Potrebno je neko podzemno skladiste za barute i raketna goriva.
Za pocetak neka izgrade pogon za nitriranje i rafiniranje TNT-a, bez bazne hemije
Potrebno je neko podzemno skladiste za barute i raketna goriva.
Znaci sjedista udbe,vojske,ministarstva itd u beogradu (koji je bio glavni grad ex yu ?) nisu imali vec kopije svega toga ?Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 21:32155_mm wrote: ↑16/01/2020 21:25jos da im riknu one velike prese sto su 1995. ukrali iz PRETIS-a. da svijet vidi da se kradja ne isplati.Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 21:20
Nestrucno rukovanje presom![]()
A mislim da su jos nesto ekperimentisali sa hemikalijama![]()
![]()
Ja mislim da oni nemaju kompletnu proizvodnu dokumentaciju iz SPS/Vitezita za proizvodnju baruta i raketnih goriva![]()
Ono sto se radilo i sto se moglo raditi i testirati na internim poligonima i laboratorijama nisu morali znatiMorningStar wrote: ↑16/01/2020 21:39 Znaci sjedista udbe,vojske,ministarstva itd u beogradu (koji je bio glavni grad ex yu ?) nisu imali vec kopije svega toga ?
Mislim da je prilicno naivno misliti da namjenska industrija u ex yu nije bila pod budnim okom beograda koji je i upravljao istom....Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 21:40Ono sto se radilo i sto se moglo raditi i testirati na internim poligonima i laboratorijama nisu morali znatiMorningStar wrote: ↑16/01/2020 21:39 Znaci sjedista udbe,vojske,ministarstva itd u beogradu (koji je bio glavni grad ex yu ?) nisu imali vec kopije svega toga ?![]()
Hemijsku/naftnu industriju drzali su uglavnom Hrvati(INA)MorningStar wrote: ↑16/01/2020 21:41 Mislim da je prilicno naivno misliti da namjenska industrija u ex yu nije bila pod budnim okom beograda koji je i upravljao istom....
Opet naivno je i pomisliti da beograd nije imao svaku mogucu informaciju sta se radi i desava u svakom postrojenju. Namjensku industriju nisu drzali hrvati jer jugoslavija nije bih tj. Decentralizovana etnonacionalno upravljana drzava - namjenska industrija se kontrolisala iz beograda.Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 21:43Hemijsku/naftnu industriju drzali su uglavnom Hrvati(INA)MorningStar wrote: ↑16/01/2020 21:41 Mislim da je prilicno naivno misliti da namjenska industrija u ex yu nije bila pod budnim okom beograda koji je i upravljao istom....A i 50% radnika bili su Hrvati i 50% Bosnjaci...Nema nesto Srba u i oko Viteza
![]()
MorningStar wrote: ↑16/01/2020 21:50 Opet naivno je i pomisliti da beograd nije imao svaku mogucu informaciju sta se radi i desava u svakom postrojenju. Namjensku industriju nisu drzali hrvati jer jugoslavija nije bih tj. Decentralizovana etnonacionalno upravljana drzava - namjenska industrija se kontrolisala iz beograda.
Ali da ne duzim - ne odgovara narativu ukrali nam papire tako da nema efekta diskutovati. Samo sam uputio na cinjenicu su sve te fabrike gradjen sirene i upravljane iz beograda tako da imam dozu sumnje da u istom nisu imali od liste za topli obrok do rezultata testova.
Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 22:01MorningStar wrote: ↑16/01/2020 21:50 Opet naivno je i pomisliti da beograd nije imao svaku mogucu informaciju sta se radi i desava u svakom postrojenju. Namjensku industriju nisu drzali hrvati jer jugoslavija nije bih tj. Decentralizovana etnonacionalno upravljana drzava - namjenska industrija se kontrolisala iz beograda.
Ali da ne duzim - ne odgovara narativu ukrali nam papire tako da nema efekta diskutovati. Samo sam uputio na cinjenicu su sve te fabrike gradjen sirene i upravljane iz beograda tako da imam dozu sumnje da u istom nisu imali od liste za topli obrok do rezultata testova.
Hemijska industrija, petrohemijska industrija, bazna hemija nikad nisu bile dio namjenske industrije ! Cak ni Fabrika azotnih jedinjenja u Vitkovicima kod Gorazda nije bila dio namjenske industrije, iako je bila glavna tvornica baznih hemikalija za proizvodnju baruta i eksploziva, koje su koristili u Prvoj Iskri u Baricu, SPSu i Vitezitu u Vitezu i Milanu Blagojevicu u Lucanima !
Glavne laboratorije za istrazivanje i razvoj hemikalija bile su u petrohemijskoj industriji INI![]()
Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 21:32 Ja mislim da oni nemaju kompletnu proizvodnu dokumentaciju iz SPS/Vitezita za proizvodnju baruta i raketnih goriva![]()
Da imaju nebi koristili hemijske kompozicije koje su u SPSu prevazisli. To je ono zbog cega im gorivo jako "dimi"
Ma znali su sve, tu nema dileme. Ko zna ko je i kako zahebao, mozemo samo gatati. Uglavnom ako su otisle u helac, neka su.Guadalajara wrote: ↑16/01/2020 22:13Da imaju nebi koristili hemijske kompozicije koje su u SPSu prevazisli. To je ono zbog cega im gorivo jako "dimi"![]()
izjava prof. berke zecevica pred sudom u hagu. govori se o periodu 1989.-1990.Ako poñemo od mikrofilmovane dokumentacije koja je bila o proizvodnji municije
12 s...svim tehnološkim procesima, u tom periodu počinje formiranje kopija te
13 mikrofilmovane dokumentacije i odnošenje u Beograd. To su stvari koje ja sam
14 imao prilike da vidim u tom periodu.
Da to je period kad su skuzili da su glavne kovacnice topovskih cijevi u Zenici i Novom Travniku. I da ce ostati kod muslimana proizvodni kapaciteti. I bas 1989. godine u zeljezari Niksic kupuju jednu kovacku presu od 1850 tona. Ali nisu racunali da ce se i Crna Gora otcijepiti i uci u NATO.155_mm wrote: ↑17/01/2020 18:54izjava prof. berke zecevica pred sudom u hagu. govori se o periodu 1989.-1990.Ako poñemo od mikrofilmovane dokumentacije koja je bila o proizvodnji municije
znaci oni su tek pred sami rat dosli u PRETIS kopirati tehnicku dokumentaciju sa svim tehnoloskim procesima i nositi to u srbiju. ova izjava prof. zecevica ne ide u prilog opciji da su oni u srbiji imali u svako vrijeme svu tehnicku dokumentaciju svih proizvoda namjenske industrije jugoslavije.

Pa jesu li prekopirali ili nisu ? Tj . Jeli sva dokumentacija prekopirana prije rata ? Tj. Jeli je vec imaju ?155_mm wrote: ↑17/01/2020 18:54izjava prof. berke zecevica pred sudom u hagu. govori se o periodu 1989.-1990.Ako poñemo od mikrofilmovane dokumentacije koja je bila o proizvodnji municije
znaci oni su tek pred sami rat dosli u PRETIS kopirati tehnicku dokumentaciju sa svim tehnoloskim procesima i nositi to u srbiju. ova izjava prof. zecevica ne ide u prilog opciji da su oni u srbiji imali u svako vrijeme svu tehnicku dokumentaciju svih proizvoda namjenske industrije jugoslavije.
Iz Pretisa jesu, posebno ako se uzme procenat i broj...koliko je radilo njihovih u fabrici...MorningStar wrote: ↑17/01/2020 19:05 Pa jesu li prekopirali ili nisu ? Tj . Jeli sva dokumentacija prekopirana prije rata ? Tj. Jeli je vec imaju ?
Pa eto onda je suludo pricati da ne znaju kako nesto napraviti sto se u pretisu pravilo kad su sve kopirali. A kakve veze ima ciji su radili kad ti posalju nadredjene da dodju i kopiraju.. pa ko je postavljao direktore tu ..Guadalajara wrote: ↑17/01/2020 19:08Iz Pretisa jesu, posebno ako se uzme procenat i broj...koliko je radilo njihovih u fabrici...MorningStar wrote: ↑17/01/2020 19:05 Pa jesu li prekopirali ili nisu ? Tj . Jeli sva dokumentacija prekopirana prije rata ? Tj. Jeli je vec imaju ?
Guadalajara wrote: ↑17/01/2020 19:08Iz Pretisa jesu, posebno ako se uzme procenat i broj...koliko je radilo njihovih u fabrici...MorningStar wrote: ↑17/01/2020 19:05 Pa jesu li prekopirali ili nisu ? Tj . Jeli sva dokumentacija prekopirana prije rata ? Tj. Jeli je vec imaju ?
takodje izjava prof. zecevica na tom sudjenju u hagu.I u periodu od 1975. do 1992. godine je uvijek direktor "Pretisa" bio Srbin.
Mogao je biti i marsovac opet bi ga beograd postavio.Ljudi isto kao da amneziju imaju pa zaboravljaju da je to jedna zemlja bila a beograd glavni grad.. namjenska industrija debelo kontrolisana iz istog. Ali opet da ne idemo u upravljacke strukture ni u sfrj nego ako neko ima info dali je kome od politicara palo na pamet sta za barutanu i baznu hemiju ?155_mm wrote: ↑17/01/2020 19:12Guadalajara wrote: ↑17/01/2020 19:08Iz Pretisa jesu, posebno ako se uzme procenat i broj...koliko je radilo njihovih u fabrici...MorningStar wrote: ↑17/01/2020 19:05 Pa jesu li prekopirali ili nisu ? Tj . Jeli sva dokumentacija prekopirana prije rata ? Tj. Jeli je vec imaju ?takodje izjava prof. zecevica na tom sudjenju u hagu.I u periodu od 1975. do 1992. godine je uvijek direktor "Pretisa" bio Srbin.

A mislis da jedni drugima niko nije poturao i zapinjao...MorningStar wrote: ↑17/01/2020 19:15 Mogao je biti i marsovac opet bi ga beograd postavio.Ljudi isto kao da amneziju imaju pa zaboravljaju da je to jedna zemlja bila a beograd glavni grad.. namjenska industrija debelo kontrolisana iz istog. Ali opet da ne idemo u upravljacke strukture ni u sfrj nego ako neko ima info dali je kome od politicara palo na pamet sta za barutanu i baznu hemiju ?
Naravno , pametan si155_mm wrote: ↑17/01/2020 19:19 znaci u tvornicu u kojoj je direktor bio srbin u zadnjih 15 godina su dosli kopirati tehnicku dokumentaciju tek pred sami rat. nije iskljuceno da nisu uspijeli navratiti i do vitezita.
sto bi objasnilo eksploziju prese i dimljenje goriva.
ali najbitnije je to da su dosli kopirati.