Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vidis da sam imao.pravo, odmah sam ga prokonto po adresi.
Pa vise trebas brinuti nego da si kod nas kupio, kao da je problem isprintati product of zanzibar ako treba
Uglavnom, ne zalijeci se iduci put
Ne postoji svjetska kompanija koja nema proizvodni pogon u Kini, Kambodži, Vijetnamu, Indiji i sl. Razlog je isključivo ekonomske prirode, odnosno smanjenja troškova poslovanja obzirom na jeftinu radnu snagu ali i manje poreze u navedenim zemljama.
Sve te kompanije imaju svoje standarde proizvodnje i poslovanja koji se poštuju bez obzira gdje je proizvodni pogon lociran.
Problem kod kineskih proizvoda je u proizvodima koje oni kopiraju, i vlastitim proizvodima koji ne podliježu velikim kontrolama kvalitete. Takvi proizvodi su narušili bonitet i drugim proizvodima koji nose etiketu made in china
Međutim, činjenica je da postoje različite kvalitete određenog proizvoda u zavisnosti od mjesta na kojem se isti plasira. Uzmemo primjer Adidasa, isti model patika u Njemačkoj i Bosni, ista je i cijena, međutim konac, ljepilo itd nešto su nižeg kvaliteta i takva obuća završi na našem tržištu.
Ipak, ako govorimo, evo, konkretno o diskovima, sumnjam da su tako velika odstupanja (ako ih uopšte i ima) kod proizvoda koji su u Kini proizvedeni ili Južnoj Koreji.
aditon wrote: ↑15/01/2020 09:07
ja sam htio uzeti, ali nikako da nađem pravu ponudu, SSD od barem 500 GB, od Samsunga ili Crucial, ali ako cijene opet idu gore, ništa od toga..isto tako i za RAM...u biti ne treba mi toliko, naročito RAM, ali sam htio napraviti taj upgrade...Usmjerit ću pare na neku novu grafiku u budućnosti...
Imam pitanje:
Planiram da uzmem kompjuter do nekih 700KM, pa sam malo istraživao i otprilike želio bih da moj kompjuter ima procesor i7 3770 ili i5 4570, grafička kartica rx 580 8gb, 8gb ram ( ili više ). Za matičnu još uvijek ne znam, volio bih da bude neka koja će se moći nadograditi za par godina.
Volio bih da igram sljedeće igrice
GTA V
Red Dead Redemption 1 po mogućnosti 2
Forza Horizon 4
Mafia III
Call of duty black ops 3
Pubg Lite
Fortnite
Bus Simulator 18
I tome slično, uglavnom popularnije igrice novijeg datuma...
-Koje su vaše preporuke, kako da složim neku konfiguraciju na kojom ću moći igrati ove igrice, da li imate neke preporuke oko nekog boljeg procesora i možda bolje grafičke za računar do 700KM.......
nlt wrote: ↑17/01/2020 16:28
Imam pitanje:
Planiram da uzmem kompjuter do nekih 700KM, pa sam malo istraživao i otprilike želio bih da moj kompjuter ima procesor i7 3770 ili i5 4570, grafička kartica rx 580 8gb, 8gb ram ( ili više ). Za matičnu još uvijek ne znam, volio bih da bude neka koja će se moći nadograditi za par godina.
Volio bih da igram sljedeće igrice
GTA V
Red Dead Redemption 1 po mogućnosti 2
Forza Horizon 4
Mafia III
Call of duty black ops 3
Pubg Lite
Fortnite
Bus Simulator 18
I tome slično, uglavnom popularnije igrice novijeg datuma...
-Koje su vaše preporuke, kako da složim neku konfiguraciju na kojom ću moći igrati ove igrice, da li imate neke preporuke oko nekog boljeg procesora i možda bolje grafičke za računar do 700KM.......
Ako ti sta znaci onako cisto orjentaciono ,kod mene i5 4570 8gb rama i rx 580 forza horizon 4 sve haman na ultra na full hd gura oko 100fpsa...
- kuciste
- procesor
- maticnu plocu
- ram
- graficku karticu
- hdd ili ssd
- napajanje
- minimalno jedan ventilator od 120mm treba na kucistu
- monitor
- mis i tastatura
- zvucnici / slusalice
Znaci konfiguracija da moze pokretati gore navedene igre na nekim pristojnim opcijama.
P.S.
Kazes maticna ploca koju ces moci nadograditi - mislis npr. za par godina uzeti neki noviji procesor za istu ? Pa jednostavan je odgovor da ploca ima 'soket' koji podrzava novi procesor. Gore si naveo intel procesore, pa gledaj da bude taj soket, odgovarajuci naravno.
Drugim rijecima izaber li jedan od ova dva porcesora, mora i maticnu plocu sa odgovarajucim socketom. (a tu je i cipset sto je druga prica).
...
Da se neko uvrijedi ili ne shvati pogresno, kada kazete hocu racunar da mogu igrati te i te igre ali do 700 KM morate se malo raspitati i sami sta vam treba, jer tehnologija racunara, hardvear pa i samih igrara tako napreduje da je to strasno.
Pogotovo mlađa raja koji ne shvataju kako ove stvari rade nego samo znaju "da hoce sve full da im ide, ultra, mega, giga", jer gledaju ove amerikance ili domace na streamovima sto imaju racunare od par hiljada u nekim slucajevima i petocifrenim cijenama.
Znam da je besparica i da zivimo u BiH kakva jeste, ali idalje vrijedi ona "koliko para toliko muzike". Opet naglasavam da se niko ne uvrijedi, jednostavno se nekad takvo nesto ne moze ukonponovati u neku cijenu, nikad Gofl 2 nece biti Golf 7 ma koliko ga vlasnik cuvao i odrzavao.
mobsterc wrote: ↑17/01/2020 20:48
Moze dosta bolje po pitanju cpu, pisao sam vec o tome, xeoni..
Ma naravno bas sam ljetos prodao Intel Xeon E3 1271 v3 za 150km,ali ne znam da li ima namjeru da kupuje pojedinacno ili u kompletu pa zato sam stavio iz dopera link da se kroji po tome.
Ja bih ipak išao na i7 3770 zbog Hyperthreadinga, i5 4### se vec polako pocinju gusit u multithreaded igrama a i7 tih generacija idalje koliko toliko solidno guraju.
Jedino što bih te savjetovao dual channel RAM, ako je budzet ogranicen bas onda bih trazio od njih da stave 2x4GB i prije uzeo SSD nego još 8GB RAMa, shvataš šta želim reći.
el_bake007 wrote: ↑18/01/2020 10:55
Ja bih ipak išao na i7 3770 zbog Hyperthreadinga, i5 4### se vec polako pocinju gusit u multithreaded igrama a i7 tih generacija idalje koliko toliko solidno guraju.
Jedino što bih te savjetovao dual channel RAM, ako je budzet ogranicen bas onda bih trazio od njih da stave 2x4GB i prije uzeo SSD nego još 8GB RAMa, shvataš šta želim reći.
Ovaj sam bas gledao neki dan. Može li on pokretati one gore nabrojane igrice? Kakva je ova matična?
Kako ti se cini ekvivalent 4770, ploca i 16gb rama quad channel (220KM) s tim da ima zackoljica sa odlaskom u sleep
ili 4930k, ploca i 16gb (300KM)?
Ova majnerska 580 8gb sto oni prodaju se moze naci za 200, kuciste i napojnu racunaj 150 i ssd 50-100KM (eventualno kakav bolji cooler 40ak).
Gaming nikad niie bio jeftiniji
Sto se tice gaminga i 1, 2 ili 4 channel memorije, razlika je minorna.
mobsterc wrote: ↑18/01/2020 11:20
Kako ti se cini ekvivalent 4770, ploca i 16gb rama quad channel (220KM) s tim da ima zackoljica sa odlaskom u sleep
ili 4930k, ploca i 16gb (300KM)?
Ova majnerska 580 8gb sto oni prodaju se moze naci za 200, kuciste i napojnu racunaj 150 i ssd 50-100KM (eventualno kakav bolji cooler 40ak).
Gaming nikad niie bio jeftiniji
Sto se tice gaminga i 1, 2 ili 4 channel memorije, razlika je minorna.
Iz licnog iskustva sa DDR3, kada sam jednom ubacio 1x8GB FPS mi se prepolovio. Vratio 2x4GB i sve normalno radilo. Prednost ovoga je sto ce na komp cijeli,ne samo na graficku dobiti 12 mjeseci garancije. Samo zbog tog se isplati. Ja imam Xeon e3 1230 v3(CPU koji je performansama identican i7 4770, samo sto nema integrisanu graficku na sebi) i RX 580 4GB, nisam još naišao na igru koju ne mogu igrati sa više od 60/75FPS na mješavini medium,high i ultra detalja. Neke od igara koje si spomenuo:
"Volio bih da igram sljedeće igrice
GTA V Oko 80FPS na high detaljima u gradu, bez AA , slideri na 75%
Red Dead Redemption 1 po mogućnosti 2 RDR1 svakako ne mozes, RDR2 nisam probao ali sam gledao 900p benchmarkse i moze se dostici 60FPS na low detaljima
Forza Horizon 4 90ak FPS, high detalji
Pubg Lite Na običnom PUBG imam oko 100, sve na low
Fortnite Zavisi od detalja, nešto kratko što sam igrao na lowest detaljima se vrtilo oko 170 ali to je bilo prije ovog "2.0 updatea"
Rainbow 6 Siege ide na 150-170FPS lowest sve
Battlefield 1 85FPS average u operationsima (multiplayer,64 igraca) , ubije svaku masinu
Iz 500 licnih iskustava, nema veze, tebi je neki drugi problem bio. Osim ako ne pricas o csgo i slicnim igrama koje su cpu bound, ako cpu pati onda mu brza memorija pomaze, ako gpu pati onda je razlika mala tamo gdje je bitno tako da je manje bitno da li imas 60 ili 70fps, vrlo su rijetke situacije da ces imat npr odnos 50 i 60fps gdje bi se hajde moglo reci da je primjetno ako ukljucis vsync.
Taj gore video je samo pokazatelj da se cpu muci da isprati 1080ti. Puno bolja opcija je kupiti sada 1x8gb pa onda skupiti za koji mjesec i ubosti jos 8gb.
Last edited by mobsterc on 18/01/2020 12:32, edited 1 time in total.
Možda bi bilo najbolje da kupim ovaj iz procompa sa i7 3770 i rx 580 i sa jednom pločicom od 8gb, pa za par mjeseci mogu kupiti još jednu. Nego da uzimam 2 pločice po 4, skuplje mi dođe. SSD bih kupio također samo ne znam da li da uzmem SSD od 120gb ili 240gb
U biti najvaznije treba izvagati hoce li i7/i5 starije generacije ili i3 novije generacije, kombo sa maticnom i ramom oko 300 KM, rama mu je dovoljno 8gb rama za 90% igara.
Napojna nova do 100 KM, brand name, ne treba mu jaca od 500W.
Kuciste 25-50 KM.
Graficka 200-300 KM.
HDD 500 GB, oko 50 KM.
Periferija do 50 KM.
Oko 800 KM bez monitora.
Moze smanjiti na 700 ako uzme bilo kakvo kuciste, polovnu napojnu i ako ima vec neke komponente.
Ako ce najvise igrati igrice onda je npr. i3 8100 sasvim dovoljan, a moze se poslije nadograditi.
nlt wrote: ↑18/01/2020 15:11
Možda bi bilo najbolje da kupim ovaj iz procompa sa i7 3770 i rx 580 i sa jednom pločicom od 8gb, pa za par mjeseci mogu kupiti još jednu. Nego da uzimam 2 pločice po 4, skuplje mi dođe. SSD bih kupio također samo ne znam da li da uzmem SSD od 120gb ili 240gb
Ako ikako mozes SSD minimum uzmi od 240-250GB.Nesto poput ovog.
Pa i razmišljao sam također uzeti od 240gb neki ssd, a koja je matična bolja od ove dvije...
1.) MSI H81M-P33
2.) Gigabyte GA-H61M-S2P
Koja je bolja od ove dvije, i je li obije podržavaju više gb rama npr. 2x8gb ram?
A što se tiče SSD-a razmišljam kupiti ovako nešto: https://www.olx.ba/artikal/36655188/kin ... sk-akcija/
ima ih do 70KM u nekim radnjama također.