Deblokada Sarajeva???

Post Reply
_Reds_

#7151 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _Reds_ »

JoseMujica wrote: 14/01/2020 15:16
Dozer wrote: 14/01/2020 15:10 Sad gledam. Nisam dobro oznacio. Produzi liniju od Malog do Velikog polja, to se islo cestom. A ostalo je, mislim, tu negdje. I jemso isli preko ski staza, ali pri vrhu.
da to ti je to...ista ruta
Osim što je čudno da su prošli ispod Šiljka i Liščije glave neprimjeceni, obzirom da su to tada oni držali i ove livade ispod imali ko na dlanu. Vjerovatno su u šumu ušli.

Oni bi trebaslo da su tada držali liniju Javornik - Šiljak - Liščija glava - Gojčinova ravan na drugu stranu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7152 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

_Reds_ wrote: 14/01/2020 15:24
JoseMujica wrote: 14/01/2020 15:16
Dozer wrote: 14/01/2020 15:10 Sad gledam. Nisam dobro oznacio. Produzi liniju od Malog do Velikog polja, to se islo cestom. A ostalo je, mislim, tu negdje. I jemso isli preko ski staza, ali pri vrhu.
da to ti je to...ista ruta
Osim što je čudno da su prošli ispod Šiljka i Liščije glave neprimjeceni, obzirom da su to tada oni držali i ove livade ispod imali ko na dlanu. Vjerovatno su u šumu ušli.

Oni bi trebaslo da su tada držali liniju Javornik - Šiljak - Liščija glava - Gojčinova ravan na drugu stranu.
negdje su se oni vjerovatno spustili prije...možda negdje između Grkarice i Babinog dola
Dozer

#7153 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Kao sto rekoh - vjerovatno to nije bas tacna mapa. A jesmo, stalno smo isli sumom.
trocadero

#7154 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Dozer wrote: 14/01/2020 14:00
trocadero wrote: 13/01/2020 16:27 Nije valjda da si slijepo vjerovao TV-u tokom ratnih godina?
Ta zona kroz koju ste prošli nije baš bila tampon već više demilitirizovana zona.Posle akcije "Lukavac" '93 potpisano je primirje i određeni dijelovi Igmana i Bjelašnice proglašeni za demilitirizovanu zonu.Postavljeni punktovi UN.Znači nijedan vojnik bilo koje strane nije smio ući u nju.
U svom napadu prošli ste nedaleko od jednog takvog punkta.
Naravno da ovi naši sa te strane nisu ni očekivali napad. Sve do tad je tu bilo mirno.Tu su bili oficir dva za vezu koju su održavali sa UN. Posjećivali su ih , razmenjivali informacije o poštivanju dogovora.
Na žalost skupo su platili svoje vjerovanje, opuštenost i naivnost.
Znam to. Ali, to je bilo '93 ako se ne varam. '94 je to onda postalo tampon zona koju je UN samo nadgledao. Pa ne bi ovi napisali da je to bila legitimna i dobro izvedena vojna akcija... Na snimku se ne vidi nijedan ranjenik ili previjeni, a skoro su svi u uniformama...
Možda griješim ali meni nije poznato da je postojeći sporazum o zonama potpisan '93 uopšte i mjenjan ili korigovan '94.

Podsjeti nas , trebao bi biti neki dokument, sastanak zaraćenih strana pod pokroviteljstvom UN.
Ima li i izvještaj grupe tih Sasovaca koji su se tu zadesili?
Mislim da nekoliko vojnika ne izdaje javno saopštenje već nakon svega njihov glavnokomandujući general.
A njegove izjave su dostupne i razlikuju se od onoga što si ti napisao.
Dozer

#7155 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Pa daj taj izvjestaj. Ja ga nemam. Rekao sam da sam imao priliku vidjeti kopiju davno, a to je bilo jos u ratu. I, koliko se sjecam, to je bio izvjestaj ovih SAS-ovaca njihovoj komandi, a sto je onda navodno proslijedjeno u Predsjednistvo. Pretpostavljam, dakle ne kazem da znam, da je kopija toga na taj nacin i izasla "vani".
A mislim da ni ti ni ja bas i nemamo pojma sta su sve dogovarali oni "gore"...
Max Bunker

#7156 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Max Bunker »

_Reds_ wrote: 14/01/2020 14:03

Hvala. Da li u ovoj tampon zoni koju si oznacio ima mina? Ili ako znas gdje su odprilike mine koje si spominjao ?
Za Hojtu govore da je minirana i znam da sam oznake vidio kada kreneš od Maršala (Suljine kafane) prema Bijelim vodama, pa nakon jedno stotinjak metara sa desne strane.
Na ovoj mapi što je @Dozer okačio, postoji potencijalna opasnost da mina ima i na Dujmovičkim brdima (to je više Dujmovića prema Treski), mada sam se ja ljetos tu zavlačio po raznim šikarama jer smo malo "skrenuli" sa puta ali opet ne bih preporučio da se puno luta.
-Superhik-

#7157 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by -Superhik- »

Bili smo na Gradini gdje je bio i UNPROFOR.Pola sata od Gradine bile su Rudine tu smo imali polozaj sto je bila zasticena zona.Imali smo 3 polozaja sa PAT-ovima,i 3 polozaja sa Strijelama-2m.Zadatak nam je bio zastita tog prostora od helikopterskog desanta,za koji mnogi misle da je kao Black Hawk Down da helikopter lebdi u zraku pa ga mozete oboriti sa RPG.Pored polozaja na Rudinama bila je i nasa haubica od MADA(mjesoviti arteljeriski divizion).Pjesadija je isla oko zasticene zone.Vidio sam ih jednom prolaze kroz koliko se sjecam Suhi potok.Jedan od pravaca dolaska helikoptera je bilo forsiranje kanjona Rakitnice.Helikopteri vole da dolaze iz pravca sunca gdje ih je tesko vidjeti,a raketa se ne smije okrenuti prema suncu.Nama su rekli da je ubijeno oko pedesetak cetnika na Caklama.Ubijen je i jedan unproforac.Koristeni su hekler i skorpion sa prigusivacem.Zasticena zona je ustvari bila nasa.
Ramzess Veliki

#7158 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote: 14/01/2020 10:48
Nekako s proljeća wrote: 12/01/2020 15:41 Pisali smo o Igmanu 1993, mislim da je bila zasebna tema o događajima u tom kritičnom periodu . Krajem jula 1993. sam se zadesio na Žuči, a nakon toga se sjećam da sam početkom avgusta kroz tunel DB izašao na Igman, tamo oko Hrasničkog stana neka vukojebina. Nisam se rokao iako sam zbog toga i izašao, sve od borbenih djelovanja je već bilo u nekoj silaznoj putanji. Peci janjad i to je to. @smurf , @Ramzess Veliki su iz Dobrinje bili rego, rahmetli Sead Bučan iz Šklap-a je poginuo u direktnom kontaktu sa snagama neprijatelja.
Prva grupa iz Dobrinje je bilo nas 12 koji smo izasli gore. Karavelic dojurio sa ladom Nivom,nas fol postrojio i odrzao nam nadahnut govor i kasnije razgulio niz padinu.

Kasnije su neki drugi iz Dobrinje dosli,i danas mogu da citam i slusam kako je to sve gore izgledalo,posto oni su bili tu...

A kad im spomenes peceno janje i da ih je jedan (slovom i brojem 1 ) cetnik zajmio sve,onda se ko eto naljute,i gledaju te mrko poprijeko :-) :lol: I ne vole te uz to,kao ono sto ti to pricas :lol:
Koji su ti sto ih je jedan cetnik zajmio?
Nekako s proljeća

#7159 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

-Superhik- wrote: 14/01/2020 23:31 Bili smo na Gradini gdje je bio i UNPROFOR.Pola sata od Gradine bile su Rudine tu smo imali polozaj sto je bila zasticena zona.Imali smo 3 polozaja sa PAT-ovima,i 3 polozaja sa Strijelama-2m.Zadatak nam je bio zastita tog prostora od helikopterskog desanta,za koji mnogi misle da je kao Black Hawk Down da helikopter lebdi u zraku pa ga mozete oboriti sa RPG.Pored polozaja na Rudinama bila je i nasa haubica od MADA(mjesoviti arteljeriski divizion).Pjesadija je isla oko zasticene zone.Vidio sam ih jednom prolaze kroz koliko se sjecam Suhi potok.Jedan od pravaca dolaska helikoptera je bilo forsiranje kanjona Rakitnice.Helikopteri vole da dolaze iz pravca sunca gdje ih je tesko vidjeti,a raketa se ne smije okrenuti prema suncu.Nama su rekli da je ubijeno oko pedesetak cetnika na Caklama.Ubijen je i jedan unproforac.Koristeni su hekler i skorpion sa prigusivacem.Zasticena zona je ustvari bila nasa.
:thumbup:
Repetitor

#7160 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote: 15/01/2020 05:53
Repetitor wrote: 14/01/2020 10:48
Nekako s proljeća wrote: 12/01/2020 15:41 Pisali smo o Igmanu 1993, mislim da je bila zasebna tema o događajima u tom kritičnom periodu . Krajem jula 1993. sam se zadesio na Žuči, a nakon toga se sjećam da sam početkom avgusta kroz tunel DB izašao na Igman, tamo oko Hrasničkog stana neka vukojebina. Nisam se rokao iako sam zbog toga i izašao, sve od borbenih djelovanja je već bilo u nekoj silaznoj putanji. Peci janjad i to je to. @smurf , @Ramzess Veliki su iz Dobrinje bili rego, rahmetli Sead Bučan iz Šklap-a je poginuo u direktnom kontaktu sa snagama neprijatelja.
Prva grupa iz Dobrinje je bilo nas 12 koji smo izasli gore. Karavelic dojurio sa ladom Nivom,nas fol postrojio i odrzao nam nadahnut govor i kasnije razgulio niz padinu.

Kasnije su neki drugi iz Dobrinje dosli,i danas mogu da citam i slusam kako je to sve gore izgledalo,posto oni su bili tu...

A kad im spomenes peceno janje i da ih je jedan (slovom i brojem 1 ) cetnik zajmio sve,onda se ko eto naljute,i gledaju te mrko poprijeko :-) :lol: I ne vole te uz to,kao ono sto ti to pricas :lol:
Koji su ti sto ih je jedan cetnik zajmio?

Komandant bataljona M.H. i ekipa
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7161 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

Max Bunker wrote: 14/01/2020 21:56
_Reds_ wrote: 14/01/2020 14:03

Hvala. Da li u ovoj tampon zoni koju si oznacio ima mina? Ili ako znas gdje su odprilike mine koje si spominjao ?
Za Hojtu govore da je minirana i znam da sam oznake vidio kada kreneš od Maršala (Suljine kafane) prema Bijelim vodama, pa nakon jedno stotinjak metara sa desne strane.
Na ovoj mapi što je @Dozer okačio, postoji potencijalna opasnost da mina ima i na Dujmovičkim brdima (to je više Dujmovića prema Treski), mada sam se ja ljetos tu zavlačio po raznim šikarama jer smo malo "skrenuli" sa puta ali opet ne bih preporučio da se puno luta.
na Dujmovićkim brdima još možeš naći tranšea, ali mislim da su one sa kraja 1995...isto je i na dijelovima Treske ispod Oblika prema Sustavcu i na južnom dijelu ispod velikog Treskača iznad Gvoznog polja.

Što se tiče perioda 1993-94. dok je trajala UN zona mi smo imali uvezanu liniju na Igmanu (negdje od kamenoloma Krupac ka Crnom vrh, a na drugoj strani od Stojčevca prema Ajišniku). Čete nisu imale uvezanu liniju na svojoj stranu UN zone već polukružne odbrane na vrhovima važnih kota (Javorak, Lisičija glava, Šiljak, Hojta, Vidovac itd.) što je nama uveliko olakšavalo ubacivanje u pozadinu i na kraju oslobađanje tog čitavog prostora tokom 1994 i 1995 i konačnog izlaska na Treskavicu tokom deblokade
Ramzess Veliki

#7162 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote: 15/01/2020 12:01
Komandant bataljona M.H. i ekipa
Nisu jedini ... ali ne mozemo suditi borcima neke jedinice jer im je komanda bila picek do piceka.
tempuser

#7163 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Sve je to put do slobode, sto bi neki rekli... :-)
Ramzess Veliki

#7164 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote: 15/01/2020 12:01 Komandant bataljona M.H. i ekipa
Auuu sad tek skontah ... nije ti lijepo tako govoriti. Razumijem da imas nekih svojih ranijih nesuglasica sa njim ali ta ekipa je nas spasila iz okruzenja u koje smo upali. Od strane hotela Igman sa gornje strane puta smo bili pritisnuti jednom grupom na koju je pucao Selva iz zasjede i zadrzao ih, druga grupa nam se privukla ispod ceste podno hotela Mraziste a jedna grupa nam je pokusala zaci iza ledja na koju su MH i Sklapovci naisli i izresetali su ih na cesti, trojicu, i time nam otvorili izlaz. Izvukli smo se pod jakom vatrom kroz uvalu ispod hotela Mraziste, kad je Sejo Sklap ubijen, a cetu u panciru koji ga je ubio ubio je nas borac. To je bila ista grupa koja je poklala nase vojne policajce u hotelu Igman koje sam ja zadnji vidjeo zive. Kako sam cuo od vezista to su bili Mladicevi gardisti koji su iskrcani helikopterom.

Kad kazes da je njih rastjerao jedan cetnik to znaci da je i nas rastjerao jedan cetnik. :mastakazes:
_Reds_

#7165 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _Reds_ »

Ramzess Veliki wrote: 16/01/2020 09:25
Repetitor wrote: 15/01/2020 12:01 Komandant bataljona M.H. i ekipa
Auuu sad tek skontah ... nije ti lijepo tako govoriti. Razumijem da imas nekih svojih ranijih nesuglasica sa njim ali ta ekipa je nas spasila iz okruzenja u koje smo upali. Od strane hotela Igman sa gornje strane puta smo bili pritisnuti jednom grupom na koju je pucao Selva iz zasjede i zadrzao ih, druga grupa nam se privukla ispod ceste podno hotela Mraziste a jedna grupa nam je pokusala zaci iza ledja na koju su MH i Sklapovci naisli i izresetali su ih na cesti, trojicu, i time nam otvorili izlaz. Izvukli smo se pod jakom vatrom kroz uvalu ispod hotela Mraziste, kad je Sejo Sklap ubijen, a cetu u panciru koji ga je ubio ubio je nas borac. To je bila ista grupa koja je poklala nase vojne policajce u hotelu Igman koje sam ja zadnji vidjeo zive. Kako sam cuo od vezista to su bili Mladicevi gardisti koji su iskrcani helikopterom.

Kad kazes da je njih rastjerao jedan cetnik to znaci da je i nas rastjerao jedan cetnik. :mastakazes:
Moze li sta detalnije za te policajce? Prvi put čuje, kako i šta je to tačno bilo. Zašto su ostali u hotelu ?
Ramzess Veliki

#7166 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Ramzess Veliki »

_Reds_ wrote: 16/01/2020 09:32 Moze li sta detalnije za te policajce? Prvi put čuje, kako i šta je to tačno bilo. Zašto su ostali u hotelu ?
To je bilo dan nakon sto je ekipa sa Dobrinje sa kojom je bio Repetitor prosla na Igman. Nas su uputili prvo na Veliko polje gdje smo naisli na Zukine koji su nestali bez rijeci. Sreo sam Karavelica i Dzaku i cuo sam kako Karavelic panici i kuka kako nema baterije za motorolu i da ne moze da se cuje sa nekim jedinicama, haoticna situacija, i samo su otisli, pretpostavljam na Hrasnicki stan pa u Hrasnicu. Niko nam nije rekao sta se desava. Pitao sam nekog Zukinog gdje ima vode i on me uputio na hotel Igman, gdje sam ja otisao kao tamburas ostavivsi oruzje iznad hotela Mraziste. U hotelu sam sreo trojicu nasih vojnih policajaca, pitao ih sta se desava, odgovorili mi da ni sami ne znaju i da im je naredjeno da cekaju u objektu do daljnjeg. Nasuo sam vodu iz kanistera u cuturice koje smo ponijeli i vratio se nazad.
Dok sam se vratio dobili smo naredjenje da idemo na Malo polje gdje ce nam biti baza. Ti nesretni momci su ostali u hotelu, sami. Pretpostavljam da su ih pobili ti isti sa kojima smo se mi sukobili.
_Reds_

#7167 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _Reds_ »

Ramzess Veliki wrote: 16/01/2020 09:44
_Reds_ wrote: 16/01/2020 09:32 Moze li sta detalnije za te policajce? Prvi put čuje, kako i šta je to tačno bilo. Zašto su ostali u hotelu ?
To je bilo dan nakon sto je ekipa sa Dobrinje sa kojom je bio Repetitor prosla na Igman. Nas su uputili prvo na Veliko polje gdje smo naisli na Zukine koji su nestali bez rijeci. Sreo sam Karavelica i Dzaku i cuo sam kako Karavelic panici i kuka kako nema baterije za motorolu i da ne moze da se cuje sa nekim jedinicama, haoticna situacija, i samo su otisli, pretpostavljam na Hrasnicki stan pa u Hrasnicu. Niko nam nije rekao sta se desava. Pitao sam nekog Zukinog gdje ima vode i on me uputio na hotel Igman, gdje sam ja otisao kao tamburas ostavivsi oruzje iznad hotela Mraziste. U hotelu sam sreo trojicu nasih vojnih policajaca, pitao ih sta se desava, odgovorili mi da ni sami ne znaju i da im je naredjeno da cekaju u objektu do daljnjeg. Nasuo sam vodu iz kanistera u cuturice koje smo ponijeli i vratio se nazad.
Dok sam se vratio dobili smo naredjenje da idemo na Malo polje gdje ce nam biti baza. Ti nesretni momci su ostali u hotelu, sami. Pretpostavljam da su ih pobili ti isti sa kojima smo se mi sukobili.
Kojeg je do datuma bilo ?
Ramzess Veliki

#7168 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Ramzess Veliki »

_Reds_ wrote: 16/01/2020 09:57
Nisam pisao dnevnik :lol:
_Reds_

#7169 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _Reds_ »

Ramzess Veliki wrote: 16/01/2020 10:52
_Reds_ wrote: 16/01/2020 09:57
Nisam pisao dnevnik :lol:
Ma naravno, reko da slucajno ne znaš, kroz asocijaciju za nešto drugo.

Hvala u svakom slucaju.
Nekako s proljeća

#7170 Re: Deblokada Sarajeva???

Možda vam datum pogibije rahmetli Seada Bučana pomogne. Još je jedan od braće Bučan iz Hrasnice u memoriji iz tog vakta, ranjene ih oteli četnici iz vozila UN-a tako nekako...
Nekako s proljeća

#7171 Re: Deblokada Sarajeva???

tempuser wrote: 16/01/2020 07:30 Sve je to put do slobode, sto bi neki rekli... :-)
Budi miran dok ratnici razmjenjuju mišljenje, nama je sasvim normalno da smo živi dočekali mir i slobodu. Tu smo tek da pomenemo one koji su nas povremeno napuštali. Fali kofi sa njima.
tempuser

#7172 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 16/01/2020 16:32
tempuser wrote: 16/01/2020 07:30 Sve je to put do slobode, sto bi neki rekli... :-)
Budi miran dok ratnici razmjenjuju mišljenje, nama je sasvim normalno da smo živi dočekali mir i slobodu. Tu smo tek da pomenemo one koji su nas povremeno napuštali. Fali kofi sa njima.
Znaci prepoznao si se veliki istoricaru! :D
Ne vuci me kakvu smo slobodu docekali, da ne bi opet ganjao preko jarana iz administracije da me banuju, a sta ti ima da razmjenis si pokazao na "Pretisu". Bombardovanje internet gradivom i pateticni pokusaji da prepravis cinjenice i uljepsas istoriju!
To "budi miran" kuci pa svojim najmilijm prosipaj!
Koshpa

#7173 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Koshpa »

Jedan moj komsija je tada "nestao" u hotelu Igman, ja mislim da ga ni dan danas nisu nasli.
tempuser

#7174 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

To bi moglo biti oko 3.8.
MorningStar

#7175 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by MorningStar »

Nekako s proljeća wrote: 16/01/2020 16:32
Jel vazi samo one ratnike sa sda clanskim ili ? :D Pitam za jarana :D
Post Reply