH nacija postoji za sav ostatak svijeta, ukljucujuci i UN, svidjalo se to nekome ovdje ili ne. Ne mora ni pisati to u Ustavu eksplicitno, kao sto ne pise ni u Ustavima mnogih drugih drzava, ali se ljudi iz tih drzava ipak nazivaju nacijama i u skladu s imenom drzave, zar ne?

Za "prijetnju"...Pa, eto...pogledas pod kojim rednim brojem se to nalazi, pa o cemu i o kome se radilo u tvom rednom broju 2., i valjda je onda sve jasno....
Last edited by Dozer on 21/01/2020 22:04, edited 1 time in total.
Novi_Nick

#991 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novi_Nick »

Dozer wrote: 21/01/2020 21:57 @Novi_Nick Jarane...ja to pricam ovdje vec jedno 15 godina, ali dzaba...
Ma dobro nije ni bitno, neki ljudi su ograniceni pa ne vide od drveta sumu :D
Dozer

#992 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Novi_Nick wrote: 21/01/2020 22:03 Ma dobro nije ni bitno, neki ljudi su ograniceni pa ne vide od drveta sumu :D
Problem je sto je ovdje to malo vise od "nekih ljudi"... Nazalost.
Novi_Nick

#993 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novi_Nick »

Dozer wrote: 21/01/2020 22:05
Novi_Nick wrote: 21/01/2020 22:03 Ma dobro nije ni bitno, neki ljudi su ograniceni pa ne vide od drveta sumu :D
Problem je sto je ovdje to malo vise od "nekih ljudi"... Nazalost.
To je zato sto su pomjesali etnicki/narodni i drzavnonacionalni identitet i ne shvataju da ta dva identiteta samo kompletiraju jedni druge i ne djeli ih van granica Bosne i Hercegovine u svijetu. Jer u inostranstvu u bilo kojoj drzavi kada se jedna osoba izjasni po lokalnom etnickonarodnom imenu recimo Bosnjak oni mu odmah odgovore, ahaa ti si Bosanac i Hercegovac iz drzave Bosne i Hercegovine iz etnickog naroda Bosnjaci i tu je kraj svih prica.
Dozer

#994 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

To znam ja, to znas ti, i jos par ljudi ovdje. Ostali ce te sad poceti ubjedjivati da nije tako i da svugdje svi prepoznaju "nacionalne Bosnjake, Srbe i Hrvate" iz BiH.
Naravno, ili nisu bili nigdje vani, ili ciljano lazu i petljaju. Ili zaista misle da to jeste tako jer su im tako imputirali domaci politicari.

Ali, evo...desetine, pa i stotine hiljada ljudi odose vani, ili salju djecu vani iz ovog jada i cemera, pa eto... Mozda se dio toga vrati ovamo i pocne u svom mikro okruzenju pojasnjavati da stvari bas i nisu ovakve kakvima se ovdje predstavljaju i u sta se ljudi ubjedjuju... Mozda se i ovdje za nekih 20-30 godina konacno shvate neke stvari... Ako prije toga svi ne odu, a oni sto ostanu ne poumiru...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#995 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by konektovan »

piupiu wrote: 21/01/2020 21:51

Dalje ne bih na tu temu.
Da, pretjerivao je jedno vrijeme, pa se opet dozvao, pa je opet počeo, pa je opet malo spustio loptu. On je sarajevsko ratno dijete s garantovanim PTSP-om, mislim da je u početku bio samo kapriciozan, poslije je imao degutantnih prenosa, isto tako mislim da on nije sav svoj, jer njegova mi histerija nije normalna. Ali mi je ona prvobitna hajka protiv njega je bila odvratna. Ne pratim ga više, pa i ne znam u kojoj je fazi sada.
Ma ja, sad je i PTSP krivac, to mu citali negdje dijagnozu?? Niste vi daleko od vuka.....i vukovog razmisljanja...
piupiu

#996 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

konektovan wrote: 21/01/2020 22:29 Ma ja, sad je i PTSP krivac, to mu citali negdje dijagnozu?? Niste vi daleko od vuka.....i vukovog razmisljanja...
Ko mi? Ti ćeš meni pričati ko sam ja. Haj' ne vuci me za jezik.
Novi_Nick

#997 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novi_Nick »

Dozer wrote: 21/01/2020 22:21 To znam ja, to znas ti, i jos par ljudi ovdje. Ostali ce te sad poceti ubjedjivati da nije tako i da svugdje svi prepoznaju "nacionalne Bosnjake, Srbe i Hrvate" iz BiH.
Naravno, ili nisu bili nigdje vani, ili ciljano lazu i petljaju.
Nema problema to je sve vec definisano u Ustavu BiH ko zeli da to vidi. Kvaka je u tome sto individualno Bosnjaci iz etnickog naroda Bosnjaci iz drugih drzava Balkana, kao primjer Sandzak bi zelili da se i u etnicko/narodnom kao i u drzavno/nacionalnom identitetu zovu isto samo Bosnjaci, sto ne moze normalno jer su rodjeni i zive van granica drzave Bosne i Hercegovine, u drugim Balkanskim drzavama. Ako takvi Bosnjaci iz drugih Balkanskih drzava smatraju i hoce da im je drzava Bosna i Hercegovina Matica onda se trebaju u etnicko/narodnom identitetu izjasnjavati kao Bosnjaci a u drzavno/nacionalnom identitetu Bosanci i Hercegovci (ili skraceno Bosanci).
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#998 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by konektovan »

piupiu wrote: 21/01/2020 22:32
konektovan wrote: 21/01/2020 22:29 Ma ja, sad je i PTSP krivac, to mu citali negdje dijagnozu?? Niste vi daleko od vuka.....i vukovog razmisljanja...
Pa isti ste k'o i Vuk, cim ga tako srcano branis, pardon, branite. Pokusavate naci nekakvo opravdanje za pisanje njegovih bljuvotina i žab8krečina.
Dozer

#999 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Tacno. Medjutim, i oni onda tu upadaju u problem kada odu negdje dalje od BiH ili npr. Sandzaka.
Kako ce, recimo, sandzaklija sa srbijanskim pasosem bilo gdje napisati ili dokazati da je bosanskohercegovacke nacionalnosti?
Ili BH Srbin sa BH pasosem da je nacionalni Srb(ijanac)in?
Ili BH Hrvat sa BH pasosem da je nacionalni Hrvat?
Ili Francuz sa SWE pasosem da je nacionalni Francuz?

I ja za sebe mogu tvrditi da sam Amerikanac. Ali sam u problemu kada to trebam negdje dokazati.
Last edited by Dozer on 21/01/2020 22:43, edited 1 time in total.
piupiu

#1000 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

konektovan wrote: 21/01/2020 22:39
piupiu wrote: 21/01/2020 22:32
Pa isti ste k'o i Vuk, cim ga tako srcano branis, pardon, branite. Pokusavate naci nekakvo opravdanje za pisanje njegovih bljuvotina i žab8krečina.
Tako je. U pravu si.
Locked