kox wrote: ↑18/01/2020 20:38
Meni lično je krajnji primitivizam nazivanje profesora doktora Kneževića, Martina i Plamenka Taisa 'stručnjacima', vjerovatno na forumu imamo bolje.
I još njihovu priču karakterisati neprofesionalnim brbljanjem, naglabanjem i sl.
Možda su u pravu, možda nisu ali argument na nivou 'vidi mu glave' meni ne pije vode. Inače, u moru napisanog i izgovorenog u medijima u zadnje vrijeme na temu zagađenja zraka meni intervju Martina Taisa u kome čovjek lijepo objašnjava uzroke i načine borbe protiv istog ima najviše smisla.
Profesor doktor Knezevic ni jedan konkretan podatak o kolicini stetnih cestica nije naveo za usporedbu nekad-i-sad. Sve samo pametovanje u stilu Ma sta ONI(Evropa/Svijet) znaju o tome koje su vrijednosti alarmantne, kritikovanje semantike i pojmova u javnom diskursu itd.
Mislim stvarno, ne govoriti o konkretnim vrijednostima tj. cinjenicama nego ispravljati ljude kako se ne kaze zagadjenje nego zagadjenost
Nije zagadjenost veca od dozvoljene nego je eto granicna vrijednost zagadjenosti
Sve mu se svelo na - svi oni dizu paniku nepotrebno, ovo nije nista kako je bilo, utvrdjene granicne vrijednosti kolicine cestica kao i indeks zagadjenosti nista ne znace, u javnost kantoni, zavodi i NVO direktno plasiraju podatke sa mjernih stanica umjesto valjda tajnog prosljedjivanja profesorima doktorima da uz jutarnju kaficu 'pretabire' i donesu svoj sud o tome kakvo je stanje

(transparentnost NULA), nismo mi ko tamo neki Banglades (jok nikako) itd. 400 mikrograma PM2.5 je 400 mikrograma, i tamo i ovdje.
I vrhunac baljzganja u jeku ovoliko dugotrajnog i uzasno smrdljivog, nagrizajuceg smoga profesor doktor pribjegava demagogiji i spekulacijama izjavom: "njima odgovara stvaranje panike oko zagađenosti kako bi se skrenula pažnja sa drugih stvari, kao što je korupcija"
Mislim WTF, koncentracije PM cestica u Sarajevu JEDNAKE kao u svega nekoliko najzagadjenijih gradova svijeta poput Delhija a strucnjak iz date oblasti vice "
drz'te lopova"

Nikad mi ranijih zima nije ovoliko odjeca smrdila na dim nakon vracanja kuci kao zadnjih 10-ak dana!
Martin je, za razliku od profesora doktora, makar (i napokon) konkretno rekao i priznao da je zagadjenje kod nas drasticno vece od onog u evropskim gradovima i da je ALARMANTNO.
Ali i on je podgrijao ovu glupu pricu kako je nekad bilo puno vece zagadjenje onim nemogucim usporedjivanjem SATNIH 400 sa DNEVNIH 3.000 PM10 cestica... kruske i jabuke
Plamenkov biser o cevabdzinici je sramotan jer je imao za cilj dezavuisanje javnosti od strane prethodne vlade tadasnjeg premijera Zolja(s kojim je bio na konferenciji za javnost) u jeku 'stanja uzbune' pokusajem diskreditovanja KATASTROFALNIH rezultata mjerenja sarajevskog zraka od strane stanice americke amb., dok su za ove mjerne stanice pod 'domacom sapom' plasirane visestruko nize vrijednosti - sve do prosle godine tj. ove nove vlade i uvodjenja reda u tu pricu oko mjernih stanica/instrumenata, njihovog odrzavanja itd.
Vrlo je indikativno da se tek u 2019-oj pocinju poprilicno slagati rezultati mjerenja "domacih" sa americkom stanicom.
Iz licnog stalnog kretanja preko Otoke znam da prethodnih zima stanica na Otoci nije odrazavala stvarno lose stanje na toj lokaciji tj. smrad i koncentraciju dima...
I gradjani treba da vjeruju tim profesorima doktorima ...