I ovaj je printer namijenjen da se njime printa i dan i noć, a ne da stoji po godinu dana
Koji printer kupiti
Moderator: Benq
-
samoTEgledam
#26 Re: Koji printer kupiti
Trebaš pogledati jer ovaj model ne koristi standardne kertridže, već je Epson uradio svoj ciss.
I ovaj je printer namijenjen da se njime printa i dan i noć, a ne da stoji po godinu dana
-
dragan.s
#27 Re: Koji printer kupiti
Imamo na poslu L200 i L800. L200 je sporiji, ali odradi dobro posao. L800 je vrlo brz, a ima i dodatak za printanje CD-ova. Dopune boja su vrlo jeftine pa je cijena fotografija rađenih sa njim približna cijeni kod fotografa.topcam wrote:
Ne trebam gledati, imao jedan (u podrumu je) nikad vise. Sto bih kao "drugi neki" napamet pisao.
Nedavno je kolega dogovorio veći posao sa lokalnim foto klubom i cijena A4 full color je bila 2 KM.
-
samoTEgledam
#28 Re: Koji printer kupiti
@dragan.s
Jeste li testirali na L800 koliko otprilike može full a4 da izbaci sa setom tinti (bočica)?
Jeste li testirali na L800 koliko otprilike može full a4 da izbaci sa setom tinti (bočica)?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#29 Re: Koji printer kupiti
Idem od koristenja kuci. Tu mi je HP povoljniji u svakom pogledu (sto se printanja tice).
Mozda iako sumnjam pri profi koristenju epson moze i bolji biti od nekih drugih.
Inace jako los, vise tinte potrosi bespotrebnim ciscenjem, nego printanjem.
Lexmark nudi najbolji software sto se skeniranja tice. Od software-a koji dolazi uz printer.
Mozda iako sumnjam pri profi koristenju epson moze i bolji biti od nekih drugih.
Inace jako los, vise tinte potrosi bespotrebnim ciscenjem, nego printanjem.
Lexmark nudi najbolji software sto se skeniranja tice. Od software-a koji dolazi uz printer.
-
dragan.s
#30 Re: Koji printer kupiti
Nismo. Mislim da je kolega isprintao više 50-60 komada A4 za neku izložbu i nivoi boja su se samo malo smanjili. Doduše bilo je tu dosta i crno-bijelih fotografija. Može izvući stvarno mnogo slika.samoTEgledam wrote:@dragan.s
Doduše ovaj L800 je i prilično skup, ali ako neko želi da se bavi tim poslom i nije neka cijena. On se i nabavlja zbog posla.
U cijeni slike isprintane sa njim je veće ućešće foto papira nego boje. Foto papir je mana svakog ink-jet-a, ali opet kolor laser je skup i u nabavci i u održavanju (4 tonera + svako malo bubanj).
I ja sam ranije bio sumnjičav oko Epsona, ali su stvarno sa ovom serijom napravili pravi potez, a posebno niskom cijenom tinti. Samo se bojim da se ne obezobraze kasnije kad se probiju na tržište.
Prije par godina smo imali prepravljeni HP PSC sa dodatnim bocama sa strane, ali je stalno pravio neke probleme, a svako malo su one cjevčice što idu na glavu "grebale" po isprintanom dijelu.
-
Alkos
#31 Re: Koji printer kupiti
Pozdrav,
Može li preporuka za kućni printer do 300-400 KM? Mjesečni print oko 300-500 stranica. Šta je bolje i jeftinije za održavati, laserski ili ink jet, toner ili tinta? Hvala na pomoći unaprijed.
Može li preporuka za kućni printer do 300-400 KM? Mjesečni print oko 300-500 stranica. Šta je bolje i jeftinije za održavati, laserski ili ink jet, toner ili tinta? Hvala na pomoći unaprijed.
- O'zone
- Globalni moderator
#32 Re: Koji printer kupiti
Boja ili cb?Alkos wrote:Pozdrav,
-
Alkos
#33 Re: Koji printer kupiti
Pa ako se za ove pare može dobiti i boja, ne bi bilo loše...O'zone wrote:Boja ili cb?Alkos wrote:Pozdrav,
- O'zone
- Globalni moderator
#34 Re: Koji printer kupiti
Evo ti i ne razmišljaj dalje. Imam isti u firmi i handri ga kako ko stigne, izdržljiv, jeftin, toneri kompatibilni cca 40-ak KMAlkos wrote:Pa ako se za ove pare može dobiti i boja, ne bi bilo loše...O'zone wrote:Boja ili cb?Alkos wrote:Pozdrav,
Može li preporuka za kućni printer do 300-400 KM? Mjesečni print oko 300-500 stranica. Šta je bolje i jeftinije za održavati, laserski ili ink jet, toner ili tinta? Hvala na pomoći unaprijed.Ali mi je prioritet printanje u cb, većina materijala koje trebam printati su u cb boji. Ja sam bubnuo cijenu, 300-400 KM, to je nešto što bih mogao na rate uzeti, ako se može dobiti dobar uređaj za manje para još bolje.
http://imtec.ba/laserski-printeri/4305- ... 651a-.html
-
Alkos
#35 Re: Koji printer kupiti
O'zone wrote: Evo ti i ne razmišljaj dalje. Imam isti u firmi i handri ga kako ko stigne, izdržljiv, jeftin, toneri kompatibilni cca 40-ak KM
http://imtec.ba/laserski-printeri/4305- ... 651a-.html
Još samo jedno pitanje, tonere gdje uzimaš?
- O'zone
- Globalni moderator
#36 Re: Koji printer kupiti
Ne uzimam, prodajemAlkos wrote:O'zone wrote: Evo ti i ne razmišljaj dalje. Imam isti u firmi i handri ga kako ko stigne, izdržljiv, jeftin, toneri kompatibilni cca 40-ak KM
http://imtec.ba/laserski-printeri/4305- ... 651a-.html![]()
![]()
Još samo jedno pitanje, tonere gdje uzimaš?
-
Alkos
#37 Re: Koji printer kupiti
Živ mi bio
Eto, možda i pazarimo onda uskoro... 
-
Alkos
#38 Re: Koji printer kupiti
Opet ja, nisam još kupio printer... Ostaje svakako ovaj što ga je O'zone preporučio, samo sa WiFi opcijom. Prethodnim dana sam čitao i o uređajima sa CISS sistemom. Šta mislite inače o ovoj vrsti printera, da li su se zaista pokazali toliko funkcionalnim i ekonomičnim koliko ih hvale? 
http://imtec.ba/ink-jet-multifunkcijski ... 46711.html
http://imtec.ba/ink-jet-multifunkcijski ... 46711.html
- Praetorious
#39 Re: Koji printer kupiti
Svi ink-jet printeri piju tinutu k'o ludi, a novi (originali) kretridži koštaju pretjerano puno. Ostaju zamjenski proizvođači, koji su cjenovno prihvatlji(viji), ali ih možda nije lako pronaći, što zavisi od modela.
Ako nemaš potrebu za štampom fotografija na specijalnom foto-papiru ili inače ne štampaš puno u boji, finansijski puno isplativija opcija je multifunkcionlni uređaj baziran na laserskom prineru. Naravno, pod uslovom da ti takav uređaj treba, a ne samo printer, je li. Ti uređaji su zadnjih godina postali prilično jeftini u odnosi na to šta nude, pa su dostupni većini privatnih korisnika ili firmama sa manjim obimom štampe, a koji imaju potrebu za tom periferijom.
Dakle, ne nasjedaj na reklame tipa "Štampa milion stranica sa jednim kertridžom", jer ... ink-jet je sve, samo ne ekonomičan.
Ako nemaš potrebu za štampom fotografija na specijalnom foto-papiru ili inače ne štampaš puno u boji, finansijski puno isplativija opcija je multifunkcionlni uređaj baziran na laserskom prineru. Naravno, pod uslovom da ti takav uređaj treba, a ne samo printer, je li. Ti uređaji su zadnjih godina postali prilično jeftini u odnosi na to šta nude, pa su dostupni većini privatnih korisnika ili firmama sa manjim obimom štampe, a koji imaju potrebu za tom periferijom.
Dakle, ne nasjedaj na reklame tipa "Štampa milion stranica sa jednim kertridžom", jer ... ink-jet je sve, samo ne ekonomičan.
-
samoTEgledam
#40 Re: Koji printer kupiti
Očigledno se nisi upoznao a ni informisao o Epson ITS generaciji ink jet štampača. Cijena ispisa im se kreće od 0,01-0,02 KM/strani a kod manje popunjenosti i niže.Praetorious wrote:Svi ink-jet printeri piju tinutu k'o ludi, a novi (originali) kretridži koštaju pretjerano puno. Ostaju zamjenski proizvođači, koji su cjenovno prihvatlji(viji), ali ih možda nije lako pronaći, što zavisi od modela.
-
probook
#41 Re: Koji printer kupiti
U firmi nabavili canon G serija neka nova, pune se spremnici za boju i niti je boja skupa niti je trosi puno. Bocica boje nekih 18 KM cini mi se ima 70ml i idu 4 takve bocice. Prije su canon printeri imali one ketridze sa nekim cipom i samo 7 ml boje i kostali su skoro 30 KM po komadu.
- Praetorious
#42 Re: Koji printer kupiti
Vala, mene je ink-jet otjerao na korištenje lasera. Doduše, poslovne potrebe su mi nabijale veliku količinu ispisa, pa me je samo kapacitet tonera od 2000+ stranica zadovoljavao. Da isprobam svaki model printera na tržištu - nemam uslova. Možda je navedeni model bolji od lasera, a možda i nije - ne znam. Ako je model koji si naveo ekonomičniji, tom bolje, svaki savjet je dragocijen.
Moj model je imao crni kertidž za nekih 200 str. i koštao je oko 75KM., a kolor prilično malog kapaciteta 120 KM (sve 3 boje u jednom kertridžu). Doduše, to je bilo poodavno, jer lasere koristim zadnjih 10+ godina.
Moj model je imao crni kertidž za nekih 200 str. i koštao je oko 75KM., a kolor prilično malog kapaciteta 120 KM (sve 3 boje u jednom kertridžu). Doduše, to je bilo poodavno, jer lasere koristim zadnjih 10+ godina.
-
Alkos
#43 Re: Koji printer kupiti
Upravo je to CISS printer. Jeste, imaju 4 bocice, dopunjavaju se spremnici po potrebi...probook wrote:U firmi nabavili canon G serija neka nova, pune se spremnici za boju i niti je boja skupa niti je trosi puno. Bocica boje nekih 18 KM cini mi se ima 70ml i idu 4 takve bocice. Prije su canon printeri imali one ketridze sa nekim cipom i samo 7 ml boje i kostali su skoro 30 KM po komadu.
Inace kakva su iskustva sa tom G serijom, jesu li stvarno onakvi kakvim ih predstavljaju?
-
probook
#44 Re: Koji printer kupiti
G2400 je kod nas i koristimo ga kao sekundarni printer, tako da je manje u pogonu od laserskog crno bijelog. Kod prvog paljenja treba mu malo duze da pocne printati jer se boja da kazem dozira kroz cijevi itd. (to su nam i rekli kada smo ga kupovali), a onda poslje stranicu idu odmah jedna za drugom.Alkos wrote:Upravo je to CISS printer. Jeste, imaju 4 bocice, dopunjavaju se spremnici po potrebi...probook wrote:U firmi nabavili canon G serija neka nova, pune se spremnici za boju i niti je boja skupa niti je trosi puno. Bocica boje nekih 18 KM cini mi se ima 70ml i idu 4 takve bocice. Prije su canon printeri imali one ketridze sa nekim cipom i samo 7 ml boje i kostali su skoro 30 KM po komadu.
Inace kakva su iskustva sa tom G serijom, jesu li stvarno onakvi kakvim ih predstavljaju?I znas li koji je model tacno kod vas? Hvala.
Nismo ga davno kupili tako da i nemam neka vele iskustva sa njim. Koliko vidim boja mu bas moze dugo, jer se za sada jedva malo potrosilo u onim spremnicima, ali je sigurno mnogo mnogo jeftiniji print nego na "starom" canonu sto smo imali sa onim malim bocicama sa cipom.
-
Alkos
#45 Re: Koji printer kupiti
Puno hvala na informacijama... Ako još može info gdje je kupljen i gdje se kupuju te bočice? Još jednom hvala i svako dobro.probook wrote:G2400 je kod nas i koristimo ga kao sekundarni printer, tako da je manje u pogonu od laserskog crno bijelog. Kod prvog paljenja treba mu malo duze da pocne printati jer se boja da kazem dozira kroz cijevi itd. (to su nam i rekli kada smo ga kupovali), a onda poslje stranicu idu odmah jedna za drugom.Alkos wrote:Upravo je to CISS printer. Jeste, imaju 4 bocice, dopunjavaju se spremnici po potrebi...probook wrote:U firmi nabavili canon G serija neka nova, pune se spremnici za boju i niti je boja skupa niti je trosi puno. Bocica boje nekih 18 KM cini mi se ima 70ml i idu 4 takve bocice. Prije su canon printeri imali one ketridze sa nekim cipom i samo 7 ml boje i kostali su skoro 30 KM po komadu.
Inace kakva su iskustva sa tom G serijom, jesu li stvarno onakvi kakvim ih predstavljaju?I znas li koji je model tacno kod vas? Hvala.
Nismo ga davno kupili tako da i nemam neka vele iskustva sa njim. Koliko vidim boja mu bas moze dugo, jer se za sada jedva malo potrosilo u onim spremnicima, ali je sigurno mnogo mnogo jeftiniji print nego na "starom" canonu sto smo imali sa onim malim bocicama sa cipom.
-
probook
#46 Re: Koji printer kupiti
Kupljen u ZK office u Mostaru. Te bocice isto imaju kod njih, doduse nismo ih jos kupovali.
Vjerujem da ce tih bocica sada biti i u ostalim prodavnicama tj ko gdje se god prodaju canon tinte.
Vjerujem da ce tih bocica sada biti i u ostalim prodavnicama tj ko gdje se god prodaju canon tinte.
-
Bavarac94
#47 Re: Koji printer kupiti
Koji printer kupiti: HP LaserJet Pro M12w ili SAMSUNG MONO LASER SL-M2026W?
- mayab
#48 Re: Koji printer kupiti
Odvaži ove tri stvari: koji je u startu jeftiniji, koliku dobijas garanciju, te posto su i koliko isprintavaju zamjenski kertridži (mada sa njima u principu gubis garanciju!), jer smatram da su originali baš skupi, za neku kućnu upotrebu, tako da je izbor tvoj....
-
The BEN10
#49 Re: Koji printer kupiti
Koji printer/scaner preporučujete za kućnu upotrebu? Dakle, ništa pretjerano, zapravo prilično rijetko. Ali ono, kada zatreba da ima.
- sagosen
#50 Re: Koji printer kupiti
Isto pitanje kao post iznad. Koji printer za kucnu upotrebu, da nije pretjerano skup i da nije u boji?